![]() |
Citat:
1. Catehismul BOR din anul 1952; 2. diverse articole ortodoxe de pe internet; 3. manuale de Dogmatică (asta mai rar, fiindcă primele două surse oferă suficient material de discuție). :) P. S. Să știți că am spus-o pe un ton amical ironic, cu empatie, fiindcă și eu, în primii aprox. 2 ani de când am început să mă angajez mai serios în viața duhovnicească, tot la fel făceam: răspundeam la orice prin citate. :) De aceea, mi-e relativ ușor să-i înțeleg pe colegii noștri de discuții care recurg atât de frecvent la argumentul autorității. :) Doar că eu, în timp, m-am schimbat mult, dar îmi amintesc cu drag cum o doamnă profesoară de Religie din liceu, privindu-mă cu mirare, mi-a spus: "clar, ești setată pe citate, n-am ce să-ți fac". :) Acum vorbind serios, mi-ați amintit de un citat al filosofului existențialist creștin Kierkegaard (apropo de citate). Nu-l mai rețin (am citit cartea acum mult timp), dar voi încerca să redau ideea. Filosoful spunea că teologii de astăzi (a se citi, în cazul nostru, forumiștii) se aseamănă unor călători care, într-o zi însorită de duminică, ar veni să urmărească o cursă de cai; doar că, după ce vor fi alergat într-un suflet până la locul spectacolului, s-ar opri, s-ar privi atenți unii pe alții și apoi... ar pleca acasă, uitându-și scopul. Și-mi mai amintesc de o altă cugetare (vedeți că pot și eu?...) a lui Antoine de Saint-Exupery, în care se spune că cei care se iubesc cu adevărat nu privesc îndelung unii la alții, ci își ațintesc toți privirile în aceeași direcție. :) |
Citat:
Binele, în schimb, Îl are ca Izvor pe Dumnezeu Cel bun și mai presus de bunătate! De aceea, între oamenii buni pot exista diferențe, fiindcă fiecare dintre ei este unic și practică binele, ale cărui forme sunt infinite, în felul său propriu. |
Citat:
Diavolul stă prost de tot cu imaginația și-i doar un iscusit plagiator. Și stă atât de prost cu imaginația și originalitatea, încât până și pe Hristos a încercat să-L ispitească prin... citate din Scripturi. Comparați diversele erezii din istoria Bisericii, comparați-le și cu anumite erezii moderne și vedeți cum se repetă anumite idei. Comparați motivația care-i determină pe oameni să comită răul și veți găsi, în uimitor de multe cazuri, aceeași tentație veche de când lumea, care i-a dus pe protopărinți la pierderea stării paradisiace originare: aceea de a deveni dumnezei fără Dumnezeu. Păi, dacă-i așa, nu e nespus de plictisitor să alegi răul?... |
Citat:
Palma aceea a fost o excepție, cu o motivație pe care doar discernământul unui sfânt a cântărit-o, prin Duhul. Excepție, așadar. Oare care o fi regula? Palma sfântului este altceva decât palma unuia care crede că e la fel ca sfântul doar pentru că necioplitului îi place să dea palme. Între palma unui sfânt și palma unui oarecare e aceeași diferență ca între Palma lui Dumnezeu și răutatea proastă a unui nătîng umflat de mândrie. Cum oare nu operați distincții elementare?....... Asta vă atrage la Sfântul Nicolae? Palma? Aveți grijă să nu vă ardă vreuna.... |
Citat:
|
Citat:
M-am referit la faptul că fiecare dintre noi, cei care împărtășim aceeași credință, experiază într-un mod unic relația cu Dumnezeu. Experiențele duhovnicești, simțirea permanentă a lui Hristos în inimă, minunile tainice, care nu țin de viața biologică sau psihologică, ci duhovnicească, toate acestea nu se pot descrie, nu se pot defini, nu se pot formula într-o carte de instrucțiuni, ci se cunosc treptat, prin trăire personală. Ceea ce se petrece între sufletul dvs și Dumnezeu este o taină, este o nuntă mistică asemeni celei din Cântarea Cântărilor... și această viață a dvs întru Hristos diferă de a mea și nici unul dintre noi nu simte în mod identic cu N.Priceputu etc etc. De aceea, fiind diferiți și trăind o credință care nu-i ideologie, ci relație între Subiectul divin și subiectele umane, între Persoana supremă (de fapt, Persoanele supreme) și persoanele cărora Persoana supremă le-a dăruit calitatea uimitoare, minunată și neverosimilă de a-I fi parteneri de dialog, de aceea exprimăm în mod diferit ceea ce credem (și nu mă refer la diferențele dogmatice, fiți liniștit). Nu mă credeți? Întrebați, duminică dimineață, 10 credincioși din parohia dvs ce sentimente și ce gânduri au avut în timpul Sfintei Liturghii (în afară de acelea nedorite, fără legătură cu Taina săvârșită și care ne ispitesc unori pe fiecare dintre noi). Alegți 10 persoane de aprox. același nivel cultural și, eventual, de vârste asemenănătoare și rugați-i să vă împărtășească, în câteva fraze, experiențele duhovnicești trăite la Liturghie. Veți vedea că nici un răspuns nu va fi identic altuia, dar toate, absolut toate vor fi convergente prin conținut, vor cuprinde același mesaj despre Hristos Cel prezent în noi și-n mijlocul nostru, în Euharistie și pretutindeni. Acum poate m-am făcut înțeleasă mai bine?... Da, între noi este "conflict de idei" (aș prefera termenul polemică, sau schimb de idei și opinii, dar fie cum spuneți dvs), dar toți avem, totuși, ceva esențial în comun: CREDEM ÎN ACELAȘI UNIC DUMNEZEU. Atât dvs și cei care vă-mpărtășesc opiniile, cât și noi, cei ce ne exprimăm mai "poetic" (pentru a vă cita) vrem să-L mărturisim pe Dumnezeu și credem că de dragul Lui gândim așa sau altfel. De exemplu, Cătălin2 este convins că, scriind contra ecumenismului în absolut toate mesajele, apără dreapta credință și, pe de altă parte, domnul profesor, N.Priceputu, MariS ș. a. Îl mărturisesc pe Hristos cu la fel de multă convingere, entuziasm și înflăcărare, doar că-n modalități foarte diferite. Nu-i minunat că toți suntem ai Lui? Ne contrazicem între noi? Tocmai scria domnul profesor Cezar despre cei 3 copilași ai domniei sale, care se sunt geloși unul pe altul, revendicându-și fiecare dintre ei doar pentru sine dragostea tatălui lor. Oare asta-i face mai puțin frați? Nu cred. :) Așa suntem, mulți și feluriți fii ai Aceluiași Tată ceresc, Care privește, poate, zâmbind cu îngăduință (dacă-mi este permisă această antropomorfizare), văzând copilăreștile noastre dispute pe teme religioase de pe forum și din viața reală. Uff! Dar ne iubește așa cum suntem, că doar, atunci când ne-a inventat, știa că așa vom fi și asta nu L-a împiedicat să ne creeze cu iubire. :) |
Citat:
Pe de alta parte hai sa vedem cui se adreseaza Apostolul. Celor din Biserica, celor credinciosi. In alte pasaje scrie ceva si despre cei ce propovaduiesc o alta invatatura, Sfanta Scriptura trebuie luata in totalitate, nu pasaje separate: http://ro.orthodoxwiki.org/Eretic |
Citat:
|
Admirabil!
Citat:
|
Citat:
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 12:31:28. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.