![]() |
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
|
Citat:
Ti-am aratat si data trecuta ce spune catehismul. Si te-am mai intrebat daca preotii de care amintesti (sau, cel putin, duhovnicul tau) au binecuvantarea episcopului sa practice altceva decat Biserica. Eu nu spun ineptii, nu e problema mea ca tu sustii tot timpul ceva impotriva a ceea ce practica Biserica, pentru ca ai aderat la un mic grup care tot propune reforme in Biserica. Te asigur ca nu o sa-i bage nimeni in seama pana la urma, Biserica va ramane la aceleasi practici sau poate le va imbunatatii, dar niciodata nu se intoarce la practici dinainte, care ar fi fost mai bune. Nu ma intereseaza ce crezi tu, din moment ce e diferit de ceea ce considera Biserica. |
Subiectul discuției era altul, dar ții morțiș să amintești de fiecare dată de acest subiect. Știi bine ce cred, tu visează plăcut în continuare că susții ceea ce suține Biserica.
P.S. L-ai pus la colț și pe Părintele Macarie. E din Franța și gata motiv de a-i pune eticheta. Asta da discernământ! :)) Nu mai contează că el vițuiește acolo de mulți ani și că nu poate vorbi ”prostii” în orice împrejurarea,- asta dacă ar fi să fie cum spui tu. |
Iote ce spune Pr. Florin Botezan:
”Întreaga rânduială a slujbei ne descoperă faptul că Liturghia este împlinirea pregătirii pentru Euharistie iar Euharistia este punctul culminant și rațiunea de a fi a Liturghiei. Ca urmare câteva concluzii se impun: Liturghia este o lucrare comună a întregii Biserici, o împreună înaintare spre unirea cu Hristos. De aceea orice manifestare a evlaviei individuale care face abstracție de slujbă (citirea unor rugăciuni, îngenunchieri etc.) sunt total nepotrivite. Împărtășirea credincioșilor în afara Liturghiei este o excepție care nu se aplică decât în cazul bolnavilor. În restul cazurilor este o îndepărtare de la sensul autentic al slujbei. Participarea la Liturghie se împlinește prin Împărtășire. O Liturghie la care nu se cuminecă decât clericii își atinge doar în mică măsură scopul. De aceea idealul spre care trebuie să tindem este ca cei care participă la slujbă, având pregătirea potrivită, să se și împărtășească.” P.S. Îi punem și lui eticheta? |
Citat:
|
M-am referit la faptul că nu ai să găsești idei de genul mai multe împărtășiri cu o singură spovedanie. Greu măi Cătă!
Duhovnicii nu au să spună așa ceva în gura mare pentru a nu se înțelege greșit. De exemplu Pr. Dionisie face acea afirmație într-o discuție cu niște tineri. Dar dacă te duci la Colciu ai să fii surprins. Dar ți-am zis tu te legi exclusiv de ceea ce există pe internet, eu mă leg de realitate. Asta nu pricepi tu. |
Citat:
|
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Oricum, am scris care e scopul participarii la Sfanta Liturghie, nu doar impartasirea, cum fals spun cei ce sustin impartasirea la fiecare Liturghie. |
Citat:
|
Citat:
Duhovnicii aceia nu spun in gura mare pentru ca ar fi trasi la raspundere, nu pentru a nu se intelege gresit. Probabil ar fi caterisiti daca ar mai continua. Si cum ar putea ei sa spuna ca marii duhovnici nu stiu ce spun, la fel invatatura Bisericii sau sfintii, doar ei sunt mai intelepti? Le spun doar naivilor care vor cauta sa reformeze ceva, ca apoi sa se certe pe net cu cei ce scriu despre invatatura Bisericii. |
Citat:
Rugăciunile ne întorc gândul către Dumnezeu, cântările Îl fac să Se milostivească și să Se îndure de noi, iar citirile ne învață atât bunătatea și iubirea de oameni ale lui Dumnezeu, cât și dreptatea și judecata Lui. Toate la un loc ne fac destoinici pentru primirea și păstrarea cinstitelor Daruri, acesta fiind scopul Sfintei Liturghii, iar pe slujitori îi pregătesc pentru a săvârși cu vrednicie sfințirea darurilor care este efectul Sfintei Liturghii.” |
Citat:
Citat:
|
Citat:
|
inainte de un click pentru achizitionarea unul manual important, o investitie destul de importanta si fara utilitate practica pentru mine, am zis sa caut niste surse credibile si sa incerc sa ma dumiresc exact de pe net, aceasta importanta sursa pentru unii colegi ;), am dat peste ceva foarte foarte frumos spus de Rafail Noica, care concluziona controversa de mai sus spunand ca e preferabil sa se lase libertate duhovnicilor. dar era un punct de vedere personal.
iata o pastorala a sinodului bor care spune clar: "Potrivit tradiției și practicii Bisericii noastre, trebuie să ne spovedim înainte de a primi Sfânta Împărtășanie." https://ortodoxiatinerilor.ro/tineri...rtasirea-deasa din citirea pastoralei reiese, dupa parerea mea, ca desi este un apel catre impartasirea cat mai deasa, bor a considerat necesar sa evidentieze mult mai clar necesitatea spovedaniei, in peste jumatate din text, deci banuiesc ca exista o problema si au dorit in felul asta sa-i puna capat. remarc si faptul ca nicaieri nu scrie ca ar fi o practica generala in ortodoxie, daca ar fi fost s-ar fi spus raspicat acest lucru. acum, desi nu contrazice in niciun paragraf spusele lui simpllu si cred ca voi stiti mult mai bine decat mine ca in practica se intampla exact cum a scris el, e clar ca oficial in bor este asa cum prezinta catalin. parerea mea e ca daca conditionezi cea mai importanta taina crestina de o alta o minimizezi. e absurd. |
Citat:
|
Citat:
La noi cei ce practica asa ceva o fac pe ascuns, probabil daca s-ar afla ar fi mustrati si obligati sa renunte la aceasta, altfel ar fi caterisiti, asa cum s-a intamplat si cu preotul mentionat de mine. Exista dovezi clare care e practica Bisericii. Liturghierul este cartea oficiala cu slujbele Bisericii, nu exista variante. In Liturghier scrie: „dacă va vrea ci*ne*va să se apropie de Sfânta îm*păr*tășire, și în afară de cele patru posturi obișnuite, să pos*teas*că mai înainte șapte zile, petre*când în rugăciune, la bise*rică și acasă (și aceasta nu la vreme de ne*voie, căci la vreme de nevoie nu*mai trei zile sau chiar numai o zi să se îngăduie să postească) și mai înainte să se pregătească, după rânduială, prin mărturisi*rea păcatelor“ (Vezi „Litur*ghi*er“, Editura Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă, București, 2012, p. 518). Citat:
29. Căci cel ce mănâncă și bea cu nevrednicie, osândă își mănâncă și bea, nesocotind trupul Domnului. 30. De aceea, mulți dintre voi sunt neputincioși și bolnavi și mulți au murit." De aceea Biserica a stabilit spovedanie si post inainte de impartasire, ca sa se faca o curatire a credinciosului. E periculos ca cineva sa ia fara spovedanie. |
Citat:
Iar apoi va putea sa manance trupul Domnului și sa bea sangele Lui. |
Citat:
Dacă ești atent, deși nu exclude niciuna dintre cele două practici, el foarte subtil dă de înțeles spre ce practică ar trebui să tindem. Din păcate și Pr. Rafail se află pe lista neagră a lui Cată. Citat:
Să-ți dau un exemplu: te spovedești joi și te împărtășești duminică. De joi până duminică ești ”imaculat”, imun la păcat și deci te poți împărtăși. Să presupumen că în următoarea miercuri este sărbătoare și, deși te-ai împărtășit duminică și se presupune că te abții de la multe, nu mai ești ”imaculat” și trebuie din nou să te spovedești. Sper că sesizezi formalizarea și minimalizarea Tainelor. Asta înseamnă de fapt liturghia de după Liturghie, conștientizarea permanentă că urmează să te împărtășești și trebuie să trăiești ca atare. Citat:
Citat:
Nimeni nu reușit să mă lămurească de ce dacă astăzi pot să mă împărătășesc, de ce nu pot și a doua zi? De ce trebuie să mă spovedesc când tocmai m-am împrătășit și se presupune că cel puțin în această zi sunt mult mai atent la ce fac, la ce mă gândesc etc... Apoi să ceri post de ziua Învierii... Și totuși, pentru cine se mai ține Sf. Litughie în a doua zi de Paști? Doar pentru petru preoți? |
Și copii până-n 6..7 anișori.
|
Citat:
|
Ba chiar și a 3-a.
|
Citat:
|
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
|
Citat:
Biserica a incercat si a ajuns la concluzia ca la aprox.40 de zile e intervalul corect . Impartasania are dimensiuni calitative ,nu cantitative.Nu cat ,ci cum.Asta e sablonul la care priveste duhovnicul si apreciaza ,poate fi 20 zile poate fi 50 zile.Nu poti compara ,de exemplu un calugar zavorat cu un mirean...nici macar mirenii intre ei... Sufletul are nevoie de timp ,evolutia spre sfintire are un ritm,nu se face magic de la o zi la alta.Asa cum stomacul are nevoie de timp sa digere hrana materiala ,tot asa si sufletul are nevoie de timp sa digere Sf.Impartasanie.Suntem noi acum in pericol sa fim aruncati la lei in orice clipa cum erau crestinii Bisericii primare? Unul care e in pericol iminent ca fie martirizat e de inteles sa se impartaseasca in fiecare zi,caci fiecare zi poate fi ultima.Viata noastra de acum poate fi comparata cu ce se intampla in perioada Bisericii primare? |
Intervalul de 40 de zile este prost înțeles, anume să nu depășim 40 de zile (vezi Sfântul Simeon al Tesalonicului), iar dacă ar fi să ținem cont de Canonul 80 Trulan atunci maxim 3 săptămâni. Dacă ar fi să ținem cont de sfatul Sf. Macarie Egipteanul termenul de 40 de zile este prea mare. Deci termenul de 40 de zile este cel maxim, cel minim ar fi zilnic, iar calea de mijloc este săptămânal (adică duminica).
”Sulfetul are nevoie de timp”? :))) Nu de Hristos? ”fără Mine nu puteți face nimic” (Ioan 15, 5). ”Beți dintru acesta toți”. Auzi ce zice? Toți! Nu numai preotul și copiii. Bineînțeles, cu binecuvântarea duhovniculi și cu pregătirea adecvată. Nu am spus să ne îmăpărtășim zilnic. Și da de ne apropiem cu pași repezi de perioada Bisericii primare. Încă nu suntem acolo, dar prin alte părți (vezi Siria, Egipt) sunt ca și cei din perioada Bisericii primare. |
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
|
Citat:
http://www.mitropolia-ro.de/index.ph...le-bisericesti "Să ne spovedim și să ne împărtășim în fiecare dintre cele patru posturi mari de peste an, sau, dacă nu putem, cel puțin o dată pe an, în postul Sfintelor Paști." Asadar, chiar daca cineva se impartaseste o data pe an nu greseste. Sa se fi inselat Biserica si sa fi aparut niste luminatori ai Bisericii dupa 1500 de ani? Nu, pentru ca Biserica e infailibila, a aparut doar o conceptie preluata de la catolici. Asta cu intoarcerea la Biserica primara e pur protestantism, asa cum am mai mentionat. Biserica o sa ramana la fel, problema e cu ecumenistii care impartasesc alte credinte. Pana unde duce aceasta gresita conceptie. Parintele Pruteanu, primind argumentul ca Sfanta Maria Egipteanca s-a impartasit doar la sfarsitul vietii, a ajuns la concluzia ca aceasta nu a existat. Si, pentru ca nu putea avea o justificare, a adus ca explicatie faptul ca majoritatea vietilor sfintilor sunt doar povesti. |
Citat:
Să ne rugăm pentru ocârmuitorii noștri.' fo' doua-trei sute de ani rusii s-au rugat pentru sanatatea si viata lunga a hanului tatar... probabil ca popii nostri inaltau rugi pentru dej si groza in timp ce sute, daca nu mii, de alti popi erau schingiuiti prin temnite. deh, curat infailibilitate... |
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
|
E clară treaba: Biserica e infailibilă, dar în primii 500 de ani n-a fost chiar infailibilă.
E drept că toți părinții epocii patristice au susținut impartasirea cat mai deasa, dar s-au inselat; si canoanele care prevedeau asta erau gresite. Noroc că au apărut antiecumeniștii.... Cătăline, infailibilitatea Bisericii ține de dogme, nu de practici. |
Asa cum am mai scris de cateva ori pe acest topic, Biserica a imbunatatit si imbogatit tot timpul practicile sale. Liturghia de dinainte de Sfantul Ioan Gura de Aur nu era gresita, a fost imbogatita. In Molitfelnic s-au adaugat pe parcurs mai multe slujbe, fara ca cele dinainte sa fie gresite. In privinta impartasirii Biserica a imbunatatit aceasta practica si pentru binele credinciosilor. Sfantul Apostol spune ca multi s-au imbolnavit si unii au murit, de aceea s-au introdus postul si spovedania pentru ca un credincios sa fie mai pregatit cand primeste Sfanta Impartasanie. Bebelusii se pot impartasi mai des si fara spovedanie tocmai pentru ca ei nu au pacate. Si in cazul practicii Biserica nu a adoptat niciodata o practica gresita, pentru ca apoi sa trebuiasca sa renunte la ea si sa se intoarca la bunele practici de la inceput.
|
Citat:
|
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
https://www.youtube.com/watch?v=Z0NZ...ndex=1&t=1m47s Iote cum stă treaba cu împărtășirea în cele 4 posturi, cică este pseudo-tradiție: https://www.youtube.com/watch?v=Z0NZ...ndex=1&t=5m24s |
Citat:
https://ortodoxiatinerilor.ro/tineri...pa-impartasire Plin de ecumeniști! :)) |
Interviu cu pr. Iustin Miron de la Măn. Oașa:
– Și totuși părinte, dacă așa stau lucrurile, atunci de ce mai tipărim în cărțile de rugăciuni a patra poruncă bisericească în acest fel: Să ne spovedim (mărturisim) și să ne împărtășim în fiecare din cele patru posturi mari de peste an, ori dacă în fiecare post nu putem, cel puțin odată pe an în Postul Paștilor. Oare nu spune sfântul Chiril că „îndepărtându‑ne de Sfânta Împărtășanie, ne facem vrăjmași ai lui Dumnezeu și prieteni ai diavolului”? Și cum mai poate fi Sfânta Liturghie o „frângere a pâinii” (artoklasia), dacă nimeni nu se împărtășește? Pentru cine se frânge artosul?… Și doar sfântul Ioan Hrisostom spune clar că „în zadar se săvârșește Liturghia în fiecare zi dacă nu vă împărtășiți”! Eu nu zic să‑i îndemnăm pe credincioși la împărtășanie zilnică, dar nici să le recomandăm doar cele patru posturi de peste an (ba chiar numai unul!) ca timp de „grijire”! Știu că sunt alte vremuri, dar cred că drept ar fi ca omul să cunoască norma canonică la care să se raporteze, ca să vadă mai bine la ce măsură a ajuns: Canonul VIII Apostolic: Dacă vreun episcop sau preot sau diacon sau oricine din catalogul preoților, săvârșind Sfânta Jertfă nu se va împărtăși, să spună pricina și, dacă va fi binecuvântată, să aibă iertare; iar de n‑o va spune, să se afurisească, ca unul ce s‑a făcut pricinuitor de sminteală pentru popor și a aruncat bănuiala asupra celui ce a săvârșit‑o, ca și cum n‑ar fi săvârșit‑o în chipul cuvenit. Canonul IX Apostolic: Toți credincioșii care intră (în biserică) și aud Scripturile, dar nu rămân la rugăciune și la Sfânta Împărtășire, ca unii ce fac nerânduială în biserică, trebuie să se afurisească. Canonul II al Sinodului IV Antiohia (341): Toți cei ce intră în Biserică și ascultă Sfintele Scripturi, dar nu participă la rugăciune împreună cu poporul, sau se feresc de participare la Sfânta Euharistie potrivit oarecărei nerânduieli, aceștia să se lepede din Biserică, până când nu se vor mărturisi și nu vor arăta roduri de pocăință, și atunci rugându‑se vor putea primi iertare… Spunea cineva că nu poți să spui despre o linie că e strâmbă dacă n‑o raportezi la una dreaptă. Comparația cred că funcționează și în cazul acesta: să‑i arăți omului linia dreaptă către Dumnezeu, ca să poată să‑și dea seama cât de strâmbă e a lui și să și‑o îndrepteze! Dumneavoastră ce părere aveți despre porunca a patra bisericească? – În primul rând cred că ar trebui știut că Liturghia are drept scop împărtășirea cu trupul și sângele Domnului, atât a clerului cât și a mirenilor. Dumnezeu însuși îți spune că „dacă nu veți mânca trupul Fiului Omului și nu veți bea sângele Lui, nu veți avea viață în voi” (Ioan 6,53). Cine este oare cel care nu vrea să trăiască?… Problema pleacă însă de la modul de abordare a acestei sfinte taine. Dacă privești împărtășania doar ca pe un premiu, te vei cumineca mai rar, dar dacă îți vei da seama că este un medicament care te face puternic în fața păcatului, atunci cred că des vei dori să primești Sfânta Împărtășanie. Nu sunt eu cel care trebuie să ia măsuri în legătură cu porunca a patra bisericească – vorbeam mai‑nainte de criticismul românilor, nu? – și nici nu pot să dau verdicte în privința împărtășaniei: deasă sau rară, ea trebuie luată cu cutremur. Unii spun că măcar odată la 30 de zile să se împărtășească mireanul; alții, ca sfântul Simeon al Salonicului: odată la 40 de zile; cărțile de rugăciuni: în cele patru posturi de peste an, iar canoanele – la fiecare Sfântă Liturghie. Am aflat undeva o vorbă a sfântului Grigorie de Nyssa, care spunea că noi „nu vom fi judecați după binele pe care l‑am făcut, ci după binele pe care puteam să‑l facem și nu l‑am făcut”! (tot din Lumea monahilor!). Eu cred că tot așa stau lucrurile și cu sfânta cuminecătură: vom fi judecați pentru că puteam să ne împărtășim și n‑am făcut‑o! Lucrurile sunt clare: am trăit fără trupul și sângele Domnului, deci am trăit fără Dumnezeu! Și ce ne‑a oprit? Doar ignoranța sau falsa evlavie că nu suntem vrednici de a fi împărtășiți. Păi vom fi noi oare vreodată vrednici să‑L primim pe Dumnezeu? |
Citat:
in urma cu ceva timp cand eu spuneam ca trebuie sa stam demni si nu sa ne taram ca niste viermi nu mi-ai fi dat dreptate! ;) ce-mi place cel mai mult este ca spune raspicat niste lucruri si nu le taraganeaza, sigur, cu un ton corect, dar raspicat. |
Cu drag! Depinde în ce context ai făcut afirmația. Acesta este duhul ortodox, culmea este că niciunul din părinții respectivi nu au fost caterisiți.
Uite aici alt link: https://www.youtube.com/watch?v=sopERQBgPoM&t=2m40s |
Citat:
Ceea ce spui e eronat, nu au aparut aceste conceptii in 1642, ci dupa primele secole, cum spun chiar cei ce sustin impartasirea fara spovedanie. Iar practica Bisericii de azi e afirmata chiar de Sfantul Ioan Gura de Aur, in secolul IV. Sfantul spune ca in timpul sau unii se impartasesc la un an, altii de doua ori pe an si altii mai des. Spune ca nu gresesc nici unii nici altii, chiar spune ca nu ii critica pe cei ce se impartasesc la un an, deci nu e gresit. Dar chiar Sfantul Nicodim Aghioritul spune ca in acea perioada, in acea parte, credinciosii se impartaseau de 3 ori pe an (deci mai putin decat la noi). SFantul spune ca nu gresesc nici cei ce se impartasesc de 3 ori sau de 2 ori pe an. Dar acestia cu impartasirea deasa dau doar ce vor ei din spusele sfintilor. Biserica este sfanta, nu exista eroare in ea niciodata, pentru ca este stalp si temelie a adevarului. Nu doar acum, dar niciodata Biserica nu a adoptat invataturi sau practici gresite. Biserica a imbunatatit tot timpul slujbele si practicile, deci acum acestea sunt in stare mai completa decat oricand. Cine spune ca in Biserica au intrat cocneptii gresite nu marturiseste versetul din Crez despre Biserica, legat de faptul ca Biserica este sfanta. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 19:17:26. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.