Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Ce inseamna pentru voi a trai in strainatate? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=6452)

Anca-Miha 19.06.2009 20:21:55

Cata dragoste cuprinde acest diminutiv "tarisoara"...
Eu cred ca dragostea de tara o avem dela Dumnezeu si de aceea este legitima, caci in fapt este o parte din noi.

dorinastoica14 19.06.2009 21:11:50

În România dacă ai bani este excelent!Poți avea cea mai tare mașină,vilă,servitori pe care să-i plătești cu o farfurie de ciorbă și cu o haină pe care oricum o arunci.Poți construi pe banii tăi orice vrei chiar decă nu ai acte pe teren,și câte nu poți face.Este țara tuturor posibilităților.Cine a plecat de mulți ani și vine în vizită rămâne uimit câte s-au schimbat.Când mă gândesc că mergeam în Basarabia după cumpărături!!!

MarinaAlca 22.06.2009 15:21:35

Citat:

În prealabil postat de bmd (Post 146792)
MarinaAlca tot nu mi-ai raspuns de ce nu te intorci.
Iti spun eu de ce nu o faci.

Eu credeam ca ai citit printre cuvinte raspunsul meu.. se pare insa ca doresti sa "ciripesc" mai direct: asa cum nu mi-a luat doar o zi pentru a-mi face bagajele si a parasi Romania pentru un taram necunoscut mie... lasand in urma TOT, dar absolut TOT... tot asa, nu pot de azi pe maine sa iau decizia de intoarcere defintiva... chiar din clipa plecarii, este de la sine inteles ca mi-am asumat anumite responsabilitati... si printre alte renuntari pe care ar trebui sa le fac: sa ma reintorc in Romania fara partenerul meu de viata.. intrucat el nu doreste sa traiasca in aceasta tara.(hi, hi, hi:66:... asta da, motiv de chicoteala ptr tine)

Fani71 22.06.2009 16:17:57

Citat:

În prealabil postat de Anca-Miha (Post 146811)
Cum de ce, Jenica? Pai, noi nu mai suntem romanii aceia saraci, ci am adunat o bruma de agoniseala, am fost rasfatati de nivelul de trai al altora, cu care ne-am obisnuit, si nu ne mai putem considera cu adevarat romani, devreme ce incercam din rasputeri sa ne integram in alta lume, cea vestica, superioara, care corespunde intru totul ego-ului nostru.
Culmea e ca la Judecata vom fi judecati impreuna cu romanii.
In vest de Romania nu se prea cunoaste cuvantul smerenie, asa ca de unde... Aici, dimpotriva trebuie sa stii sa te vinzi cat mai bine, sa te lauzi si sa te supraapreciezi, ca sa te angajeze o firma.
Sper ca imi sesizati ironia; mi-am permis si eu o data.

Nu sunt de acord cu tine in mai multe puncte (sa ma ierti, nu o lua personal):

1) Nu vom fi judecati 'ca neam'; asta e o vorba gresita care tulbura mult apele. Si parintele Rafail Noica o critica de exemplu. Vom fi judecati ca persoane, si vom da socoteala de cum ne-am purtat cu APROAPELE, care nu este cel din neamul nostru, ci cel aproape de noi, pur si simplu. Daca traim intr-o tara scandinava, aproapele nostru este si de neam scandinav, daca traim in Belgia, este belgian (si arab, turc, african, sarb etc etc). Oamenii cu care suntem in contact 'risca' sa fie aproape de noi la judecata mai mult decat cei din neamul nostru, dupa parerea mea.

2) Nu neaparat din egoism si egocentrism ne place sa traim in vest, noua celor de aici. Confortul este relativ: in zilele noastre, cu anumite meserii multi dintre noi cei plecati am putea poate trai chiar mai confortabil in Romania decat in vestul Europei, atins de criza, de somaj etc. Am prieteni si rude in Romania care au salariu mai mare decat mine, de exemplu.
Plecand, ne asumam anumite responsabilitati, creem legaturi noi, care evinent sunt cu cei din tara in care traim. Nu putem sa rupem aceste legaturi de dragul obarsiei noastre.

Nu este nimic rau sau egoist in 'a-ti parasi tara'. Bine se poate face peste tot.
Bravo celor care vor sa faca bine si tarii de unde provin, dar nu este singurul mod de a face bine.

3) Si in vest este cunoscuta notiunea de smerenie, bineinteles. In zilele noastre, si in Romania ca oriunde se cere uneori sa 'te vinzi bine'. Daca op faci in mod cinstit, nu cred ca este vreun rau ina sta. Un interviu de angajare nu este o spovedanie.
Sa nu idealizam.. In comunism nu se cerea asta, pentru ca oricum statului putin ii pasa cum merge o anumita intreprindere sau alta, deci nu exista concurenta, insa se cereau compromisuri la virtutile crestine uneori mai mari.. altele.

Anna 22.06.2009 16:26:57

Chiar ar fi culmea sa fii judecat impreuna cu neamul. In zilele noastre sunt deja foarte amestecati, nici nu mai stii care ce ii, jumate chinez, sfert african, sfert eschimos :)) Sau ganditi-va la copiii nascuti din parinti de neamuri diferite, cu cine o sa-i judece Dumnezeu?:22:

Fani71 22.06.2009 16:31:29

Citat:

În prealabil postat de Anna (Post 147221)
Chiar ar fi culmea sa fii judecat impreuna cu neamul. In zilele noastre sunt deja foarte amestecati, nici nu mai stii care ce ii, jumate chinez, sfert african, sfert eschimos :)) Sau ganditi-va la copiii nascuti din parinti de neamuri diferite, cu cine o sa-i judece Dumnezeu?:22:

Exact, pe al meu cu cine o sa-l judece de ex. saracul, ca tatal lui e belgian?? Si mai are si cetatenie germana?? :-)

bmd 22.06.2009 16:32:00

Stai linistita ca nu rid de loc! Ma gindesc cit de greu este sa traiesti intr-o tara in care nu-ti place (am patit-o eu in Romania) si sa nu poti pleca din ea.

emanouela 22.06.2009 16:55:07

raman uimita de judecata unora......
Draga Ana-Miha, daca tu nu te mai consider romanca, e probl ta pers nu amesteca si pe ceilalti, de inscrii pe toti dupa un tipar? vb de smerenia din vest care nu exista, exista in romania???? cati sunt cu adevarati credinciosi si smeriti? cati dintre noi tin postul, merg la biserica, nu fac rau la nimeni, nu injura etc.....hai sa fim seriosi...smerenie din asta cu mers la biserica si facand matanii si acasa injuri de mama focului sau faci rau la altii sunt satula ....dar de bataia de joc din rom de ce nu vb??? tu ai impresia ca noi, marea majoritate am plecat ca nu mai puteam de bine? de ce nu te intorci tu la smerenia din rom daca tot nu-ti place unde esti si daca consideri ca te vinzi acolo? inca o intrebare....exista un Dumnezeu al romanilor??? nu stiam....

emanouela 22.06.2009 17:16:07

bmd, sorry ca nu am apucat sa punctez si eu la faptul ca te bucuri ca mai vezi si pe altii care se simt bine afara....sa ma ierte Dumnezeu dar cum sa nu te simti bine cand nu esti judecat dupa masina in care esti, dupa grosimea lantului de la gat sau nr inelelor de pe mana, dupa marimea casei in care stai ...si alte asa zise criteri....in general aici nu esti judecat. esti respectat ca om, indiferent ca esti roman sau turc sau arab, etc.... multora probabil ca asta li se pare nimik, e mie ca persoana, ca om mi se pare foarte mult. paradoxa...esti respectat ca om in afara iar in tzara.....nici nu vreau sa-mi amintesc prin cate umilinte tre sa treci ca sa ii rezolvi o chestie la un ghisheu si cum esti tratat de semenii tai din spatele ghiseului, cum esti tratat in spitale, etc....un cosmar
sunt multe de spus, imp e sa ai curajul sa le recunosti....iar eu recunosc, ma simt bine aici

sophia 22.06.2009 17:20:10

Eu n-am inteles exact ce a vrut sa spuna Anca referitor la judecata cu romanii. S-ar putea sa fi vrut sa spuna ca vom fi judecati toti la gramada si nu pe tari sau altfel, deci impreuna cu cei ramasi in tara.
Nu stiu exact, ce-a vrut sa spuna si nici cum vom fi judecati. Eu ma gandeam ca individual, dar ma rog.
Si nu, nu este smerenie in vest, dimpotriva, Fani.
La angajare s-ar putea ca acum sa fie cam la fel peste tot. Esti fortat intr-adevar sa te vinzi cat mai bine. Dar in rest poti fi si smerit, in tara. In vest trebuie sa ai peste tot o lipsa de smerenie, ca altfel esti calcat in picioare.
Da, asa este, s-a ajuns partial sa se traiasca mai bine in tara, daca ai serviciu. Roata se mai invarte si mi se pare firesc. Poate se va ajunge la o egalizare peste tot, la un nivel mai bun. Nici Romania nu putea si nu poate sa fie mereu coada.
Din pacate somaj este peste tot si acestia n-o duc peste tot la fel.
Nu este usoara decizia nici sa pleci din tari si nici sa te intorci, mai ales cand nu esti singur.
Decizia de a pleca din tara nu este ceva rau, depinde de multe lucruri si nu toti se duc neaparat la ceva mai bun, sau pur si simplu nu stiu dinainte ce-i asteapta acolo, caci nu multi se duc la ceva gata pregatit.
Ar trebui sa incetati sa mai judecati oamenii si sa-i ironizati.
Greu este peste tot si nimanui nu este usor acolo unde este, afara doar daca este milionar.
Fiecare se simte mai bine in alt loc, dar nu depinde numai de bani.

Ora este GMT +3. Ora este acum 12:20:23.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.