Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Postul (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5059)
-   -   Se desfinteaza POSTUL? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=6034)

bmd 19.06.2009 14:27:28

[quote=marioad24;146731]. Insa cred ca e f important acel post interior, cel care lucreaza asupra mintii si sufletului. Este cel mai greu.....quote]

Adevarat! Atita doar ca pentru a ajunge la acela incepi cu asta banal de alimente altfel nici la acela nu ajungi nici pe asta banalul nu-l ti!

sophia 19.06.2009 14:39:02

Marioara asa este. Conteaza postul interior, ceea ce faci cu sufletul si fapta.
Postul alimentar este o renuntare, clar. Eu nu stiu si poate ca daca exista cineva care are sursa din scripturi sa o puna aici si sa vedem toti cum a fost alcatuit concret acest post si cine a facut-o. Unde si cine a spus exact ce si cand avem voie sa manancam.
Multi se ghideaza dupa ceea ce se presupune ca manca Iisus si discipolii. Nu stiu daca este corect, pentru ca ei nu stiu daca faceau abistenta voita de la ceva, sau mai degraba nu aveau altceva ce sa manance. Pe vremea aceea nu existau multe, aveau poate unii mai instariti animale de taiat si branza. Oare se manca pe atunci branza, unt, oua? Nu stiu daca le stiau acolo, in zona aceea.
Pesti se prindeau, asta este clar. Fructe si legume cresteau si mai obtineau faina. Drojdie iar nu exista. Si ulei si vin mai era.
Apoi ei tot timpul mergeau, circulau, deci erau la voia locului, oamenilor si naturii, bani n-aveau, aveau numai hainele de pe ei. Iisus putea sa faca de toate, a inmultit paini si pesti ca sa aibe oamenii sa manance. Nu i-a tinut flamanzi.
Este vorba de o abstinenta a fiecaruia.
Unul sarac, si asa neavand nimic decat fasole si cartofi, de ex. ce post trebuie sa-i ceri? El nevoieste oricum si este abstinent.
Tine postul trupului si face bine celor din jur si se roaga. Asta se poate si este suficient.
Fiecare poate face o abstinenta la ceva ce ii place si consuma in mod normal, dar ce si cat...
E ca in bancul acela cu medicul si pacientul: nu mai bea, nu mai fuma. Si pacientul nici nu pusese gura pe astea vreodata, da trebuia sa se lase de ele.
Si cei din ierarhia bisericii care hotarasc "usurari" ale postului vad si ei: sunt copii slabi, nu vad lapte, oua si etc. (ca de aia se si dau mai nou la scoala), sunt oameni amarati (tot mai multi) care n-au cu ce lua carne, alte alimente, cad si se imbolnavesc de nealimentatiei. Ce sa faca biserica, ce sa le ceara mai mult decat n-au?
Si munca este mult mai multa in ziua de azi. Orarul de 8 ore a apus. Din ce sa traiasca oamenii si aibe putere sa munceasca?
Da, cei care au in mod obisnuit, pot sa se abtina o vreme: de la carne, branza, ciocolata, cozonac, alcool, tutun etc.

sophia 19.06.2009 14:43:07

Nu-i asa bmd, nu asa legatura unul cu altul. Poti fi bun si credincios si daca mananci normal. Eu nu vad ce are sufletul asa mult cu mancarea. Nu spun aici lacomie, sau mai stiu eu ce patimi, ci doar mancare obisnuita si sotul/sotia in mod cumpatat.
Ba de multe ori ti-e mai rau sufleteste si mintal daca nu mananci si te separi de sotul/sotia si nu te gandesti decat la asta .

bmd 19.06.2009 14:56:13

Probabil nu te-ai rugat niciodata in timpul postului altfel nu-mi explic cum poti sa nu vezi legatura. Sau n-ai tinut niciodata post?
Oricum faptul ca biserica dezleaga la peste pentru oamenii saraci e cam trasa de barba...... si nu-i pe masura nickului tau! Ca la asta dezleaga biserica la peste, la vin, la ulei si nu la lapte pentru " copii slabi, nu vad lapte, oua si etc. (ca de aia se si dau mai nou la scoala)"
Vad ca ai o conceptie f. occidentala despre post: "Fiecare poate face o abstinenta la ceva ce ii place si consuma in mod normal, dar ce si cat..." cam asa-i in occident. "A inceput postul, nu mai maninc ciocolata!" "Eu renunt la pui la rotisor!" iar in Vinerea Mare se "sacrifica" si maninca peste!
Omul sarac tine post toata viata lui e adevarat si in fata lui Dumnezeu este (zicem noi) de post: pe de alta parte bunicii mei erau saraci lipiti dar tot tineau post si au trecut de 80 de ani!

sophia 19.06.2009 15:14:09

Ba da, am tinut si tin post, dar in limitele pe care mi le permite sanatatea. Si ma si rog.
Eu mai citisem niste lucruri de aste ma refeream la dezlegare pentru sarci, si nu era vorba in explicatiile alea numai de peste si ulei.
Preotii spun ca postul de ulei se tine numai la manastiri, nu prea se poate gati nimci fara ulei.
Nu stiu de ce ma batjocoresti acum si imi spui de vest. Eu nu sunt si nu ma consider vestica. Sunt doar un om, asa cum m-a facut Dumnezeu. Imi tin postul ortodox ( ce spui tu este la catolici si altii probabil), asa cum pot ca sanatate.
Si fiecare cum vede lucrurile.
Pentru un dependent de ceva (ca e tutun, carne, ciocolata) fara de care nu poate trai, abstinenta de la acel luru o simte tot ca post si sacrificiu. Asta era ideea mea.

Lavrentiu 19.06.2009 15:37:30

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 146763)
Ba da, am tinut si tin post, dar in limitele pe care mi le permite sanatatea. Si ma si rog.
Eu mai citisem niste lucruri de aste ma refeream la dezlegare pentru sarci, si nu era vorba in explicatiile alea numai de peste si ulei.
Preotii spun ca postul de ulei se tine numai la manastiri, nu prea se poate gati nimci fara ulei.
Nu stiu de ce ma batjocoresti acum si imi spui de vest. Eu nu sunt si nu ma consider vestica. Sunt doar un om, asa cum m-a facut Dumnezeu. Imi tin postul ortodox ( ce spui tu este la catolici si altii probabil), asa cum pot ca sanatate.
Si fiecare cum vede lucrurile.
Pentru un dependent de ceva (ca e tutun, carne, ciocolata) fara de care nu poate trai, abstinenta de la acel luru o simte tot ca post si sacrificiu. Asta era ideea mea.

Parintii invatau ca postul e necesar pentru ca, precum omul din lipsa postului au cazut, asa acum prin post trebuie noi sa ne ridicam.
Iar mancatul de carne apare odata cu Noe - dupa potop - ca pogoramant.

Si nu vi se pare interesant ca tocmai cei mai duhovniciti dintre oameni au fost si cei care posteau cel mai mult? Daca era numai dupa credinta, ei ar fi trebuit sa nu mai tina deloc, ca erau cei mai apropiati de Dumnezeu. Dar la ei, ce sa vezi, din contra, mancau cel mai putin. Pentru ca acolo unde tu pui jertfa, pune si Dumnezeu har.

costel 19.06.2009 15:59:21

Daca vom avea o astfel de judecata: nu posti, ca doar tu muncesti mai mult de 8 ore pe zi si ai nevoie de carne... nu ne vom ridica niciodata mai presus de trup. Iar daca trupul e saturat de cele trupesti, e firesc ca el sa nu mai simta nevoia de o alta hrana. Nu e nimic mai trist sa vezi cum trupul trage dupa sine sufletul, il ineaca in grijile si poftele lumii si nimic mai inaltator sa vezi ca trupul a ajuns sa se hraneasca cu cele ale sufletului. Tinanad seama de cel din urma mod de hranire putem intelege cum de reuseau Parintii sa nu manance nimic mai multe zile.

Anca-Miha 19.06.2009 16:31:33

Citat:

ma refeream la dezlegare pentru sarci,

Saracii tin cu siguranta mai mult post decat noi, dar si rasplata lor in ceruri va fi alta.
Retinera de la mancare are menirea da a vlagui dorinta noastra de a pacatui; cine e predispus la desfranare, sa se infometeze mancand doar paine si apa, spunea un preot.

sophia 19.06.2009 17:31:51

Eu stiu importanta postului.
Si nu sunt impotriva lui.
Ceea ce nu-mi place este generalizarea si obligativizarea.
Iar al doilea lucru pe care il doresc este sa se clarifice si unifice continutul. Definirea corecta a postului, incat sa-l inteleaga toata lumea.
Exista inca discutii asupra ceea ce este de post si ce nu.
Exista semne de intrebare: mierea, fructele de mare, pestele. Sunt ele produse animale? Sunt de post sau nu?
Ce este cu uleiul si de ce nu este de post, caci este din plante?
Este vorba de produsele animale?
Au fost intrebari pe forum daca laptele este produs animal. Fara raspuns: este numai partial animal.
Nu sunt fan al carnii, dar nici definitiv vegetariana. Cu masura totul.
In tara s-au inventat si sunt in comert multe produse de post. Si asta este criticat. Nu e bine.
Fratilor, deci cum e bine? Ce este postul?
In strainatate nu se gaseste nimic de post si chiar este greu sa postesti. Dar ne straduim.
Cine poate, este f.bine, sa-l tina tot timpul, fara intrerupere din partea mea.
Unul cu diabet, spasmofilie, anemie, sau alte boli, cu sarcina, sau care alapteaza, nu poate.

bmd 19.06.2009 17:37:28

Citat:

Nu stiu de ce ma batjocoresti acum si imi spui de vest. Eu nu sunt si nu ma consider vestica..........Pentru un dependent de ceva (ca e tutun, carne, ciocolata) fara de care nu poate trai, abstinenta de la acel luru o simte tot ca post si sacrificiu. Asta era ideea mea.

Sofia nu te batjocoresc ci efectiv gindesti ca un catolic occidental in privinta postului
Postul nu-i sacrificiu asa cum nu exista dependenta de ciocolata! Postul este altceva. Eu nu sint bun in definitii dar stiu ca inima urca pe masura ce postesti mai aspru.
Sigur ca se poate minca si fara ulei intre mireni!
Iar din post inca n-am auzit sa moara sau sa se imbolnaveasca cineva. Din diete din regimuri da! Chiar mincind acelasi lucru depinde mult daca-i dieta sau post. In prima greutatea o duci tu in al doilea o duce Dumnezeu.

Ora este GMT +3. Ora este acum 07:26:46.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.