![]() |
In indreptarul de spovedanie pentru monahi se vorbeste si despre pacatele mai finute, mai subtirele in care putem cadea in astfel de ocazii. Cautam sa aflam adevarul pentru a sti ce avem de facut. Rau e sa stam si sa ne rugam intr-o casa care arde, dar si mai rau e plecam de acolo, sustinand ca fumul e abur sau nalucire. Rau e sa aruncam vorbe doar de dragul de a critica si rau e sa tacem cand vedem ca este amenintata insasi credinta noastra.
|
Citat:
|
va pierdeti in discutii filozofice goale...
|
ISPITA CRESTINILOR CU ADEVARAT ORTODOXI DIN VEACUL DE ACUM
In Pateric scrie ca Sfintii Parinti ai schitului au profetit despre neamul cel de pe urma . A intrebat unul : ” Ce lucram noi ? ” Si raspunzand unul dintre dansii , marele avva Ishirion , a zis : ” Noi am lucrat poruncile lui Dumnezeu ” . Si iarasi intreband a zis : ” Cei de dupa noi ce vor face oare ? ” . Si a zis : ” Vor face numai pe jumatate din cat am lucrat noi ” . ” Dar cei de dupa dansii ce vor face ? ” . Si a zis : ” Neamul acela nu va putea face nimic ; ci le va veni ispita si cei care se vor afla incercati in vremea aceea vor fi mai mari decat noi si decat parintii nostril ” . Ce ispita infricosatoare va fi oare , sa se arate lamuriti cu toate ca nu vor face minuni si vor fi mai mari decat pustnicii cei mai minunati ? Ispita neamului celui de pe urma a si sosit , mai grozav acum , cu apropierea venirii lui antichrist incat ameninta sa-i piarda pe cei alesi . Si nu-i atat de periculoasa ispita care vine de la vrajmasii lui Dumnezeu , de la atei , de la cei cu grija numai la cele pamantesti sau de la cei destrabalati care nu por usor sa vatame pe crestini . Pericolul vine de la fratii cei mincinosi , care sunt dusmani ascunsi cu atat mai periculosi , cu cat ei cred ca ei sunt frati curati . Predica si ei Ortodoxia dar oarecum schimbata si prefacuta dupa placul lumii acesteia si a stapanitorului acestei lumi . Predica lor e ca o hrana prielnica care a inceput sa se strice si in loc sa hraneasca otraveste pe cei care o mananca . Ei aduc tuburare in randul crestinilor . Acestia sunt ispita cea mare a neamului celui de pe urma . Despre ei a profetit Domnul ca vor fi in veacul cel de apoi : ” Multi vor veni intru numele Meu si pe multi vor insela ” . Vorbesc si fratii mincinosi de sfanta si preadulcea ortodoxie , de dragoste , de curatie , pentru fapta buna , de smerenie si de virtute , si ajuta obstile crestinesti . Cat e de greu pentru ortodoxii cei curati si simpli sa inteleaga pe cine au inaintea lor . Cat e de usor sa fie atrasi de ideile lor cele “filosofice”si sa ii creada . Daca rascoleste cineva adanc in sufletele acestor oameni , va gasi nu dragostea cea fierbinte pentru Dumnezeu , ci inchinarea unui idol care se numeste “om” . De multa ori inseala rautatea , prefacandu-se in chipul faptei bune . Dupa cum a spus si Sf. Dorotei : ” Nici o rautate si nici unul dintre eresuri , nici insusi diavolul nu poate sa insele pe cineva , numai daca se preface in chipul faptei bune ” . Dupa cum si Sf. Apostol zice ca insusi diavolul se inchipuie in inger luminat . Neghina numeste Sf. Vasile cel mare pe ereticii care strica invataturile Domnului si amestecandu-se ei cu trupul cel sanatos al Bisericii ca , fiind neobservati , sa faca vatamare . |
Citat:
|
DIN VEDENIA STARETULUI IOASAF DIN MANASTIREA SF SAFA ,ANUL 1854
… si mergand noi putin am vazut de departe si alti oameni , si acestia cu haine calugaresti imbracati , ca si ceilalti dinainte . Insa imbracamintea si fetele lor straluceau mai mult decat soarele si aveau mai multa si mai mare slava decat decat ceilalti . Si il intrebai pe povatuitorul meu zicand : Sfinte Mare Mucenice Gheorghe , cine sunt acestia ? Ce sunt de au atata slava , stralucire si frumusete si ce au savarsit in viata lor ? Atunci mi-a raspuns zicand : ” Acestia sunt calugarii cei de acum care fara povatuitori si fara pilda faptelor bune ale altora , ci numai din singura lor bunavointa au ravnit faptele bune ale calugarilor celor de demult , savarsind faptele cele bune ale lor , bineplacand lui Dumnezeu . Si pentru. aceasta i-a proslavit pe ei Dumnezeu”. Iar eu iarasi i-am zis : ” In vremea aceasta au lipsit faptele bune din lume , dar cum se poate sa fie in ea acest fel de oameni alesi ” ? Si mi-a raspuns zicand : ” Acest fel de oameni alesi sunt putini in zilele acestea in lume . Dar cel ce va face in zilele acestea putine fapte bune , dupa puterea lui , si va placea lui Dumnezeu mare se va chema aici in imparatia lui Dumnezeu . Caci cine va face cateva fapte bune , le face din singura lui bunavointa , fara povatuitor si fara pilda altora . Si pentru aceasta Dumnezeu ca pe niste desavarsite le primeste .Frate , in zilele acestea au lipsit faptele bune din lume s-a inmultit rautatea , a prisosit nedreptatea , a lipsit dragoatea , s-a prapadit adevarul din gurile oamenilor , a incetat cuvantul lui Dumnezeu si se obisnuieste osandirea si minciuna . In loc de smerenie , inaltarea , in loc de dragoste , vrajba , in loc de milostivire , nemilostivirea , in loc de dreptate , nedreptatea . S-au inmultit tinerea de minte a raului , pizma si altele asemenea . Toti s-au abatut la rau . Nu este cel ce face bine . Foarte putini sunt cei ce uneltesc faptele cele bune si plac lui Dumnezeu . In zilele acestea se potriveste : ” cel ce mantuieste , mantuiasca-si sufletul sau ! ” Nimeni sa nu astepte ajutor de la altul , ci numai de la Maica Domnului . Cel ce va cadea la dansa cu tot sufletul , il va povatui si cu adevarat se va mantui , pentru ca toate cate le voieste le poate , caci “ Mult pot rugaciunile Maicii spre imblanzirea Stapanului ”……” Doamne ,vezi si asezarea lumii ! Unde este pilda cea buna ? Unde este indemnarea ? Ca de ar fi cineva sa voiasca sa faca binele , il face numai din buna lui vointa , caci duhovnicii si staretii il opresc . Fiecare cele pentru folosul cel trupesc al sau cauta . Pentru aceasta te rog , invata-l sa faca voia Ta ! Povotuieste-l la calea mantuirii ! Chiverniseste-i in pace viata lui ! Fa-l mostenitor imparatiei Tale , caci toate cate le voiesti , le si poti ” . Si iarasi a raspuns Imparatul si a zis : ” Gheorghe , iubitul Meu , vad starea lumii , cuvintele Mele au incetat din gurile oamenilor . In locul cuvantului meu , osandirea . In locul dragostei , uraciune , vrajba si pizma . In loc de dreptate , nedreptate . A pierit adevarul . A lipsit smerenia . A prisosit rautatea , sodomia , curvia , preacurvia . S-a stricat lumea . Aceastea toate le fac nu numai mirenii : barbatii si femeile , ci si preotii si calugarii . Ma patrund la cele dinauntru : a doua oara Ma rastignesc . Si-au spurcat desavarsit chipul calugaresc cel ingeresc . Insa toate le rabd cu nerautate , asteptand indreptarea si pocainta lor . Iar pe acesta n-am incetat a-l povatui pana astazi ca sa faca voia Mea . Nu am incetat a-l striga prin cuvant viu sa faca ceea ce nu-Mi place Mie . Iar el glasul Meu auzindu-l si cunoscand cum ca Eu sunt , dupa cum s-a adeverit de la multi duhovnici si robi ai Mei imbunatatiti , nu M-a ascultat . De multe ori i-am adus aminte de cea dintai petrecere a lui ca sa se intoarca iarasi la aceea , dar el a ramas neindreptat . Deci fara raspuns este inaintea Mea ” |
PROFETIILE SF. AMBROZIE DE LA OPTINA (1821)
Fiul meu , cunoaste aceasta ca in ultimele zile vremuri grele vor veni ; si asa cum apostolii au zis , datorita slabirii in pietate ( evlavie ) erezii si schisme vor aparea in Biserica ; si asa cum Sf. Parinti au prezis , apoi , pe tronurile ierarhice si in manastiri nu se vor gasi oameni experimentati in viata spirituala motiv pentru care ereziile se vor imprastia peste tot si vor insela pe multi . Dusmanul omului va actiona cu viclenie , si daca va putea va atrage si pe cei alesi la erezie . El nu va incepe prin a contrazice dogmele Sf. Treimi , divinitatea lui Iisus Hristos , ori virtutea Maicii Domnului , dar el va incepe sa distruga invataturile Sf. Parinti , invatand altfel decat Biserica . Viclenia vrajmasului si caile lui vor fi vazute numai de cei mai experimentati in viata spirituala . Ereticii vor lua puterea Bisericii peste tot , si vor alege slujitorii lor , si spiritualitatea va fi neglijata . Dar Domnul nu-si va parasi slujitorii fara protectie . In adevar , sarcina lor reala este de a persecuta pe adevaratii pastori si a insela ; in afara de asta , turma spirituala nu va putea fi capturata de eretici . De aceea , fiul meu , cand vei vedea Biserica batjocorind harul divin al invataturilor Sfintilor Parinti si al ordinii stabilite de Dumnezeu , cunoaste aceasta ca ereticii sunt deja prezenti . Fii deasemenea constient ca pentru un timp , ei poate isi vor ascunde diavolestile lor intentii , sau poate isi vor ascunde lupta impotriva lui Dumnezeu , ca sa poata reusi sa insela si a atrage pe cei neexperimentati . Ei vor persecuta pastorii si slujitorii lui Dumnezeu , pentru ca diavolul care conduce erezia nu poate sta in ordinea divina . Ca lupii imbracati in piele de oaie ei vor putea fi recunoscuti dupa firea lor ingamfata si laudaroasa , iubirea de placeri si de putere . Toti acestia vor fi tradatori , cauzand ura si rautate peste tot , si de aceea Domnul a spus ca pot fi recunoscuti usor dupa faptele lor . Slujitorii lui Dumnezeu sunt iubitori de aproapele , blanzi , smeriti si ascultatori de Biserica , respectand ordinea si traditia ei . In acel timp , calugarii vor indura mari persecutii din partea ereticilor si viata monahala va fi batjocorita . Viata monahala va saraci , numarul calugarilor va scadea . Cei care vor ramane vor indura violenta . Dusmania impotriva vietii monahale care doar va avea aparenta evlaviei , va atrage calugarii de partea lor promitandu-le protectia si bunurile lumesti (confort ) , dar amenintandu-i cu expulzarea ( din Biserica ) pe aceia care nu se vor supune . De la aceste amenintari , slabiciunea inimii va fi foarte chinuitoare . Daca vei trai sa vezi acele timpuri , bucura-te pentru ca atunci luptatorii fara nici o alta virtute vor primi cununi doar pentru ca vor ramane in lupta , conformandu-se cu lumea lui Dumnezeu . “ Oricine va marturisi pentru Mine inaintea oamenilor , Eu voi voi marturisi pentru el inaintea Tatalui Meu ” . Teme-te de Dumnezeu fiul meu , si nu pierde aceste cununi ca sa nu fii aruncat de Hristos in intunericul de dinafara si eterna suferinta . Stai curajos in lupta , si daca este necesar , cu bucurie indura persecutiile si alte necazuri , doar pentru aceea ca Domnul va fi cu tine… si Sfintii Mucenici si toti Sfintii cu bucurie se vor vor uita la lupta ta . Dar , in acele zile , vai de calugarii legati de averi si bogatii si care , de dragul iubirii de confort , vor cadea de acord sa se subjuge ereticilor . Ei isi vor adormi constiinta spunand : ” noi salvam manastirile si Dumnezeu ne va ierta ” . Din nefericire si orbire , ei nu se gandesc deloc ca prin aceste adevarate erezii si eretici diavolul va intra in manastire si nu va mai fi o sfanta manastire ci doar o pereti din care harul se va departa pentru totdeauna . Dar Domnul este mai puternic decat diavolul , si nu-si va abandona slujitorii . Vor fi adevarati crestini pana la sfarsitul lumii , dar ei vor alege locurile singuratice si desertice . Nu te teme de necazuri , dar teme-te de periculoasele erezii , pentru care pleaca harul si ne separa de Hristos , atata timp cat Hristos ne-a poruncit sa consideram pe eretic ca pe un pagan si un vames . Si deci intareste-te pe tine fiul meu in harul lui Iisus Hristos . Cu bucurie grabeste-te sa marturisesti si sa induri suferinta ca un bun soldat al lui Iisus Hristis , caruia i s-a spus : ” Fii luptator pana la moarte si iti voi da cununa vietii ” . |
VEDENIA A DOUA
Cu putine zile dupa marele dezastru petrecut în Asia Mica în anul 1922, într-o noapte am vazut cum ma aflam împreuna cu altii departe de manastirea mea, pe marginea unei vai, în înaltul cerului fiind un nor întunecos, negru, care tocmai începea putin câte putin sa se destrame. Si de cum s-a luminat, s-a aratat deslusit fiara Apocalipsei, având sapte capete si zece coarne. La început zbura ca un avion, la înaltime, apoi a coborât si s-a apropiat de mine ca la 15 metri. Si am vazut asezati pe capetele si coarnele ei pe multi dintre stapânitorii pamântului: împarati, regi, conducatori, prim-ministri, precum si dintre mai-marii Bisericii: papa, patriarhi, arhierei. Îmbracati toti în vesmintele lor, mai-marii popoarelor cu coroane pe cap si sceptre în mâini, iar mai-marii Bisericii în vesmintele preotesti, cu mitre, cu mantii, cu toate însemnele. M-a cuprins frica si groaza si mâhnit în inima am zis: “Vai si amar de vietuitorii acestei lumi! Câta întristare va sa vina peste oameni, daca stapânitorii lor sunt slujitori si robi ai antihristului!” (Din cartea “Calator catre cer”, Editura Biserica Ortodoxa, Alexandria, 2002, p. 243) -in 1922 conducatorii bisericii asa-zise ortodoxe erau deja slujitori ai antihristului VEDENIA A SASEA Într-o noapte am vazut ca prin vis cum ma gaseam singur în Constantinopol în Sfânta Biserica Sfânta Sofia. Eram în absida stânga a bisericii; în partea dreapta se gaseau barbati si femei care se tânguiau foarte tristi, plângând. Unul dintre ei a venit spre mine si mi-a zis, plângând: ” Patriarhul si regele s-au culcat si nu s-au mai sculat. Te rugam, intra de-i scoala “. M-am grabit sa intru si l-am vazut pe patriarh îmbracat în vesmintele patriarhale întins si adormit ca un mort. De cum am intrat am strigat cu glas puternic: ” Sculati-va, Preafericite ! Pastoritii sunt întristati, crestinii plâng si jelesc, asteptând sa Va treziti”. Dar deoarece patriarhul a ramas mort, nemiscat, m-am apropiat, am întins mâna si l-am luat de spate încercând sa-l ridic. Cu mult efort, l-am ridicat putin dar era atât de greu încât mi-a cedat sub greutate si, nemaiputând sa-l tin, a cazut iar ca un mort. Dupa mai putin timp mâna care ma durea si îmi tremura tare si-a revenit si am fugit catre rege. Acesta, la fel, era culcat ca un mort, câtiva metri mai departe de patriarh. Adunându-mi toate puterile mele am încercat sa-l ridic, însa mi-a fost imposibil. Din marea mea încrâncenare si întristare, caci îmi vedeam neputinta de a-i trezi, m-am trezit. Patriarhul închipuia Biserica, pe care o si reprezinta, iar regele închipuia statul. Si Biserica si statul, împreuna cu mai-marii lor, sunt adormite, în vicleniile vremurilor de astazi, în adâncul somn al indiferentei si trândaviei, Si de nu se vor trezi si ridica, daca clerul si poporul nu se vor destepta spre pocainta, spre lucrarea poruncilor lui Dumnezeu, a virtutilor si a faptelor bune, vor avea de dat raspuns în ziua Judecatii si vor lua pedeapsa. (Din cartea “Calator catre cer”, Editura Biserica Ortodoxa, Alexandria, 2002, p. 246-247) Duminica Ortodoxiei, bolnav în pat, m-am rugat si am vazut în noaptea aceea, în locul în care asteptam în biserica, cum iese din sfântul altar un magarus împodobit care a sezut între sfintele usi împaratesti. M-am mâhnit mult, cum a putut sa iasa din Biserica Ortodoxa un magarus; sa scoata Biserica Ortodoxa astfel de clerici ! Apoi, mi-am zis ca ceva rau se va întâmpla în Biserica. Acestia nu sunt Biserica lui Dumnezeu, ci a lui satan. Biserica lui Dumnezeu naste fii si copii ai lui Dumnezeu, pe când biserica lui satana naste copii ai satanei. |
Lavrentie al Cernigovului
„Vine timpul, și nu e departe - proorocește - când foarte multe biserici și mănăstiri se vor deschide în slujba Domnului, se vor repara, le vor reface nu numai pe dinăuntru, ci și pe dinafară. Vor auri și acoperișurile bisericilor cât și ale clopotnițelor, dar preoțimea nu va lucra la sufletul credinciosului ci numai la cărămizile lui Faraon. Preotul nu va mai face misiune. Când se vor termina lucrările nu se vor putea bucura de slujbe duhovnicești în ele că va veni vremea împărăției lui Antihrist și el va fi pus împărat”. Toți credincioșii trebuie să înțeleagă că în viitor Biserica nu va mai fi ceea ce a fost în vremurile de odinioară și nici ceea ce ni se pare că este ea astăzi. Liturghiile vor continua să fie ținute și bisericile vor fi pline de oameni, dar adevărata Biserică nu va mai avea nici o legătură cu acele biserici ce astăzi aparțin ortodoxiei oficiale, legiferată și promovată de organele de stat, și nici cu acei clerici ce și-au vândut credința. Biserica va rămâne acolo unde este adevărul și va deveni din ce în ce mai greu de descoperit în anarhia duhovnicească ce ni se pregătește. Ceea ce astăzi gândim, cunoaștem și credem despre biserică, preot și liturghie, în viitor vor fi așa de schimbate încât vor deveni simplă figurație, ecumenistă parodie. Și proorocia de mai sus continuă: „Luați aminte la toate cele ce vă spun căci totul se pregătește cu mare viclenie. Toate bisericile și toate mănăstirile vor fi într-o bunăstare imensă, pline de bogății ca niciodată, dar să nu mergeți în ele. Antihrist va fi întronat ca împărat în marea biserică din Ierusalim cu participarea clerului și a patriarhului. Bisericile vor fi deschise, dar creștinul ortodox trăitor nu va putea intra în ele ca să se roage, căci în ele nu se va mai aduce jertfa fără de sânge a lui Iisus Hristos. În ele va fi toată adunarea satanică.” |
deci sfantul lavrentie arata clar ca bis ortodoxa se va desparti in doua : o parte care va continua sa slujeasca Domnului si alta care va sluji antihristului , mult mai numeroasa , din care vor face parte si majoritatea episcopilor ... in aceatsa a doaua parte jertfa fara de sanga va inceta chiar daca liturghia se va face in continuare de forma : harul se va lua de la aceasta asa zisa bis ortodoxa ... asta inseamna ca se va intampla iarasi ceea ce s-a mai intamplat odata in istoria crestinismului : schisma : prim mare schisma a fost in 1054 iar a doua va fi pe vremea antihristului , adica in curand ...
la fel si sfantul Ioan Maximovici: El {Antihristul} va crea conditii de viata Bisericii, ii va ingadui sa slujeasca, va promite ca va construi biserici splendide, cu conditia recunoasterii lui ca "fiinta suprema" si ca lumea sa i se inchine. (...) va fi o apostazie generala si, pe deasupra, multi episcopi vor trada credinta, iar ca justificare, vor arata spre starea stralucita a Bisericii. Cautarea compromisului va fi atitudinea caracteristica a oamenilor. Fermitatea marturisirii va disparea. Oamenii vor cauta cu asiduitate sa-si motiveze caderea, iar raul, ca o moleseala maligna, va sustine aceasta stare generala. oamenii vor avea obisnuinta lepadarii de dreptate, a dulcetii compromisului si a pacatului. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 05:03:37. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.