Lilith23 |
06.07.2011 13:52:11 |
Citat:
În prealabil postat de Sonia19
(Post 374833)
Eu nu am facut literatura universala in liceu...deloc. E adevarat ca am terminat la matematica-informatica, dar nici cei de la uman, care aveau 5 ore pe saptamana, n-au facut. Sigur ca e ideal sa auzi de Tolstoi...si mai bine e sa-l citesti. Dar in conditiile in care cel din fata mea m-a intrebat la bac daca Moara cu noroc este scrisa de Caragiale, parerea mea este ca ar trebui sa se insiste pe literatura romana.
Cat despre autori si opere: chiar asa se intampla. Iti da o lista de romane ale lui Rebreanu, de exemplu, care se studiaza si tu, la bac, scrii despre care doresti (si care se potriveste cu subiectul). La fel si la Camil Petrescu: poti alege intre Ultima noapte si Patul lui Procust.
ps: e o intreaga isterie cu Coelho...marturisesc ca nu pricep de ce este atat de popular. Mie mi se pare ca scrie metafizica pt gospodine :D
|
Stii cum e? Pana la urma, totul depinde de profesorul de la clasa. Unii, ca profesoara mea din liceu [pentru care am un respect enorm] fac si literatura universala, pentru cultura generala. Bineinteles, sunt de acord ca pe literatura romana trebuie sa se insiste cel mai mult. Oricum, eu cred ca un absolvent de liceu trebuie sa stie macar putina istorie a literaturii [si universala si romana], tot pentru cultura lui generala, dincolo de programa scolara. Ma rog, asta tine deja si de educatia non'formala si de preferintele fiecaruia. Dar daca vorbim despre BAC, cred sincer ca acei elevi care nu sunt capabili sa treaca bacalaureatul, nu ar trebui lasati sa intre in examen. Simplu! Profesorul trebuie sa fie in stare sa evalueze abilitatile si competentele acelui copil si in examen sa intre acei elevi care chiar vor si pot. Numai la noi se face atat de mare caz. In strainatate, nu e o rusine sau o problema imensa sa nu mergi de la liceu direct la facultate. Merg la facultati cei care pot si vor, ceilalti invata o meserie si traiesc din asta. Aici, daca ajungi la SAM te faci "de rasul satului". Sunt multe de rezolvat in sistemul nostru educational. Asta'i clar.
Coelho? Tot ce pot sa spun e ca daca intr'o zi copiii mei vor fi devoratori de pseudo'literatura lui Coelho&Co. voi sti ca am gresit undeva in educatia lor.
|