![]() |
Citat:
|
Citat:
Alin si Dragos, v-a placut metafora mea? Pana la urma, tendinta spre pacat exact asta e: o cheie .gpg...ca sa isi activeze Vrajmasul repositoriile relelor si bolii duhovnicesti in managerul de pachete al lui Homo stultus, pardon, sapiens, prin care manager enervanta noastra specie functioneaza inca. Sora Yasmina, crezi ca omul pre-cadere si cel de acum sunt (aproape) doua specii? E un punct de vedere interesant. |
Citat:
Citat:
Oare Hristos Iisus nu s-a intrupat in om din Maica Domnului si de la Duhul Sfant? Mai presus de firesc de la Duhul Sfant s-a facut zamislirea (prin actiunea specifica harului Duhului Sfant, nemateriala) insa dezvoltarea fatului a fost potrivit legii nasterii umane, dintr-un un ovul al Maicii Domnului s-a dezvoltat o sarcina umana fireasca, iar Maica Domnului a nascut firesc ca orice femeie prin organele genitale specifice (nu cezariana sau mai stiu eu ce) pe Hristos Iisus, Domnul Dumnezeul nostru si fratele nostru. Dumnezeu Adevarat si om Adevarat. Doamne ajuta. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Citat:
Sunt de parere ca impartasirea de dragostea dumnezeiasca prin harul Duhului Sfant, inainte de cadere a lui Adam si a Evei intr-o comuniune Treimica... facea ca orice alta placere (senzoriala: gust, miros, pipait, sex) sa fie atat de departe precum "cerul de pamant"... insa viclenia diavolului a reusit sa pacaleasca omul ca "Dumnezeu ar fi mintit"... Doamne ajuta. |
Citat:
Pai eu sunt protestant frate ! Nu ai stiut asta pina acum ? Eu protestez impotriva protestelor ortodoxe nejustificate de fiecare data deoarece m-am prins tare (rigid) in observarea atenta a acestui mod de traire. Si as dori chiar sa ma inchistez in acest univers . Nu stiu ce voiesti sa spui cu cuvintele astea sofisticate si elaborate (ontologic, psihosomatic, etc) si nici ca le inteleg, aici, dar ma intreb : dumneata nu ai auzit ca dupa sfirsitul creatiei lumii duhurilor , satana a avut cadere eterna ? Nu ai auzit ca dupa sfirsitul creatiei umane Adam a avut cadere, care poate devei eterna , asemenei satanei, care a schimbat din rarunchi creatia umana, fiinta umana, si care nu mai poate fi restaurata din mizeria propriei vointe decit prin mintuire. Prin redobindirea conditiei adamice , caci altfel raiul ne scuipa afara , nu putem rezista noi in el ... nesocotind ca pe deasupra am putea fi nici macar primiti acolo . Nu intelegi ca pt. a deveni din nou dumnezei dupa duh, intocmai cu Creatorul , trebuie sa ne transformam ? Ca fiinta asta cazuta nu poate fi una , nu poate sta alaturi de Dumnezeu ? Ca daca nu ne-am transforma si nu ne-am indumnezei dupa duh din nou, adica daca nu ne-am mintui , venirea lui Hristos ar fi fost zadarnica . Au nu sti ca tranformarea radicala a zidirii dumnezeiesti s-a produs in clipa in care MOARTEA a intrat in om . Ori Hristos tocmai de aceea a venit , ca sa biruiasca moartea , ca sa restaureze fiinta umana iarasi la ceea ce a fost in Rai , caci altminteri venirea Mintuitorului ar fi fost zadarnica , daca lucrurile ar sta precum spui si precum crezi ca zidirea aceasta , din ziua de astazi este una si aceiasi cu zidirea lui Dumnezeu din Rai ? Zidirea acesta este zidirea cazuta a omului , DOAR ingaduita de Dumnezeu si nu zidita astfel de El . Dar El ne-a trimis leac de vindecare , de curatire si reintoarcere din nou la Rai prin intruparea lui Hristos ! Ei, nu intelegi ! Cum sa nu intelegi ?! Adica poti intelege ca exista gravitatie si cimp electromagnetic fara sa le vezi si nu intelegi ca exista moarte si ca dupa moarte trupul acesta ticalos si puturos, cazut si viciat, va fi mincat de viermi ? Sau poate crezi ca dumneata vei fi mincat de sirenele din rai si nu de viermii pamintului si ca vei ajunge la ele precum Sf. Ilie tesviteanu ? Dar sa nu uiti ca si acela , cit de drept si de sfint a fost tot se va intoarce sa guste din moartea cea adevarata ! Nu este om care sa nu cunoasca moartea deoarece aceasta este soarta zidirii cazute a lui Dumnezeu ! Ia sa incerci si mata sa treci prin usile incuiate , precum Hristos la apostoli , si sa vezi daca merge ! Iar daca nu merge sa incepi sa te pui serios pe ginduri , dar serios , si sa te lasi de "ontilogic" si "psihosomatic" si sa iti folosesti tot cugetul si pe toti duhovnicii mari ai tarii ca sa vezi de ce nu poti sa faci tu ce a facut Hristos , care nu era duh (gasesti lamurirea aceasta la orice evanghelie a invierii), cu trupul sau cel adevarat de dupa inviere, si sa intelegi ca cu acel trup vei merge in Rai , desigur , daca il si vei dobindi ! Este doar o propunere , adica nu trebuie sa va suparati . Dar daca totusi va suparati , puteti reflecta in continuare adinc la "ontologic' la "psihosomatic" , la "gnosticism" , la ... si veti mai gasi inca multe alte cuvinte procopsite la care sa reflectati bucurindu-ca ca nu sunteti rigid si inchistat ! NB: sfinta euharistie ni se da spre viata vesnica , fara a o si garanta . Multi se duc direct in iad chiar daca s-au impartasit de citeva ori in viata . Mai apoi , ea este pregustarea raiului , ca si sf. Liturghie insasi, nemaisocotind ca cine nu maninca si nu bea trupul si singele(in mod constant , regulat , "zilnic", si nu accidental) nu va intra in imparatia cerurilor si nu va avea viata vesnica ! Ni se da si are sensul medicamentului de pregatire , de restaurare a fiintei , ca de nu am face astfel nu am intra in Rai ! Cei care stiu , si mai si cred cu tot sufletul ca au fost restaurati sa caute sa treaca prin usile incuiate si mai ales sa imi spuna si mie cum au sesizat ei ca se folosesc de calitatile trupului adamic (aratate frumos de Mihnea Dragomir si comentate de mine de mai multe ori pe forum) pe care ni le-a ratat tot Hristos de dupa inviere : - straluminarea , adica emanarea unei lumini vizibile si splendide, precum Hristos la schimbarea la fata , calitate a trupurilor glorificate sau inviate intru slava; - agilitatea , adica miscarea cu viteza luminii, instantaneu dintr-un loc in altul , precum Iisus prezent in Ierusalim si aproape instantaneu linga Emaus; - subtilitatea , adica trecerea unui trup prin orice mediu inclusiv solid , fara denaturare, precum Iisus prin usile incuiate, prin piatra de la gura mormintului , etc; - impasibilitatea , adica trupul nu va mai cunoaste, nu va mai fi afectat de suferinta fizica , carnala. Punerea miinilor pe ranile lui Iisus inviat nu mai produce durere; Deci cei care stiti , v-ati convins ca aveti asemenea caracteristici trupesti sa stiti ca sunteti zidirea curata a lui Dumnezeu si nu veti mai cunoaste moartea niciodata . Dar daca nu sunteti asa , apai sa nu uitati ca veti fi daruitit cu moarte adevarata ! Celor care sunt ortodocsi de-adevaratelea le mai fac recomandarea de a studia bine de tot Canonul cel Mare al Sf. Andrei Criteanul , care se slujeste in prima si a V-a saptamina din Postul Mare , si 'or vedea acolo mai bine cum este cu fiinta cazuta si intinata, murdara a omului, si apoi ma vorbim de ontologic, psiho... |
Citat:
P.S. ... cu riscul de a fi "acuzat" de "partasie" si "simpatizare" cu romano-catolicii :D Incerc sa ma raportez la constiinta, deci va rog sa nu va faceti probleme ;) |
Citat:
Citat:
Sa ne ajute Domnul sa ne fixam in conlucrarea cu harul Duhului Sfant in Sfanta Sa Biserica. Citat:
psiho-somatic: psiche= suflet, soma = trup ca organizare fiziologica omul este un intreg format din legatura nedespartia a sufletului cu trupul (si nu din trup si din suflet ca 2 substante independente). Citat:
Citat:
Intru Hristos Iisus noi devenim indumnezeiti dupa (si prin) har (harul Duhului Sfant) si nu prin fire. Adica devenim fii adoptivi ai lui Dumnezeu Tatal si nicidecum fii firesti asa cum este Hristos Iisus. Omul este praf si cenusa, nimic, fara Iisus Hristos... insa doar intru Hristos Iisus ne "facem partasi intregii deplinatati a dumnezeiestii firi" (II petru 1,4) "caci intru Hristos Iisus locuieste trupeste toata deplinatatea dumnezeirii". Fiinta lui Dumnezeu este ceva, Persoanele Sfintei Treimi sunt altceva, energia necreata a lui Dumenzeu (omogena si eterogena) este altceva... Citat:
"Limitele limbajului sunt limitele cunoasterii" Sa ne ajute Domnul Iisus Hristos ca in mare mila si dragostea Sa tuturor sa ne daruiasca tamaduriea, iertarea, mantuirea, metanoia... Citat:
Citat:
Cu aceasta ocazie (pentru a va familiariza cu anuimiti termeni teologici specifici ortodoxiei) imi permit sa va recomand si dvs cateva nume de autori patristici de referinta, in speranta ca ne vor fi de folos la mantuire: Sfantul Isaac Sirul, Sfantul Simenon Noul Teolog, Sfantul Grigorie Palama, Sfantul Maxim Marturisitorul, Pr. Prof. Dumitru Staniloae... Doamne ajuta. P.S. Zaharia esti cumva mohah, frate de manastire, preot de manastire? sau vituiesti in mediu monahal? |
Invatatura protestanta: chipul lui Dumnezeu s-a degradat total la cadere (nu fac diferenta intre chip si asemanare).
Invatatura catolica: s-a pierdut doar asemanarea la cadere, dar chipul lui Dumnezeu a ramas la fel. Invatatura otodoxa: am pierdut asemanarea la cadere, dar si chipul lui Dumnezeu a fost alterat (nu total ca la protestanti). |
Ora este GMT +3. Ora este acum 09:22:30. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.