Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Cea mai buna postare (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=14580)

cristiboss56 01.03.2013 23:19:35

Un Priceput. . .

NPriceputu
La stejarul Mamvri, iarăși, grea taină, greu de înțeles. Îndrăznesc, să spun, în (ne)priceperea mea ce cred, pentru că m-ați întrebat: Cred că Sfânta Treime S-a arătat în chipul a trei îngeri. Avraam li se adresează ca Lui Dumnezeu în treime, pentru că știe, simte că Dumnezeu Însuși i se revelează. Poate nici nu știe că sunt îngeri sau nu, nu-mi dau seama. Ceea ce știu, însă, este că Dumnezeu este necuprins, nelimitat în spațiu, veșnic, și, prin urmare, înfățișările sub care apare nu pot fi decât forme de împrumut, pentru ca să devină mai accesibil nouă.

Îmbracă, altfel spus, forme limitate pentru înțelegerea noastră limitată, ca să ne ajute să-L cunoaștem. Se micșorează pe Sine de fiecare dată, coborându-Se la noi, din dragoste, ca un Părinte bun.

P.S. Teama mea nu este de frăția ta; sunt convins că nu-mi pândești greșelile de raționament. De Dumnezeu mă tem, ca nu cumva spunând ceva greșit să mă abat de la ce învață Biserica și să induc și pe alții în eroare. De aceea, sunt recunoscător oricui ar sesiza ceva greșit, ca să mă folosesc, îndreptându-mă.

Pe de altă parte, mă gândesc că e o prea mare cutezanță a încerca să explici tainele Dumnezeirii și poate fi inevitabilă greșeala, întrucât încercăm, cumva, să definim nedefinitul. De aceea consider mai potrivite la tema de față mesajele scrise de cezar ioan, mosh-neagu, costel și ceilalți care au preferat o exprimare mai puțin explicită, mai degrabă descriptivă, prin evocarea unor stări, prin pilde și alegorii.
Cred că nu întâmplător însuși Domnul a vorbit în pilde, iar nu în adânci explicații filosofice. Care pot fi utile (nimic nu e de disprețuit, cu siguranță), însă nu pot spune totul.

ovidiu b. 01.03.2013 23:21:57

dobrin7m

Dacă acel mesaj nu avea o legătură directă cu tine, probabil că nici nu-l vedeai. Așa e greu să te smerești...știu că e greu...tu dăi cu dreptate vezi ce iesi în final. :1:

arwein 01.03.2013 23:25:23

lasati galceava....
Iulius 46 dixit...

Citat:
În prealabil postat de Miha-anca
Pentru mine, faptul ca e bolnav Papa, e motiv suficient ca sa se retraga. Aceasta e varianata oficiala, pe care o accept.

De ce sa lasam adevarul sa strice un topic asa de interesant ?

cristiboss56 01.03.2013 23:25:48

Un Ion si un Cezar . . .

cezar_ioan

Poate că deseori amestecăm nevoia noastră de dragoste omenească, întrucât vrem nu vrem încă avem nevoie de ea, cu Dragostea cântată de Apostolul în Corinteni.
Și ne e greu, privați fiind de iubire (o fi soția? or fi prietenii? or fi alte relații care scârțâie și ne necăjim...) să mai lucrăm la drumul creștin al Dragostei. Și uităm că Domnul lucrează în slăbiciune, iar urmarea acestei omisiuni este că ne purtăm ca și când cel care are o suferință în relațiile afective lumești e în situație proastă pentru lucrarea virtuților. Ba dimpotrivă, aș zice! Nu trebuie decât acceptarea situației și în rest mângâierea care vine în Biserică, sub toate formele și toate conținuturile. Cel mai rău e să căutăm condiții prielnice pentru lucrarea mântuirii, adică un fel de confort afectiv pe temelia căruia să lucrăm credința și celelalte. Păi asta e o mare greșeală! Mare capcană, poate a mai mare! Cred eu...

În acest caz, mai întâi cred că e bine să separăm lucrurile: sunt două feluri de iubire și două moduri de a le cultiva. De avem nevoie de mai mult din una, cred că e nimerit să facem ceea ce i se potrivește fiecăreia dintre ele. Pentru dragostea lumească sunt anumite căi de urmat. Pentru dragostea dumnezeiască e altă cale.

E limpede că pe forum, vrem nu vrem, scăpărăm și câte ceva din frustrările și limitele noastre omenești. Totuși, dacă nu ne revărsăm prea mult, putem lucra și la partea care ne unește în mod aparte: lucrarea vieții de credință creștină.

Iar dacă vrem să fim răsplătiți cu simpatie/afecțiune pe forum, întrucât se poate întâmpla, de ce nu, să avem nevoie, atunci nu merge autosabotarea de genul adolescentului care, pentru a-și arăta afecțiunea îi trage un pumn în figură iubitei așteptînd, apoi, ca ea să îl răsplăteacă cu un sărut. Deși am văzut prin oraș că merge și așa!... E la modă...:)

cristiboss56 01.03.2013 23:28:51

Remember . . .

Scopul acestui thread a fost , este si va fi pana la inchiderea lui :

Mihnea Dragomir :

Cea mai buna postare
S-au adunat enorm de multe postări. Unele mai așa, altele mai altfel. Multe lucruri ziditoare, adesea sufocate de mult balast.

Care vi se pare, fiecăruia, a fi cea mai bună postare ? Cea mai frumoasă, cea mai plină de miez, aceea care v-a înălțat mai mult, aceea din care am avea cel mai mult de învățat ?

ovidiu b. 01.03.2013 23:35:11

Citat:

În prealabil postat de cezar_ioan (Post 506634)
Uite, vezi cum e cu zdrobirea de sine?
Să accepți cu pace că, atunci când vrei să pui accentul pe viața concretă, pe a fi în Dumnezeu iar nu pe a vorbi/scrie/citi despre Dumnezeu,
vine unul ca mine și îți răstoarnă așteptările, zicînd de stihuri și stihiri...:))

Dar mai bine încheie tu, te rog, dialogul, ca să fac și eu nițică practică a zdrobirii în zona distorsiunii păpușarului meu care zice "vreau să am eu întotdeauna ultimul cuvânt"! Hai, ajută-mă te rog frate să-i dau una la cap! Pune tu ultimul cuvânt, te rog frumos și promit că mă silesc să-ți dau ție dreptatea întreagă! (în taină...)

--------------

Pelerin spre Rasarit 02.03.2013 10:42:29

Eu as dori sa nominalizez nu o postare ci doi oameni de pe acest forum pt intreaga lor atitudine care s-a reflectat atat in postarile lor ziditoare,blande si aducatoare de pace,ce reflecta,cred eu,o frumoasa traire a credintei lor cat si pentru modul cum au inteles sa reactioneze cu cei din jur,dand o frumoasa marturie cu privire la credinta lor.Pentru acest fel frumos de oameni un forum nu ar avea nevoie de reguli si sunt convins ca in modestia lor cuvintele mele nu-i vor vatama cu nimic pt ca samanta buna creste intr-un pamant bun.Este vorba de Ekaterina si Marius22.Dumnezeu sa va apere.

catalin2 02.03.2013 10:53:05

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 506796)
leonte
Se spune ca Dumnezeu este dragoste, deci dragostea este un element al vesniciei.

Materia exista, indiferent ca e formata din atomi si spatiile dintre ele, e ceva palpabil si real. Oamenii de stiinta nu stiu din ce e alcatuita materia in detaliile cele mai mici. Exista teorii, printre ele si cea a corzilor, care spune ca cele mai mici elemente sunt formate din mici corzi care vibreaza, dar asta e doar o teorie. Chiar si asa, pomul pe care il vedem e tot pom, putem sa-l observam cu simturile noastre.

De fapt acest pasaj nu ii aparinte lui leonte, face parte din mesajul meu, la care a raspuns leonte: http://www.crestinortodox.ro/forum/s...&postcount=146
Restul mesajului, care i apartine lui leonte este o idee gresita ca nu exista materie, despre asta am scris tot in acel mesaj. Se pare sa fara sa vrea Cristi ma citeaza tot pe mine, am mai spus eu in gluma ca si daca nu as mai scrie adevarul tot ar fi cineva sa il scrie. :)

catalin2 02.03.2013 11:02:29

Asa cum mentionam in mesaul meu de acum un an pe acest topic, aprecierile de obicei nu vor fi obiective, fiecare va aprecia postarile care corespund conceptiilor sale si persoanele fata de care au o afinitate in privinta ideilor: http://www.crestinortodox.ro/forum/s...2&postcount=51
Mesajul meu de acum un an: "Problema nascuta cu astfel de aprecieri este ca sunt subiective. De multe ori cineva va aprecia postarea care corespunde conceptiilor sale. Si de obicei se ajunge la aprecierea userilor, care nu e un lucru bun. Cei laudati se vor simti cu putin mai multa mandrie, iar cei pe care nu i-am mentionat nu se vor simti bine ca nu au fost amintiti.
Asadar mie imi place orice postare care spune adevarul, chiar daca e vorba de cineva care nu e ortodox. Adica e in acord cu Sfanta Scriptura, invaturile sfintilor si a Bisericii cel putin cu acelea la care face referire."

catalin2 02.03.2013 11:10:50

Asadar, unul din cele mai pline de invataturi mesaje este un citat din Parintele Savatie Bastovoi dat de Mihaela, daca toti ortodocsii ar citi si ar fi de acord cu cele scrise acolo nu ar mai fi nicio disputa pe forum si nici doua tabere in privinta asta: http://www.crestinortodox.ro/forum/s...&postcount=583

Ora este GMT +3. Ora este acum 21:59:56.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.