Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Stiri, actualitati, anunturi (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=504)
-   -   ETERNA INCHIZITIE VESTICA si nu se poate oprii, nu se poate opri... (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=18290)

aubergine 22.02.2016 21:40:42

Citat:

În prealabil postat de ahilpterodactil (Post 614803)
Amar text ai scris, Aubergine.
Deie Domnul ca amaraciunea sa fie cea a doctoriei binefacatoare, iar nu altfel (coplesitoare)....:)

P.S. Sa ne rugam, cu umilinta mare, pentru preotii nostri! Pentru ca daca ni se duc preotii, ne ducem si noi.
Asa cum copiii au rugaciunile lor pentru parintii lor, asa si noi sa ne facem rugaciunile noastre pentru parintii nostri duhovnicesti.
Ca doara suntem "impreuna slujitori" inaintea lui Dumnezeu, nu-i asa? Ceea ce Duhul voieste in Biserica nu este dezbinarea, ci iertarea, sprijinul, comuniunea. Iar daca altii nu fac asta, din varii motive (tainice?), ei bine o putem face fiecare dintre noi. E si acesta un mod de a purta Crucea, de nu cumva e chiar modul principal.

Exemple

Cum poti urma un preot care iti spune sa tii post strict fara ulei, dar in acelasi timp esti socat de burta proeminenta a acestuia?
Cum poti urma un preot care iti spune sa tii post (in timpul postului Pastelui) cand ai 14 ani, faci munca grea in productie si in acelasi timp vezi pe geam cum acesta mananaca carne impreuna cu preoteasa?

Intrarea Vagonului 22.02.2016 22:07:28

Citat:

În prealabil postat de aubergine (Post 614833)
Exemple

Cum poti urma un preot care iti spune sa tii post strict fara ulei, dar in acelasi timp esti socat de burta proeminenta a acestuia?
Cum poti urma un preot care iti spune sa tii post (in timpul postului Pastelui) cand ai 14 ani, faci munca grea in productie si in acelasi timp vezi pe geam cum acesta mananaca carne impreuna cu preoteasa?

Vedeti, întotdeauna trebuie sa deosebim intre greselile omului si (eventualele) erori ale unui sistem de idei. Acele cazuri de demagogi sint exemple clare de suicid spiritual. EI isi taie singuri creanga de sub picioare. Asemenea situații neinsemnate va provoaca atita amaraciune si repulsie la adresa sacerdotilor?!
Apreciez faptul că îmi răspundeți cu calm și curtoazie. (Eu am o gură spurcată, și o reacție colerică; îmi cer scuze). Sint oarecum sceptic în privința istoriei Bisericii; vad in ea mult narcisism institutional si subiectivism, insa nu sint eclesiofug. Mai degraba privesc totul, mai ales autobiografiile trufase si usor delirante ale diverselor organizatii spirituale/ideologice cu un scepticism sanatos si o doza importanta de sarcasm si ciuda. Asadar, sint eclesiosceptic, dar intr-o masura mult diminuata fata de trecutul destul de recent: frecventez biserica. Si, repet, astfel de cazuri ma lasa rece.

ahilpterodactil 22.02.2016 22:46:24

Citat:

Exemple

Eram de fata, intr-un cabinet medical cand medicul, un mare fumator, i-a spus unui pacient: lasa fumatul! Daca mai fumezi, mori. In chinuri mari.
Dupa ce pacientul a plecat medicul si-a aprins, fireste, o noua tigara. Nu se putea abtine, fuma si cand manca.
Crezi ca i-a dat pacientului un sfat rau? Crezi ca daca pacientul voia sa traiasca nu l-a ascultat pe medic?
Poate ca acela care voieste sa se mantuiasca de un necaz nu mai tine atat de mult la impecabilitatea sfatuitorului. Sa nu cerem oamenilor sa fie "perfecti" pentru ca abia atunci sa le urmam indrumarile. Nu de alta dar pana gasim unul care sa corespunda standardelor noastre de sfintenie, s-ar putea sa ne cam treaca viata... Si cu ce ne-am ales?

Deci grija noastra sa nu fie mai ales burta preotului (cine stie de ce o are?) nici barba.
Ci burta noastra, barba, duhul nostru, faptele.
Nu mergem in iad pentru ca am avut preot burtos ori betiv, ci pentru ca nu ne-am folosit de sfatul lui si am continuat sa gasim scuze pentru nedesavarsirile si caderile noastre.
Eu asa cred, sa ma ierti de opinie.
Doamne ajuta!

aubergine 23.02.2016 00:49:15

Citat:

În prealabil postat de ahilpterodactil (Post 614840)
Eram de fata, intr-un cabinet medical cand medicul, un mare fumator, i-a spus unui pacient: lasa fumatul! Daca mai fumezi, mori. In chinuri mari.
Dupa ce pacientul a plecat medicul si-a aprins, fireste, o noua tigara. Nu se putea abtine, fuma si cand manca.
Crezi ca i-a dat pacientului un sfat rau? Crezi ca daca pacientul voia sa traiasca nu l-a ascultat pe medic?
Poate ca acela care voieste sa se mantuiasca de un necaz nu mai tine atat de mult la impecabilitatea sfatuitorului. Sa nu cerem oamenilor sa fie "perfecti" pentru ca abia atunci sa le urmam indrumarile. Nu de alta dar pana gasim unul care sa corespunda standardelor noastre de sfintenie, s-ar putea sa ne cam treaca viata... Si cu ce ne-am ales?

Deci grija noastra sa nu fie mai ales burta preotului (cine stie de ce o are?) nici barba.
Ci burta noastra, barba, duhul nostru, faptele.
Nu mergem in iad pentru ca am avut preot burtos ori betiv, ci pentru ca nu ne-am folosit de sfatul lui si am continuat sa gasim scuze pentru nedesavarsirile si caderile noastre.
Eu asa cred, sa ma ierti de opinie.
Doamne ajuta!

Bun sfat, buna comparatie. Multumesc.

Florinvs 23.02.2016 07:33:51

Citat:

În prealabil postat de ahilpterodactil (Post 614796)
In ce constau trecerea si influenta? Trecere la cine? Influenta asupra cui?
Faceau cumva trafic de trecere si de influenta, sau cum? Faceau cumva abuz de putere? Ca si cum era a lor?

Renumitul si recunoscutul la nivel national pentru ce e era renumit si recunoscut? Pentru vreo fapta mareata? Era medic, pictor, scriitor, sfant? Ce era si ce facea deosebit de bun si de frumos acest om de era asa renumit?
Ca nu-i statea secretara nu stiu care in fata, spui!....
Sa inteleg ca avea ceva de tanc rusesc in el, sau cum?

Pai bine, Florin, tie toate aceste anomalii care tin de mentalitatile si practicile vechiului regim ti se par lucruri vrednice de lauda?
Mie, dimpotriva, mi se par lucruri de toata rusinea. Ele fac parte din mizeria vietii in regimul comunist. Mizerie pe care o mostenim si azi, din nenorocire.

Era recunoscut prin rezultatele deosebite obtinute de IAS Husi, sub conducerea sa! Si anume: cca 2000 hectare plantatie vita de vie dupa cele mai noi si moderne tehnologii, un modern combinat de producere si imbuteliere a vinurilor, blocuri construite din fondurile IAS-ului pentru salariatii sai, sprijinul material si tehnic acordat liceulu agroindustrial, sectorul zootehnic, "castelul dintre vii" (construit si intretinut tot de IAS-Husi, era si locul unde era cazat Nicolae Ceausescu cand venea in vizita la Husi).
Tata l-a cunoscut personal si a colaborat in multe ocazii foarte bine ci el- cand te duceai la contractari la marfa si se auzeau ca vii de la Husi, ca sa fii mai convingator, trebia sa utilizez si "argumente locale" (adica vin de Husi sau renumitul e atunci coniac "Vasconi" produs la Vaslui).

De remarcat ca toti acesi conducatori de unitati nicioadata nu au folosit relatiile pe care le aveau ca sa faca avere sau sa se imbogateasca. Toti traiau modest, intr-un apartament de bloc, fara masini scumpe, vile, excursii exotice, lux, etc!

aubergine 23.02.2016 11:43:23

Citat:

În prealabil postat de FlorinvCu multv8
Era recunoscut prin rezultatele deosebite obtinute de IAS Husi, sub conducerea sa! Si anume: cca 2000 hectare plantatie vita de vie dupa cele mai noi si moderne tehnologii, un modern combinat de producere si imbuteliere a vinurilor, blocuri construite din fondurile IAS-ului pentru salariatii sai, sprijinul material si tehnic acordat liceulu agroindustrial, sectorul zootehnic, "castelul dintre vii" (construit si intretinut tot de IAS-Husi, era si locul unde era cazat Nicolae Ceausescu cand venea in vizita la Husi).
Tata l-a cunoscut personal si a colaborat in multe ocazii foarte bine ci el- cand te duceai la contractari la marfa si se auzeau ca vii de la Husi, ca sa fii mai convingator, trebia sa utilizez si "argumente locale" (adica vin de Husi sau renumitul e atunci coniac "Vasconi" produs la Vaslui).

De remarcat ca toti acesi conducatori de unitati nicioadata nu au folosit relatiile pe care le aveau ca sa faca avere sau sa se imbogateasca. Toti traiau modest, intr-un apartament de bloc, fara masini scumpe, vile, excursii exotice, lux, etc!

Cu mult mai patrioți decât hoții de conducători din zilele noastre!

stefan florin 23.02.2016 11:55:27

Citat:

Exemple

"Deci toate câte vă vor zice vouă, faceți-le și păziți-le; dar după faptele lor nu faceți, că ei zic, dar nu fac." (Matei 23:3)
ps: nu pe preot il urmezi, ci pe Hristos. La preot, cel mult, ii urmezi sfatul si nu pe el ca persoana

aubergine 23.02.2016 11:59:45

Citat:

În prealabil postat de Intrarea Vagonului (Post 614836)
Vedeti, întotdeauna trebuie sa deosebim intre greselile omului si (eventualele) erori ale unui sistem de idei. Acele cazuri de demagogi sint exemple clare de suicid spiritual. EI isi taie singuri creanga de sub picioare. Asemenea situații neinsemnate va provoaca atita amaraciune si repulsie la adresa sacerdotilor?!
Apreciez faptul că îmi răspundeți cu calm și curtoazie. (Eu am o gură spurcată, și o reacție colerică; îmi cer scuze). Sint oarecum sceptic în privința istoriei Bisericii; vad in ea mult narcisism institutional si subiectivism, insa nu sint eclesiofug. Mai degraba privesc totul, mai ales autobiografiile trufase si usor delirante ale diverselor organizatii spirituale/ideologice cu un scepticism sanatos si o doza importanta de sarcasm si ciuda. Asadar, sint eclesiosceptic, dar intr-o masura mult diminuata fata de trecutul destul de recent: frecventez biserica. Si, repet, astfel de cazuri ma lasa rece.

Aceste cazuri sunt reprezentative pentru situația preoților, nu sunt neînsemnate pentru ca arata in mod evident ipocrizia acestora, care una fac și altă predică. Mă scârbesc, dar nu sunt motive suficiente pentru a-mi formă această părere, sunt mai multe lucruri care mi-au format această părere. Sunt de acord cu d-voastra, în ceea ce privește părerea despre comportamentul instituției bisericești pe parcursul istoriei, inteleg unde bateți, deși nu am atâtea informații despre acest comportament bisericesc. Eu zic ca și din lucrurile care păr mici, neînsemnate, se poate trage o concluzie destul de aproape de adevăr, desigur, trebuie să privim imaginea largă, și nu detaliile, dar totuși. Să privim în ce fel a influențat biserică oamenii din România și să ne întrebam dacă a avut rezultate bune și o influența bună asupra unui număr mare oameni , e mult de discutat.

aubergine 23.02.2016 12:21:24

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 614877)
"Deci toate câte vă vor zice vouă, faceți-le și păziți-le; dar după faptele lor nu faceți, că ei zic, dar nu fac." (Matei 23:3)
ps: nu pe preot il urmezi, ci pe Hristos. La preot, cel mult, ii urmezi sfatul si nu pe el ca persoana

Nu aș dori să va contrazic degeaba. Deși în teorie sunt toate bune și frumoase, când trebuiesc aplicate lucrurile, e mai dificil de realizat și înțeles. Preotul este reprezentantul lui Hristos pe pământ, ori el nu își poate permite să îl necinstească pe Hristos printr-un comportament degradant. Ei nu pot fi ipocriți, bețivi. Nu is i pot permute să fie așa, când au o asemenea menire pe pământ, un om obișnuit poate fi ipocriți, bețiv etc, lui îi se iartă mai ușor, un preot are responsabilități mari, dacă nu e în stare, să renunțe la preoție, decât să îi conducă pe alții în iad și să fie responsabil pentru sufletul lor.

AlinB 23.02.2016 12:36:13

Citat:

Exemple

Sunt si dereglari hormonale sau de la stres.
Mai este si varsta.
Si nu toti sunt asa.

Iar in post nu slabesti semnificativ.
Chiar si daca il tii fara ulei nu pierzi mai mult de 4-5kg si cand ai deja 30-40kg in plus, alea 5 nici nu se cunosc.

In plus, poate ai auzit vorba: "nu fa ce face popa...fa ce zice popa"

Sa-ti mai zic si de boala generalizarii care evident o ai?

Daca tu iti gasesti scuze atat de jalnice pentru prostiile tale..esti de tot plansul.

Ora este GMT +3. Ora este acum 13:19:06.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.