Citat:
În prealabil postat de cezar_ioan
(Post 485326)
Multumesc, bine ar fi fost sa primesc mesajul asta din capul locului. Acum imi pare cam tarziu; intre timp am redescoperit un vechi obicei al meu: nu cant decat atunci cand imi prieste atmosfera.
Totusi, de dragul tau si al altora care vor cu adevarat sa se lamureasca, atat cat permite cadrul forumului, in legatura cu hipnoza, voi reveni cand voi avea putina liniste si timp. Traversez o perioada mai aglomerata in sarcini diverse. Am nevoie de putina tihna pentru a prezenta simplu si corect ceea ce stiu despre hipnoza (care nu e specialitatea mea de baza, insa am o anumita experienta personala si desigur ceva cunostinte teoretice). Voi reveni!
|
Multumesc! Astept cu mult interes expunerea ta. Mie personal mi se pare f util sa stiu cand anume sint supus unor stari de hipnoza in situatiile concrete si obisnuite de viata - cu exemple din viata obisnuita.
Si mai ales (f important) criterii clare de identificare a:
- incercarilor de a ma supune hipnozei (din partea mediului)
- gradului de hipnoza in care ajunge un om in situatiile obisnuite de viata (criterii de identificare a starii de hipnoza si a gradului/profunzimii)
- criterii de identificare si delimitare/demarcare a starii hipnotice din rugaciune => asta mi se pare f util pt a stii ce anume (ca traire, ca stare) vine dintr-o stare hipnotica (deci o stare particulara clara si care sint criteriile de demarcatie si identificare a acelei stari) si ce este in afara starii hipnotice (ca efect "pur" al rugaciunii) si cum (ce trairi exacte) inseamna starea hipnotica din rugaciune.
PS. Lasa atmosfera. Fiecare are dreptul sa fie speriat de ce anume vrea/alege; fiecare are dreptul sa creada, sa se comporte si sa isi puna singur ce limite doreste; fiecare are dreptul sa aleaga ce grad de informare, cunoastere, intelegere si testare a validitatii informatiilor alflate doreste. Este chiar benefic sa fie asa, intrucat asa invata si isi exerseaza omul capacitatea de discernamant, care e absolut necesara fiecaruia. Iar ca ghid avem fiecare duhovnicul.
Cred ca fiecare avem duhovnicul nostru, iar daca este careva care se va simti contrariat, sau smintit, sau va avea vreo nedumerire, poate sa discute la modul concret cu duhovnicul sau (si ar fi chiar util si benefic sa o faca, pt a invata ghidat de duhovnic discernamantul).
Nu te lasa impresionat de atmosfera si nu te baga in discutii contradictorii, ci expune in continuare parerea ta intr-o maniera informativa si explicativa, pt ca nu e constructiv sa iti pierzi energia incercand sa convingi pe nimeni de nimic, ci e mult mai util si eficient ca cei care doresc sa isi imbogateasca cunostiintele si interactiunea, sa afle ceva util si interesant de la tine.