Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Ce inseamna pentru voi a trai in strainatate? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=6452)

MarinaAlca 23.06.2009 02:48:11

Citat:

În prealabil postat de zoridezi (Post 147284)
Hai ca pe la supermarketuri te mai saluta, dar si atunci parca in sila.
.

Depinde din ce unghi privesti.Crezi ca in strainatate cand te intampina cu acel zambet "confectionat", o face careva din placere?? fii sigura ca poate in sinea lor unii tot sila au, dar e musai sa pozeze frumos, ca deh, face parte din job... si mie imi place cand sunt tratata cu respect, insa cand stiu ca totul este fortat si ca ei sunt de fapt niste robotei... nu ma mai simt la fel de bine.. falsitatea am detestat-o dintotdeauna.

LapetiteMoc 23.06.2009 03:02:50

Citat:

În prealabil postat de MarinaAlca (Post 147353)
Depinde din ce unghi privesti.Crezi ca in strainatate cand te intampina cu acel zambet "confectionat", o face careva din placere?? fii sigura ca poate in sinea lor unii tot sila au, dar e musai sa pozeze frumos, ca deh, face parte din job... si mie imi place cand sunt tratata cu respect, insa cand stiu ca totul este fortat si ca ei sunt de fapt niste robotei... nu ma mai simt la fel de bine.. falsitatea am detestat-o dintotdeauna.

Într-adevăr... Politețea este artificială, face parte integrantă din deontologia profesională. Prefer, de asemenea, sinceritatea, stilul liber, nu impus. Zâmbete de carton, politețe de carton. Ți se face rău... Dar asta este lumea în care trăim. Asta le este meseria, din asta supraviețuiesc. Nu e de condamnat. Să sperăm că ”Ce e val, ca valul trece.”

MarinaAlca 23.06.2009 03:03:22

Citat:

Ajunul de Craciun dec 2008... ma aflam intr-un mic supermarket dintr-o foarte aglomerata piata a Bucurestiului, ptr ultimele cumparaturi...la raionul de lactate, o "duamna" vanzatoare,corpolenta, care parca ingurgitase in ultimele ore cel putin 1kg de lamai.... imbufnata,trantea produsele, avea un evident chef de cearta cu toti clientii care se aflau la rand inaintea mea...in prima faza m-a deranjat atitudinea ei.. dupa cateva minute mi-am zis ca totusi, eu si toti ceilalti cumparatori, avem timpul necesar sa pregatim totul ptr a intampina Craciunul asa cum se cuvine, si cu ceva bucate pe masa.. pe cand ea... se afla in spatele tejghelei, trebuind sa fie politicoasa cu noi toti, unii mai mofturosi, altii nu... si probabil ca si pe ea o astepta acasa o gramada de treaba de facut.. cand mi-a venit randul, evident ca tot gretoasa era.. dupa ce am fost servita,am ales cel mai dulce zambet,i-am multumit si i-am urat sarbatori fericite...fatza posaca i s-a inseninat instantaneu si mi-a raspuns urarilor.

mirelat 23.06.2009 05:27:31

Citat:

În prealabil postat de LapetiteMoc (Post 147355)
... Politețea este artificială, face parte integrantă din deontologia profesională. Prefer, de asemenea, sinceritatea, stilul liber, nu impus.

ba eu una prefer politetea 'artificiala' decat mitocania neaosa.

si, Marina, ai dreptate... un zambet face minuni! :25: avem si aici pe forum un topic pe tema asta :

http://www.crestinortodox.ro/forum/s...ghlight=zambet

oare ce mai face iosif? :1:

Fani71 23.06.2009 09:34:07

Citat:

În prealabil postat de mirelat (Post 147368)
ba eu una prefer politetea 'artificiala' decat mitocania neaosa.

si, Marina, ai dreptate... un zambet face minuni! :25: avem si aici pe forum un topic pe tema asta :

http://www.crestinortodox.ro/forum/s...ghlight=zambet

oare ce mai face iosif? :1:

Si eu prefer, in relatiile cu vanzatorii functionarii etc politetea badaraniei si incomptentei mascate in proasta dispozitie (avem "ce se vede").
Cred ca politetea este o virtute. Este efortul de a-l respecta pe celalalt. Chiar in cazul in care este profesionala, o prefer.
Nu degeaba mi-am ales semnatura asta ;-)
Insa trebuie sa recunosc ca si in occident exista uneori vanzatori morocanosi dar mai ales functionari acri si incompetenti. Si o birocratie greu de dat de capat. Nu stiu cm mai e in Romania, pate e la fel, in plus mi s-a zis ca inca rezolvi lucrurile mai ales cu spaga. Aici, cu tenacitaten fermitate si rabdare..

anita 23.06.2009 09:54:12

Citat:

La magazinele pe care le frecventez eu nu prea se saluta, degeaba zici "buna ziua", sau multumesc, mai degraba ai vorbi cu peretii, macar aia nu se uita cu dispret la tine... oricum mai multa jale e ce se intampla pe strazile Bucurestiului.

Draga mea ,poate ai dreptate ,eu nu prea merg la magazine in Bucuresti.
Locuiesc in provincie ,dar tot in Muntenia si mergand pe la magazine ,mai mult pentru fetita mea ,am remarcat ca tinerele vanzatoare sunt foarte amabile.
O fi din cauza crizei economice ,nu stiu ce sa spun.

anita 23.06.2009 10:00:09

Citat:

La magazinele pe care le frecventez eu nu prea se saluta, degeaba zici "buna ziua", sau multumesc, mai degraba ai vorbi cu peretii, macar aia nu se uita cu dispret la tine... oricum mai multa jale e ce se intampla pe strazile Bucurestiului.

Draga mea ,eu nu prea cumpar din Bucuresti ,sau cand cumpar nu sunt atenta la atitudinea vanzatorilor.
Eu locuiesc tot in Muntenia si am remarcat ca la supermarketuri vanzatoarele sunt foarte amabile ,o fi si din cauza crizei economice ,nu stiu ce sa cred.

Hartford 23.06.2009 10:10:45

Citat:

Ai dreptate Marina zimbetul asta fals e si pe aici deh face parte din instructaj inainte de a incepe jobul dar e bun si zimbetul asta fals decit o privire acra. :mad:

emanouela 23.06.2009 11:17:21

un zambet fals, nefals e un zambet, nu-i citesti omului pe chip toate problemele lui asa cum o faci in romania. la urma urmei si eu si oricine avem probleme....ce-ar fi sa ni le afisam pe frunte? plus ca in romania fiecare functionar public isi impune propriile reguli....casa iti rezolvi ceva te duci si tu ca omul normal la ghisheu si intrebi....ce trebe pt a rezolva asta? o fatza acra iti insira in sila o lista de X chestii cu care tre sa te prezinti, tu ca .... alergi le strangi si te prezinti iar la ghiseu, numai ca intre timp s-a schimbat tura....ajungi in fatza ghiseului, buna ziua am asta si asta de facut, mi s-a zis sa aduc acest dosar si na, il pui pe tejghea.....a 2 a fatza acra se uita in dosar in cea mai mare sila dand dezaprobator din cap....nu e bun.... doamna, dar colega dvs de tura mi-a zis ca asta trebuie sa cuprinda dosarul....primest cel mai neasteptat rasp....Doamnaaaa, nu auzi ca nu e bun????????????????
e, ce-ti vine sa faci in mom ala????? mie, dumnezeu sa ma ierte imi vine sa-i crap capul. pt ca nu e nici prima si nici ultima data patesc asa ceva. ok, accept si alerg iar ca ..... sa strang si celelalte N acte pe care acritura mi le-a zis si ma intorc.....la accesi acritura.....AAAAAAAAAAA dar registrul asta (pe care acritura il vazuse si inainte) nu e bun!!!!!!sa ma enervez, sa nu ma enervezzzzzzz.....aleg urm varianta: pun si eu mana pe tel si sun o pers Y care lucr acolo dar la alt departament....coboara Y si se uita....ce-s cu atatea acte???? am inebunit instant......
lasa ca si in rom acea putina amabilitatea e falsa....plus ca urmarirea asta pe care o practica vanzatoarele dupa tine prin magazin mi se pare de cel mai prost gust....nu te intreaba nik, doar te urmaresc.....cu toate ca au bipuitorul la iesire....si ne mai revoltam ca afara ni se zice hoti....poi cum Doamne daca ai tai semeni te cred asa?????
nu zic ca afara sunt cainii cu colaci in coada....doamne fereste, si aici sunt N neajunsuri....doar ca atitudinea oamenilor si respectul de care ai parte te fac sa treci mult mai usor peste probleme, te invata sa zambesti celui care te saluta pe strada chiar daca tu esti inecat intr-un nor negru de suparare....ca de, omul ala nu ti-a gresit cu nimik, te ajuta sa nu amesteci probl pers cu jobul si cu alte alea...mie pers mi se pare mare lucru.
ca sa nu mai spun cum esti tratat in spitale......nu exista termen de comparatie, credeti-ma

sophia 23.06.2009 11:46:44

Eu as diferentia

Asa este, in vest oamenii care lucreaza cu publicul, sunt invatati in mod special sa-si afiseze un zambet (chiar fortat), pana si la telefon.
Eu as face insa o diferenta.
Zmabetul este zambet si amabilitatea alta gasca in alta traista.
Cu acelasi zambet natural sau fortat, poti sa nu fii amabil si sa /refuzi un om, si invers - poti sa nu fii asa luminos la fata, in schimb esti luminos la suflet si ajuti omul cum poti mai bine.
Si tot in vest se mai invata o regula: sa pui limite in orice. Cand trebuie, esti obligat sa spui "nu" si sa refuzi un om sa nu-l ajuti, chit ca moare de nevoie.
E "inchis" si gata.
Si trebuie si sa poti sa fii asa. Nu toti pot, sunt mai blanzi si atunci se cheama ca nu-s buni sa lucreze cu publicul.

Ora este GMT +3. Ora este acum 08:52:07.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.