Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Nunta (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5022)
-   -   intrebare pt cei casatoriti (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=4869)

emanuel2007 07.05.2009 21:17:48

insa am si ui o curiozitate : la judecata sufletului tau cum ai sa procedezi ? ai sa le zici ingerilor sau lui Hristos ca a fost bine ca ai folosit anticonceptionale ? sau cum ? ai sa ceri dezlegare si de la Hristos pentru ce ai facut ? si pentru faptul ca ai sfatuit si pe altii la asta ? crezi ca Hristos va fi de acord cu asta ? intreb asa de curiozitate , ca mie mi se pare greu de crezut ca ai sa ii spui astea lui Hristos ...

Fani71 07.05.2009 21:37:36

Citat:

În prealabil postat de emanuel2007 (Post 134606)
inca ceva : :4: : unde este cuvantul Hristos in toate mesajele tale ? lipsa acestui cuvant nu ar trebui sa dea un mare semn de intrebare multora ??? eu cred ca da ... aici e inselaciunea : ortodoxie fara Hristos , unde s-a mai pomenit asa ceva ??? :4: cuvinte precum Hristos , Maica Domnului si sfinti ar trebui sa fie mereu in gura unui ortodox , dar a nu fi deloc asta e semn rau tare ... sincer ... si cand spui Hristos spune-o cu umilinta si smerenie nu cu mandrie ...

Iar cuvantul pe care il repeti tu cel mai adesea nu este Hristos, ci cuvinte ca 'sfintii', 'sfintii parinti' si 'canoanele'..
Iarta-ma, Emanuel! Uite-te un pic in spate si vezi de cate ori mi-am cerut eu scuze daca am exagerat, daca te-am suparat (caci da, recunosc ca am mai gresit si probabil voi mai gresi) si de cate ori ai facut tu asta. Iti voi zice eu: nici o data. Ai recunoscut odata sau de doua ori ca nu stiusesi un lucru, atat.
Cu mine sau cu altii. Daca tot vorbeai de smerenie.
Uite, nu-i frumos ce am facut acum, suna ca si cum m-as fi laudat, recunosc. Dar o aveam pe suflet, si am zis-o. M-ai suparat de cateva ori numindu-ma mai mult sau mai putin indirect pacatoasa, spurcata, preacurva, eretica, acum si indracita. M-am cam enervat, si tulburat. Dar sa stii ca totusi nu mi-a ramas supararea, pentru ca vad ca ai intentii bune, desi dupa parerera mea foarte gresit orientate.

Critica ta mi-o asum. Se poate sa fi vorbit mai putin de Hristos aici (insa daca te uiti pe la ce am mai scris, vei vedea ca nu este o regula genarala), dar voi zice acum ceva:

Cununia este icoana nuntii intre Hristos si Biserica. Nu este in scopul nasterii de copii. Nasterea de copii este o consecinta, sau un scop secundar. Dragostea dintre cei doi, dragostea jertfelnica, care se exprima SI prin unirea trupeasca, este la baza cununiei. Astfel incat ei sa se uneasca cu Hristos impreuna. Este o cale spre mantuire.

Fani71 07.05.2009 21:41:13

Citat:

În prealabil postat de emanuel2007 (Post 134609)
insa am si ui o curiozitate : la judecata sufletului tau cum ai sa procedezi ? ai sa le zici ingerilor sau lui Hristos ca a fost bine ca ai folosit anticonceptionale ? sau cum ? ai sa ceri dezlegare si de la Hristos pentru ce ai facut ? si pentru faptul ca ai sfatuit si pe altii la asta ? crezi ca Hristos va fi de acord cu asta ? intreb asa de curiozitate , ca mie mi se pare greu de crezut ca ai sa ii spui astea lui Hristos ...

Emanuel: cand am zis eu ca folosesc anticonceptionale?
Am scris chiar ca raspuns lui Traditie ca nu folosesc.
Iar despre ce am facut eu in general in viata, printre altele daca sa zicem am luat anticonceptionale in trecut, sau 'am sfatuit pe altii sa o faca' (mai degraba am argumentat pentru folosirea lor in anumite situatii), cum ma spovedesc (dupa mine Dumnezeu nu va mai intreba de ce a iertat deja prin sfanta taina), nu este cazul sa vorbesc aici pe forum.

emanuel2007 07.05.2009 21:51:02

" Iarta-ma, Emanuel! Uite-te un pic in spate si vezi de cate ori mi-am cerut eu scuze daca am exagerat, daca te-am suparat (caci da, recunosc ca am mai gresit si probabil voi mai gresi) si de cate ori ai facut tu asta. Iti voi zice eu: nici o data. Ai recunoscut odata sau de doua ori ca nu stiusesi un lucru, atat. "

pai io nu consider ca m-a suparat cineva nici ca io am suparat io pe altii , asa simt io ... nu vad de ce sa imi cer iertare , atata timp cat am vorbit din sfintii parinti si calm , nu m-am suparat pe nimeni si nici nu m-a deranjat altii pe mine in discutia asta ... nu am dat de inteles ca nu ai smerenie in sensu ca nu iti ceri iertare de la mine , ca nici nu ai de ce ... insa am zis ca iti trebuie sa ai smerenie fata de Hristos , nu fata de mine ... Lui ar trebui intr-adevar sa iti cam ceri iertare , cel putin io asa consider ... io in locu tau chiar m-as simti tare pacatos fata de El ...

Traditie1 07.05.2009 21:51:18

Citat:

În prealabil postat de ory (Post 134265)
Emanuel,eu spun sa te casatoresti mai intai,sa faci vre-o 10 copii care sa te raga la cap...nici nu-ti inchipui cum este,apoi sa vii aici sa ne vorbesti despre casatorie.Iar daca nu esti adeptul ei,atunci renunta la "citit"despre aceasta,fiindca de la citit pana la fapta este cale lunga...calea vietii insasi.

Sa stii ca un om necasatorit poate sa înteleaga starea în care te afli chiar mai bine decât tine si motivele pentru care scrii ce scrii. Tu ai impresia ca viata sexuala si nasterea de prunci îti deschide nu stiu ce perspective, îti da nu stiu ce experienta de viata. Ei bine eu cred ca aceasta experienta e nesemnificativa. Asta cel putin în domeniul duhovnicesc. Pentru ca viata trupeasca aduce o îngreuiare a spiritului, o întunecare.

Întelepciunea si discernamântul nu vin din viata de familie ci din viata contemplativa (care nu exclude viata de familie). Tu suferi de prejudecata comuna ca omului necasatorit îi ramân ascunse anumite lucruri dar Sf. Pavel spune ca Omul firesc nu primește cele ale Duhului lui Dumnezeu, căci pentru el sunt nebunie și nu poate să le înțeleagă, fiindcă ele se judecă duhovnicește. Dar omul duhovnicesc toate le judecă, pe el însă nu-l judecă nimeni.

Deci este o prejudecata a oamenilor lumesti ca Sfintii Parinti greseau când se referau la viata de cuplu sau ca oamenii care traiesc în castitate ar avea o întelegere superficiala despre problemele vietii de cuplu. Fiindca aici vorbim de lucruri duhovnicesti, nu de cum înfasam un copil sau la ce ora îl culcam. Tu nu întelegi ca Duhul Sfânt îi lumina pe Parinti si ca ei nu vorbeau dupa mintea lor ci numai ceea ce îi inspira Duhul. De aceea atunci când semnau hotarârile Sinoadelor spuneau
Parutu-S-a Duhului Sfânt si noua.

Da!,viata este Hristos,nu este viata asta....iar pana atunci,noi mancam,bem,ne bucuram,mergem cu masina,stam pe net,ne casatorim,sau nu,ne uitam la televizor...toate intru Hristos.

Nu. În Hristos este facut numai ceea ce e facut în urma unei alegeri între voia noastra si voia Lui. Nu tot ceea ce facem este în Hristos. Întelegi? În fiecare secunda în care vrem sa facem ceva trebuie sa stam sa vedem ce vrea Dumnezeu, daca nu cumva e mai bine sa nu facem sau sa facem altceva. Aceasta este calea cea strâmta pe care trebuie sa mergem pâna la sfârsitul vietii.

Nu inteleg de ce vorbesc unii "credinciosi",despre Hristos ca despre ceva ce nu are legatura cu pamantul pe care calcam,cu aerul pe care-l respiram si cu acest organism pe care-l intretinem!!!!???? De parca Hristos ar fi ceva dincolo de toate acestea! Mai veniti-va in fire,caci in acest fel,mai degraba tind sa cred ca Hristos este imaginar,decat asa cum este El simtit in viata noastra de zi cu zi.

Nu zice nimeni sa te sui în vârful unui stâlp, dar daca Hristos vrea sa ramâi ca un stâlp în mijlocul drumului asta trebuie sa faci. Nu zice nimeni sa-ti închizi ochii dar trebuie sa-ti înfrânezi orice privire voluntara, orice miscare, orice gând.

Ce-nseamna "iubire de Dumnezeu"?Caci eu nu am reusit sa ma edific in acest sens pe acest forum,in mare parte am inteles ca "Iubirea aceasta de Dumnezeu" este o VORBA-N VANT!!!

Iubirea de Dumnezeu este sa facem poruncile Lui, sa ne înfrânam de la toate si sa rabdam toate necazurile si durerile pâna la sfârsitul vietii. Deci aceasta iubire nu e un sentiment ci o suma de fapte ascetice.

În încheiere, te sfatuiesc sa asculti de sfatul lui Emanuel si sa încetezi cu smintelile acestea pe carte le propovaduiesti. Daca cineva nu vrea copii, sa nu faca sex. E greu? Atunci de vina e împatimirea, care e ceva cwe nu trebuie sa existe. Nu trebuie sa ne supunem patimilor ci sa luptam sa ne curatam de ele.

Fani71 07.05.2009 21:58:49

Traditie1 si Emanuel: da, sfintii pot vorbi despre casatorie fara sa o fi gustat, dar voi va considerati sfinti atunci? Ce spune ory este ca voi vorbiti din carti, de sus, de la catedra, si condamnati fara sa aveti experienta.

Si mai las-o pe ory in pace, Traditie1. Daca citesti bine si ea a zis ca nu foloseste anticonceptionale.
Avem amandoua dreptul, cum aveti si voi, sa ne scriem parerile pe acest forum, nu?
Daca nu avem dreptate, Dumnezeu ne va judeca. Poate nu avem. dar poate voi nu aveti.

emanuel2007 07.05.2009 22:00:49

" Astfel incat ei sa se uneasca cu Hristos impreuna "

aici ai pus punctu pe I ... unire cu Hristos prin casatorie , asat e scopu casatoriei , ca de aia e sfantat taina ...

" Emanuel: cand am zis eu ca folosesc anticonceptionale?
Am scris chiar ca raspuns lui Traditie ca nu folosesc.
Iar despre ce am facut eu in general in viata, printre altele daca sa zicem am luat anticonceptionale in trecut, sau 'am sfatuit pe altii sa o faca' (mai degraba am argumentat pentru folosirea lor in anumite situatii), cum ma spovedesc (dupa mine Dumnezeu nu va mai intreba de ce a iertat deja prin sfanta taina), nu este cazul sa vorbesc aici pe forum. "

pai aici e problema ? cum crezi ca un pacat ti s-a iertat daca tu tot il mai faci si acuma ? caci daca tu nu il mai faci acuma , dar nu regreti ca l-ai facut si acuma ii sfatuiesti pe altii sa il faca , unde e pocainta ta ? si unde nu e pocainta unde e iertare ? eu asta nu inteleg ? daca aveai pocainta trebuia sa iti para rau ca lai facut , dar sa iti para rau sincer , nu sa zici , lasa ca acuma ma prefac ca imi pare rau ca sa trec de hopu spovedaniei , si apoi il fac iar si am sa sfatuiesc si pe altii sa faca la fel ... asta nu e pocainta ; e a insela preotul in spovedanie , ca pe Hristos nu ai cum sa Il inseli ca El vede ce gandesti tu ... aici e baiu : daca nu ai pocainta cum crezi ca ti s-a iertat ? caci lipsa pocaintei e hula impotriva Duhului sfant care nu se va ierta nici in veacul acesta nici in cel viitor ... asta e problema ... pocainta ta sincera in fata lui Hristos , nu fata de mine ...

deci , crezi ca ai pocainta sincera de pacatul anticonceptionalelor ? daca da , atunci cum de dai altora sfatu sa il faca ?

ionpat 07.05.2009 22:02:18

Dar daca femeia foloseste anticonceptionale si barbatul nu foloseste prezervativul inseamna ca el nu pacatuieste( dandu-si chiar drumul in femeie-oarecum procreeaza)?

Fani71 07.05.2009 22:04:07

"Ei bine eu cred ca aceasta experienta e nesemnificativa. Asta cel putin în domeniul duhovnicesc. Pentru ca viata trupeasca aduce o îngreuiare a spiritului, o întunecare."

Ai inteles ory? Noi avem oricum spiritul ingreuiat. Nu putem sa ne punem cu spiritul luminos al feciorilor si fecioarelor. Ne e mintea plina de spurcaciuni. :-)
Pe langa ca eu il am intunecat de Occident, cum mi-a zis altcineva.

Traditie1, sa stii ca vorbesti impotriva intregii TRADITII a Bisericii cand spui ca viata trupeasca intuneca spiritul.

Fani71 07.05.2009 22:05:08

Citat:

În prealabil postat de ionpat (Post 134625)
Dar daca femeia foloseste anticonceptionale si barbatul nu foloseste prezervativul inseamna ca el nu pacatuieste( dandu-si chiar drumul in femeie-oarecum procreeaza)?

Hotararile intr-un cuplu se iau in doi. Asta tot zic eu de la inceput.

Ora este GMT +3. Ora este acum 22:01:45.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.