Citat:
În prealabil postat de osutafaraunu
(Post 442146)
Stimată doamnă, hai să nu ne mai ascundem după deget!
Sunt icoanele reprezentări (ale Dumnezeirii și ale sfinților)? Da!
Sunt icoanele confecționate în scop de închinare (folosite în actul liturgic)? Da!
Îngenunchiază ortodoxul de rând înaintea lor, se închină înaintea lor, le sărută? Da!
"Să nu te închini înaintea lor și să nu le slujești,[...]" (Exod 20,5 - versiunea NTR)
|
Cred ca majoritatea din cele miile de mesaje scrise de tine sunt repetarea altor mesaje la care ti s-a raspuns dar dupa un timp pare ca ai uitat raspunsul si le repeti altora iarasi. Cred ca asta e caracteristic oricarui neoprotestant, repeta tot timpul aceleasi lucruri invatate pe de rost de la mentorii cultului lor. Nu are importanta ce se raspunde, poate sa fie chiar un neadevar flagrant, totul e doar sa repeti la infinit aceleasi lucruri.
Stii si tu ce e icoana si ce diferenta e fata de idolatrie, chiar si tu ai recunoscut, dar dupa un timp vad ca iar ai uitat si ai inceput iar sa "explici".
Acum putin timp tu credeai ceva gresit despre idolatrie si ti-am explicat chiar eu. Aceasta neintelegere a ta era si una din bazele argumentatiilor tale impotriva icoanelor. Vad ca aici ai inceput sa repeti absolut toul de la capat, e ca si cum acum ai intrat pe forum si n-ai mai vorbit cu nimeni pana acum despre aceste lucruri. E plictiseala mare la adventisti? Poti oricand sa te intorci la ortodoxie, cel putin aici ai tot timpul prilejul sa da peste neoprotestanti care vor sa te convinga.
Revenind la mesaj, tu credeai ca idolii erau doar reprezentari ale zeilor la care se inchinau. Nu, ei credeau ca sunt chiar zeii la care se inchina, fara intelesul idolatriei practic Biblia si cele zece porunci sunt intelese gresit. Chiar zilele trecute am citit un articol despre idolatria din Vechiul Testament. Ei credeau ca zii sau zeul intra in acea reprezentare, la fel ca si la zeii romani.
Poruncile Vechiului Testament se refera la inchinarea la alti zei, e evident nu numai din porunci, dar din toata Scriptura. Folositi o propozitie scoasa din context parca nu puteti citi si restul frazei. Care e prima porunca? Ba chiar doar la ortodocsi e separata porunca a doua de a treia, la celelalte culte e o continuare aflata in legatura:
http://ro.wikipedia.org/wiki/Cele_zece_porunci
Asadar sa nu se inchine la alti zei sau idoli. Icoana nu are nicio legatura cu asta, e vorba de Dumnezeu, nu de alti zei.
In plus, ceva ce nu prea au inteles neoprotestantii, Iisus este icoana Fiului lui Dumnezeu. Dumnezeu este Duh, nu e materie, Iisus este intruparea lui Dumnezeu Fiul, este icoana Fiului. De aceea si la Sinodul VII si apoi toata ortodoxia spune ca icoana reprezinta intruparea Fiului, cine nu o cinsteste inseaman ca nu crede in intrupare. ta e interpretarea Bisericii. Filozofia adventista, musulmana, aristoteliana, poate spune orice, nu are importanta ceva care e doar de ordin filozofic, adica gandit de o minte omeneasca.