Citat:
În prealabil postat de AlinaEM
(Post 285709)
O prima intrebare: e pacat daca dansam?
|
Bunicile sunt un dar de la Dumnezeu: ele ajută enorm și contează enorm pentru copilăria și adolescența noastră. Dar instituția competentă ca să ne spună dacă ceva este sau nu păcat nu este bunica, ci este Biserica. Or, Biserica nu a definit niciodată dansul ca fiind păcat. Prin urmare, dansul nu este păcat.
Pe de altă parte, virtutea prudenței ne cere să ne ferim nu numai de păcate, ci și de ispite, adică de ocaziile de păcat. În această privință, în anumite circumstanțe dansul poate fi o ispită. Adolescența se definește ca nebunie a omului normal. Adolescentul are discernământ parțial: poate deosebi binele de rău (adică ceea ce înțelegem de obicei prin "discernământ") dar are probleme de a-și cunoaște propriile limite și de a deosebi moderația de exces: e vârsta extremelor.
În sfârșit, trebuie observat că, până la vârsta deplinei maturități, sunteți sub ascultarea părinților. Dacă bunica are custodia dv, adică dacă locuiți la ea fie și o perioadă limitată de timp, trebuie să o ascultați. Dacă v-a interzis să dansați, atunci nu trebuie să dansați: ar fi păcat împotriva poruncii a treia (a patra, în pedagogia ortodoxă), păcatul fiind în acest caz neascultarea și nu dansul.
Citat:
parca as vrea sa fac si eu ceva..sa fiu buna la ceva...
|
Dacă vă aflați în jurul vârstei de 16 ani, înseamnă că sunteți deja la vremea discernământului vocațional. Adică trebuie să descoperiți care este planul general al lui Dumnezeu cu viața dv. Prin urmare, va trebui să răspundeți la următoarele întrebări:
-Dumnezeu ar vrea să vă îndreptați spre căsătorie sau spre celibat ?
-Care este ocupația (meseria, profesia) pe care ar dori Dumnezeu să o îmbrățișați ?
Citat:
sa pot sa ma descarc cand sunt frustrata...sa fie un mod de relaxare...
|
Nu uitați de dialogul nostru cu Dumnezeu, care este rugăciunea. El este Tatăl nostru bun. Când suntem frustrați, la El alergăm să ne mângâie, când suntem stressați, în brațele Lui ne regăsim pe noi înșine.
Citat:
De ceva timp fac cercei din clei polimeric. Stiu ca e pacat sa porti cercei, dar e pacat si daca ii fac? Eu ii fac dar nu ii port...nu stiu...as vrea sa ii port dar ma doare capul, nu ma simt bine...
Multumesc anticipat!
|
În mod clar, a face cercei nu este păcat și nici măcar ispită. Dar și în cazul cerceilor se aplică ceea ce am spus referitor la ascultare. Acuma, presupunând că bunica nu v-a interzis să faceți cercei și că știți să faceți cercei reușiți pe care altele i-ar purta fără să le doară capul: de ce nu îi vindeți ? Ați putea face rost, astfel, de o mică sumă de bani, iar cu banii se pot face multe lucruri bune.