Citat:
În prealabil postat de DragosP
(Post 388068)
Eu cred că tu nu ești ortodoxă din cu mult mai multe motive decât cel legat de interpretarea cel puțin dubioasă a Crezului (vezi și partea cu mărturisirea Botezului).
Dar asta e altă poveste.
Rugămintea mea este să-ți cauți un duhovnic ORTODOX (dacă asta pretinzi că ești), să-i stai sub sfat și ascultare și să nu mai încerci să smintești lumea cu părerile tale. Nu este dat oricui să interpreteze după cum îl/o taie capul scrierile sfinte!
|
Interpretare dubioasa a Crezului? Daca dvs. nu stiati ce inseamna sobornicesca nu inseamna ca eu am interpretat Crezul ci eu cred asa cum scrie in Crez, intr-o Biserica catolica, universala, Unica, apostolica (stiti ce faceau apostolii nu?).
Ortodox inseamna drept maritor. Pana acum nu vad ce nu am spus drept. Faptul ca oamenii nu mai stiu cum se facea Botezul la primii crestini si cum sufla Duhul Sfant, nu inseamna ca ceea ce spun este nedrept. Nestiinta nu justifica acuzatiile de nedreptate a nestiutorilor. Si nu avea grija ca nu toti duhovnicii ortodocsi sunt nestiutori ca sa considere sminteala ceea ce este drept.
Si apropos de ortodox, asa cum sunt ortodocsi care stiu ce marturisesc in Crez, credinta intr-o Biserica catolica, universala, tot asa sunt si catolici care stiu ca in Biserica lor credinta este considerata ortodoxa, iar credinta celor care cred altfel decat ei o considera heterodoxa. A crede ortodox sau nu a ajuns in timp sa fie raportat la dogmele umane. De aceea orientalii (ex. Coptii) cand au vazut ca restul crestinilor modifica dogmele, au inceput sa isi zica ortodocsi, ca sa arate ca au dogmele bune. Prin asta s-au delimitat de ceilalti. Iar dupa primul mileniu, cand apusenii au atins iar dogmele si le-au modificat, exact aceeasi miscare au facut si rasaritenii, si-au spus ortodocsi ca sa arate ca ei au dogmele bune si s-au delimitat de apuseni. In timp ce apusenii au continuat sa puna accent pe universalitatea Bisericii fara sa isi bata capul sa demonstreze cuiva ca dogmele lor sunt cele drepte, ortodoxe. In ochii lor sunt cele drepte, sunt ortodocsi si nu-si bat capul sa demonstreze ci si l-au batut ca sa impuna si la altii, atat de siguri sunt pe ei. Ca atare, cand au inceput sa apara protestantii, nu au avut nici o nevoie sa faca la fel ca orientalii si rasaritenii, sa atraga atentia ca ei sunt ortodocsi, adica cu dogme bune, ci au avut atitudinea celor care nu au ce demonstra nimanui, ci cei care vor sa creada altfel sunt scosi din Biserica, asa cum s-a procedat si in primul secol cu "sectele".
Ca atare, cuvantul ortodox nu este desine statator ci este un cuvant raportat la un adevar marturisit, adevar care in timp a ajuns sa fie confundat cu dogmele facute de oameni. Eu insa ma raportez la unicul Adevar: Iisus Hristos, Adevar care trebuie adus la cunostinta tuturor de catre Biserica Unica a lui Hristos de unde si catolicitatea ei. Din cauza orgoliilor umane, oamenii au cam uitat ce inseamna Biserica si care este rolul ei dat de Domnul, de a vesti neamurilir evanghelia si nicidecum de a se bate membrii ei in dogme umane.