Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5028)
-   -   argumente pentru dialogul ecumenic (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=6172)

AlinB 01.06.2009 11:38:19

Citat:

În prealabil postat de C0rneliu (Post 142146)
Fani, te intreb si eu asa: nu mai bine incercam noi sa ne smerim, sa ducem o viata cat mai placuta lui Dumnezeu, decat sa ne punem intrebari legate de ecumenism?

Din pacate la ora actuala, nu atat despre ecumenism trebuie sa ne punem intrebari cat despre anti-ecumenism.

Ecumenismul are o manifestare destul de moderata la noi si in general este dincolo de sfera de influenta a credinciosului de rand care peste noapte devine scandalagiul anti-ecumenist si din pacate si anti-ierarhic de pe Internet.

In schimb, modul in care se manifesta anti-ecumenismul este din pacate cel mai problematic, iar astfel de personaje sunt mult mai aproape de Biserica si de ceilalti oameni care trebuie sa-i atentioneze cand acestia sar calul si asta din pacate se intampla nu de putine ori.

AlinB 01.06.2009 11:41:14

Citat:

În prealabil postat de Anca-Miha (Post 142142)
Copilaresc este modul tau de a intelege ce e antena de la cip. Asta a spus-o Seful Pasapoartelor, si anume ca cipul are antena; nu un faimos duhovnic roman. Ca tu nu intelegi implicatiile acestei antene, este altceva.

Si daca are antena inseamna ca are camere de luat vederi, microfoane, si conexiune prin satelit? Ca "Sefu' Pasapoartelor" n-a zis asa ceva, ci marele duhovnic, indus in eroare de micii sai discipoli.

Care sunt implicatiile antenei?
Pai marele duhovnic in cauza a spus-o clar, Securitatea si toti vecinii stiu ce vorbesti tu in casa, pe ce parte dormi, daca sforai, daca te certi cu nevasta..
Per total, pacat impotriva Duhului Sfant.

antoniap 01.06.2009 16:19:41

[COLOR=#ff0000]Cuviosul Iustin Popovici:
[/COLOR]

[COLOR=#ff0000]
[/COLOR]

[COLOR=#ff0000]“[/COLOR][COLOR=#ff0000]Arianismul nu a fost inmormantat inca; astazi el este mai la moda si mai raspandit decat oricand. E raspandit ca un adevarat suflet in trupul Europei contemporane.[/COLOR]
[COLOR=#000080]Daca priviti la cultura Europei, in adancul ei veti gasi ascuns arianismul: toate se rezuma aici la om si numai la om, si chiar Dumnezeul-om Hristos a fost redus la cadrele unui om. Cu plamada arianismului s-a plamadit si filozofia Europei, stiinta ei si civilizatia ei si, in parte, si religia ei.[/COLOR] [COLOR=#000080]Pretutindeni si in chip sistematic Hristos este pogorat la starea de simplu om; [/COLOR]Dumnezeul-om este dezbracat continuu de ceea ce este in realitate; [COLOR=#ff0000]opera lui Arie se savarseste in mod continuu[/COLOR].
Religia in limitele ratiunii pure” a lui Kant nu este altceva decat noua editie a arianismului. Daca vom primi pe Hristos cu masura lui Kant ce rezultat credeti ca vom avea? - Vom avea un Hristos om, un Hristos intelept, dar nicidecum un Hristos Dumnezeu-om. Daca vom judeca pe Hristos cu criteriul lui Bergson, nu vom avea, iarasi, ceva mai mult decat un om simplu. In acest fel, si un criteriu si altul, ca si toate criteriile tuturor filozofilor dupa om, pogoara pe Dumnezeul-om la conditia de om.
[COLOR=#000080]Stiinta europeana nu ramane mai prejos decat filozofia in raportul ei arian fata de Hristos.[/COLOR] Din multe puncte de vedere, prin multi dintre reprezentantii lui, [COLOR=#000080]Protestantismul l-a depasit in arianism chiar si pe Arie.[/COLOR] Diferitii socinieni si Schleiermacher sunt puternici competitori ai lui Arie la dez-intruparea Dumnezeului intrupat.[COLOR=#000080] Iar papismul cu etica lui este in mare masura arian.[/COLOR] Simte el oare ce metafizica sta in spatele acestei ingrozitoare etici? Toate acestea laolalta au izbutit sa otraveasca, cu abominabilul lor arianism, marile mase ale Europei. Cine nu cunoaste abominabilul arianism al intelectualilor nostri? Multi dintre intelectualii nostri spun adesea: Hristos este un mare om, un om intelept, cel mai mare filozof dar, oricum, nu este Dumnezeu.
[COLOR=#000080]De unde atata arianism astazi? De acolo ca omul a devenit astazi masura tuturor lucrurilor, masura tuturor fiintelor si lucrurilor vazute si nevazute. [/COLOR][COLOR=#000000]Masurand dupa sine insusi toate, omul european respinge tot ceea ce este mai larg decat omul, mai mare decat omul, mai infinit decat omul.[/COLOR]
Masura lui stramta ingusteaza pe Dumnezeul-om reducandu-l la om. Colivia pacatului reduce puterile de zbor ale mintii celei mandre si aceasta nu mai vede si nu mai cunoaste nici o realitate mai mare decat ea insasi. Isprava mai presus de minte a credintei in Dumnezeul-om Hristos sfarama aceasta colivie si deschide mintea realitatilor infinite. [COLOR=#000080]Sinodul I Ecumenic a hotarat o data pentru totdeauna rolul mintii in explicarea Persoanei Dumnezeului-om Hristos; rolul ei este acela al supunerii.In Crestinism, credinta conduce, iar mintea este condusa; cunoasterea este roada a credintei care lucreaza prin iubire si e activa in nadejde.[/COLOR]
Relativismul european contemporan e o mostenire a arianismului. Relativismul metafizic a dat nastere si relativismului moral. Nu exista nimic absolut sau deasupra lumii ori a omului, nici in lume sau in om si nici, iarasi, in jurul lumii sau al omului.
Din acest relativism modern, ca si din vechiul relativism arian, salveaza numai credinta in divino-umanitatea Mantuitorului Hristos, in de-o-fiintimea Lui cu Dumnezeu-Tatal; salveaza adica minunatul cuvant „de-o-fiinta”. Incearca-ti credinta ta si controleaz-o cu Simbolul Credintei. Daca credinta ta nu corespunde intru totul Simbolului - esti eretic. Daca respingi cuvantul „de-o-fiinta”, nu esti al lui Hristos, esti al lui antihrist, esti al lui Iuda, pentru ca Biserica numeste pe Arie „al doilea Iuda”.

Sursa: Razboi intru cuvant

antoniap 01.06.2009 16:59:24

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 142293)
Din pacate la ora actuala, nu atat despre ecumenism trebuie sa ne punem intrebari cat despre anti-ecumenism.

Ecumenismul are o manifestare destul de moderata la noi si in general este dincolo de sfera de influenta a credinciosului de rand care peste noapte devine scandalagiul anti-ecumenist si din pacate si anti-ierarhic de pe Internet.

In schimb, modul in care se manifesta anti-ecumenismul este din pacate cel mai problematic, iar astfel de personaje sunt mult mai aproape de Biserica si de ceilalti oameni care trebuie sa-i atentioneze cand acestia sar calul si asta din pacate se intampla nu de putine ori.

In trecut, au fost situatii cand, pentru a deveni cineva ierarh i se verifica puterea rugaciunii. Unii chiar au fost pusi in situatia de a deschide usa bisericii numai prin puterea rugaciunii. Nimeni nu avea curajul sa barfeasca un asemenea ierarh.

Am devenit periculosi noi, antiecumenistii?

Ca si pe vremea lui Arie, puterea politica si multi ierarhi ii vor prefera pe cei care vor prezenta lucrurile intr-un mod mai lumesc, adica pe ecumenisti.

Si, daca aceasta situatie nu e corecta, atunci ar trebuie indreptata. Dar asta ar insemna multa mila si dragoste a lui Dumnezeu de care se pare ca nu mai suntem vrednici. Am gasit scris si ,,In vremurile acelea, inteleptii sa taca!" Cred ca acest citat se refera la faptul ca multi, desi vad scris, cauta sa ia numai ce le convine din tot ce li se spune. Fireste ca mandria nestapanita a ecumenistilor va putea invinge pentru o perioada, prin viclesug, sau cine stie prin ce mijloace inventate de antihrist, dar nu-i va putea convinge pe cei care stiu ce este crestinismul adevarat.

razvan_m 01.06.2009 17:21:04

Hai, ca deja incepeti sa ma plictisiti din plin cu ecumenismul vostru.
Daca tot il considerati asa de bun si apreciati ca si la catolici, protestanti, anglicani exista mantuire ca si in Ortodoxie, de ce nu treceti voi cei care faceti atata propaganda desantata ecumenismului la una dintrea aceste denominatiuni asa-zis crestine si sa lasati Ortodoxia sa se dezvolte in afara lui, asa cum si trebuie...In caz ca nu va vine sa credeti, Hector, Fani71 & CO va dau un link catre o lucrare "Ecumenismul - Asteptari, Geneza, Dezmintiri", care prezinta concluziile Conferintei Ortodoxe de la Thesalonic din 20-24 septembrie 2004, la care s-au intrunit ierarhi din Bisericile neo-calendariste [oficiale] pentru a analiza fenomenul ecumenismului sub toate aspectele sale.

Concluzia acestei conferinte poate fi rezumata astfel: "Ecumenismul este o creatie a catolicismului si protestantismului, in spatele careia se ascunde lupta impotriva Sfintei Biserici a lui Hristos". Daca ierarhii neo-calendaristi au ajuns la astfel de concluzii asupra fenomenului ecumenismului, nu inteleg de ce se mai agata cu disperare unii credinciosi de stil nou ca inecatul de trestia de la mal de aceasta doctrina insipida si vatamatoare de suflet, nestiind nici ei prea bine ce anume ar putea astepta de la ea.

Daca si acum mai aveti tupeul sa spuneti ca si aceasta lucrare e masluita de "stilisti", atunci chiar sunteti dusi rau de tot, fara nici o speranta de indreptare din partea voastra. Referitor la tot ce nu va convine, apelati la clasicul argument: a fost masluit de stilisti. Dar cei de pe nou oare cate carti de cult nu au masluit si cenzurat, inclusiv cantarea Prohodul Domnului?

Sursa: http://www.mirem.ro/pdfuri/conftesalonic.pdf

AlinB 01.06.2009 17:55:44

Citat:

În prealabil postat de antoniap (Post 142398)
In trecut, au fost situatii cand, pentru a deveni cineva ierarh i se verifica puterea rugaciunii. Unii chiar au fost pusi in situatia de a deschide usa bisericii numai prin puterea rugaciunii.

Era un test standard? Se mentioneaza in canoane?
Si cine nu reusea cu rugaciunea i se dadea o a doua sansa sa foloseasca un speraclu?

Citat:

Nimeni nu avea curajul sa barfeasca un asemenea ierarh.
Crezi tu? La cat de lipsiti de minte se dovedesc unii prin gura care vorbeste fara ei, ma indoiesc..

Citat:

Am devenit periculosi noi, antiecumenistii?
Si ecumenismul e de mai multe soiuri. Si anti-ecumenistii la fel. Tu de care esti?

Citat:

Ca si pe vremea lui Arie, puterea politica si multi ierarhi ii vor prefera pe cei care vor prezenta lucrurile intr-un mod mai lumesc, adica pe ecumenisti.
Doar nu te astepti sa ii prefere pe cei care apar pe la OTV si alte emisiuni de scandal, in loc sa-si vada de rugaciunie in manastire, nu?

Citat:

Si, daca aceasta situatie nu e corecta, atunci ar trebuie indreptata. Dar asta ar insemna multa mila si dragoste a lui Dumnezeu de care se pare ca nu mai suntem vrednici. Am gasit scris si ,,In vremurile acelea, inteleptii sa taca!" Cred ca acest citat se refera la faptul ca multi, desi vad scris, cauta sa ia numai ce le convine din tot ce li se spune.
Pai da, uite dovada concreta de unii care se cred intelepti si totusi nu tac desi stiu si invata si pe altii ca inteleptii ar trebui sa taca..

[qute] Fireste ca mandria nestapanita a ecumenistilor va putea invinge pentru o perioada, prin viclesug, sau cine stie prin ce mijloace inventate de antihrist, dar nu-i va putea convinge pe cei care stiu ce este crestinismul adevarat.[/quote]

..si care se bat cu el in piept, nu?

AlinB 01.06.2009 17:57:06

Citat:

În prealabil postat de razvan_m (Post 142405)
Daca tot il considerati asa de bun si apreciati ca si la catolici, protestanti, anglicani exista mantuire ca si in Ortodoxie, de ce nu treceti voi cei care faceti atata propaganda desantata ecumenismului la una dintrea aceste denominatiuni asa-zis crestine si sa lasati Ortodoxia sa se dezvolte in afara lui, asa cum si trebuie...In caz ca nu va vine sa credeti, Hector, Fani71 & CO va dau un link catre o lucrare "Ecumenismul - Asteptari, Geneza, Dezmintiri", care prezinta concluziile Conferintei Ortodoxe de la Thesalonic din 20-24 septembrie 2004, la care s-au intrunit ierarhi din Bisericile neo-calendariste [oficiale] pentru a analiza fenomenul ecumenismului sub toate aspectele sale.

Ai mai postat asta o data si ti-am adresat niste intrebari aici:
http://www.crestinortodox.ro/forum/s...5&postcount=23
Dar e mai bine daca raspunzi aici ca e mai "on topic".

Fani71 01.06.2009 18:05:13

Citat:

Asta e un thread despre argumente pentru dialogul ecumenic. Daca esti impotriva lui, nu scrie la el si nu citi, si atunci n-o sa te mai plictisim, razvan.

Citat:

Daca tot il considerati asa de bun si apreciati ca si la catolici, protestanti, anglicani exista mantuire ca si in Ortodoxie, de ce nu treceti voi cei care faceti atata propaganda desantata ecumenismului la una dintrea aceste denominatiuni asa-zis crestine si sa lasati Ortodoxia sa se dezvolte in afara lui, asa cum si trebuie...

OK, deci facem propaganda desantata.. retin expresia :o)
Eu incerc doar sa vorbesc despre aspectele pozitive. Nu fac nici o propaganda. Cate linkuri v-am trimis eu de ex.?
Alin a spus ca el nici nu este ecumenist ci il deranjeaza doar antiecumenismul care duce la neascultarea ierarhilor si destabilizarea Bisericii mult mai grava decat din cauza ecumenismului.

Daca unii orrtodocsi canonici neocalendaristi sunt antiecumenisti, asta nu mi e pare un argument. Cunosc altii care sunt pentru.

Citat:

Daca si acum mai aveti tupeul sa spuneti ca (....), atunci chiar sunteti dusi rau de tot, fara nici o speranta de indreptare din partea voastra.

De ce nu vrei sa incerci sa comunici intr-un feml mai neagresiv, razvan? Nu e prima oara de altfel... Eu chiar nu mai am nici un chef sa discut cu tine, pe tonul asta.

razvan_m 01.06.2009 22:26:45

www.danionvasile.ro

Veti gasi aici zeci de argumente impotriva ideii absurde de ecumenism, asa cum este inteleasa ea astazi.

Lectura placuta!

Ah, era sa uit: Danion Vasile este membru al BOR.

AlinB 01.06.2009 23:07:34

Si ti s-a raspuns aici:

http://www.crestinortodox.ro/forum/s...6&postcount=33

Ora este GMT +3. Ora este acum 02:21:13.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.