Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Morala Crestina (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5076)
-   -   Abstinenta sexuala. Cine si cum face? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=15552)

zaharia_2009 27.10.2012 23:05:21

Un monah batrin,pustnic, din sfintul munte, cunoscut sub numele de Irodion cel nebun pt. Hristos , trecerea prin capitala , fiind in drum spre prietenul sau Paisie Aghiritul .
Pe o straduta , citiva calugarasi tineri, recunoscindu-l dar neintelegind daca este nebun pt. Hristos sau este cazut de la credinta ori inselat de draci l-au intimpinat adresindu-i-se : parinte, in numele Maicii Domnului , fa milostenie cu noi !
Parintele le-a raspuns : mai , sa stiti de la mine , Maica Domnului Nu Exista ! Nu va inselati !
Atunci , diavolul , care ii ispitea si ii chinuia astfel pe calugarasi , nu a mai rabdat si s-a dat pe fata : dute in colo de nebun ! Baaa ! tu nu esti nebun , tu esti inselat de draci !!
Dupa un timp , aceiasi calugarasi au ajuns si ei la parintele Paisie si din vorba in vorba au ajuns la subiectul Irodion , cel nebun ! Ascultindu-i , parintele le-a raspuns : batrinul Irodion nu este un inselat de draci , ci voi ati fost ispitindu-l si necinstindu-l . Asa cum v-a spus si el, Maica Domnului , cea care te indeamna la necredinta , la ispitire, la hula si la nesupunere ... nu exista ! Acela este altcineva .

Citind una din postarile de mai sus mi-am amintit povestioara aceasta ca o recomandare catre cei care cu cuvint greu afirma : eu am citit in Bilie si nu scrie... am citit si la sfintii parinti si nu am gasit una sau alta .
Renuntati la Biblie, faceti-o cadou crestinilor avansati ; voua nu va foloseste , este prea grea , nu o pricepeti si pt. ca inca nici nu credeti cu tarie in loc sa va limpeziti credinta cadeti in inselari . In aceste carti nu sunt scrise lucruri pe care sa le intelegeti voi acum , poate mai tirziu ! Sau prin asemanre cu parintele Irodion : Biblia nu exista !
Biblia este cheia intoarcerii noastre acasa, a reintoarcerii in Rai . Daca tu nu intelegi, in cele din urma aceasta, sau nici nu te decizi sa faci intocmai si la timp toate acestea, atunci ea nu exista !
Este bine sa faceti la fel si cu cei care se numesc "sfintii parinti", ori parintele Staniloaie, la fel si parintele Arsenie Boca ca si altii de aceasta talie !
Pt. cei care stiu bine ca dintii credintei lor sunt inca de lapte este bine sa se limiteze la parintele Cleopa (desi cartile lui includ o intreaga teologie ascunsa printre rinduri), parintele Ilarion Argatu , Paisie Olaru , Paisie Aghioritul, Nicodim Mandita, etc.

Este o parere dar mai ales o recomandare din inima .

Cit despre post ca si despre alte nevointe vis-a-vis de sfintele taine care i se daruiesc omului eu pareresc cum ca postul se tine doar de cei care au vreun necaz mare sau sufera de vreo boala grea in nadejdea induplecarii Domnului si a-i vindeca , de catre babe uitate de Dumnezeu pe lume si mai ales de catre habotnicii care astfel pot falimenta credinta !
Postul ortodox poate crea anumite carente ce pot dauna uneori !

Dragostea, iubirea si impreunarea intre parteneri este cea mai gingasa traire umana , care poate inalta fiinta umana sus, sus de tot . Din aceste motive nu este bine sa i se puna ingradiri false si mai ales rigori anacronice , caci astfel nu mai ajungem ... sus !
Prin aceasta gingasie putemn sluji ,inca foarte bine , parerilor noastre iar pt. ca slujirea sa fie desavirsita ne putem imbunatati cunostintele din gindirea indiana .
Renuntarea in mod paysan la aceasta slujire, in anumite monente ale anului calendaristic, nu face decit sa aduca incordarea si ispitirea in cercul intim al familiei , sa ne impinga in pacat si sa ajungem astfel la lucruri absolut nedorite .
De aceea , intimitatea sotilor trebuie sa se intimple ori de cite ori omul primeste vreun semn in aceasta directie .
Nu mai adaug , deoarece este bine stiut din stiinta biologiei, ca omul fiind un animal mult superior celorlalte , are gingasia, tandretea si incuviintarea de impreunare si in situatiile in care la celelalte animale nu se intilneste asa ceva (menstra, sarcina, lehuzie).

Deci , cei care sunt cununati , nu au ingradire la sensibilitate si inalta tandrete umana , deoarece cununia garanteaza aceasta !?!?
La cei necununati , lucrurile stau mult diferit , acestia trebuind sa respecte obligatoriu anumite perioade de abstinenta , dar care de regula sunt si ele scurte si trec repejor . Si apoi ...

Toate acestea le-am citit la zelitorul Sovaros (de) Latos in lucrarea " Omul si pamintul sau "

stefan florin 27.10.2012 23:30:58

Citat:

În prealabil postat de zaharia_2009 (Post 478849)
Un monah batrin,pustnic, din sfintul munte, cunoscut sub numele de Irodion cel nebun pt. Hristos , trecerea prin capitala , fiind in drum spre prietenul sau Paisie Aghiritul .
Pe o straduta , citiva calugarasi tineri, recunoscindu-l dar neintelegind daca este nebun pt. Hristos sau este cazut de la credinta ori inselat de draci l-au intimpinat adresindu-i-se : parinte, in numele Maicii Domnului , fa milostenie cu noi !
Parintele le-a raspuns : mai , sa stiti de la mine , Maica Domnului Nu Exista ! Nu va inselati !
Atunci , diavolul , care ii ispitea si ii chinuia astfel pe calugarasi , nu a mai rabdat si s-a dat pe fata : dute in colo de nebun ! Baaa ! tu nu esti nebun , tu esti inselat de draci !!
Dupa un timp , aceiasi calugarasi au ajuns si ei la parintele Paisie si din vorba in vorba au ajuns la subiectul Irodion , cel nebun ! Ascultindu-i , parintele le-a raspuns : batrinul Irodion nu este un inselat de draci , ci voi ati fost ispitindu-l si necinstindu-l . Asa cum v-a spus si el, Maica Domnului , cea care te indeamna la necredinta , la ispitire, la hula si la nesupunere ... nu exista ! Acela este altcineva .

Citind una din postarile de mai sus mi-am amintit povestioara aceasta ca o recomandare catre cei care cu cuvint greu afirma : eu am citit in Bilie si nu scrie... am citit si la sfintii parinti si nu am gasit una sau alta .
Renuntati la Biblie, faceti-o cadou crestinilor avansati ; voua nu va foloseste , este prea grea , nu o pricepeti si pt. ca inca nici nu credeti cu tarie in loc sa va limpeziti credinta cadeti in inselari . In aceste carti nu sunt scrise lucruri pe care sa le intelegeti voi acum , poate mai tirziu ! Sau prin asemanre cu parintele Irodion : Biblia nu exista !
Biblia este cheia intoarcerii noastre acasa, a reintoarcerii in Rai . Daca tu nu intelegi, in cele din urma aceasta, sau nici nu te decizi sa faci intocmai si la timp toate acestea, atunci ea nu exista !
Este bine sa faceti la fel si cu cei care se numesc "sfintii parinti", ori parintele Staniloaie, la fel si parintele Arsenie Boca ca si altii de aceasta talie !
Pt. cei care stiu bine ca dintii credintei lor sunt inca de lapte este bine sa se limiteze la parintele Cleopa (desi cartile lui includ o intreaga teologie ascunsa printre rinduri), parintele Ilarion Argatu , Paisie Olaru , Paisie Aghioritul, Nicodim Mandita, etc.

Cit despre post ca si despre alte nevointe vis-a-vis de sfintele taine care i se daruiesc omului eu pareresc cum ca postul se tine doar de cei care au vreun necaz mare sau sufera de vreo boala grea in nadejdea induplecarii Domnului si a-i vindeca , de catre babe uitate de Dumnezeu pe lume si mai ales de catre habotnicii care astfel pot falimenta credinta !

Dragostea, iubirea si impreunarea intre parteneri este cea mai gingasa traire umana , care poate inalta fiinta umana sus, sus de tot . Din aceste motive nu este bine sa i se puna ingradiri false si mai ales rigori anacronice , caci astfel nu mai ajungem ... sus !
Prin aceasta gingasie putemn sluji ,inca foarte bine , parerilor noastre iar pt. ca slujirea sa fie desavirsita ne putem imbunatati cunostintele din gindirea indiana .
Renuntarea in mod paysan la aceasta slujire, in anumite monente ale anului calendaristic, nu face decit sa aduca incordarea si ispitirea in cercul intim al familiei , sa ne impinga in pacat si sa ajungem astfel la lucruri absolut nedorite .
De aceea , intimitatea sotilor trebuie sa se intimple ori de cite ori omul primeste vreun semn in aceasta directie .
Nu mai adaug , deoarece este bine stiut din stiinta biologiei, ca omul fiind un animal mult superior celorlalte , are gingasia, tandretea si incuviintarea de impreunare si in situatiile in care la celelalte animale nu se intilneste asa ceva (menstra, sarcina, lehuzie).

Deci , cei care sunt cununati , nu au ingradire la sensibilitate si inalta tandrete umana , deoarece cununia garanteaza aceasta !?!?
La cei necununati , lucrurile stau mult diferit , acestia trebuind sa respecte obligatoriu anumite perioade de abstinenta , dar care de regula sunt si ele scurte si trec repejor . Si apoi ...

Toate acestea le-am citit la zelitorul Sovaros (de) Latos in lucrarea " Omul si pamintul sau "

de acord cu tine amice...DE ACORD cu tine...

DragosP 28.10.2012 06:37:29

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 478827)
Totusi exista o exceptie: la postul trupesc nu esti singur. Acolo trebuie sa tii cont si de sot/sotie.

Dacă mergeți mână-n mână împreună spre mântuire 'problema' dispare.
Citat:

De ce ai intrebat asta?
Pentru că afirmațiile tale sunt contradictorii.

Și ca să primești un răspuns la întrebarea ta de mai sus, iată: martea și joia, dacă nu-s sărbători. Scopul? O să te lămurești tu.

sophia 28.10.2012 15:02:24

Citat:

În prealabil postat de zaharia_2009 (Post 478849)

Atentie mare la ceea ce scrieti pe un forum deschis! In acest mesaj nici nu stii bine unde este ironia si unde adevarul. Este derutant si pentru un incepator poate fi smintitor. El chiar poate lua de bune ceea ce spuneti ca ironie!
Nici mie nu mi-este clar... Am bolduit frazele care sunt cu semn de intrebare, sau de ironie.

Da, cu Biblia este o problema. Este foarte greu de talcuit. Nu este o carte de citit, ci de patruns. Si nu tot omul poate... De aia se fac atatea greseli.

lore86 28.10.2012 15:27:18

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 478848)
Tot acelasi Pavel spune undeva ca TOATE IMI SUNT INGADUITE

(...)dar nu toate imi sunt de folos!"

sophia 28.10.2012 15:54:22

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 478875)
Dacă mergeți mână-n mână împreună spre mântuire 'problema' dispare.

Pentru că afirmațiile tale sunt contradictorii.

Și ca să primești un răspuns la întrebarea ta de mai sus, iată: martea și joia, dacă nu-s sărbători. Scopul? O să te lămurești tu.

Care afirmatii sunt contradictorii?

Da, teoretic asa ar trebui, un cuplu sa mearga impreuna spre mantuire, dar nu uita ca nu suntem facuti toti la fel. Unul este mai slab, altul mai puternic. De aceea s-a si lasat cununia/casatoria. Unii nu pot trai singuri, din nici un punct de vedere.

Teoretic ar fi martea si joia, dar dupa unii nu sunt nici alea. Si uite ca tu singur ai si pus ingradirea: daca nu sunt sarbatori.
Dupa parintele Cleopa si alti monahi, dupa unii de aici de pe forum, nu trebuie sa fii in nici o zi cu sotul/sotia. Nici nu ai cand, pentru ca ei spun post trei zile inainte si trei dupa ziua de duminica (pentru Sf. Liturghie).
La fel daca sunt liturghii in timpul saptamanii, nu mai este nici o zi. Si posturile din an si zile cand nu poate femeia si etc.

"Cum trebuie sa se pregateasca clericii, preotii si diaconii pentru Sfanta Liturghie ?

"Despre toate acestea scrie pe larg in povatuirile Sfintei Liturghii din Liturghier. In general, clericul de mir este dator sa respecte urmatoarele : Sa se spovedeasca la duhovnicul sau inainte cu o zi de Sfanta Liturghie; sa aiba dezlegare de la duhovnic pentru savarsirea celor sfinte; sa tina curatenie inainte si dupa Sfanta Impartasanie cateva zile;"

Si atunci ei cand se duc la sotie? Ca ei se impartasesc la fiecare slujba.

Nu mai gasesc acum pe net indrumarile par. Cleopa. Acolo scria despre postul trupesc zile inainte si dupa Sf. Liturghie pentru cei casatoriti.

Am gasit in schimb alt citat pe care il cautam:

"Din cauza desfranarii, fiecare sa-si aiba femeia sa si fiecare femeie sa-si aiba barbatul sau. Barbatul sa-i dea femeii iubirea datorata, asemenea si femeia barbatului. Femeia nu este stapana pe trupul sau, ci barbatul; asemenea nici barbatul nu este stapan pe trupul sau, ci femeia. Sa nu va lipsiti unul de altul, decat cu buna invoiala pentru un timp, ca sa va indeletniciti cu postul si cu rugaciunea, si iarasi sa fiti impreuna, ca sa nu va ispiteasca satana, din pricina neinfranarii voastre. (...) Daca un frate are o femeie necredincioasa, si ea voieste sa vietuiasca cu el, sa nu o lase. Si o femeie, daca are barbat necredincios, si el binevoieste sa locuiasca cu ea, sa nu-si lase barbatul. Caci barbatul necredincios se sfinteste prin femeia credincioasa si femeia necredincioasa se sfinteste prin barbatul credincios. Altminterea, copiii vostri ar fi necurati, dar acum ei sunt sfinti. Daca insa cel necredincios se desparte, sa se desparta; in astfel de imprejurare, fratele sau sora nu sunt legati; caci Dumnezeu ne-a chemat spre pace. Caci, ce stii tu, femeie, daca iti vei mantui barbatul? Sau ce stii tu, barbate, daca iti vei mantui femeia?" (I Corinteni 7, 2-5; 12-16).

Lucrurile nu sunt asa simple. Sunt multe pareri.
Si contradictia nu este la mine ci la altii: pe de o parte zic sa fie impreuna martea si joia, dar pe de alta parte sa tina post tot timpul (inainte si dupa liturghie cateva zile, sarbatori, posturi din an, femeia, etc.).

ovidiu b. 28.10.2012 17:09:19

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 478848)
asa si? Vorbeste Pavel aici de abstinenta? Tot acelasi Pavel spune undeva ca TOATE IMI SUNT INGADUITE

Dar nu toate îmi sunt de folos. Toate îmi sunt îngăduite, dar nu mă voi lăsa biruit de ceva.

zaharia_2009 28.10.2012 18:40:33

Este mare nevoie ca in toata viata noastra sa ne ferim de lucrurile care nu ne privesc , nu au legatura cu noi sau care chiar ar putea sa ne sminteasca in momentul in care le-am afla .
Nu ne este de nici un folos sa stim ce fac si cum fac preotii , duhovnicii, calugarii sau ierarhii in diverse situatii de viata .
Ei fiind rinduiti ca slujitori ai lui Dumnezeu au o cu totul alta rinduiala si canoane decit avem noi mirenii iar a le cunoaste nu inseamna decit ispitire sub forma curiozitatii zadarnice .
Toti cei enumerati au alta rinduiala de post decit noi indiferent de situatia pe care o observam (in timpul posturilor , inafara lor , etc). Au alta rinduiala de impreunare cu preutesele , decit noi mirenii. Alta rinduiala de rugaciune si de canon , decit noi mirenii .
A fi preot nu este o cinste si o marire in plus inaintea oamenilor (cu toate ca cei mai multi dintre preotii mireni cer cu ostentatie acest lucru) ci este o cruce in plus , o nevointa si mai grea in plus, este iesirea din rindul mirenilor si intrarea in casta jertfitorilor pt. Iisus.

De altfel , preotii nevoitori cu adevarat , dornici de viata mai inalta , mai rivnitoare,constienti de importanta slujirii lor , angajati cu tarie pe calea mintuirii, etc , se pot deosebi cu usurinta , si deobicei este in deprinderea firii umane de a sesiza acest lucru, mai ales ca acestia isi aleg deobicei si duhovnici calugari .
Cei care privesc preotia ca pe o demnitate deosebita, segregata de muritorii de rind , o treapta de superioritate sociala fata de restul lumii ... iarasi se pot sesiza usor de catre enoriasi si de regula sunt cei care schimba rolul de duhovnic cu insasi penitentul astfel incit , in spovedanie,la multiplele cereri si justificari ale acestuia le da curs, le accepta si le intareste, si concluziile sunt cam in acest fel : te rogi cit poti (daca poti spune Tatal nostru este destul , dar chipurile sa fie din "suflet", daca poti mai mult , te rogi mai mult , etc); postesti dupa puteri ca temeiul nepostirii noastre canonice (a se vedea parerile parintilor Iustin Pirvu , Iustin Popovici, Rafail Noica, Cleopa, Nicodim Mandita, etc, despre postul adevarat si cum s-a ajuns in ziua de astazi de aproape nimeni nu mai posteste asa precum spun canoanele) il gaseste tocmai in cuvintele rastalmacite ale Sf. ap. Pavel despre a minca si a nu judeca ; te retii de placerea trupeasca atit cit poti ca altfel il bagi pe sot in ispitire si pacat si pe deasupra faci discordie/scandal in casa ori a fi crestin nu inseamna sa faci scandal ci dragoste , inclusiv trupeasca ; milostenie sa faci cu mult discernamint deoarece sunt multi sarlatani in lume , si mai bine, daca ai de dat ceva, dai la biserica ca acolo sigur nu faci vreo greseala ; sa nu judeci pe nimeni, nici pe profesorii de la scoala copilului tau, nici pe seful tau , nici pe vecinul tau, nici pe prietenii tai, nici pe parinti, nici copiii si sotul tau , pe nimeni, pe nimeni , pe nimeni ci sa accepti totul asa cum iti vine fara de cirtire!... s.a.m.d.

In concluzie , sa nu cautam sa cunoastem ceea ce nu ne este de folos deoarece f. usor putem intra in ispita si in razboiul cu diavolul de apoi ne gasim de lucru , uneori pt.. multi, multi ani !
Cel mai bine este sa ne vedem de sarcina noastra, de surcele pe care le ducem in spate, de neputintele noastre, de tot ceea ce ne priveste mult mai mult pe noi decit pe altii .
Cind 'om termina cu noi , sau suntem pe terminate , atunci sa dam drumul din minte a ideii ca mintuirea este impreuna si abia apoi sa mai privim si in jur . Chiar avem un parinte care spunea ca mintuindu-te pe tine ii vei putea mintui si pe altii , altfel odata cu caderea ta ii tragi si pe altii , sau cel putin ii minjesti si pe ei !

DragosP 28.10.2012 18:47:51

@Sophia: nici nu cred că ai să găsești citatul de care spui din parintele Cleopa pentru că nu cred că a zis el ce zici tu

sophia 28.10.2012 20:03:15

Am gasit:

"Cei casatoriti, care vor sa se impartaseasca cu Preacuratele Taine, trebuie sa pazeasca curatia in familie, macar trei zile, iar dupa ce s-au impartasit sa tina macar doua zile. Iar in posturi, trebuie sa traiasca toate zilele in curatie."

Sunt regulile de mers la biserica (dupa parintele Cleopa). Totul foarte sever.

Ora este GMT +3. Ora este acum 09:50:06.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.