Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Despre Sfanta Scriptura (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5014)
-   -   Ziua Odihnei (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=9325)

almaris 07.05.2010 21:05:48

Citat:

În prealabil postat de Danut7 (Post 244538)
Primele tablite au fost aruncate , si legea a fost scrisa din nou.

Se vede ca provoci discutii aiurea dar m-ai facut curios intr-o privinta. Daca tablele legii au fost aruncate, legea aceasta noua in ce consta? Arata-mi-o si mie te rog, vreau sa o consult putin.

gabriela8 07.05.2010 21:06:12

Citat:

În prealabil postat de almaris (Post 244592)
Pentru "ortodocsi" da, dar pentru cei drept credinciosi nu.
Nu are importanta CAND a inviat ci faptul CA A INVIAT. Asta a contat pentru toti mai ales ca isi pierdusera cu totii speranta vazand cum este pravalita piatra peste mormant cu Mantuitorul inauntru. Asta a contat pentru cei are Il cunoasteau, ca a inviat, nu cand a inviat cum o dau unii ca sa le iasa o invatatura pocita si fara rost.

Chiar m-ai facut sa rad cu expresia" pentru cei drept credinciosi nu". Oare asa sa fie? Eu stiam ca ortodoxie inseamna dreapta credinta asta in traducere etimologica...:10: In explicatia ta se cam contrazice...
Si apoi eu cred ca are importanta cand a inviat Mantuitorul asa cum are importanta si cand a fost rastignit! Si tot in ziua duminicii S-a aratat Mantuitorul Apostolilor si nu o data ci de 2 ori, totul sa fie o intamplare?! Duminica S-a pogorat Sfantul Duh peste Sfintii Apostoli, de ce nu a ales alta zi? De ce nu s-au intamplat acestea sambata ca sa se intareasca ziua aceasta de odihna, de ce? Tu crezi ca Dumnezeu e limitat?

almaris 07.05.2010 21:08:20

Citat:

În prealabil postat de Danut7 (Post 244569)
Duminica a luat locul Sambetei,adevaratul Sabat si una cu Sabatul lui Dumnezeu prin Iisus Hristos.Sambata a fost o umbra a Duminicii.

Cristos este avevaratul sabat, adevarata odihna este in Mantuitorul.

De ce a trebuit inlocuit sabatul cu duminica? Ce era asa rau la sabat si ce are asa bun duminica?

almaris 07.05.2010 21:09:42

Citat:

În prealabil postat de vasalie (Post 244578)
cine a dat "Legea Noua a duminicii"?

Ne-a explicat prietenul nostru Mihnea, jos palaria pentru onestitate. Macar catolicii nu vin cu abureli "duhovnicesti".

Danut7 07.05.2010 21:12:23

Citat:

În prealabil postat de almaris (Post 244598)
Se vede ca provoci discutii aiurea dar m-ai facut curios intr-o privinta. Daca tablele legii au fost aruncate, legea aceasta noua in ce consta? Arata-mi-o si mie te rog, vreau sa o consult putin.

Lasa ca tu ai legea aia adevarata cu adevarata zi de odihna!Nu ai nevoie sa afli si de asta... :10:

Rodica50 07.05.2010 21:13:03

Pt vasilie

In primul rand nu cunosti istoria poporului evreu, evreii nu aveau nume pentru zilele saptamanii ci le numeau prima, a doua... etc

2 de cate ori ai vrea sa iti amintesti de Hristos? o data pe an?

3 de cate ori se facea frangerea painii de catre Apostoli, urmasii lui Hristos; in Faptele Apostolilor observam ca ea se savarsea in fiecare zi, dar ignorantii nu au de unde sti, si atunci nu stiu care dintre noi respecta mai mult?

4 tot in Scriptura, in cadrul Cinei celei de Taina, Hristos a spus "Aceasta sa o faceti intru pomenirea mea"

5 Prin Inviere Hristos a transfigurat firea umana, ceea ce inseamna ca practic asistam la o noua creatie

6 Hristos tinea Vechiul Testament? Nu! El era Dumnezeu. Invierea lui Hristos si ridicarea firii umane reprezinta un fapt la fel de important, ba chiar mai important decat crearea lumii. In Scriptura, ca sa nu spuneti ca inventez, la Sinodul Apostolic de la Ierusalim, din anul 50, spune ca nu mai e nevoie ca ... crestinii sa sufere intai prescriptiile legii iudaice ci sa asculte direct cuvintele evangheliei, ceea ce inseamna ca voi sunteti tocmai iudaizantii cu care se lupta si crestinismul primelor veacuri.

daca nu iti ajung argumentele mai am, trebuie doar sa ceri...

si inca ceva eu iti respect credinta, cred ca ar fi fair play din partea ta sa faci la fel, eu vorbesc cu cei de o credinta cu mine, mergi si fa si tu asemenea, nu mai fa acest desantat prozelitism care nu iti face cinste.

gabriela8 07.05.2010 21:14:45

Citat:

În prealabil postat de almaris (Post 244602)
Cristos este avevaratul sabat, adevarata odihna este in Mantuitorul.

De ce a trebuit inlocuit sabatul cu duminica? Ce era asa rau la sabat si ce are asa bun duminica?

Nu faptul ca avea ceva rau sabatul s-a inlocuit cu duminica ci datorita faptului ca descoperira dumnezeiasca in Vechiul Testament s-a facut indirect prin prooroci iar in Noul Testament descoperirea dumnezeiasca a fost facuta de Insusi Fiul Lui Dumnezeu! Cea din Vechiul Testament s-a facut in chip nedeplin, atat cat putea omul-prooroc- intelege, iar in Noul Testament in mod deplin pentru ca Hristos este Proorocul Suprem!

Pentru tine care e diferenta intre "Cristos" si "Mantuitorul"? Nu inteleg afirmatia cum ca:" Cristos este avevaratul sabat, adevarata odihna este in Mantuitorul."

Rodica50 07.05.2010 21:20:56

re almaris

daca iti place asa mult sabatul de ce nu treci la evrei?

ca vad ca pretuiesti mai mult sabatul decat pe Mantuitorul lumii, si o rugaminte nu ne mai plictisi, fa-ne sa ne fie dor de tine

almaris 07.05.2010 21:34:36

Citat:

În prealabil postat de gabriela8 (Post 244599)
Chiar m-ai facut sa rad cu expresia" pentru cei drept credinciosi nu". Oare asa sa fie? Eu stiam ca ortodoxie inseamna dreapta credinta asta in traducere etimologica...:10: In explicatia ta se cam contrazice...

Mai Gabitza, nu esti atenta, bine ar fi sa fie mereu ortodox=drept credincios, dar nu e. Nu privi termenul ca unul exclusiv al bisericii care are aceasta eticheta. Nu eticheta conteaza, ci sensul adevarat al expresiei sa fie regasit in oameni pe toata suprafata pamantului. Evident ca drept credincios transcede BOR.

Citat:

Si apoi eu cred ca are importanta cand a inviat Mantuitorul asa cum are importanta si cand a fost rastignit!

Aoleu, exista pericolul ca vinerea se devina zi de odihna atunci! Esti simpatica

Citat:

Si tot in ziua duminicii S-a aratat Mantuitorul Apostolilor si nu o data ci de 2 ori, totul sa fie o intamplare?!

Si ce vroiai, sa astepte inca 6 zile si sa se arate sambata?

[quote=gabriela8;244599]Duminica S-a pogorat Sfantul Duh peste Sfintii Apostoli, de ce nu a ales alta zi?[quote]

Fac apel la atentia si logica ta. Ia de exemplu evanghelia dupa Ioan, scrisa ultima undeva in preajma anului 90 dupa Cristos. De ce nu numeste Ioan ziua intai a saptamanii ziua Domnului sau noul sabat sau noua zi de odihna, ci ii spune simplu, ziua intai a saptamanii. Daca ar fi fost vreo schimbare, Ioan ar fi consemnat-o in Evanghelie, a trait aproape de anul 100, scriind atat evanghelia care ii poarta numele, cat si Revelatia(Apocalipsa)

Citat:

De ce nu s-au intamplat acestea sambata ca sa se intareasca ziua aceasta de odihna, de ce? Tu crezi ca Dumnezeu e limitat?

Din moment ce insusi Mantuitorul a intarit sambata in viata Sa pe pamant, de ce altceva ar mai fi fost nevoie? Ce legatura are cu faptul ca Dumnezeu ar fi limitat? Din contra, pentru ca este nelimitat, atotputernic, atotstiutor trebuie sa fie un motiv destul de puternic pentru a nu nu atinge de legea Sa in forma in care Creatorul a considerat de cuviinta. Daca Dumnezeul cerurilor si al pamantului decide sa puna in decalog o porunca cu iz ceremonial(in sensul ca este o sarbatoare, nu are implicatii morale fata de aproape) de ce am avea noi o problema cu asta? Si macar n-am desfiintat sabatul de tot, ci culmea l-am inlocuit cu o alta zi. Daca am decis sa luam credinta pe filiera evreiasca, de ce sa nu pastram toate principiile de baza?

almaris 07.05.2010 21:39:51

Citat:

În prealabil postat de Danut7 (Post 244607)
Lasa ca tu ai legea aia adevarata cu adevarata zi de odihna!Nu ai nevoie sa afli si de asta... :10:

Eu teoretizez la ora actuala, nu ma omor cu practica, spune-mi, vreau sa le pun in balanta!

Ora este GMT +3. Ora este acum 12:28:06.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.