Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Nunta (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5022)
-   -   intrebare pt cei casatoriti (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=4869)

emanuel2007 07.05.2009 17:49:40

" slaveste in acelasi timp mortii de altadata...si,probabil ca nici dansul nu mai stie pe ce taram se afla "

vad ca tu consideri sfintii morti de altadata , pacat de tine ... nu ma intristeaza defel , insa nu sunt de acord ... sfintii nu sunt de altadata ci sunt vii in sufletele noastre , traim viata lor , ii purtam in viata noastra , ne ghidam dupa viata si invataturile lor , si ei se roaga pentru noi ; insa ei se roaga cu conditia ca si noi sa ii respectam pe ei , sai ii cinstim la adevarata lor valoare ... ei nu se afla pe alt taram , ci in inimile noastre de la botez ... tot acolo e si Dumnezeu si asta nu e imaginatie ...

icjulian 07.05.2009 18:36:41

Citat:

În prealabil postat de BogdanF2 (Post 100184)
Relatiile intime sunt permise doar martea si joia, in afara posturilor si la distanta de 1-2 zile de sarbatori si de mers la Sf. Biserica, si numai cu scopul de a concepe copii. Copii da Dumnezeu asa cum stie El ca e mai bine. Unora le da 10, altora nici unul. Sotii daca vor mai putini copii pot sa se "cunoasca" mai rar (1 data la 2 saptamani, etc). Metoda calendarului nu este vazuta cu ochi buni de Biserica Ortodoxa.

Bogdan.

Relatiile sexuale normale in cadrul unei casatorii intemeiate si religios nu sunt pacate ( a sindrazni sa spun sub nici o forma ) . Prin urmare , avand in vedere ca postul este doar abtinerea de la pacat si a face dragoste in cadrul unei casatorii legitime nu este pacat , de ce este oprit sa faci dragoste in zile de post ?
Da , este mai bine sa nu mergi la biserica daca ai fost cu sotul / sotia ta , pentru ca nu te poti impartasi datorita necuratiei ( o necuratie doar fizica , si as spune eu " binecuvantata " , nu stiu acum sa ma exprim altfel , sunt exemple destule prin scrierile sfinte ) .
Te intreb asta pentru ca PARCA ( spun parca pentru ca nu as vrea sa caut acum prin " Pidalion " ) imi amintesc ca spune ca nu este nici o problema pentu soti a se impreuna de comun acord nici macar in zilele de post , bineinteles , cu intentie nobila , dar ca nu se (prea) pot impartasi 7 zile datorita necuratiei fizice ( NU SPIRITUALE ) .

emanuel2007 07.05.2009 18:57:25

pai tocmai , sf apostol pavel a zis : se pot impreuna in zilele din afara posturile din cauza neinfranarii lor , ca sa nu cada in pacate de preacurvie cu altii ... insa numeste asta neinfranare , adica a zis ca impreunarea din afara zilelor oprite este tot neinfranare , adica un pacat mai mic , pentru care sfintii parinti au decis sa faca pogoramant , ca sa nu ajunga la pacate mai mari ...

insa a te impreuna in post nu este necuratie doar fizica ; caci o necuratie fizica ar fi de exemplu sa imi manjesc mana de noroi sau rahat ( scuzati expresia ) , atunci as fi murdar trupeste dar nu sufleteste ... insa daca as fi doar murdar pe trup de baliga sau altceva , atunci nu putem zice ca nu am voie sa ma impartasesc ... pot sa ma impartasesc ... insa necuratia impreunarii din posturi nu este doar fizica , ci si sufleteasca , si tocmai asa se explica ca ai 7 zile de oprire de la impartasire ; nu ai cum sa fii oprit de la cele sfinte 7 zile daca necuratia ta ar doar trupeacsa , asta ar fi absurd ; deci avem de a face cu o necuratie si sufleteasca cand se impreuneaza in post si sarbatori ; de aceea sunt opriti ... 7 zile de orprire este canonul care se da si daca un barbat s-a uitat la un film erotic si a avut scurgere treaz ; tot 7 zile primeste ; deci 7 zile oprire nu este numai penttru o murdarire trupeasca ci si sufleteasca... cum poti sa zici ca impreunandu-te in post , nu este si un pacat sufletesc ? pai nu cu sufletul ai cazut prima data , inainte de a cadea cu trupul si fapta ? ba da ... deci e in primul rand o necuratie sufleteasca ... daca apostolul a numit neinfranare pana si impreunarea din afara posturilor ( si el zicea ca ar fi vrut ca toti sa se poata infrana ca si el , chiar si casatoritii ; nu a zis el asta ??? ba da ; scrie in biblie ca el a zis ca vrea ca toti sa fie ca el , si a numit mai apoi neinfranare impreunarea din afara zilelor oprite ) , cum sa nu fie pacat impreunarea din post ? asa ceva nu scire nicaieri , nici in pidalion nici nicaieri ...

emanuel2007 07.05.2009 18:59:30

nu stiu de ce , dar am impresia ca au ajuns ortodocsii sa se cam sperie de sfintii parinti , de ce invata ei ... nasoala treaba ... am ajuns sa se sperie lumea cand pomenesti de invatatura sfintilor ... pai ce credinta mai e si asta ?

emanuel2007 07.05.2009 19:00:48

cred ca unii ma considera un fel de terorist pe aici ... :24: ... am si barba , poate seman si cu osama bin laden , am deci sanse sa fiu luat de terorist ... :24:

Fani71 07.05.2009 20:06:56

Citat:

În prealabil postat de ory (Post 134464)
Fani,imi pare bine ca mai intalnesc pe-aici si oameni care gandesc profund situatia si nu judeca totul in aparenta,atat de simplu si de aspru in acelasi timp,de parca situatiile nu ar avea de la sine mult mai multe trasaturi,decat le afisam noi aici,in mod subiectiv,bine-nteles.
Iar cel mai bine imi pare ca,gandesti asa profund in conditiile in care esti si o persoana avizata,cu pregatire teologica.
Oricum,cu Emanuel nu ajungi nicaieri,nici tu si nici altcineva,de pe-aici sau...din jurul sau,probabil.Si-a bagat capul in carti si nu vrea sa si-l mai scoata,ca sa mai si traiasca cate ceva din ce citeste despre viata.Din cate stiu,este si cu manastirea,sau a fost in manastirea,apoi s-a dezis de BOSV,apoi iar de BOR,critica,slaveste in acelasi timp mortii de altadata...si,probabil ca nici dansul nu mai stie pe ce taram se afla.Acum,bine ca a incetat cu "anatema" pe care o atribuia fiecaruia pe-aici....Nu ai cu cine discuta!!!

Iti multumesc mult, Ory, pentru cuvintele de apreciere. Si eu iti apreciez bunul simt, realismul si sinceritatea.
Pe Emanuel nu-l putem convinge, dar vad ca unii il cred si iau viziunea lui asupra Bisericii, canoanelor etc drept buna. De asta insist, ca macar sa vada acestia si alt punct de vedere. Apoi sa faca ei alegerea dupa mintea si inima lor.
Dar sa stii, Emanuel, ca scrii atat de mult si te repeti atata ca eu, sincer nici nu apuc sa-ti citesc toate mesajele sau le citesc foarte pe diagonala. Ma gandesc ca si altii fac la fel. Asa ca daca vrei sa fii citit, scrie mai putin, mai sistematic si mai la obiect.

emanuel2007 07.05.2009 20:40:39

"Dar sa stii, Emanuel, ca scrii atat de mult si te repeti atata ca eu, sincer nici nu apuc sa-ti citesc toate mesajele sau le citesc foarte pe diagonala. Ma gandesc ca si altii fac la fel. Asa ca daca vrei sa fii citit, scrie mai putin, mai sistematic si mai la obiect. "

io prefer ca sa mai iau niste bobarnace de la altii in viata asta decat sa ma duc in iad apoi ... cred ca ai inteles ce am vrut sa zic ... :4: ... nu pot sa scriu mai putin daca doresc sa dau niste raspunsuri complete ... cat timp o sa mai doresc asta desigur ... insa , prefer sa fiu " nebun " in lumea asta , sa mai se uite altii la mine cu subanteles uneori , decat sa pacatuiesc ... nu e mare lucru , si nici macar nu sufar absolut deloc cand vad bobarnace de la altii ... din contra , ma bucur ... si ma uit si io la ei intelegator , caci chiar ii inteleg , ca stiu ca daca ei vor sa pacatuiasca cine ii poate opri ... in nici un caz eu sau Dumnezeu ! asta pot sa o inteleg , si respect libertatea fiecaruia ... insa rar sunt oameni care sa se poarte urat cu mine , in general cam trecem unii pe langa altii si mergem fiecare la locu lui , fiecare cu felul lui de a fi si cu treaba lui ... e simplu sa alaturi de Dumnezeu in viata asta , insa nu toti considera asta " realism " ... :24:

Fani71 07.05.2009 20:58:13

Citat:

În prealabil postat de emanuel2007 (Post 134592)
"Dar sa stii, Emanuel, ca scrii atat de mult si te repeti atata ca eu, sincer nici nu apuc sa-ti citesc toate mesajele sau le citesc foarte pe diagonala. Ma gandesc ca si altii fac la fel. Asa ca daca vrei sa fii citit, scrie mai putin, mai sistematic si mai la obiect. "

io prefer ca sa mai iau niste bobarnace de la altii in viata asta decat sa ma duc in iad apoi ... cred ca ai inteles ce am vrut sa zic ... :4: ... nu pot sa scriu mai putin daca doresc sa dau niste raspunsuri complete ... cat timp o sa mai doresc asta desigur ... insa , prefer sa fiu " nebun " in lumea asta , sa mai se uite altii la mine cu subanteles uneori , decat sa pacatuiesc ... nu e mare lucru , si nici macar nu sufar absolut deloc cand vad bobarnace de la altii ... din contra , ma bucur ... si ma uit si io la ei intelegator , caci chiar ii inteleg , ca stiu ca daca ei vor sa pacatuiasca cine ii poate opri ... in nici un caz eu sau Dumnezeu ! asta pot sa o inteleg , si respect libertatea fiecaruia ... insa rar sunt oameni care sa se poarte urat cu mine , in general cam trecem unii pe langa altii si mergem fiecare la locu lui , fiecare cu felul lui de a fi si cu treaba lui ... e simplu sa alaturi de Dumnezeu in viata asta , insa nu toti considera asta " realism " ... :24:

Cine vorbea sa se poarte urat cu tine? Daca eu m-am purtat urat, te rog sa ma ierti.
Oricum e drept ca m-ai cam enervat uneori, pentru ca nu sunt perfecta, dar nu mai sunt suparata acum. As vrea sincer ca felul tau de a fi crestin sa-ti foloseasca pentru mantuire.
Precum eu cred ca felul meu este legitim si sper ca si mie imi va folosi pentru mantuire. de altfel, in afara de cateva pareri schimbate nu stim nimic unul despre atul. Nu stii tu cum traiesc eu si ce si cate pacate fac. Asa ca...

emanuel2007 07.05.2009 21:12:34

inca ceva : :4: : unde este cuvantul Hristos in toate mesajele tale ? lipsa acestui cuvant nu ar trebui sa dea un mare semn de intrebare multora ??? eu cred ca da ... aici e inselaciunea : ortodoxie fara Hristos , unde s-a mai pomenit asa ceva ??? :4: cuvinte precum Hristos , Maica Domnului si sfinti ar trebui sa fie mereu in gura unui ortodox , dar a nu fi deloc asta e semn rau tare ... sincer ... si cand spui Hristos spune-o cu umilinta si smerenie nu cu mandrie ...

odata un drac in chip de inger s-a aratat unei fete si i-a zis ca vrea sa o invete rugaciunea inimii ; aia i-a cazut in plasa din nefericire : si s-au apucat impreuna , ea si dracu in chip de inger , sa se roage impreuna rugaciunii lui Iisus ; insa dracul o invata sa nu se roage cu duh de pocainta si smerenie , si doar sa rosteasca cuvintele rugaciunii asa mecanic , ca o mantra yoghina ; rezultatul : a cazut in inselare ...

altadata au venit niste draci la un om cu viata sfanta intr-un cort , ca el statea in cort ca se misca greu fiind bolnav si batran ... si i s-au aratat ca si niste preoti de la el din manastire si i-au zis ; am venit parinte sa iti facem sf liturghie si sa te impartasim , ca tie ti-e greu sa mergi la biserica ... zis si facut , au facut dracii liturghia acolo dupa toata regula , si la urma l-au si : impartasit " ... apoi au venit la batran in cort si calugarii din manastire , si el le-a povestit de liturghia de dimneata , iar ei au ramas mirati , deoarece ei vazusera preotii respectivi care " venisera " si la el in cort , ca au slujit in biserica ... si-au dat seama ca fusese o inselaciune draceasca in cort , si i-au explicat , iar batranul s-a pocait si a scapat de inselaciune ...

cu dracu nu e de gluma ... e mare mester ... :104:

emanuel2007 07.05.2009 21:14:34

" Cine vorbea sa se poarte urat cu tine? Daca eu m-am purtat urat, te rog sa ma ierti. "

nu stiu ce ai facut tu , dar nu am zis ca tu te-ai purtat urat cu mine ... am zis ca rar se poarta cineva urat cu mine , insa nu am subanteles prin asta ca tu ...

Ora este GMT +3. Ora este acum 15:27:38.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.