Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Dogmatica (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5074)
-   -   Intrebare despre credinta (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=15128)

AlinB 29.06.2012 10:43:23

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 455144)
@Adriano nambăr tri (for, faiv??): ce mai faci? Ce mai zici? Ai găsit pe cineva care să te hirotonisească? Sau ți-a trecut?

Aceeasi Adriana cu "Biserica Ortodoxa e misogina"? :24:

DragosP 29.06.2012 10:44:16

Să mă ierte Dumnezeu, dar mie așa mi se pare!

catalin2 29.06.2012 21:23:59

Citat:

În prealabil postat de MihaiG (Post 455049)
V-am pus în vedere faptul că sintagma pe care ați folosit-o, pentru a vă apăra punctul de vedere exprimat cu privire la penticostali și invocarea Duhului Sfânt, este greșită. Dumneavoastră suteți cel care a dus discuția spre tot felul de zeități păgâne, pentru a încerca să vă escamotați greșeala.

Va citez: "Noțiunea de "invocare inconștientă" este o contradicție în termeni. Puneți mâna pe un dicționar."
Unde e vorba de penticostali? Poate v-ati gandit dvs. la asta dar daca nu ati spus-o explicit in mesaj de unde sa imi dau seama, nu sunt profet penticostal.
Dvs. ati spus de notiunea "invocare inconsteinta", de aceea m-ati si trimis la dictionar. Eu v-am aratat ca nu e o expresie gresita, abia apoi ati amintit ca era vorba de penticostali, nu doar de notiunea in general. Eu cred ca prima data chiar la notiune v-ati referit, dar apoi cand v-am aratat ca e corecta ati spus ca doar de penticostali e vorba.
Citat:

În prealabil postat de MihaiG (Post 455049)
Iarăși veniți cu ideea asta total falsă, pe care, sincer, cred că ați construit-o ca un mecanism inconștient de apărare în fața realității. Pus în fața evidenței că Dumnezeu lucrează prin miracole în Biserica Catolică, singurul dumneavoastră răspuns este că aceste miracole sunt de la diavol ?
Vă aduceți aminte în ce context vorbea Mântuitorul despre hula împotriva Duhului Sfânt ? Exact în acest context, în care unii puneau minunile Sale pe seama diavolilor.

Interesant, din ce imi amintesc si protesatntii au exact aceeasi explicatie despre hula. Inca o dovada ca ecumenismul propovaduit de dvs. este de fapt protestantism.
Hula ea numita si in primul secol erezia. Asadar orice erezie este hula impotriva Duhului Sfant. Ereziile sunt erori dogmatice. Erori dogmatice este si Filioque dar si primatul papal, infailibilitatea papala, neprihanita zamislire, Purgatoriul, harul creat. Asta doar la catolici. Acum intelegeti ce este hula si cine are aceasta problema.
Cum cred ca v-am mai spus parintii spun ca daca are cineva o minune e bine sa o puna la indoiala si sa o considere de la vrajmasul, ca Dumnezeu nu se supara si va gasi o cale sa o repete daca e nevoie. Deci si asa e gresita interpretarea dvs.
NU am inteles ce ati vrut sa spuneti cu "Pus în fața evidenței că Dumnezeu lucrează prin miracole în Biserica Catolică", sper ca nu dvs. spuneti ca mi-ati arata evidenta. In cazul asta e iarasi uimitor ce spuneti, pentru ca stiti ca am dat de mai multe ori ca faptul ca in BC sunt minuni de la vrajmasul am scris inainte de a intra pe acest forum pe forumul catolic: http://www.forum-catolic.cnet.ro/vie...locatia#p57096
Si nu doar eu spun asta, sunt destule scrieri ortodoxe care analizeaza aceste minuni, vedeti ca au fost date si pe forum pasaje intregi. Si e si evident pentru cel ce doreste adevarul, minuni ca bilocatia, stigmate si altele catolice nu exista in crestinism in schimb exista la pagani, inclusiv la penticostali. De aceea si dvs. ii aparati pe penticostali (dar si catolicii sunt favorabili acestei adunari, chiar liderii au apreciat miscarea carismatica venita de la penticostali) pentru ca minunile lor sunt identice cu ale catolicilor. Iar eu am arguemntat si de ce unele minuni ale catolicilor nici nu pot fi crestine, de exemplu bilocatia, care presupune panteismul.
Dvs. nu puteti intelege aceste lucruri pentru ca sunteti chiar in cultul respectiv si nu puteti accepta adevarul. In al doilea rand pentru ca nu aveti prea multe cunostinte despre inavatatura crestina, doar va dati niste pareri bazate pe nimic, iar in al treilea rand am vazut ca nu puteti intelege nici lucruri evidente, ca in cazul de pe topicul Filioque.
Deci discutia e inutila, nu am intereseaza sa va schimb parerea, doar ca ortodocsii sa vada adevarul. Dvs. doar v-ati nimerit pe forumul ortodox si ati ajuns sa cititi mesaje adresate ortodocsilor. Desi cand ati intrat pe forum erati ortodox, abia apoi v-ati convertit la catolicism.

catalin2 29.06.2012 21:24:29

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 455165)
Să mă ierte Dumnezeu, dar mie așa mi se pare!

Este evident Adriana.

Adrianna 29.06.2012 21:42:42

Ati spus ca in Ortodoxie se poate intampla ca omul sa il invoce pe Dumnezeu si sa primeasca raspuns de la diavol (si nu orice om ci chiar calugari). Se poate utiliza acest lucru pentru a demonstra despre Ortodoxie ceea ce dvs. incercati sa demonstrati despre altii sau nu? Care ar fi diferenta?

Multumesc de raspuns.

catalin2 30.06.2012 21:51:21

Citat:

În prealabil postat de Adrianna (Post 455254)
Ati spus ca in Ortodoxie se poate intampla ca omul sa il invoce pe Dumnezeu si sa primeasca raspuns de la diavol (si nu orice om ci chiar calugari). Se poate utiliza acest lucru pentru a demonstra despre Ortodoxie ceea ce dvs. incercati sa demonstrati despre altii sau nu? Care ar fi diferenta?

Diferenta este cand acelea sunt considerate aratari de la vrajmasul si nu mununi de la Dumnezeu. Am mai disuctat despre asta, toti avem parte tot timpul de ispite de la vrajmasul. La unii ispita poate fi o aparitie a ingerului cazut transformat in inger de lumina. Urmatorul pas este cel mai important, deosebirea duhurilor. De aceea minunile facute de vrajitori nu le consideram divine. In vietile sfintilor sunt si exemple practice (si Paterice).

Adrianna 30.06.2012 22:52:46

Si in Biblie exista astfel de exemple, de invocare a lui Dumnezeu cu aparitia in schimba al diavolului?

AlinB 01.07.2012 01:33:39

Unde scrie in Biblie ca Biblia reprezinta o cazuistica completa si atotcuprinzatoare a tuturor felurilor posibile de esecuri spirituale?

catalin2 01.07.2012 19:26:15

Citat:

În prealabil postat de Adrianna (Post 455422)
Si in Biblie exista astfel de exemple, de invocare a lui Dumnezeu cu aparitia in schimba al diavolului?

Am dat citatul, in Sfanta Scriptura spune ca ingerii cazuti se arata cateodata ca ingeri de lumina. De aceea mai spune ca trebuie sa deosebim duhurile, sa nu dam crezare oricarei minuni ca e de la Dumnezeu. Cui spune Apostolul acestea? Crestinilor din acea vreme, deci cei ce se roaga la Dumnezeu, nu paganilor. Aici vorbim despre cei aflati in dreapta credinta in Biserica. Cei din afara, adica eterodocsii, se spune ca fiind rupti de Biserica sunt rupti si de Dumnezeu. La fel si iudeii, dupa ce nu au adoptat crestinismul s-au rupt, nu au mai avut deloc minuni dupa venirea Mantuitorului. In Sfanta Scriptura ni se spune ca unii vor spune ca au facut diferite minuni in numele Mantuitorului, dar le va zice ca nu ii cunoaste. Si eterodocsii nu au minuni, iar daca le au sunt la fel cu cele pe care le au si paganii, aratand de la ce duhuri sunt acele minuni.

Iata cum se resping aratarile la Cuviosul Simeon: "Într-o noapte, cu câteva zile înainte de sărbătoarea Crăciunului, a văzut o stea că se desprinde dintr-o dată din cer și coboară, oprindu-se deasupra unei stânci abrupte în fața grotei. Presupunând că este o cursă a vrăjmașului care se transformă adesea în înger de lumină, ascetul n-a crezut. Vedenia s-a repetat în nopțile următoare până în seara de Crăciun când steaua luminoasă a coborât pe stâncă ca și steaua din Bethleem, iar o voce s-a auzit din cer: "Nu te îndoi, Simoane, slugă credincioasă a Fiului Meu! Privește acest semn și nu părăsi acest loc pentru a merge în singurătate așa cum îți dorești, pentru că aici doresc să întemeiezi o chinovie pentru mântuirea multor suflete."

Si iata cum altii sunt inselati. Un monah a vrut sa traiasca in pustie, dar egumenul i-a spus ca nu e pregatit, nebiruind inca patimile. El din mandrie nu a ascultat, egumenul i-a dat voie si s-a dus intr-o pestera. "Dupa ce a petrecut el in pestera oarecare vreme, diavolul, care se lupta pururea cu cei ce voiesc a trai in chip placut lui Dumnezeu, a inceput sa-1 tulbure ziua si noaptea prin cugete viclene; iar dupa cateva zile, luand chip de inger de lumina, i s-a aratat si i-a spus: “Sa-ti fie spre stiinta, ca pentru curatia si pentru petrecerea ta cea cu bun obicei, Domnul m-a trimis sa slujesc tie”. Monahul a raspuns: “Ce lucru bun am facut eu, ca sa-mi slujeasca mie ingerii ?” Diavolul a intors cuvant: “Toate faptele pe care le-ai facut sunt mari si inalte. Ai parasit frumusetile lumii si te-ai facut monah, te ostenesti in posturi, rugaciuni si pri¬vegheri; si apoi, parasind manastirea, te-ai salasuit aici: cum oare sa nu slujeasca ingerii sfintiei tale ?” Prin aceste vorbe, sarpele pierzator de suflete l-a adus in ingamfare, in trufie si a inceput sa i se arate mereu."
Acum arata cum ingerul cazut il ajuta sa faca fapte bune la inceput: "Odata, a venit la monah un om care fusese pradat de hoti. Demonul necurat, care, amagindu-l, i se arata in chip de inger, i-a spus: “Acest om a fost pradat de hoti; lucrurile furate se afla in cutare loc: spune-i sa mearga acolo si sa-si ia ce este al lui”. "La monah au inceput sa curga o multime de oameni; ascultandu-l, ei se minunau de invatatura pe care le-o dadea sub insuflarea diavolului. El prezicea, si prezicerile lui se implineau. Nefericitul a petrecut nu putina vreme in aceasta amagire." Povestesc pe scurt, ingerul cazut i-a spus ca a doua zi vor veni ingerii sa il ridice la cer, el l-a chemat pe egumen, acesta i-a spus ca e inselat de demoni, a ramas cu el si cand au venit ingerii cazuti s-a rugat lui Iisus si acestia au disparut: http://www.crestinortodox.ro/carti-o...sca-79974.html
Sunt si alte exemple, chiar si din zile mai apropiate de noi (sec. XIX).

ioan cezar 02.07.2012 03:11:01

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 455246)
bilocatia, care presupune panteismul.

Catalin, fii bun te rog si detaliaza un pic pe marginea afirmatiei.
Apoi, sunt contrariat acum deoarece, daca nu ma insala memoria, intr-una din cartile despre viata Cuviosului Paisie exista cel putin o marturie (oare confund fenomenul? trebuie sa verific in carte apoi revin cu precizari) despre ceea ce pare a fi bilocatie.
Oare acest fenomen este caracteristic BC? Ma mira mult, oricum ar fi... (dar nu cred ca e o chestiune prea importanta, desi tine de minuni si nu cred ca mi-ar intari sau modifica credinta, nu mai mult decat rugaciunea sau Sfanta Liturghie ori lectura Scripturii; asa incat, daca nu-mi raspunzi pe tema asta, nu-i nici un bai.)

Ora este GMT +3. Ora este acum 18:00:02.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.