Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Postul (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5059)
-   -   Se desfinteaza POSTUL? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=6034)

bmd 19.06.2009 17:47:40

Din nou gresesti.
1.Oricare diabetic poate tine post. Cunosc cazuri.
2. In strainatate e mai usor de tinut post, exista o gama larga de fructe si legume la preturi accesibile tot anul.
3.Cind te inscrii intr-un club de fotbal nu poti spune ca nu-ti convine generalizarea si obligativitatea ca toti sa joace fotbal. In crestinismul ortodox nu-i altfel.
4.Definitia postului este simpla: luni, miercuri, vineri vegetale fara ulei (fiertze, coapte, crude) si daca nu se poate atunci gatite cu ulei. Marti si joi si simbata cu ulei. Duminica cu ulei si vin. Exista dezlegari cu peste duminicile si simbetele in postul Craciunului si cel de acum.
5. Anemiile de obicei sint feriprive (injectile sint de post in carenta de fier) si arare ori alimentare.
6. Sarcina, alaptarea nu exclud postul si il pot inducii. Nasterea de copiii nu-i o boala iar alaptarea nu-i o boala psihica!

Problema mare nu-i ca nu reusesti sa tii post ci [COLOR=red]cind cauti scuze[/COLOR] sau nici macar nu incerci sa tii o zi, doua, o saptamina, 7,Tot postul!

sophia 19.06.2009 18:13:13

Bmd, ma aduci la disperare, zau.
Nu-mi da nimeni nici o sursa, nici o lamurire. Eu am pus intrebarile. Tu ma incurci mai rau.
Si nu mai freca cu vestul si catolicismul, te rog mult. Ma faceam catolica si terminam problemele si intrebarile, sau nu le mai aveam. Dar nu ma fac.
Uite eu nu-mi permit fructe si legume aici, incat sa mananc cat mi-ar trebui pentru post. 100g cirese costa 50 centi. 1 kg de caise 5-6 Euro. 1 gutuie 1 Euro. Ardeii si vinetele peste 3 Euro kg.
Da, iarna imi iau banane si cartofi.
Si inca ceva:
Fierul se gaseste in carne, oua, ficat.
Calciu se gaseste in lactate.
Eu pot tine pana la o saptamana si tin. Mi s-a facut rau de multe ori.
Dumnezeu imi da putere, si da, teoretic pot sa ma indop in post cu medicamente (calciu, fier, pentru stomac etc.). E mai bine asa?
Nu caut scuze.
Si am incheiat, ca imi intoarceti vorba in gura.

bmd 19.06.2009 18:45:13

Fierul exista in multe alimente dar se absoarbe semnificativ doar cel injectabil!
Calciu nu se absoarbe nici el asa cu una cu doua, trebuie si alte conditii nu ajunge doar laptele... dar ma rog asta-i forum de religie nu de medicina.

Sophia cine este bolnav si nu poate tine post nu-l tine si gata. Cine nu-si permite postul nu-l tine si gata (paradoxal nu?) eu nu doresc polemica pe tema asta. Eu vorbesc de cei care tin, pot si vor si...biserica se opune! Asta-i tema topicului de fapt. Ca tu de plingi de preturile din piata, ca copilul lui Fani plinge de foame, ca unul sau altul mai are de dat in cap ciomege vreunui "prieten" asa cum cere "traditia" la ortodocsi...este altceva. Tema ramine insa aceeasi.
Cu ce te-am incurcat? Ti-am dat pe scurt REGULA postului.

Hartford 19.06.2009 19:34:56

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 146808)
Bmd, ma aduci la disperare, zau.
Nu-mi da nimeni nici o sursa, nici o lamurire. Eu am pus intrebarile. Tu ma incurci mai rau.
Si nu mai freca cu vestul si catolicismul, te rog mult. Ma faceam catolica si terminam problemele si intrebarile, sau nu le mai aveam. Dar nu ma fac.
Uite eu nu-mi permit fructe si legume aici, incat sa mananc cat mi-ar trebui pentru post. 100g cirese costa 50 centi. 1 kg de caise 5-6 Euro. 1 gutuie 1 Euro. Ardeii si vinetele peste 3 Euro kg.
Da, iarna imi iau banane si cartofi.
Si inca ceva:
Fierul se gaseste in carne, oua, ficat.
Calciu se gaseste in lactate.
Eu pot tine pana la o saptamana si tin. Mi s-a facut rau de multe ori.
Dumnezeu imi da putere, si da, teoretic pot sa ma indop in post cu medicamente (calciu, fier, pentru stomac etc.). E mai bine asa?
Nu caut scuze.
Si am incheiat, ca imi intoarceti vorba in gura.

Of... Sophia daca acum sint scumpe fructele si veg la voi ,cum sint iarna?Eu peste salata de fructe arunc masline, seminte de in si floarea soarelui,(proteine) in fiecare zi la lunch maninc salata si drep iti spun ma tine pina seara si nici atunci nu imi e foame maninc ca sa nu ia foamea pe la 8 caci cu trei ore inainte de culcare nu se mai maninca nimic.Vara e foarte usor sa tii post.

Hartford 19.06.2009 19:37:57

Citat:

În prealabil postat de Hartford (Post 146829)
Of... Sophia daca acum sint scumpe fructele si veg la voi ,cum sint iarna?Eu peste salata de fructe arunc masline, seminte de in si floarea soarelui,(proteine) in fiecare zi la lunch maninc salata si drep iti spun ma tine pina seara si nici atunci nu imi e foame maninc ca sa nu ia foamea pe la 8 caci cu trei ore inainte de culcare nu se mai maninca nimic.Vara e foarte usor sa tii post.

Trebuia sa scriu semintele decojite care se gasesc la pungi de floarea soarelui :4:

Anca-Miha 20.06.2009 04:24:26

Sunt buuune semnitele de floarea soarelui. Si eu le folosesc in salata de morcovi rasi, cu stafidesi busuioc sau oregano. Un deliciu! Mai sunt si semintele de pin si arahidele putin prajite in tigaie, semintele de dovleac, fructele uscate, care dau consistenta salatelor. In loc de frunze de salata folosesc spanac; astfel salata devine mai consitenta.
Sfecla rosie data pe razatoare este f buna. Nu aruncati cozile verzi de telina: sunt f gustoase.
Iata deci, ca un meniu de post nu trebuie sa coste mult.

cristiboss56 20.06.2009 12:10:40

Citat:

În prealabil postat de Anca-Miha (Post 146883)
Sunt buuune semnitele de floarea soarelui. Si eu le folosesc in salata de morcovi rasi, cu stafidesi busuioc sau oregano. Un deliciu! Mai sunt si semintele de pin si arahidele putin prajite in tigaie, semintele de dovleac, fructele uscate, care dau consistenta salatelor. In loc de frunze de salata folosesc spanac; astfel salata devine mai consitenta.
Sfecla rosie data pe razatoare este f buna. Nu aruncati cozile verzi de telina: sunt f gustoase.
Iata deci, ca un meniu de post nu trebuie sa coste mult.

Exact Anca , aceasta este idea . Cine crede ca noi aici in Romania o ducem toti pe roz, e in mare inselare .

sophia 20.06.2009 12:18:10

Hartford, Anca, voi aveti dreptate si mie imi plca cele ce scrieti voi.
In tara manacam legume si fructe cu kilogramele din primvara pana in toamna, tot ce aparea si puneam si pentru iarna.
Aici majoritatea sunt scumpe pentru ca din cauza climei se importa. Si trist este ca mai degraba gasesti banane si avocado de la capatul pamantului si ieftine, decat ardei, cirese si caise de la tarile vecine.
Iar din unele tari au bagat spaima in noi sa nu luam ca au multe chimicale.
Ma rog, sunt lucruri de natura economica pe care nu le inteleg si oricum nu fac subiectul discutiei.
Acum si in tara s-au scumpit enorm legumele si fructele.
In final vreau sa spun ca totul depinde de om, de posibilitatile si de sanatatea lui.
Soacra mea este diabetica si anemica in ultimul hal. Nu pune gura pe carne, oua, cartofi. Mananca multe vegetale, si nu are forta deloc. Se intreaba de ce nu mai are putere. Pai daca nu mananca ce are nevoie.
Am incercat intr-u concediu la ea sa mananc numai vegetale, ca si ea. Ma simteam relativ bine pe moment, mai usoara cumva, dar stomacul nu spun si mai apoi, dupa o saptamana nu ma mai tineam pe picioare, as fi zacut numai, nu ma ridicam din pat. Atunci l-am trimes pe sotul sa-mi aduca un pic de carne si oua si am fost alt om. Un pic, nu mult, dar mi-au lipsit.
Lactatele imi lipsesc de fapt cel mai mult in post.
Am observat ca in post se mananca mai mult de fapt: paine, cartofi, fasole, dulciuri nu mai spun, nuci, alune, stiksuri, chipsuri. Oare care o fi diferenta la calorii?
Si nu asa multi sunt carnivori, cum se spune. Aici lumea de la bebelus la batran e nebuna dupa paste si pizza. Si pastele au...oua in ele din pacate.
Sunt ieftine si satura si...ingrasa.
Porumbul fiert imi mai place si e bun si in salate. Si...ciupercile sunt bune de post.

cristiboss56 20.06.2009 12:28:21

Rugăminte pt. Sofia !

Să-ți cer scuze ( dacă nu poți iertare ) în fața lui bmd ( Marius ) , de felul cum i-ai vorbit aici , pentru că el nu te "freacă" , sau mai știu eu ce. Nu ți-a vorbit cu răutate și modul tău de a te adresa , lasă mult de dorit. În acest fel posutul este egal cu 0 barat. Sper că mă înțelegi așa cum se cuvine, nu cu urâ, indiferență și aroganțâ. Marius este medic și știe ce spune. Te rog să-ți schimbi atitudinea să ți-o revizuiești din temelii ! ! !

sophia 20.06.2009 12:52:42

Cristi esti dur. Da, suntem in post de fapt.
1. Nu stiam ca Marius este medic si nu prea cred, dupa felul in care explica unele lucruri. Ma rog.
2. Si el este aspru de multe ori.
3. Ma deranjeaza cand oamenii nu vor sa inteleaga lucruri omenesti si lovesc in cei care nu spun si nu gandesc ca ei (fiindca nu pot).
4. Imi cer scuze fata de toti daca i-am suparat, dar eu mi-am spus parerea si pasul. Nici eu nu spun lucrurile cu rautate, chiar daca asa pare.
:53:

Ora este GMT +3. Ora este acum 12:14:14.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.