Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Pilde din PATERIC (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=8346)

mirelat 18.02.2010 04:42:10

Citat:

În prealabil postat de andrei_im (Post 213462)
A auzit odata stapanul locului despre avva Moise si s-a dus la Schit ca sa-l vada. Si i-au vestit unii batranului de aceasta. Atunci s-a sculat sa fuga in lunca si i-a intalnit, zicand : spune, batranule, unde este chilia lui avva Moise ? Le-a zis lor : ce voiti de la dansul ? Caci este om nebun. Si venind stapanul locului la biserica, a zis catre clerici : eu auzind cele despre avva Moise, m-am pogorat sa-l vad. Si iata ne-au intalnit un batran care se ducea in Egipt si i-am zis lui : unde este chilia lui avva Moise ? Si ne-a zis : ce voiti de la dansul ? Nebun este. Deci auzind clericii, s-au mahnit zicand : oare cine este batranul care a grait acestea despre sfant ? Iar ei au zis : un batran purtand haine vechi, inalt si negricios. Atunci au zis : el este avva Moise. Si pentru ca sa nu se intalneasca cu voi, v-a zis acestea. Si mult folosindu-se stapanul, s-a dus.

Multumim, Andrei, pentru pildele acestea frumoase din Pateric.

Tare mult imi place si mie de avva Moise arapul. :25: etiopian de origine, s-a nascut in anul 330 ca sclav, in familia unor dregatori egipteni. ajunge calugar si preot. Dumnezeu i-a dat daruri deoserite, fiind foarte bland din fire. in anul 405 este ucis de berberi, cand acestia au atacat man. Petra.
http://saints.sqpn.com/stm34002.jpg

andrei_im 18.02.2010 09:28:10

tare frumoasa icoana aceea. am gasit si despre moartea muceniceasca a Sfantului Moise Arapul:

Sezand odata fratii langa dansul, le zicea lor : iata barbarii astazi vin la Schit. Sculati-va si fugiti ! Dar tu nu fugi, avvo ? Iar el le-a zis : de atatia ani astept ziua aceasta, sa se implineasea cuvantul Domnului Hristos, care zice : toti cei ce scot sabia, de sabie vor muri. Ei i-au zis : nici noi nu fugim, ci cu tine vom muri. Atunci el le-a zis : eu nu am nici o vina. Fiecare sa vada cum sade. Si erau sapte frati, carora le-a zis : iata barbarii se apropie de usa. Si intrand i-au omorat. Iar unul dintr-insii temandu-se, s-a ascuns dupa impletiturite de cosnite si a vazut sapte cununi pogorandu-se si incununandu-i pe dansii.

andrei_im 18.02.2010 09:32:54

Un frate a venit la avva Matoi si i-a zis lui : cum schitenii faceau mai mult decat Scriptura, iubind pe vrajmasii lor mai mult decat pe sine ? I-a zis lui avva Matoi : eu, nici pe cel ce ma iubeste, nu-l iubesc ca pe mine insumi.

andrei_im 18.02.2010 10:14:52

A zis avva Matoi ca trei batrani s-au dus la avva Pafnutie, caruia i se zicea Chefala, ca sa-l intrebe un cuvant. Si le-a zis lor batranul : ce voiti sa va zic voua, cuvant duhovnicesc sau trupesc ? I-au raspuns lui : duhovnicesc. Le-a zis lor batranul : duceti-va, iubiti necazul mai mult decat odihna si necinstea mai mult decat slava si a da mai vartos decat a lua.

andrei_im 18.02.2010 11:38:26

Un frate a intrebat pe avva Matoi, zicand : ce voi face, ca limba mea ma supara si cand vin in mijlocul oamenilor nu pot sa o infranez, ci ii osandesc in tot lucrul bun si ii mustru pe dansii. Deci, ce voi face ? Si raspunzand batranul, a zis : daca nu poti sa te stapanesti pe tine, fugi deosebi, caci este slabiciune. Iar cel ce sade cu fratii, nu trebuie sa fie cu patru colturi, ci rotund, incat catre toti sa se rostogoleasca. Si a zis batranul : nu pentru fapta buna sezi deosebi, ci pentru slabiciune. Ca putinciosi sunt cei ce vin in mijiocul oamenilor.

iustin10 18.02.2010 21:25:41

Sunt la un click distanta de a citi eu insumi Patericul ,sau sa il cumpar pe hartie.
Si cu toate astea imi place asa mult Patericul si pildele care le selectezi tu andrei :)
Cred ca n-am trecut de stadiul biberonului. Una e sa citesti,alta e sa participi.Tare frumos.

andrei_im 18.02.2010 21:40:22

cumpara-l frate, si citeste-l pe tot. neaparat!! mai sunt multe pilde fff folositoare pe langa acestea. uneori pare necrutator sa faci selectie din Pateric, caci poti transcrie absolut tot...

iustin10 18.02.2010 21:57:12

Citat:

În prealabil postat de andrei_im (Post 213882)
cumpara-l frate, si citeste-l pe tot. neaparat!! mai sunt multe pilde fff folositoare pe langa acestea. uneori pare necrutator sa faci selectie din Pateric, caci poti transcrie absolut tot...

Stiu de mult Patericul.Nu e vb de asta .Ci de faptul ca se creaza o caldura,o legatura,care e mai potrivita cu atmosfera acelor comuninuni de frati ce vietuiau in smerenie.
Eu apreciam doar atmosfera in care se face aceasta lectura comuna,a acestei carti 'extraterestre'.Si in plus vroiam sa te inccurajz si sa apreciez osteneala ta.

andrei_im 18.02.2010 22:03:25

tocmai asta e ideea, ca nu e deloc "extraterestra". asta ar trebui sa ne puna pe ganduri si mai ales - pe treaba! :)

iustin10 18.02.2010 22:15:14

Mie mi se pare cu totul iesita din comun fata de restul celorlalte carti.E vorba de viata,de traire,de simplitate,de cuvinte putine. Sunt pilde concrete,rostite de oameni reali,si care se nevoiau spre sfintenie.Nu intalnesti aici expuneri,teorii,multe cuvinte,ci doar adancime duhovniceasca.Si mediul in care se desfasoara conteaza,nu s-ar putea da astfel de invataturi traind in lume.
Si comuniunea lor,in care toti erau intr-un gand,de la mic la mare.
Suntem atat de departe de acele timpuri..Si ce ne-ar trebui?Doar cateva colibe...si multa nevointa sufleteasca

Ora este GMT +3. Ora este acum 00:12:26.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.