![]() |
mai ales de determinare avem nevoie. de vointa... cu rugaciune si smerenie ai putea pune de un "mic Pateric", chiar si pe scara blocului. s-ar forma cate un Pateric in fiecare comunitate, daca ar arde pocainta in noi...
e putin diferita fata de alta carti pentru ca ni se prezinta atat trairea cat si invatatura. acestea doua, nedespartite, au caracterizat vietile tuturor sfintilor parinti ai Bisericii. chiar daca nu aflam dintr-o omilie a Sfantului Ioan Gura de Aur nimic despre trairea sa, despre nevointa sa, cuvintele vorbesc de la sine. le citesti si te zdrobesc pur si simplu. realizezi ca ele nu pot proveni decat dintr-o asceza de neimaginat, dintr-o rugaciune puternica. |
Mai vorbim peste 20 de pilde :)
E locul unde cuvintele sunt cumpanite si la obiect,e o oaza . |
Se spunea despre avva Meghetie, ca iesea din chilie si daca ii venea gand sa se duca la locul acela, nu se mai intorcea la chilia lui, caci nu avea ceva din lucrurile veacului acestuia decat o undrea cu care despica smicelele de finic, caci lucra in toate zilele cate trei cosnite pentru hrana lui.
|
A fost intrebat avva Mios de un ostas daca primeste Dumnezeu pocainta. Iar el, dupa ce l-a sfatuit cu multe cuvante, a zis catre dansul : spune-mi, iubite, de ti se va rupe haina, o lepezi afara ? Zis-a : nu, ci o cos si o port. Zis-a catre dansul batranul : deci dar, daca iti este mila de haina, lui Dumnezeu nu-i va fi mila de zidirea Sa ?
|
Zis-a avva Nil : orice vei face spre izbanda asupra fratelui ce te-a nedreptatit pe tine, toate spre sminteala ti se vor face in vremea rugaciunii
|
Avva Iosif zis-a lui avva Nistero : ce voi face limbii mele, caci nu o pot stapani ? Si i-a zis lui batranul : dar de vei vorbi, ai odihna ? I-a zis lui : nu. Si a zis batranul : deci, daca nu ai odihna pentru ce vorbesti ? Mai bine taci si de se va intampla vorba, mai vartos asculta decat sa vorbesti.
|
Intrebat fiind avva Nistero de avva Pimen, de unde a castigat aceasta fapta buna, caci oricand i s-a intamplat necaz in chinovie, nu graia, nici nu intra in imijloc, a raspuns : iarta-ma, avvo ! Cand am intrat la inceput in chinovie am zis cugetului meu : ca tu si magarul una sunteti. Precum magarul se bate si nu graieste, se ocaraste si nimic nu raspunde, asa si tu. Dupa cum zice psalmistui : ca un dobitoc eram inaintea Ta, dar eu sunt pururea cu Tine.
|
Zis-a avva Xantie : talharul pe Cruce era si dintr-un cuvant s-a indreptat. Si Iuda cu apostolii era impreuna numarat si intr-o noapte a prapadit toata osteneala si s-a pogorat din ceruri in iad. Drept aceea, nimeni facand bine, sa nu se faleasca, caci toti cei ce s-au nadajduit in sinesi, au cazut.
|
Un frate l-a intrebat pe avva Pimen zicand : am facut pacat mare si voiesc sa ma pocaiesc trei ani. I-a zis lui batranul : este mult. Si a zis fratele : dar pana la un an ? Si a zis iarasi batranul : mult este. Iar cei ce erau de fata au zis : dar pana la patruzeci de zile ? Si iarasi a zis : mult este. Si a adaus : eu zic ca daca din toata inima se va pocai omul si nu va mai continua sa faca pacatul si in trei zile il primeste pe el Dumnezeu.
|
Citat:
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 14:22:05. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.