Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Postul (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5059)
-   -   Se desfinteaza POSTUL? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=6034)

bmd 16.06.2009 18:40:39

Fani, eu mi-am facut propria mea regula de mult de cind am inceput sa inteleg ca-i imposibil sa intelegi de ce unii spun intr-un fel si altii in altul.
Acum mesajul de sus era ca sa-l incurc pe Laurentiu :24: pentru ca el are dreptate in ce spune, numai ca viata ne pune in situatii la care nici nu te gindesti.
Regula mea se numeste "Liturgica Generala" din 1993. Nu stiu daca-i cea mai buna alegere, nici nu ma intereseaza, eu ma tin de ce scrie acolo de multi ani, sau ma rog incerc, ca situatia particulara, putina credinta etc ma fac sa nu aplic cum mi-asi dorii, sau ar trebuii.
In privinta duhovnicului nu mai trebuie sa-l intreb ca stiu ce spune (nu doar el ma cunoaste pe mine ci si eu pe el)

Lavrentiu 16.06.2009 19:56:27

Citat:

În prealabil postat de bmd (Post 146153)
Fani, eu mi-am facut propria mea regula de mult de cind am inceput sa inteleg ca-i imposibil sa intelegi de ce unii spun intr-un fel si altii in altul.
Acum mesajul de sus era ca sa-l incurc pe Laurentiu :24: pentru ca el are dreptate in ce spune, numai ca viata ne pune in situatii la care nici nu te gindesti.
Regula mea se numeste "Liturgica Generala" din 1993. Nu stiu daca-i cea mai buna alegere, nici nu ma intereseaza, eu ma tin de ce scrie acolo de multi ani, sau ma rog incerc, ca situatia particulara, putina credinta etc ma fac sa nu aplic cum mi-asi dorii, sau ar trebuii.
In privinta duhovnicului nu mai trebuie sa-l intreb ca stiu ce spune (nu doar el ma cunoaste pe mine ci si eu pe el)

Ei bine, de incurcat m-ai incurcat :).
Intr-adevar viata iti rezerva niste situatii de nebanuit. Eu sub randuieli episcopale contrare inca nu am nimerit :).

bmd 16.06.2009 21:08:17

Exista o vorba: "Viata bate filmul!":23:

C.tin 16.06.2009 22:57:30

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 144300)
Se duce ortodoxia pe apa sambetei pentru cateva dezlegari la peste in plus sau in minus? Halal credinta, daca a ajuns sa tina de atata.

Daca maicuta asta vroia sa tina mai mult post, bravo ei si Dumnezeu cu ea (daca nu o face din mandrie).
Va amintiti ce scrie sf. apostol Pavel despre post, ca este pt cei slabi, si ca cel care mananca carne sa nu-l judece pe cel care mananca lmegume si nici invers? (Romani 14, 1-10)
Dar la fariseul care se uita de sus la vames si se lauda ca el posteste?
Oare uitam noi ortodocsii sa mai citim si Biblia, de atata citit canoane?

Stiu, o sa mi se zica ca sunt ecumenista si vreaus a se desfiinteze postul.. Nu, nu vreau, Insa vreau sa va amintesc ca sabatul este pentru om, nu omul pentru sabat.
Si sa ne vedem fiecare de postul nostru.
[COLOR="Magenta"]Nu sta mantuirea intr-un peste sau doi, acolo[/COLOR].

He-He! Nu sta mantuirea intr-un peste sau doi? La prima vedere asa s-ar parea! Insa Dumnezeu nu la pesti se uita, ci daca s-a facut ASCULTAREA intocmai.
Ca asa putea sa spuna si Adam+Eva...-Doamne, numai un mar am mancat din pomul interzis si nici pe ala tot...!

Fani71 16.06.2009 23:47:53

Citat:

În prealabil postat de bmd (Post 146172)
Exista o vorba: "Viata bate filmul!":23:

Curat il bate! Parol!
:-)

Fani71 16.06.2009 23:54:18

Citat:

În prealabil postat de C.tin (Post 146189)
He-He! Nu sta mantuirea intr-un peste sau doi? La prima vedere asa s-ar parea! Insa Dumnezeu nu la pesti se uita, ci daca s-a facut ASCULTAREA intocmai.
Ca asa putea sa spuna si Adam+Eva...-Doamne, numai un mar am mancat din pomul interzis si nici pe ala tot...!

Of of of!
Nu e ascultarea lui Adam si a Evei acelasi lucru cu ascultarea de niste reguli de post, sa pastram proportiile, totusi!

Altfel de ce ar fi scris sfantul Pavel ce scrie la Romani 14:1-10 (recititi va rog)? Ca sa nu-l judece cel care mananca pe ceml care nu mananca si nici invers? Si ca pentru Domnul mancam sau postim? Samd?
De altfel greseala Evei si a lui Adam nu tine numai de neascultare, ci mai ales de dorinta de a fi 'ca Dumnezeu' dar 'fara Dumnezeu' adica autonomi fata de El (aici intervine neascultarea de voia Sa).

Vorbind insa de ascultare, daca asta e principalul (si e adevarat ca e una din binefacerile postului), atunci ce e asa mare problema sa facem cum scrie in calendarul actual si sa nu ne mai batem capul noi? Sa facem ascultare de episcop, nu?

Fani71 17.06.2009 00:23:25

Citat:

În prealabil postat de bmd (Post 145908)
Doamne fereste de un sinod ecumenic ortodox! Nu ca n-ar trebuii, ca trebuie de doare, dar cine ar mai reprezenta credinta la acest sinod? Care personalitati duhovnicestI? Va dati seama cit de contestate ar fi decizile unui astfel de sinon (presupunind ca s-ar ajunge la decizii) Uitati-va doar pe forum la cum tinem noi de conducatorii nostrii. Si in celalalte tari nu-i de loc mai bine.
Dar sa revenim la tema noastra.
Bun sa zicem ca am "gresit" noi cei din Ardeal, Ucraina si din diaspora (si cu siguranta din multe alte locuri) si am postit si cind nu trebuia...ma gindesc ca de gresala asta nu ne va cere nimeni socoteala. Ramine doar problema DE CE ACUM? Pentru ca de un an doi se amplifica incercarea de a ne scoate din aceasta "gresala"! Ca si din gresala de a nu fi mai ecumenici, mai dispusi pentru apropiere......... Sa fie doar o intimplare?
Sincer nu cred! Este o linie care merge spre "victoria finala"!

Acum vad acest mesaj al tau.

Da, sar putea ca acest sinod daca o sa se tina vreodata sa duca la schisme.
Poate de aia nici nu lasa Dumnezeu sa se tina deocamdata. Cine stie?

Ei, dar de ce sa fi gresit cei care au tinut post? Nu e vorba neaparat de greseala, cel putin nu in sensul de pacat.

Crezi ca este o legatuta dintre asta si antiecumenism? Nu prea vad legatura..

Fani71 17.06.2009 00:29:03

Citat:

În prealabil postat de Anca-Miha (Post 146124)
citat Fani71:"Da, exact, parintele Arsenie Boca avea notiuni de anatomie si poate si de medicica in general, dar asta nu inseamna ca a studiat medicina. Iar teoriile sale despre efectul sexualitatii parintilor in timpul sarcinii si alaptarii sunt pur si simplu teorii, nebazate pe experiente ca o teorie ce se vrea stiintifica."
Nu a fost medic si nici nu a spus cineva ca a vorbit in calitate de medic, ci de duhovnic.
Iar ca duhovnic, avand Duhul Sfant, de la acesta a vorbit; nu era nevoie de experienta proprie. Sau am ajuns sa relativizam si efectul Duhului Sfant?!? Nu ar fi indicat...

Acum vad ca s-a ajuns sa se spuna ca daca punem sub semnul intrebarii una din vorbele unui duhovnic mare, inseamna ca relativizam efectul Sfantului Duh. In curand o sa se spuna ca pacatuim impotriva Sfantului Duh...
Iarasi zic, lipseste simtul proportiilor...
A spune ca o anumita idee a cuiva fie el chiar si sfant nu este poate buna nu inseamna a nega valoarea acestui om si calitatea lui ca duhovnic in general.

Cum spunea Jenica insa (ea are chiar un dar specal in a gasi intotdeauna cuvantul potrivit si resurse pe internet folositoare!) poate ca ucenicii lui gresesc absolutizand anumite spuse de ale lui, sau rastalmacindu-le.. se intampla adesea cu oamenii mari. As vrea mai intai sa mai citesc din ce a scris si pe urma sa mai vorbesc despre el.

bmd 17.06.2009 07:10:53

Numai Dumnezeu este fara gresala. Oricare sfint (nu doar mare duhovnic) este supus greselii ca om !
In plus adesea cele citate prin carti au fost spuse doar unui om, autorul generalizind acest sfat privat, lucru de care respectivul duhovnic nu mai este de vina.
Si nu in ultimul rind fiecare dintre noi se "izbeste" de problemele lui nu ale altuia. Dumnezeu ii da fiecaruia duhovnicul care-l "poate duce" il sensibilizeaza pentru anumite probleme la care altul nici nu se gindeste sau n-are habar, de care n-a citit niciodata samd.

Da fani. cred ca exista o mare legatura intre tot ce duce la slabirea credintei si ecumenism. Personal (am mai spus-o) sint de acord cu discutiile interconfesionale pina ele aduc roadele dorite din punctul nostru de vedere; dupa aceea sint doar pierdere de vreme.
Traiesti intre catolici si protestanti asa ca sti ca multi au o cultura religioasa de invidiat. Se poate spune ca nu cunoasterea le lipseste ci intelegerea adevarata a ceea ce stiu. Ori de asta sint ei si Dumnezeu raspunzatori, nu ortodoxia, sau noi.

eduardd 17.06.2009 11:53:46

Am intrebat un parinte imbunatatit cum e cu aceste "corectari" masive din calendare... Stiti ce mi-a raspuns (zambind amar..as putea spune)? Se dezleaga la peste din acelasi motiv pentru care s-au (si) pus bancile in biserica.:71: Si eu nu pomenisem nimic despre banci...:13:

Ora este GMT +3. Ora este acum 13:45:25.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.