Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Dogmatica (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5074)
-   -   Ganduri despre dogmatica in general (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=15436)

Tartaruga 02.09.2012 01:48:18

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 468212)
Cum a suportat si diavolul sa arda in focul Iadului.
Iti aduc aminte ca diavolul nu a fost creat de Dumnezeu, El a creat altceva si inca ce..cata frumusete si perfectiune..

Depinde cum intelegi focul iadului.
Nu stiu care sfant spunea ca si cei drepti si cei rai vor trai sub aceeasi Lumina.
Doar ca pentru primii ea va fi binecuvantare si pentru ceilalti chin.

Si cine stie (speculez eu) poate Iadul este un loc special pentru cei care nu pot indura prea multa Lumina. De bine nu le este bine, dar poate nici atat de rau.

Imi place aceasta ultima parte, parca ar fi o carantina pentru cei cu fotofobie atinsi de rabie :) Dar sincer, imi place :)

Cat despre prima parte, vad ca ai ce ai cu incornoratii, vezi ca Iisus a venit doar pentru noi nu si pentru ei, inseamna ca ei au capacitatea de a se intoarce si singuri, noi nu. Deci nu se compara.

AlinB 02.09.2012 01:56:16

Citat:

În prealabil postat de Tartaruga (Post 468228)
Imi place aceasta ultima parte, parca ar fi o carantina pentru cei cu fotofobie atinsi de rabie :) Dar sincer, imi place :)

Pai asta e raul. Fotofobie.

Desi Lucifer era purtator de lumina, a devenit prin propria decizie - fotofobic.
Si Dumnezeu, desi putea sa-l stearga din creatie, i-a creat un loc unde poate sa-si traiasca experienta fotofobica.

Citat:

Cat despre prima parte, vad ca ai ce ai cu incornoratii, vezi ca Iisus a venit doar pentru noi nu si pentru ei, inseamna ca ei au capacitatea de a se intoarce si singuri, noi nu. Deci nu se compara.
Invatatura ortodoxa spune ca ei nu se mai pot intoarce, spre deosebire de om, cunoasterea si firea lor era (cvasi)desavarsita deci si alegerea categorica.

In cazul lui Adam si Eva - au regretat fapta lor, diavolul niciodata.
Iar urmasii lor, deja s-au nascut marcati de pacatul protoparintilor lor si de asta au si o a doua sansa.
Si diavolul ar avea-o (teoretic) dar o refuza, refuzul fiind adanc intiparit in fiinta lor.

Si tare ma tem, ca si a multor oameni care au ales pacatul ca mod de viata.

Tartaruga 02.09.2012 02:26:23

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 468230)
Pai asta e raul. Fotofobie.

Desi Lucifer era purtator de lumina, a devenit prin propria decizie - fotofobic.
Si Dumnezeu, desi putea sa-l stearga din creatie, i-a creat un loc unde poate sa-si traiasca experienta fotofobica.

Invatatura ortodoxa spune ca ei nu se mai pot intoarce, spre deosebire de om, cunoasterea si firea lor era (cvasi)desavarsita deci si alegerea categorica.

In cazul lui Adam si Eva - au regretat fapta lor, diavolul niciodata.
Iar urmasii lor, deja s-au nascut marcati de pacatul protoparintilor lor si de asta au si o a doua sansa.
Si diavolul ar avea-o (teoretic) dar o refuza, refuzul fiind adanc intiparit in fiinta lor.

Si tare ma tem, ca si a multor oameni care au ales pacatul ca mod de viata.

Sunt deacord cu tine. :)
Si sunt deacord si cu Ap. Pavel: dragostea toate le spera si le nadajduieste :)

AlinB 02.09.2012 09:46:36

Citat:

În prealabil postat de Tartaruga (Post 468238)
Sunt deacord cu tine. :)
Si sunt deacord si cu Ap. Pavel: dragostea toate le spera si le nadajduieste :)

Exista dragoste si dragoste..

A-ti insusi o doctrina care este la limita adevarului nu inseamna neaparat dragoste desi daca vrei sa ai o parere buna despre propria persoana poti crede asta.

Mintea omului inca departe de Dumnezeu, e f. incurcata.

ioan cezar 02.09.2012 15:24:57

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 468269)
Exista dragoste si dragoste..

A-ti insusi o doctrina care este la limita adevarului nu inseamna neaparat dragoste desi daca vrei sa ai o parere buna despre propria persoana poti crede asta.

Mintea omului inca departe de Dumnezeu, e f. incurcata.

Pai da...
Dar, scuza-ma ca te acrosez: cum ti-ai dat seama de asta?...:)
(Nu, nu trebuie sa-mi raspunzi, ziceam si eu asa...)

catalin2 02.09.2012 20:36:05

Citat:

În prealabil postat de N.Priceputu (Post 468162)
Oare ce știm noi despre mântuire? Nu știm de noi înșine dacă ne vom mântui, cum să ne pronunțăm în privința altora?
Dar ce știm este că Hristos a venit, făcându-Se cunoscut, dăruindu-ni-Se nouă, jertfindu-se ca tot omul să aibă viață veșnică din jertfa Sa. S-a înălțat, continuând să fie prezent în Biserică, lucrările Sale predându-le apostolilor, sfinților... Biserica nu e altceva decât felul în care El continuă să fie cu noi, nemijlocit, văzut, palpabil așa cum era în vremea aceea.

Dar oare nu aveau parte atunci de vindecare decât cei care reușeau să-L atingă? Nu primeau harul Său decât cei care auzeau cuvintele direct din gura Sa?

Din nou spun: noi știm unde este Dumnezeu; dar nu știm unde nu este. Și înțelept mi se pare, pentru oricine, să-L caute acolo unde știe că este, nu acolo unde nu știe dacă este.

De fapt nu este chiar asa, protestantii liberali nu stiu sau spun ca nu stiu, pentru ca ei se bazeaza doar pe Biblie si pe aceasta o interpreteaza cum vor ei. Ma repet, parerea mea e ca ecumenismul se bazeaza pe doctrina protestantismului liberal. De exemplu protestantii conservatori nu gandesc asa, multi spun ca cei din cultul lor se mantuiesc, ca trebuie sa tina sambata, sa vorbeasca in limbi, etc. La fel, catolicii chiar au inclus in dogma ca nu se mantuieste nimeni in afara BC, orice ar face (pana la conciliul Vatican II cand au adoptat conceptii ecumeniste, atingand apogeul in timpul Papei Ioan Paul II, acum pare ca au mai revenit putin la traditionalism cu Papa Benedict). Iar Biserica (deci si BO actuala) dintotdeauna a spus ca in afara Bisercii nu exista mantuire.
Stim acest lucru din aceeasi sursa din care stim ca Dumnezeu este Sfanta Treime. Nu din ratiunea omeneasca, din logica omeneasca, ci din Revelatie. Toata invatatura crestina se bazeaza pe Revelatie, pentru ca omul nu poate cu ajutorul mintii sa afle adevarul. Protestantii spun ca se bazeaza pe Biblie, dar de fapt se bazeaza pe interpretarea omeneasca a Bibliei, fiecare cult cu intepretul sau.

Sa vedem de fapt ce spune Sfanta Scriptura. Ni se dau nu numai conditiile mantuirii, dar ni se spune si cine nu se mantuieste. In Sfanta Scriptura scrie negru pe alb, fara niciun dubiu sau posibilitate de interpretare, chiar Iisus ne-a spus aceste lucruri. Si ne spune Iisus ca cine nu se Boteaza si nu se Impartaseste nu ajunge in Imparatie. Dar chiar si ecumenismul a cautat sa impace aceste pasaje, lansand teoria ramificarii harului in toate cultele, si deci a valabilitatii botezului in toate cultele. Din punct de vedere ortodox la acest pasaj se incadreaza doar ortodocsii, nefiind Taine in afara ortodoxiei.
Se mai afirma ca sunt importante doar faptele din cele zece porunci. Dar se omit intentionat cateva porunci. cele zece porunci nu spun doar sa nu ucizi, sa nu minti, sa nu furi, etc., ci sa nu ne inchinam la idoli, doar la Dumnezeu cel Adevarat. Si acestea fac parte tot din cele zece porunci, pe care se bazeaza faptele morale.

Apoi ne mai sunt date si pacatele pentru care nu se intra in Imparatie la I Corinteni, cap. 6 "Nu vă amăgiți: Nici desfrânații, nici închinătorii la idoli, nici adulterii, nici malahienii, nici sodomiții, 10.Nici furii, nici lacomii, nici bețivii, nici batjocoritorii, nici răpitorii nu vor moșteni împărăția lui Dumnezeu."

Chiar si despre eretici ni se spune ca vor avea pedeapsa: "10. De omul eretic, după întâia și a doua mustrare, depărtează-te, 11. Știind că unul ca acesta s-a abătut și a căzut în păcat, fiind singur de sine osândit." "2 Petru 2, 1-3 1. Dar au fost în popor și prooroci mincinoși, după cum și între voi vor fi învățători mincinoși, care vor strecura eresuri pierzătoare și, tăgăduind chiar pe Stăpânul Care i-a răscumpărat, își vor aduce lor grabnică pieire;"

Dar sfintii nu spun toti acelasi lucru? Numai eu am dat citate din multi sfinti, ultimul fiind Sfantul Luca al Crimeei. Nu cu mult timp inainte cel ce se convertea la ortodoxie, catehumenul, trebuia sa marturiseasca faptul ca doar unii ortodocsi ajung in Rai (e pe site-ul manastirii Dervent). Sfantul Ignatie ne prezinta pe scurt si pe intelesul tuturor invatura Bisericii cu pribire la mantuire, aceea este invatatura Bisericii: http://blog.pustniculdigital.info/articole/54/ Cine nu intelege cele scrise acolo practic nu intelege rolul Bisericii, Sfintelor Taine, rostul intruparii Mantuitorului, tot planul mantuirii.

Nu in ultimul rand, chiar catehismul ortodox ne da raspunsul scriind: nimeni nu se poate mantui fara har, iar harul nu poate fi primit prin fapte, numai prin Sfintele Taine. http://www.patriarhia.ro/ro/documente/catehism10.html
"Nu, omul nu se poate mantui fara de har (Efes. 2, 8; Ioan 15, 5). Harul ii este de trebuinta omului chiar de la inceput (Ioan 3,5). Harul pune inceputul mantuirii in om, si nu omul prin staruintele sale. Aceasta inseamna ca harul ii vine in dar (Rom. 3, 24), nu pentru oarecare fapte ale sale. inainte de a veni harul, omul nu poate face fapte prin care sa se mantuiasca, sau macar sa induplece pe Dumnezeu sa-i dea harul prin care sa se mantuiasca."
Asadar scrie, trebuie doar sa alegem invatatrua ortodoxa si nu a pastorului John sau alt rationament omenesc.

ioan cezar 02.09.2012 20:52:59

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 468269)

Mintea omului inca departe de Dumnezeu e f. incurcata.

Fac ce fac si tot revin la afirmatia asta a ta... Are taria unui vers mare, desi e spusa sec, aparent constatativ...
Multumesc, frate Alin!

P.S. Cu cat se departeaza omul de Dumnezeu (ca pe loc nu poate sta nimeni, nici macar mortul), cu atat il cearca chinul incurcaturilor mintale. Asta in cazul cel nefericit ca are minte...
De unde, hop si tot la inima ajungem!

Pelerin spre Rasarit 02.09.2012 21:17:25

Cataline,protestantismul liberal nu se bazeaza pe Biblie.Au fost printre cei mai inversunati cercetatori in a demonstra faptul ca Biblia contine elemente ce trebuie demitologizate,in special cu privire la Hristos.Protestantismul liberal are patru caracteristici: dorinta de a adapta ideile religioase la cultura moderna,respingerea crezului religios bazat numai pe autoritate(crezul trebuind sa fie supus ratiunii si experientei),imanenta divina si optimismul umanist.Cu privire la punctul doi liberalii spun ca a fost opera unor oameni limitati de limitele timpului lor si prin urmare nu are o autoritate absoluta.Autoritatea Scripturii,crezurile si Biserica sunt inlocuite cu o idee numita ,,esenta crestinismului"care spune ca nu exista contradictie inerenta intre credinta si legea naturala,intre stiinta si revelatie,intre sacru si secular.

Asta pt ca se considera ca Dumnezeu nu este undeva,cumva, izolat in cer ci ei spun ca EL este efectiv printre oameni,participa activ la tot ce se intimpla si prin urmare nu mai este o distinctie intre natural si supranatural.Adica Dumnezeu se dezvaluie prin adevar rational,frumusete artistica sau bunatate morala.Finalul logic al acestei idei,la care au si ajuns,este panteismul.
Ei sunt ecumenisti dar nu in sensul spus de tine ci intr-un fel de sens sincretist ce anuleaza inclusiv invatatura protestanta.Este un fel de unificare in altceva decat crestinismul manifestat in istorie pana acum,indiferent de formele sale.A inceput prin sec XIX in Germania,Bauer,Ritschl(aici este o situatie particulara,cu un specific anume care l-a influentat inclusiv pe Harnack,dar este prea mult de analizat),scoala de la Tubingen,Sabatier(la francezi)Jowett(la englezi) si mai ales Bultman.Din 1960 a cunoscut un profund declin,inceput dupa Primul Razboi Mondial cand mult din ideile lor au fost pulverizate de realitatea razboiului.In 1933 multi dintre ei au aderat la un manifest umanist secular care proclama inexistenta lui Dumnezeu si a nemuririi,si in schimb punea in centru credinta-n om si in capacitatile sale.

Liberal nu inseamna,in conceptia lor,ca toate ideile sunt bune ci ca sunt independenti in conceptie de orice idee clasica si toate ideile religioase trebuie supuse probei ratiunii si verificarii.Lucru absolut previzibil din moment ce au plecat de la idealismul etic a lui Kant si de la ideea unei structuri rationale-n lume a lui Hegel.Cum explica cineva,printr-un proces dialectic al fluxului si refluxului luptei istorice ratiunea invinge treptat irationalul(in care evident se incadreaza si vechile conceptii)Este clar ce incerc sa spun?

Voi trageti gloante,poate bine intentionate,de aparare,dar nu in directia care trebuie.Situatia este updatata profund fata de ce va aparati voi.Ca si cum va asteptati ca astia sa puna scari si turnuri de asalt pe cetatea credintei si ei,deja,se uita ranjind cu artilerie grea pregatita.Este ceva mult mai complex de atat,ceea ce vine.Daca,sa spunem,necuratul ar avea patru forme,de inselator,nimicitor,stapanitor si acuzator,ghici care se profileaza deja-n la orizontul lumii asteia.Este baiat destept si o sa prinzi ideea,care in esenta,este biblica :) Bafta!

catalin2 02.09.2012 21:33:28

Citat:

În prealabil postat de Tartaruga (Post 468158)
Catalin,
Daca tot m-ai pomenit, pot sa-ti pun o intrebare? Daca ai stii sigur ca se mantuiesc si musulmanii, si hindusii etc., tu ai renunta sa mai fii ortodox?

Daca se mantuiesc toti, fara vreo conditie decat faptele, am tine crestinismul ca o filozofie. Dar ma intrebi ceva ce nu exista, de genul daca un cal ar avea cinci picioare ce as face. Nimic, calul are patru picioare, iar faptul ca exista Sfanta Treime stim din revelatie, la fel ca alte invataturi.

N.Priceputu 02.09.2012 21:49:03

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 468375)
"Nu, omul nu se poate mantui fara de har (Efes. 2, 8; Ioan 15, 5). Harul ii este de trebuinta omului chiar de la inceput (Ioan 3,5). Harul pune inceputul mantuirii in om, si nu omul prin staruintele sale. Aceasta inseamna ca harul ii vine in dar (Rom. 3, 24), nu pentru oarecare fapte ale sale. inainte de a veni harul, omul nu poate face fapte prin care sa se mantuiasca, sau macar sa induplece pe Dumnezeu sa-i dea harul prin care sa se mantuiasca."
Asadar scrie, trebuie doar sa alegem invatatrua ortodoxa si nu a pastorului John sau alt rationament omenesc.

De acord că omul nu se poate mântui fără har. De faptul, însă, că harul se dă exclusiv prin sfintele taine, nu sunt convins. Să nu uităm că harul e energia izvorâtă din însăși persoana Dumnezeirii, că este felul în care Dumnezeu intră în comuniune cu noi. În credința mea mă bazez pe Biserică și pe Sfinții Părinți, însă nu pot să nu gândesc și cu mintea mea, să nu simt și cu sufletul meu. Și în mintea și inima mea nu poate încăpea ideea că Hristos, Dumnezeu necuprins și nesfârșit în iubire, alege să Se limiteze atât de mult, neputând (ce nonsens) sau nevrând să Se dăruiască altfel decât prin formele cunoscute de noi.

Jertfa Sa trebuie să aibă o cuprindere mult mai mare. Ea are valoare ontologică. Se adresează tuturor oamenilor, din toate neamurile și din toate timpurile, de la începutul lumii și până la sfârșitul ei.

Chiar dacă vei socoti că mesajul meu este unul ecumenist, rămân la părerea că orice om din lumea asta are acces, într-o măsură mai mică sau mai mare la harul lui Dumnezeu. Și în asta mă bazez pe dragostea Lui, care-L face să Se caute, să se regăsească în orice chip zidit de El pe lumea asta. Acesta-i Dumnezeul în care cred și pe care-L iubesc pentru că este așa.

Iar în cuvintele pe care le-am spus în mesajul precedent, respectiv că nu știm dacă ne-ortodocșii se vor mântui, mă bazez și pe spusele unor importanți părinți de-ai noștri, între care Bartolomeu Anania.
Biserica nu poate fi un sistem limitativ al mântuirii, ci o prezență a lui Hristos în lume, care stă cu brațele deschise către toți, chemându-i la unirea cu El.

P.S. Nu vreau să intru în polemică cu tine, Cătălin; nu sunt în măsură. Mi-am mărturisit doar felul în care cred. Deocamdată nu pot altfel.

Ora este GMT +3. Ora este acum 03:21:56.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.