Citat:
În prealabil postat de Mihailc
(Post 413522)
Eu am adus în discuție principii ecleziologice, deci contextul s-a deplasat în altă zonă de competență.
|
Eclesiologia tratează despre dreptul de proprietate asupra lăcașurilor de cult ?! Mă dezamăgiți din nou... pentru că, vă repet, tema topicului este exact aceasta... dreptul de proprietate...
Citat:
(Post 413522)
Asta păstreaz-o pentru o pledoarie de tribunal, e un text după chipul și asemănarea justiției românești.
|
Eu v-aș ruga să mă informați cu ce a nume vă ocupați, ca să creem o stare de echilibru, în care fiecare să aibă posibilitatea, în mod echitabil, să facă apropouri la mișto despre profesia celuilalt. Mă simt în inferioritate.
Citat:
(Post 413522)
După ce s-a desființat BRU niciun credincios n-a fost dat afară cu forța.
|
Nu, pentru că, în prealabil, prin grija statului comunist, li s-a retras, "legal" statutul de credincioși BRU, prin... desființarea BRU. Halal logică circulară. Dar dacă doriți să discutăm despre credincioșii care au avut de suferit pentru că, în lăcașurile de cult construite de părinții lor sau aiurea, au dorit să rămână catolici, deschideți un alt topic.
Citat:
(Post 413522)
De fapt, atitudinea actuală a BRU demonstrează o lipsă elementară de respect față de urmașii propriilor credincioși. Logica vicleană a uniților sună așa: luăm zidurile înapoi și credincioșii, atașați de lăcașul de cult unde și-a botezat copiii, s-au cununat, și-a prohodit rudele etc., se transformă peste noapte în catolici și ne-am ales cu o parohie.
|
Ați descris cu mare acuratețe modalitatea în care s-a produs "convertirea", de către BOR cu largul concurs al statului comunist, a greco-catolicilor la ortodoxie.
Citat:
(Post 413522)
Și ce-i cu asta? Nu ți-am spus că locașul de cult e proprietate a parohiei ortodoxe? Dacă pleci în altă parte nu mai ești ortodox, deci nu mai faci parte din parohie.
|
Aha, deci recunoașteți dublul standard. Pentru că exact asta susțin adepții raptului istoric de la 1948: greco-catolicii au "plecat în altă parte" și ca urmare au dreptul să își păstreze bisericile, în calitate de ortodocși, bisericile devenind de drept ortodoxe prin "convertirea" membrilor parohiei.
Deci sistemul este unidirecțional. Cei care vin la ortodoxie pot și trebuie să-și aducă bisericile cu ei, dar cei care pleacă nu.
Vă rog să vă hotărâți: lăcașul de cult aparține "parohiei ortodoxe", sau "comunității" ?
Pentru că, dacă aparține parohiei ortodoxe în calitate de persoană juridică, devine prea puțin importantă distincția între organizarea BOR și BRU; indiferent de cult, biserica aparține unei persoane juridice (parohie, episcopie etc.) și rămâne în patrimoniul cultului respectiv no matter what.
Întreaga logică a BOR în argumentele lor împotriva retrocedării bisericilor se sprijină pe identificarea pe care o face între "parohie" și "comunitate" și, ca urmare, averea parohială urmează credincioșii. Dacă anulați această identificare sau, și mai grav, introduceți o logică circulară de genul "comunitatea este comunitate doar atâta timp cât este parohie ortodoxă", anulați întregul eșafodaj, și așa destul de șubred, pe care se sprijină BOR în lupta sa.