Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Pocainta (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5019)
-   -   Ravna excesiva - daunatoare pentru suflet? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=11296)

mihaila_alin 26.11.2010 20:49:39

Citat:

În prealabil postat de Mtcrysty17 (Post 307872)
Daca in urma spovedaniei am primit canon sa tin post 3 saptamani si nu pot, ce se intampla?

daca nu poti si iti doresti mult acest lucru,roagate si spui asa:DoamneIIsuse si Maica Domnului
ajutati-mi mie pacatosului ca acest post de 3 saptamini sa il trec cu bine.Doamne la tine mi-e nadejdea si a ta e slava a Tatalui si Fiului si Sfintului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor amin.ti-o spune 'stan patitul'tine-ti credinta tare si vei avea izbinda.

cristiboss56 26.11.2010 21:20:29

Nu cred. . .

Citat:

În prealabil postat de mihaila_alin (Post 307948)
daca nu poti si iti doresti mult acest lucru,roagate si spui asa:DoamneIIsuse si Maica Domnului
ajutati-mi mie pacatosului ca acest post de 3 saptamini sa il trec cu bine.Doamne la tine mi-e nadejdea si a ta e slava a Tatalui si Fiului si Sfintului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor amin.ti-o spune 'stan patitul'tine-ti credinta tare si vei avea izbinda.

Nu cred, că un Duhovnic adevărat, cu D mare, va da cuiva o povară pentru îndreptarea sa , căci sunt lucruri elementare în ale duhovniciei de a-ți trata "pacientul", nu în a-l "ucide" ! Un Duhovnic adevărat îți cunoaște mintea, sufletul și puterea trupului , iar tratamentul este spre vindecare , nu spre osândire !

iustin10 26.11.2010 21:41:10

Citat:

În prealabil postat de Traditie1 (Post 307945)
Există o râvnă drăcească, cauzată de mândrie, de dorința de a ne crede sfinți dar există și o râvnă sănătoasă, din dorința de a ne apropia de Dumnezeu.

Dar dacă râvna e direcționată spre fapte trupești, cred că ea nu poate fi decât pătimașă. Râvna sănătoasă e pentru rugăciune, smerenie, adică pentru unirea cu Dumnezeu și a ne face bineplăcuți Lui.

Asa este,ai dreptate.
Putem face exces de zel,e chiar recomandat,dar numai in cele bune.
Nimanui nu i s-a socotit vreodata excesul de fapte bune .
E vorba doar de fapte diferite : binele e bine,si nu are nici o limita.
Pe cand diferitele abtineri si infranari sunt doar mijloace spre a ne curati,si nu un bine in sine.

arriel 26.11.2010 22:43:20

Citat:

În prealabil postat de Traditie1 (Post 307945)
Există o râvnă drăcească, cauzată de mândrie, de dorința de a ne crede sfinți dar există și o râvnă sănătoasă, din dorința de a ne apropia de Dumnezeu.

Dar dacă râvna e direcționată spre fapte trupești, cred că ea nu poate fi decât pătimașă. Râvna sănătoasă e pentru rugăciune, smerenie, adică pentru unirea cu Dumnezeu și a ne face bineplăcuți Lui.

Parca am mai discutat despre acest subiect...in legatura cu plansul in biserica parca,nu?Eu nu inteleg deloc aceasta ravna draceasca,nu cred ca cineva se crede sfant,oare exista cineva care poate sa spuna despre el ca e om bun?Cu cat urcam scarile credintei ,cu atat ne vedem mai rai si mai pacatosi,asa cred eu.Eu cred ca Dumnezeu ne descopera fiecaruia cat de departe putem merge[fiecare dupa puterea sa] numai sa-i cerem in rugaciune si sa ne sfatuim cu duhovnicul nostru.

mihaila_alin 27.11.2010 23:24:06

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 307960)
Nu cred, că un Duhovnic adevărat, cu D mare, va da cuiva o povară pentru îndreptarea sa , căci sunt lucruri elementare în ale duhovniciei de a-ți trata "pacientul", nu în a-l "ucide" ! Un Duhovnic adevărat îți cunoaște mintea, sufletul și puterea trupului , iar tratamentul este spre vindecare , nu spre osândire !

fratia ta cristiboss56 eu vazind caci discutia curge 'inspre nu pot'i-am dat tratamentul ca,sa nu cumva,sa abandoneze direct fara nici o lupta,de obicei abandoneaza:bolnavi din spitale si cei incepatori in ale credintei,unora din cei din urma li-se pare f.greu postul.

post linistit si binecuvintat.

ap2010 28.11.2010 00:11:10

Citat:

În prealabil postat de raisa2006 (Post 307836)
Am citit intr-un articol pe acest site, -"Calea de mijloc"-ca o ravna excesiva ar fi daunatoare . De ce oare ?

Un exemplu real si concludent:cineva in varsta nu mi-a ascultat sfaturile si a tinut tot postul,iar in ziua de Craciun a mancat foarte putin:ceva maioneza,ceva carne,cozonac etc.,dar care ,cantarite nu aveau mai mult de 300gr.Urmarea a fost o toxinfectie alimentara foarte grava care a avansat rapid din cauza neputintei sistemului digestiv de a prelucra ceea ce i s-a dat dupa o lunga perioada de alimentatie vegetariana,boala care a necesitat cateva zile de spitalizare.De aici concluzia fireasca,zic eu,ca trebuie sa dam dovada de ravna nu in functie de alt criteriu decat acela de cat putem noi face,dupa varsta,dupa starea de sanatate si de munca pe care o depunem.

ap2010 28.11.2010 00:21:27

Citat:

În prealabil postat de Mtcrysty17 (Post 307872)
Daca in urma spovedaniei am primit canon sa tin post 3 saptamani si nu pot, ce se intampla?

Trei saptamani nu e mult.Incearca,poate reusesti.

Ora este GMT +3. Ora este acum 15:38:41.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.