![]() |
Citat:
Citat:
Din pacate exista si o lucrare similara dar opus ca finalitate care nu este a Duhului Sfant. Un om poate fi aprins de o pasiune care i se pare ca ii da sens vietii si pentru care si-ar risca chiar si viata si totusi sa nu fie ceva mantuitor. Desigur, tu poti observa usor asta la altii, mai ales in cazurile in care in mod evident, pasiunea este opusa unor norme morale elementare, dar sunt cazuri in care conflictul moral nu este atat de evident si ni se poate parea legitima. Citat:
Si iarasi, desi in conflictul lumesc-duhovnicesc, dilema este evidenta, in deviatiile de credinta discernamantul nu e atat de accesibil oricui. |
Citat:
Citat:
Dar cu cat discutam mai generic si nu punctual, cu atat adevarul devine mai inaccesibil. Am mai invitat la o discutie punctuala aici. Citat:
|
Citat:
|
Citat:
cunostintele tale teologice in special scripturistice lasa rau de dorit. Poate ai sa intelegi cat de grav gresesti prin afirmatia de mai sus citind TOATA scrisoare catre Galateni a Sf. Apostol Pavel. Daca nu reusesti sa intelegi ce vrea sa zica acolo si ramai la ideea de mai sus, cauta comentarii (ortodoxe, desigur) la ea. Uite doar un pasaj care, sper sa te lamurasca (citeste totusi macar NT in intregime) "2. Iată eu, Pavel, vă spun vouă: Că de vă veți tăia împrejur, Hristos nu vă va folosi la nimic. 3. Și mărturisesc, iarăși, oricărui om ce se taie împrejur, că el este dator să împlinească toată Legea. 4. Cei ce voiți să vă îndreptați prin Lege v-ați îndepărtat de Hristos, ați căzut din har;" (Galateni cap.5) Citat:
Citat:
Nu mai stim ce e virtute si ce e pacat? Oare Duhul Sfant, salasluieste/lucreaza la fel intr-un sfant sau intr-un pacatos? Intr-un om a carui gura rosteste adevarul si a unuia in care e minciuna? Cine spune Sf. Scriptura ca este tatal minciunii? Citat:
|
Citat:
|
Citat:
"Multe am a vă scrie, dar n-am voit să le scriu pe hârtie, cu cerneală, ci nădăjduiesc să vin la voi și să grăiesc gură către gură, ca bucuria noastră să fie deplină." (2 In 12) "Drept aceea, privegheați, aducîndu-vă aminte că timp de trei ani n-am contenit, noaptea și ziua, să vă îndemn cu lacrimi pe fiecare dintre voi..." (FA 20, 31) Ce-ți spun ție cuvintele subliniate? Au vreun tâlc, vreun rost? Puteau fi altele în locul lor? Ce duh anume e sugerat acolo? Ce stare de spirit? Ce componentă indispensabilă a dreptei credințe, a dreptei învățături? Ce înțelegem, cu ajutorul acestor versete (și al altora din NT) despre învățătură, despre Evanghelie, despre dreapta credință, despre Tradiție, despre Duhul Bisericii? Aștept opinia ta, întrucât răspunsul este evident pentru mine, precum desigur ai dedus și știi. |
Citat:
|
Citat:
Iar la Romani, unde scrie de circumcizie arată că n-are niciun rost dacă ea nu este urmată de o viață dăruită lui Dumnezeu. N-am spus că ar susține circumcizia, ci doar că n-a fost împotriva ei. De altfel, în vremea aceea a fost o dispută între el și Sf. Petru, care socotea că toți creștinii ar trebui să se taie împrejur. Atunci s-a stabilit să rămână aceasta doar pentru iudei. Apoi s-a perimat, este adevărat, probabil în momentul în care au început să fie botezați și pruncii. |
Cataline, esti mortal, ai un stil de activist din perioada mijlocului anilor '60; pe bune, daca nu cadea comunismul, ai fi fost tov. Catalin de la propaganda anti-misticism. Serios, faptul ca mergi pe linia securistica a "urmaririi informative a evolutiei si modificarilor personalitatii obiectivului" este simptomatic. Ma refer la faptul ca, in cel putin doua rinduri, ai atacat provenienta din medii protestante a colegului N.Priceputu, ca fiind, vezi Doamne, baza pentru de-tine-inchipuitele sale inclinatii ecumenic-iubirist-irenice. "Tovarasul in discutie are grave inclinatii deviationiste, bazate pe neasanatoasa sa origine in medii sectare". Suna oribil? Da. Tradus in limbaj de lemn securist, exact asta e atititudinea.
Mergind pe linia asta, aminteste-ti ca ia fost cindva ateu, apoi mare parapsiholog. "Domnu', aveti o gindire poluata de vrajitorii, ar trebui sa fiti excomunicat..." (exprimare securistica pe stil post-89). Parasind zeflemeaua, iti propun prieteneste: vino cu argimente pertinente, nu doar citate, recursuri la autoritati invechite, si eternele tale exprimari gen "X are conceptii modernist-ecumeniste, preluate din protestantism. A, provine el insusi din mediul in cauza? Cu atit mai nesigur ideologic pentru Partid, pardon, ca si credincios pentru Biserica". Nu esti departe de Mihnea, cu atacurile sale la adresa "iubirismului decadent"... |
Citat:
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 16:58:50. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.