![]() |
Citat:
|
Citat:
Dar si eu mai astept raspuns la "Imaculata Conceptie", dupa lectura celor 18 pagini din Pr. Staniloae... asa cum mi-ati promis. Dealtfel am gasit scris ca Sf. Fotie NU a fost de acord cu "Filioque", asa cum sustineati, cand ati dat link cu "Crezul lui Fotie" pe Wikipedia. Iata ce spune Sf. Fotie: 1. Daca Duhul este simplu, dar purcede de la Tatal si de la Fiul, trebuie neaparat sa admitem ca ei sunt o singura Persoana. Astfel este introdusa o confuzie sibeliana a persoanelor, sau mai bine zis semi-sibeliana. 2. Daca Duhul purcede de la Tatal si de la Fiul, el va fi dublu sau compus. Daca Duhul Sfant este raportat la Doua Origini, la Doua Principii, atunci ce devine Monarhia atat de cantata a Sfintei Treimi? 3. Daca purcederea Duhului Sfant de la Tatal este desavarsita, purcederea de la Fiul va fi superflua. 5. Pentru ca Fiul si Duhul izvorasc dintr-o singura Cauza, adica Tatal, si daca Fiul, la randul Sau este Izvorul Duhului, atunci trebuie ca si Duhul sa fie Izvorul Fiului, pentru ca Tatal Ii "proiecteaza" cu aceeasi cinste si pe Unul si pe Celalalt. 6. Daca Fiul are in comun cu Tatal, purcederea Duhului Sfant, atunci Duhul Sfant participa El Insusi la aceasta purcedere. Intr-adevar, tot ceea ce Tatal are in comun cu Fiul, are in comun si cu Duhul Sfant. La fel, Duhul va fi in acelasi timp si Cauza si Cauzat, ceea ce e mai monstruos decat toata mitologia pagana. http://proortodoxia.wikiforum.ro/cat...lioque-t48.htm A se citi in aces sens si scrisoarea Sf. Fotie adresata Mitropolitului de Aquileea: http://proortodoxia.wikiforum.ro/cat...uileea-t49.htm Sf. Fotie a scris aceste lucruri in Mistagogia Duhului Sfant. Va invit deci sa veniti cu textul, in care Fotie se manifesta in favoarea lui Filioque, in conditiile, in care papa Ioan VIII, - e vorba de al doilea papa Ioan VIII, nu primul, care a fost femeie, - este impotriva acestei adaugiri: "Pentru a va linisti in privinta acestui articol care a provocat scandaluri in Biserica: nu numai ca nu admitem cuvantul in cauza, dar si pe cei care au indraznit sa-l accepte primii ii privim ca unii care au incalcat cuvantul lui Dumnezeu, ca stricatori ai invataturii lui Hristos, a Apostolilor si a Parintilor, care ne-au dat Simbolul de credinta. Noi ii punem alaturi e Iuda, pentru ca dezbina madularele lui Hristos. Dar aveti o prea adanca intelepciune pentru a nu intelege ca e foare greu ca toti episcopii nostri sa fie adusi la acesta gandire si ca intr-un timp atat de scurt sa fie schimbat un obicei introdus de atatia ani. Credem, deci, ca nu trebuie sa obligam pe nimeni sa renunte la adaugirea facuta Crezului, ci sa-i determinam putin cate putin si cu blandete sa renunte la aceasta blasfemie. Cei care ne acuza ca o acceptam, se inseala; dar cei, care afirma ca exista printre noi multi oameni, care o accepta, spun adevarul. Va ramane sa lucrati cu noi pentru a-i intoarce cu blandete pe cei, care s-au departat de la sfanta invatatura." Nu degeaba Ortodoxia este Credinta adevarata! Am facut o scurt "plimbare" pe forumul catolic si am constatat ca ortodocsii sunt numiti acolo "cerularieni". NU, Domnule, noi suntem ai lui Hristos, nu ai lui Cerularie, chiar daca acesta, ca Patriarh al Constantinopolului, a fost un vajnic aparator al Ortodoxiei si al Adevarului. Mihnea Dragomir, va multumesc ca ne-ati dat ocazia, prin discutia deschisa despre Filioque, de a cerceta cele spuse de Sf. Fotie; lucru de folos tuturor ortodocsilor, mai ales celor, carora ecumenismul li se pare o idee stralucita... |
Citat:
L-am intrebat si eu, ce opinie are despre Papa Leon al III lea, si nu a raspuns...si implicit despre infalibilitatea papilor care au introdus acest adaos, dupa aproape 2 secole de la Marea Schisma? Cineva a gresit clar, oare Papa Leon al III lea, sau cei care au urmat? |
Citat:
Nici nu imi dau seama cum deduce Mihnea ca Papa si-a cerut scuze pentru greselile altcuiva, si ca violenta nu a fost greseala Bisericii Catolice de fapt?:7: |
Citat:
Ce greseli a facut Biserica Catolica, pe puncte...si explicati-ne de asemenea la ce se refera exact Papa, daca nu la Inchizitie, Cruciade, si schisme? A gresit Biserica Catolica, sau nu ( dumneavoastra afirmati de fapt constant, ca nu)? A gresit Papa prin aceasta afirmatie, sau dumneavoastra prin aceste interpretari personale? |
Citat:
|
Citat:
Șeful Congregației ocupă poziția a 4-a de demitate în Curia Romei, după coordonatorul Congregației Bisericilor Orientale, după Secretarul de Stat și după papa însuși. Actualul papă, care a fost mulți ani conducătorul acestei congregații, a fost urmașul vrednicului de pomenire Torquemada, prin urmare cred că e foarte bun cunoscător al trecutului instituției pe care a coordonat-o. De aceea am spus că ar fi foarte curios să-și ceară scuze pentru ceva ce nu a existat: convertiri forțate ale Inchiziției. Acuma, referitor la cele 20 de milioane de lire pe care vizita papală în Marea Britanie le presupune, adresați-vă ministrului dv de finanțe și celor care l-au invitat pe papa, nu oaspetelui. Dar am o întrebare: pentru un stat ca cel britanic, suma nu este, de fapt, nesemnificativă ? Invitarea lui Putin și plimbarea lui cu caleașca cu care a fost plimbat Ceaușescu la cât s-a facturat ? Dar vizitele lui Dalai Lama cât costă ? Sau plătesc țăranii tibetani sub ocupație ? Trebuie înțeles că invitarea unui lider spiritual al infidelilor se justifică, pe când invitarea liderului unei bune părți din lumea creștină nu se justifică ? |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 18:10:41. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.