În prealabil postat de Decebal
(Post 469965)
Unde am spus eu ca Biserica să se lase de "trebușoarele duhovnicești"? Ba dimpotriva nu am spus niciodată așa ceva, iar din postările anterioare se poate vedea exact contrariul. Toată problema este că dumneavoastră vă înșelați și considerați că astfel de lucruri ca politica, etc nu ar intra în orizontul spiritualității, al religiei, al credinței; nu v-am văzut până acum să aduceți vreun argument pentru a vă susține poziția, iar viziunea pe care o aveți dumneavoastră, și despre care pretindeți că ar fi ortodoxă deși nu este, păcătuiește prin aceea că scoate dimensiunea politică din viața creștinului ortodox ca și cum creștinul ortodox ar trăi sau ar trebui să trăiască într-o lume imaginară, apolitică și că trebuie să accepte orice ar veni din sfera politicului, indiferent cât ar fi de ticălos, nedrept, nebun, etc. Ori această viziune și poziție pe care o aveți v-am spus și deja v-am argumentat foarte clar de ce nu este nici creștină, nici ortodoxă, nici legitimă; creștinul trăiește în societate, iar una dintre componentele participării sale este aceea de a fi cetățean, ori aceasta implică moralitatea, și prin urmare un creștin trebuie să ia decizii cât mai morale și cât mai drepte și în acord cu voința lui Dumnezeu, iar atâta timp cât anumite facțiuni politice sau anumiți politicieni sunt împotriva voii lui Dumnezeu creștinul rebuie să se dezică de aceștia și să îi respingă, făcând deasemenea încercări de a convinge și pe alții, adică opinie publică, împotriva factorilor negativi. Suspendarea judecății morale și a celei politice și cetățenești, ca și consecință a suspendării atitudinii morale, este împotriva voinței lui Dumnezeu și este caracterizată printr-un indiferentism moral ne-creștin și de natură să favorizeze instaurarea și dăinuirea haosului moral într-o societate.
De fapt "re-educarea" sunteți dumneavoastră cel care o faceți, promovând voit sau nu indiferentismul moral și suspendarea judecății și responsabilității morale a creștinului ortodox, adică un păcat extrem de grav și împotriva voinței lui Dumnezeu. Pe de altă parte, printre multe alte argumente, este chiar acela de la Sfânta Liturghie, unde se spune "Și toată viața lui Christos Dumnezeu să o dăm", ori această dăruire în întregime a vieții pentru Christos implică în mod necesar, nu facultativ, și dimensiunea judecății și responsabilității morale, inclusiv în materie de politică, altfel fiind încălcată voința lui Dumnezeu și făgăduința sfântă făcută la Sfânta Liturghie în biserică înaintea Sfântului Altar.
Dumneavoastră faceți o altă confuzie atribuindu-mi mie că Biserica ar trebui "sa faca morala cu bata societatii majoritar-cvasi-atee si rare-(une)-ori formal-prin-botez-ortodoxe", de parcă eu vorbeam despre vreo violență oarecare. Nu am vorbit despre nici o metodă violentă, ci despre necesitatea atenționării, promovării, și a propagandei din partea autorităților ecleziale, dar nu numai pentru că și ceilalți creștini au obligații, în anumite aspecte politice, dar nu exclusiv politice, cetățenii de religie creștină ortodoxă asumându-și ei responsabilitatea pentru propriile lor acțiuni, pentru că Biserica nu poate să stea în cabina de vot a unui cetățean și să vadă ce face cu votul lui.
Iar faptul că societatea nu ar fi așa cum trebui de creștină prea puțin îmi stă mie în responsabilitate, ci stă pe spatele altora care mai și sunt plătiți, au tot felul de beneficii, etc pentru asta și au datoria să își îndeplinească obligațiile. Autoritățile Bisericii Ortodoxe au obligația din acest punct de vedere, lucrarea lor pentru conștința morală a credincioșilor nu este una facultativă, ci obligatorie, cei care nu se achită de această datorie fiind niște trădători de neam, de țară, de Biserică, de popor, de națiune, de Dumnezeu și de Christos și împotrivitori ai Duhului Sfânt. Dacă dumneavoastră promovați, mai direct sau indirect, indiferentismul moral, trădarea jurămintelor sfinte, trădarea față de Christos, închinarea la mai mulți dumnezei, călcarea voinței lui Dumnezeu și împotrivirea față de Duhul Sfânt, atunci îmi pare sincer rău pentru dumneavoastră și pentru cei care gândesc și acționează asemenea dumneavoastră. În esență, atitudinea pe care dumneavoastră o afișați se încadrează fără nici o problemă și fără nici o discuție la erezie și este condamnată de Dumnezeu și de Sfânta Biserică.
|