Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Nunta (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5022)
-   -   prietena mea nu este fecioara (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=3033)

cristina2012 17.07.2009 18:29:47

Raspund pe MP.

Nevrednicul 17.07.2009 19:16:51

Citat:

În prealabil postat de cristina2012 (Post 154218)
Dadusi cu bata-n balta!!!
Atunci cand spunem/scriem ceva conteaza nu numai daca avem dreptate ci si daca este util sa spunem acel lucru...

Sunt sigur ca elenadana nu a spus-o cu rautate,asa ca nu cred ca se cuvine sa judecam pe nimeni,sa criticam sau sa facem alte comentarii. Si nici eu nu o spun cu rautate.

Cristina,parca spuneai mai demult ca imi mai trimiti un mesaj privat in care imi scrii ceva legat de asta.

cristiboss56 17.07.2009 20:06:48

Citat:

În prealabil postat de Anna (Post 154327)
Aici pe forum nu raspundem doar celui care a initiat topicul ci si mergem pe fire care ar avea legatura cu topicul. Iar dorinta barbatului ca fata sa fie virgina uneori are si motivatii nu tocmai crestinesti, ci aceea ca el sa fie primul, astfel o victorie fata de alti baieti. N-are legatura cu Nevrednicul, are legatura cu topicul...

Da, bine spus.

cristina2012 17.07.2009 20:36:56

Citat:

În prealabil postat de Nevrednicul (Post 154349)
Cristina,parca spuneai mai demult ca imi mai trimiti un mesaj privat in care imi scrii ceva legat de asta.

S-a facut, scriu!

sergiu 23.07.2009 18:14:36

Citat:

În prealabil postat de Traditie1 (Post 147379)
Eu cred ca Nevrednicul are dreptate, el simte o neliniste si inima nu înseala. Da, aventurile din trecut trebuie iertate, dar numai daca s-au curatat prin pocainta. Maria Egipteanca s-a pocait 17 ani si abia APOI a devenit curata.

Eu cred ca persoane ca prietena lui Nevrednic trebuie respinse temporar ca sa înteleaga greseala care au facut-o si sa simta dorinta de pocainta.

Ar fi fost ok sa o respingi temporar daca aceasta ar fi stat undeva in desert. Dar cum va sta in lume s-ar putea nu sa se pocaiasca si sa se intoarca la tocmai la faptele regretabile din trecut. Se poate usor cadea intr-un mod de a gandi: "nu sunt vrednica pentru cineva cu adevarat curat, locul meu este printre cele lumesti". Si sa cada intr-o deznadejde amestecata cu dulceata pacatului, asa sunt cam 90% din societate. Adica "viata si asa e scurta, hai s-o traim cat mai placut etc". E usor sa judeci si sa vrei ceva curat, dar intreaba-te: tu esti suficient de curat? Si daca esti curat (sfant), ai fost intotdeauna asa?? Si daca nu ai fost sa intelegem ca nu vei mai merita niciodata nimic curat in viata asta?
Pe mine ma socheaza un pic cum toti vor fete curate si cu moralitate impecabila dar uita cine au fost ei acu ceva timp. Si nu ma refer doar la relatii trupesti ci in general la pacate. Si chiar si la alea comise doar cu mintea. Daca regreta ce a facut si e pe calea indreptarii atunci e deja exceptionala. Ia-o de nevasta si fiti fericiti!

peg_roscata 23.09.2009 13:07:33

Doar tu decizi daca va fi sotia ta!

Daca voi doi va intelegeti bine si va iubiti atunci casatoriti-va!Decat sa regreti ca ai ascultat sfaturile altora mergeti la preot si cereti-i sfatul si indrumarile pentru aceasta situatie.Bunul Dumnezeu sa va ocroteasca si sa va lumineze inimile!

felixlivadaru 26.09.2009 12:13:33

Eu am decis

Sotia mea inainte sa ma cunoasca pe mine s-a culcat cu mai multi barbati (nu a vrut niciodata sa-mi spuna cu cati- dar nu mai conteaza asta) printre care si un verisor de-al meu.
Vreau sa spun ca nu ii voi reprosa niciodata nimic referitor la trecutul ei. Este o sotie minunata si iubitoare si vom avea o fetita. Eu am acceptat-o asa si nu regret. Consider un plus si faptul ca suferinta si necazurile prin care a trecut au invatat-o sa aprecieze omul de langa ea la adevarata lui valoare.
Vreau sa spun ca la un moment dat chiar inainte de nunta noastra am trecut printr-un moment penibil dar am reusit sa-l depasesc.
Fiind intr-un grup de tineri s-a ridicat un tip (pe care l-am catalogat drept nesimtit) si a spus in auzul tuturor celor de fata:- Vai, eu m-am culcat cu ea ca si cu o tarfa si tu o iei de nevasta ?
si eu i-am raspuns: si ce daca? Daca atat timp cat a fost cu mine nu m-a inselat si ma respecta o voi lua.
Dupa asta ea a izbucnit in plans, am mers acasa unde cu greu am sa o linistesc si mi-a spus ca daca eu vreau sa ne despartim in acel moment sunt indreptatit sa o fac si ea nu se va opune voii mele deloc.
Nu m-am despartit de ea si vreau sa spun ca persoanele din sala au ramas inmarmurite la gestul pe care l-am facut ( ca i-am sters lacrimile si am mangaiat-o si am plecat cu ea de mana).
Noi acum ne tinem de mana si ne privim in ochi, ne zambim, ne jucam unul cu mana prin parul celuilalt si incercam sa ascultam cum bate inimoara copilului nostru.

zaharia_2009 26.09.2009 13:25:08

Citat:

În prealabil postat de felixlivadaru (Post 168765)
Sotia mea inainte sa ma cunoasca pe mine s-a culcat cu mai multi barbati (nu a vrut niciodata sa-mi spuna cu cati- dar nu mai conteaza asta) printre care si un verisor de-al meu.
Vreau sa spun ca nu ii voi reprosa niciodata nimic referitor la trecutul ei. Este o sotie minunata si iubitoare si vom avea o fetita. Eu am acceptat-o asa si nu regret. Consider un plus si faptul ca suferinta si necazurile prin care a trecut au invatat-o sa aprecieze omul de langa ea la adevarata lui valoare.
Vreau sa spun ca la un moment dat chiar inainte de nunta noastra am trecut printr-un moment penibil dar am reusit sa-l depasesc.
Fiind intr-un grup de tineri s-a ridicat un tip (pe care l-am catalogat drept nesimtit) si a spus in auzul tuturor celor de fata:- Vai, eu m-am culcat cu ea ca si cu o tarfa si tu o iei de nevasta ?
si eu i-am raspuns: si ce daca? Daca atat timp cat a fost cu mine nu m-a inselat si ma respecta o voi lua.
Dupa asta ea a izbucnit in plans, am mers acasa unde cu greu am sa o linistesc si mi-a spus ca daca eu vreau sa ne despartim in acel moment sunt indreptatit sa o fac si ea nu se va opune voii mele deloc.
Nu m-am despartit de ea si vreau sa spun ca persoanele din sala au ramas inmarmurite la gestul pe care l-am facut ( ca i-am sters lacrimile si am mangaiat-o si am plecat cu ea de mana).
Noi acum ne tinem de mana si ne privim in ochi, ne zambim, ne jucam unul cu mana prin parul celuilalt si incercam sa ascultam cum bate inimoara copilului nostru.

Mai frate, povestea ta m-a lasat mut si contrariat ! Nu am ramas mut de admiratie, de dreptate ,de maturitatea ta, de puterea de a ierta ... Atit de contrariat am fost incit am ramas fara cuvinte.
Mai intii de toate va urez voua amindurora ca binecuvintarea Donului sa fie peste voi, sa va apere si sa va pazeasca de tot lucrul rau si sa va intareasca pt. a putea trece peste greutatile vietii !
Socotind insa ca mi-ai permite am sa-mi spun parerea mea despre asemenea intimplari care dupa parerea mea sunt meteorice .
Mai intii, noi ortodoxii ,stim ca nu urim pe fratele/sora nostru care pacatuieste ,pe el il iubim ,dar urim pacatul lui si dorim sa il ajutam sa se indrepte .
Dar sa nu uitam ...parintele Paisie aghioritul spunea despre pacate cam asa:,,...pacatele sunt pe om, pe sufletul lui asa cum este o picatura de singe pe halatul alb al unui doctor : chiar daca este una se vede de departe si oricit ai spala halatul cu mare greutate se curateste,de regula raminind o discreta urma "
Se intimpla orisicui, barbat sau femeie,sa greseasca, .Din multe motive gresim in tinerete. Nu ni se intimpla sa gresim muncind mai mult sau invatind mai mult sau fiind mai cuminti sau fiind mai binevoitori, nu ,asta nu. Asemenea greseli nu prea ni se intimpla. Se intimpla insa sa gresim cu pacate urite , grele ,greu de indreptat. Alteori trecem de la greseli accidentale la patimi,adica iar si iar cadem in aceiasi greseala .Adica dupa ce am gresit (sa zicem ca fiind inselati)o data incepem sa tot cadem in acelasi pacat sau si in altele mai grele. Pai una este sa desfrinezi o data, din greseala,din imaturitate si alta este sa tot fi ...imatur. Ti se pare ca este aceiasi greseala sau ca vinovatii din aceste cazuri ar avea aceiasi vina. Eu zic ca nici pe departe ! Deci daca cineva a avut mai multi parteneri de pat ...este cu totul altceva decit ar fi fost pacalita de un ,,versat".Multi sau toti gresim dar munai unii recadem de nenumarate ori in aceiasi greseasla !
In alta ordine de idei , orice om de familie buna,de bun renume(asa cum spune si sf. ap. Pavel) care este EDUCAT ,si care respecta familia parintilor si a bunicilor sai nu doreste sa se ,,asambleze" cu o persoana mai putin onorabila ! Crezi dumneata ca o fata/femeie cu mintile in cap ar dori sincer sa se incurce cu un barbat vicios : care bea un pic, care curveste sau a curvit un pic, care are meteahna prietenilor de table sau de fotbal uitind ca este familist, sau alte si alte vicii ? Eu nu cred ! Se feresc cu multa abilitate de acestia !Si asa vicisitudinile vietii schimba omul de linga tine(si si pe tine )darmite sa pleci cu indoieli de la inceput .
In plus , in lumea asta se gasesc multi oameni seriosi(femei si si barbati) din care poti alege fara a mai fi nevoie sa risti ! Daca o persoana a avut lipsa bunului simt (ca accident nu a fost pt. ca s-a repetat atit cit a vrut)de a se ,,distra ' cit a vrut si mai ales cum a vrut de ce se mai da atinsa atunci cind isi atrage oprobiul ? Nu se gindea atunci cind era practicanta ca se va ajunge si la asa ceva ? Si asa nu faci multe lucruri(pt. cele care cu adevarat nu fac) si lumea te catalogheaza ca...mai stie cine, darmite atunci cind faci .Pai daca ai fost ,,virtuoasa " prin propria vointa ...rabda ! Despre mamele si bunicile serioase ale noastre de ce nu spune nimeni nimic ? pt. ca si-au vazut de treaba lor serioasa !
Poate ti s-a parut ca ai fost la inaltime cu atitudinea ta si chiar apreciat de unele fete dar depinde de care !
De ce mi-am permis sa fac acest comentariu ?
Eu sint un om de educatie clasica ,admirator si practicant a tuturor normelor si virtutiilor clasice , a aprecierii oamenilor seriosi, curati si morali. Am facut studii ,sa le spun tot clasice ,urmind institutii serioase de invatamint si fiind obisnuit cu ,,marea munca" pt. obtinerea unei instructii si educatii de ,,moda veche". Dar,de prin clasa a IX de liceu am fost priten cu o colega cu care am ,,prietenit" 10 ani ; apoi ne-am casatorit ,am facut 2 copii si am stat impreuna alti 10 ani . A fost o fata simpla ,cuminte ,onesta ... A ajuns economista bancara si a inceput incet,incet sa fie furata de magia banului, a relatiilor, a lumii interlope, a coruptiei, a puterii negre, a minciunii, a puterii discretionare si fara frontiere ! Schimbata moral si fara dorinta de revenire ,conviinsa ca este in tonul lumii contemporane am decisd sa ne separam. Mi-am facut un ,,inventar" (bilant)al etapei de viata in care am ajuns si m-am cercetat serios pe mine insumi. Am considerat ca am gustat si trait toate ,,dulceturile" vietii si ca mi-am indeplinit dorintele de demult . Astfel am ramas singur si m-am apucat de lucruri f. serioase carora le sosise timpul . Exista in viata sf. Antonie cel mare povestea cu sf. Petru cel prost pe care am considerat-o buna, demna de un barbat ajuns la maturitate ...si caut sa o duc la bun sfirsit .

Referitor la tine ... ce sa zic, ai facut un lucru neasteptat,aplaudat deschis de femeile cu putine rigori si incriminat probabil de multi barbari ... sti cum este cu barbatii: de petrecut ar vrea sa petreaca cu cit mai multe si mai reprezentative femei dar cind doresc sa se ,,faca de casa" nu mai accepta orice , voiesc doar virtuoase. Nu este o garantie ca daca sunt virtuoase si va fi bine pina la batrinete dar logica simpla spune ca un borcan crapat in care se vor pune muraturi are sanse mult mai mari sa se sparga decit unul care nu este croit ! Sti, ai putea sa spui ca se face apel la iubire sincera, la iertare, la virtutile crestine ,la lipsa de prejudecati,la iubirea aproapelui care este porunca hristica, etc,etc. Ei sa nu te pacalesti cu acestea; pt. cel care vrea iubirea lumii trebuie sa fie demn de ea...dar daca el/ea a renuntat de buna voie ,este doar treaba lui/ei . Pai daca ar fi vorba sa invocam poruncile hristice atunci ar trebui ca in primul rind preotii sa dea dovada de asa ceva si sa-si caute neveste desfrinate ...ori nici pe departe nu este asa ! Ei au voie sa aleaga numai virgine. Daca virginitatea nu avea si conotatii morale (inca de la patriarhul Avraam)nu ne dadea D.zeu legile morale ale castitatii si nu mai lasa himenul la locul lui !!! Sa nu ne pacalim crezind orice si mai ales intrepretat oricum. Din cauza greselilor de intelegere invatatura ortodoxa se tilcuieste ,se invata unii de la altii si nu prin intuitie si proprie simtire; in acest ultim fel ajungem pe cai gresite aproape sigur !
In orice caz, te felicit pt. atitudine si pt. tarie !

glykys 26.09.2009 14:07:52

[quote=zaharia_2009;168773]
In alta ordine de idei , orice om de familie buna,de bun renume(asa cum spune si sf. ap. Pavel) care este EDUCAT ,si care respecta familia parintilor si a bunicilor sai nu doreste sa se ,,asambleze" cu o persoana mai putin onorabila ! Crezi dumneata ca o fata/femeie cu mintile in cap ar dori sincer sa se incurce cu un barbat vicios : care bea un pic, care curveste sau a curvit un pic, care are meteahna prietenilor de table sau de fotbal uitind ca este familist, sau alte si alte vicii ? Eu nu cred ! Se feresc cu multa abilitate de acestia !Si asa vicisitudinile vietii schimba omul de linga tine(si si pe tine )darmite sa pleci cu indoieli de la inceput .

Of, ce bine ar fi sa aveti dreptate, domnule Zaharia! Mai sunt si fete / femei (ce-i drept, nu stiu daca cu mintile in cap) care doresc sincer ce spui dumneata. Din fericire, acelea au si parinte duhovnic, care nu le lasa sa cada in pacate si le spune: "De e voia Domnului sa fii cu el vei fi, de nu, nu". Imi pare foarte rau pentru povestea Dvs, dar toate lucrurile au un scop in viata asta, poate asa a fost voia Domnului si in cazul Dvs, si al lui Felix si privesc cu respect atitudinile libere ale amandurora.

zaharia_2009 26.09.2009 14:44:07

Of, ce bine ar fi sa aveti dreptate, domnule Zaharia! Mai sunt si fete / femei (ce-i drept, nu stiu daca cu mintile in cap) care doresc sincer ce spui dumneata. Din fericire, acelea au si parinte duhovnic, care nu le lasa sa cada in pacate si le spune: "De e voia Domnului sa fii cu el vei fi, de nu, nu". Imi pare foarte rau pentru povestea Dvs, dar toate lucrurile au un scop in viata asta, poate asa a fost voia Domnului si in cazul Dvs, si al lui Felix si privesc cu respect atitudinile libere ale amandurora.[/quote]

Este o mare bucurie, o mare bucurie duhovniceasca sa vezi tineri si tinere care traiesc poruncile lui Hristos si mai putin pe cele ale mondenitatii. Cinste lor, cinste parintilor si duhovnicilor lor !Desi lumea este decadenta traitori se nasc si exista in toate timpurile . Acestora Hristos le harazeste o singura rasplata, o singura bucurie : sa ii invete sa-L iubeasca . Sunt insa mult incercati tocmai pt. a se curata(despatimi)! Sa respectam poruncile domnului cit putem de bine .Nici o data cuvintele domnului nu au amgit. De unde stim ? de pa pro. David care spune intr-un psalm: ,,...cuvintele Domnului ,cuvinte curate ,argint lamurit in foc ,curatat de pamint, curatat de sapte ori "
Sa fi binecuvintata si sa ai pace in suflet !

Ora este GMT +3. Ora este acum 15:49:19.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.