Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   O mica intrebare despre icoane (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=11190)

zsuleica 16.11.2010 14:28:56

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 305696)
Nici evreii din pustie nu s-au închinat materialului din care era făcut vițelul de aur, ci Celui ce i-a scos din Egipt (Ieșirea 32,4), iar Acesta nu era altul decât Domnul Dumnezeu - toți evreii fiind martori oculari la măreața eliberare operată de El. Nu degeaba a interzis Dumnezeu prin porunca a II-a reprezentarea Lui și închinarea la aceste reprezentări. Același lucru îl poruncește și astăzi: nu-ți fă reprezentări și nu te închina la ele!

Vă contraziceți singură, spunând "efectiv" și admițând niște intermediari în procesul închinării (icoane, sfinți, moaște), ba mai și contraziceți Scriptura și pe Iisus care zice:

"Duh este Dumnezeu și cei ce I se închină trebuie să i se închine în duh și în adevăr." (Ioan 4,24)

Dumnezeu este Duh nu materie, iar închinarea trebuie să I se aducă în duh, nu în obiecte.

Eu am observat, dar se pare că dumneata n-ai observat poziția Sfintelor Scripturi vis a vis de închinarea la/prin sfinți și îngeri. Este o lipsă de respect față de Dumnezeu să I te adresezi prin intermediul altcuiva (plus că sfinții respectivi nu sunt de față, fiind morți) ca și cum am avea nevoie de "pile" și proptele.

singurul la care NE INCHINAM trebuie sa fie Dumnezeu. dar cand ne-a spus Iisus ca este interzis sa CEREM AJUTORUL sfintilor sau a Maicii Domnului la rugaciune? nu ne inchinam sfintilor ci pe langa rugaciunile directe lui Dumnezeu, unii credinciosi ii roaga pe sfinti si pe Miaca Domnului sa se roage pentru ei. nici macar noua mirenilor nu ne este interzis sa ne rugam pentru aproapele, ba dimpotriva. Cu atat mai mult se roaga sfintii si Maica Domnului pentru noi. ei nu sunt morti, precum scrie si in Evanghelii. sufletele lor se afla la Dumnezeu si se roaga pentru noi. mi se pare ca si in Apocalipsa am citit despre aceasta.

Erethorn 16.11.2010 14:41:04

Citat:

EREZII

Cum va explicati oare, domnule adventist, multimea de miracole care se petrec prin mijlocirea sfintilor (daca acestia sunt morti, asa cum sustine cultul dumneavoastra) ?!

Cum va explicati ca Fecioara Maria, despre care dumneavoastra sustineti ca este moarta, a aparut, vie si nevatamata, la Lourdes, Fatima, Akita si in alte locuri (am enumerat doar aparitiile catolice, dar stiu ca Stapana a vorbit si ortodocsilor) ?!!

Cum va explicati ca icoanele pe care le huliti de zor izvorasc mir, ca rugaciunea in fata lor este auzita si in consecinta se intampla minuni ?

Cum va explicati ca Isus Cristos insusi a indemnat la pictarea unor icoane (imaginea Divinei Milostiviri) ?!

Domnule, toata vorbaraia teologica si toata exegeza biblica, toate tomurile care s-au scris despre iconoclasti si iconoduli nu fac doua parale in raport cu baba Leana din deal care s-a rugat in fata icoanei Maicii Domnului si care s-a vindecat de o boala.

zsuleica 16.11.2010 15:09:07

sufletele sfintilor nu sunt moarte. cititi in Apocalipsa, se vorbeste de 'rabdarea si credinta sfintilor', ' cupe de aur pline cu tamaie care sunt rugaciunile sfintilor', fiara careia la sfarsit 'i s-a dat sa faca razboi cu sfintii', neamurile care 's-au suit pe fata pamantului si au inconjurat tabara sfintilor', etc etc. chiar sfintii parinti spuneau credinciosilor ca mai de folos le va fi lor dupa ce se vor urca la Domnul.

claudiu-marius 16.11.2010 15:54:30

Citat:

În prealabil postat de Erethorn (Post 305699)
Cum va explicati oare, domnule adventist, multimea de miracole care se petrec prin mijlocirea sfintilor (daca acestia sunt morti, asa cum sustine cultul dumneavoastra) ?!

Cum va explicati ca Fecioara Maria, despre care dumneavoastra sustineti ca este moarta, a aparut, vie si nevatamata, la Lourdes, Fatima, Akita si in alte locuri (am enumerat doar aparitiile catolice, dar stiu ca Stapana a vorbit si ortodocsilor) ?!!

Cum va explicati ca icoanele pe care le huliti de zor izvorasc mir, ca rugaciunea in fata lor este auzita si in consecinta se intampla minuni ?

Cum va explicati ca Isus Cristos insusi a indemnat la pictarea unor icoane (imaginea Divinei Milostiviri) ?!

Domnule, toata vorbaraia teologica si toata exegeza biblica, toate tomurile care s-au scris despre iconoclasti si iconoduli nu fac doua parale in raport cu baba Leana din deal care s-a rugat in fata icoanei Maicii Domnului si care s-a vindecat de o boala.

Dragul meu nu are rost ca cine nu vrea sa priceapa nu pricepe.Parintele Ilie Moldovan fie iertat in cartea Credinta stramoseasca in fata ofensivei antihristice sectarespunea urmatorul lucru aratand importanta Maicii Domnului sfintenia ei si ar trebui sa fie suficient oricum chiar daca raman fara raspuns tot vor gasi ceva sa fie ei deasupra (mandrie demonica deh)Cita parintele pe Sf Ap si Ev Ioan Sangele lui Iisus ne curateste pe noi de orice pacat 1 Ioan 1,7 si evident nu pot raspunde decat afirmativ.Si spunea parintele in continuare daca acest sange are darul de a ne curatii de orice pacat de a ne ierta de unde are Hristos sangele? De la Dumnezeu -Tatal?Evident ca nu caci Dumnezeu -tatal duh este ci fara indoiala il are de la mama Lui.Mai mult pe temeiul acestora la strana se canta in felul urmator "Indupleca pe Fiul tau sa ne mantuiasca ;fa ca mantuirea noastra sa fie deplina si adevarata"Deci nu e nici o erezie asa ca de convins nu il vei convinge ci numai greutate iti faci pe suflet cu acest om.E post vine Craciunul si Sf Nicolae e prea frumoasa acesta perioada si incarcata de duh de pace si bucurie ca sa ne mai ocupam cu sectari .Ignoranta e cea mai cumplita pedeapsa pt ei sa stie ca cuvintele lor nu mai percuteza acolo unde salasluieste Dumnezeu .Doar asa scapam de ei ,pt ca chiar daca l-ar bana adminul si ar avea motive sa o faca la cate blasfemii a scris omul ar revenii insa ignoranta l-ar aduce la tacere

zsuleica 16.11.2010 16:19:47

si inca o dovada ca sufletele sfintilor nu sunt moarte si ca ele pot avea influenta in viata celor de pe pamant este tocmai parabola despre bogatul nemilostiv si saracul Lazar povestita tocmai de Domnul Iisus. citind aceasta vedem ca Avraam poate avea influenta asupra celor de pe pamant, bogatul cazut in iad cerand lui Avraam sa mijloceasca pentru fratii lui ramasi in viata: 'rogu-te, dar parinte, sa-l trimiti in casa tatalui meu, caci am cinci frati, sa le spuna lor acestea, ca sa nu vina si ei in acest loc de chin'. deci daca sufletul lui Avraam nu este mort si insusi Iisus povesteste aceasta prin aceasta pilda, la fel nici sufletele sfintilor si a Sfintei Marii nu sunt moarte, ci ele din rai pot avea influenta si pot mijloci pentru noi.

delia31 16.11.2010 16:46:55

Citat:

"Duh este Dumnezeu și cei ce I se închină trebuie să i se închine în duh și în adevăr." (Ioan 4,24)

Dumnezeu este Duh nu materie, iar închinarea trebuie să I se aducă în duh, nu în obiecte.

Si ce anume inseamna concret sa te inchini lui Dumnezeu in duh si in adevar?
In conceptia noastra, Dumnezeu este Duh dar in acelasi timp si Trup vizibil.
Pentru noi, acel Dumnezeu -Duh care nu putea fi reprezentat in VT a hotarat sa ia un chip care sa poata fi vazut pana la sfarsitul veacurilor.
Chipul (in greaca eikon) vazut al Dumnezeului celui nevazut si nereprezentabil in vreun fel in VT e Dumnezeu-omul, invizibilul-devenit- vizibil, duhul-in trup de om (materie) - in persoana lui Hristos.

Cum impaci antinomia asta – adica cum respecti cuvintele Scripturii ,,a te inchina in duh si in adevar,,, daca nu te inchini atat partii invizibile, cat si partii vizibile a lui Dumnezeu?
Hristos e chipul vizibil al Dumnezeului celui invizibil. Tu cum anume cinstesti partea vizibila a lui Dumnezeu?. Aici nu ma refer la invatatura Lui, ci strict la Persoana Lui.
Pe de-o parte, noi nu suntem contemporani cu Hristos in intelesul istoric al termenului. Pe de alta parte, adevarul despre El nu poate nega faptul ca are un chip.

Te poti inchina in duh doar daca negi ca are un Trup vazut, doar daca nu Il reprezinti pe Dumnezeu in nici un fel, adica doar daca te intorci in timp in perioada de dinainte de Intrupare.
Inchinarea doar in Duh ar insemna sa faci abstractie de chipul Lui vazut, de latura Lui umana, ar insemna deci fie ca negi Intruparea Celui-ce-este-Duh si prin asta negi dumnezeirea lui Iisus, fie ca nu negi Intruparea dar consideri ca () chipul primit de Hristos prin Intrupare nu merita nici o atentie.
Nerecunoscand fie Intruparea, fie faptul ca () chipul vazut al Dumnezeului celui nevazut merita vreo atentie, te-ai autoexclus din adevar.

Deci ce inseamna atunci sa te inchini atat in duh cat si in adevar? ( repet: adevar - inseamna ca Dumnezeu are un chip (eikon). Iar acest chip e vrednic de a fi reprezentat si cinstit).
Hristos Insusi ne-a lasat chipul Lui nefacut de vreo mana omeneasca imprimat pe marama sf. Veronica si pe giulgiu. Ca sa stie toti cei care nu au fost contemporani cu El cum arata acest Dumnezeu nevazut care S-a facut totusi vazut.

tricesimusquintus 16.11.2010 18:31:38

Citat:

În prealabil postat de zsuleica (Post 305697)
singurul la care NE INCHINAM trebuie sa fie Dumnezeu. dar cand ne-a spus Iisus ca este interzis sa CEREM AJUTORUL sfintilor sau a Maicii Domnului la rugaciune?

Dacă Dumnezeu este "singurul la care NE ÎNCHINĂM", ce motive avem să ne închinăm la cruce, icoane, moaște (afară de motivul idolatriei bineînțeles)? Iar dacă avem la Tatăl un Mijlocitor (1 Ioan 2,1) care nu de flori de măr este SINGURUL MIJLOCITOR (1 Tim.2,5), ce motive avem să cerem ajutorul unor obiecte, ori a unor sfinți morți? Afară bineînțeles dacă nu vrem să ne batem joc de atotputernicia lui Dumnezeu, de atotștiința Lui și de omniprezența Lui... Iartă-mă că o spun atât de direct, însă gândește-te o clipă cum Îi rănim inima Lui de Dumnezeu Atotputernic, când cerem ajutorul altora în loc să apelăm direct la El!

Citat:

Cu atat mai mult se roaga sfintii si Maica Domnului pentru noi. ei nu sunt morti, precum scrie si in Evanghelii. sufletele lor se afla la Dumnezeu si se roaga pentru noi.

Eu n-am găsit în Evanghelii scris că maica Domnului (și ceilalți sfinți morți) s-ar ruga pentru noi. Tu ai găsit?

Citat:

mi se pare ca si in Apocalipsa am citit despre aceasta.

Nici în Apocalipsa n-am găsit asta, nu crezi că e riscant pentru binele tău, al copiilor tăi, al nepoților tăi și al strănepoților tăi (Ieșirea 20,5) să te bazezi pe un "mi se pare"?

tricesimusquintus 16.11.2010 18:37:24

Citat:

Citat:

EREZII

Am căutat zadarnic în postarea respectivă citatul acesta...

Citat:

Din respect pentru confesiunea dvs., dați-mi voie să nu încerc o explicație.

Citat:

Cum va explicati ca icoanele pe care le huliti de zor

Dacă ați prinde exact sensul verbului "a huli", ați recunoaște că n-am făcut asta.

Citat:

Sunt de-a dreptul siderat! Unde aș putea citi despre asta?

Citat:

Să fie sănătoasă (dacă nu e moartă deja la ora asta)!

tricesimusquintus 16.11.2010 18:53:35

Citat:

În prealabil postat de delia31 (Post 305745)
Si ce anume inseamna concret sa te inchini lui Dumnezeu in duh si in adevar?

Indiferent de ce v-aș explica eu (deși sunt convins că știți), "închinarea în duh și adevăr" nu va însemna niciodată închinarea în icoane și moaște.

Citat:

În prealabil postat de delia31 (Post 305745)
In conceptia noastra, Dumnezeu este Duh dar in acelasi timp si Trup vizibil.
Pentru noi, acel Dumnezeu -Duh care nu putea fi reprezentat in VT a hotarat sa ia un chip care sa poata fi vazut pana la sfarsitul veacurilor.
Chipul (in greaca eikon) vazut al Dumnezeului celui nevazut si nereprezentabil in vreun fel in VT e Dumnezeu-omul, invizibilul-devenit- vizibil, duhul-in trup de om (materie) - in persoana lui Hristos.

Cum impaci antinomia asta – adica cum respecti cuvintele Scripturii ,,a te inchina in duh si in adevar,,, daca nu te inchini atat partii invizibile, cat si partii vizibile a lui Dumnezeu?
Hristos e chipul vizibil al Dumnezeului celui invizibil. Tu cum anume cinstesti partea vizibila a lui Dumnezeu?. Aici nu ma refer la invatatura Lui, ci strict la Persoana Lui.
Pe de-o parte, noi nu suntem contemporani cu Hristos in intelesul istoric al termenului. Pe de alta parte, adevarul despre El nu poate nega faptul ca are un chip.

Te poti inchina in duh doar daca negi ca are un Trup vazut, doar daca nu Il reprezinti pe Dumnezeu in nici un fel, adica doar daca te intorci in timp in perioada de dinainte de Intrupare.
Inchinarea doar in Duh ar insemna sa faci abstractie de chipul Lui vazut, de latura Lui umana, ar insemna deci fie ca negi Intruparea Celui-ce-este-Duh si prin asta negi dumnezeirea lui Iisus, fie ca nu negi Intruparea dar consideri ca () chipul primit de Hristos prin Intrupare nu merita nici o atentie.
Nerecunoscand fie Intruparea, fie faptul ca () chipul vazut al Dumnezeului celui nevazut merita vreo atentie, te-ai autoexclus din adevar.

Deci ce inseamna atunci sa te inchini atat in duh cat si in adevar? ( repet: adevar - inseamna ca Dumnezeu are un chip (eikon). Iar acest chip e vrednic de a fi reprezentat si cinstit).
Hristos Insusi ne-a lasat chipul Lui nefacut de vreo mana omeneasca imprimat pe marama sf. Veronica si pe giulgiu. Ca sa stie toti cei care nu au fost contemporani cu El cum arata acest Dumnezeu nevazut care S-a facut totusi vazut.

Vă complicați inutil pentru a-mi demonstra necesitatea chipurilor în actul închinării. Dar stimată doamnă, icoanele nu sunt "partea vizibilă" a lui Dumnezeu, respectiv chipul Lui, adică Hristos. Aceasta ar fi adevărata blasfemie să confundăm o icoană cu είκών-ul Dumnezeului celui nevăzut (Col.1,15). Sper că nu aveți de gând să proferați o asemenea hulă...

tricesimusquintus 16.11.2010 18:54:18

Citat:

În prealabil postat de zsuleica (Post 305706)
sufletele sfintilor nu sunt moarte. cititi in Apocalipsa, se vorbeste de 'rabdarea si credinta sfintilor', ' cupe de aur pline cu tamaie care sunt rugaciunile sfintilor', fiara careia la sfarsit 'i s-a dat sa faca razboi cu sfintii', neamurile care 's-au suit pe fata pamantului si au inconjurat tabara sfintilor', etc etc. chiar sfintii parinti spuneau credinciosilor ca mai de folos le va fi lor dupa ce se vor urca la Domnul.

Prietene, textele la care faci referire vorbesc despre sfinții în viață.

Ora este GMT +3. Ora este acum 09:58:49.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.