![]() |
Niciun ortodox nu respinge dogma, Cătălin. Credința noastră este dogmatică. Cred că toți suntem de acord cu citatul acesta din părintele Savatie Baștovoi. Taberele care se creează aici nu sunt pro și contra dogmei. Mai curând cred că diferențele vin din felul în care înțelegem mântuirea, o parte considerând-o ca fiind încadrare într-un sistem (rigid, după părerea mea), cealaltă parte fiind pentru o mai mare libertate, în iubire, dar în duh și în adevăr în același timp.
În esență diferențele cred că sunt între rigiditate și flexibilitate, între frică (de a aluneca?) și încredere (prea mare?) în Domnul. |
Citat:
Adica daca prima parte urmeaza un sablon (rigid, dupa parerea ta ) cealalta parte se increde ( prea mult ? ) in Domnul ? Nu cumva te increzi ( prea mult ? ) tot in parerea ta despre Domnul ? |
deja suntem off-topic, iar despre diferențele astea cred că se pot scrie multe pagini. Ar trebui să facem un topic separat, însă eu n-am timp acum.
Pe scurt, însă, consider că nu se poate să nu avem și păreri personale, dacă nu gândim și cu mintea noastră înseamnă că ea nu participă. Însă aceste păreri trebuie verificate mereu, să nu se abată de la învățătura dreaptă. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Acum, dacă tot m-ai provocat...
Dogma înseamnă libertate, căci „veți cunoaște Adevărul și el vă va face liberi”. A descoperi, înțelege și trăi dogma înseamnă a fi în adevăr și a fi în libertate. Ea (dogma) trebuie nu doar repetată și învățată pe din afară, ci pe dinăuntru, adevărul ei trebuie să devină viața noastră. Iar pentru asta e nevoie de participare. Dacă iubim sfinții care au formulat dogmele trebuie să facem și noi ce au făcut ei: să cugetăm. Nu doar că avem libertatea, ci și datoria. De la ei învățăm cum să cugetăm, nu doar să repetăm ceea ce ei au cugetat. Un părinte duhovnicesc nu se va bucura dacă fiii săi vor învăța bine și vor repeta întocmai cuvintele sale, ci dacă vor învăța să viețuiască și să gândească drept, putând ei înșiși, mai departe, să dea răspunsuri celor care au nevoie de ele. P.S. Asta am învățat de la duhovnicul meu, care mereu repeta în predici: „Gândiți, iubiților!”. |
Citat:
Citat:
Exemplu concret : De ce se discuta despre mantuire in afara BO ? Care este motivul pentru care tu si ceilalti va puneti asemenea intrebari ? Va incredeti ( prea mult ? ) in Domnul sau in parerea voastra despre Domnul ? Daca v-ati increde in Domnul nu ati discuta astfel de lucruri ci ati lasa mantuirea in grija Domnului. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 06:41:07. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.