Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Biserica Ortodoxa Romana (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=507)
-   -   Despre CATEDRALA (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=2525)

Traditie 22.11.2007 02:01:55

Mai adaug si faptul ca este foarte grav ca în loc de Hristos, lacasul sa vorbeasca de traditii populare, medievale etc.

cozia 22.11.2007 03:30:31

Citat:

În prealabil postat de Traditie
Iata o fotografie:

Sunt de acord ca ar fi spre folosul nostru al tuturor daca ar fi fost aprobat acest gen arhitectural asemanator cu cel bizantin cu cupolele aurite si foarte calde sufleteste stil deci apropiat de duhul Sfintilor Parinti care chiar si-or fi dat cu parerea la construirea lor asa cum este cea de la Constantinopol si alte vechi basilici din Italia si in Balcani.

Cea de-a doua este intradevar o versiune gigantica a Primariei sectorului 1 din Banu Manta. Daca este aprobata deja oricum este tirziu, insa poate ca ar mai putea shimba geometria cupolelor care este parca dintr-un film animat de Disney, castele cu turle-palariore de floricele, mai precis clopotei, lacramioare...

De ce nu se include aprobarea proiectului in referendumul care vine sa-si dea si credinciosii cu parerea? de ce sa hotarasca cine stie cine, vorba lui Traditie, vre-o infiltratie de influienta masonico- Soros-ista

Traditie 22.11.2007 10:07:24

Cozia, nu cred ca e vreo conspiratie. Unii ierarhi nu înteleg ca nu are ce cauta vernacularul (specificul local) în ceva închinat lui Hristos.

Preafericitul Teoctist fusese încântat de proiectul cu cupola aurita. Proiectul lui Bratiloveanu ("primaria") e însa mai political correct, mai putin radical în mesajul sau crestin, mai putin anti-secularizant si ierarhii din conducerea BOR se tem sa fie prea crestini în lumea de azi.

Plus ca BOR a mers mult pe nationalismul local, care e ceva strain de Hristos (vezi statuia unui conducator politic în fata patriarhiei) si acum le vine greu sa schimbe directia.

Dar poate ca Dumnezeu le va lumina mintile.

Mirean, nu caut nod în papura. Vad ca în cautare de subterfugii, în încercarea de a nu accepta adevarul, inventezi ba ca as cauta nod în papura, ba ca ar fi ceva oriental etc.

Eu nu zic ca nu e bine sa se faca catedrala, chiar în formula proiectului iluminist, dar e mult mai bine sa se faca proiectul cu cupola aurita.

Gândeste-te ca [b]aceasta biserica nu trebuie sa fie doar pentru româniă-bî. Vine un strain catolic, protestant sau pagân (sau vede despre ea la televizor, pe Internet) si vede promovarea românismului în arhitectura bisericii si ce zice? Zice ceva "Pai daca e vorba de românism, atunci nu e pentru mine".

Aici nu e chestie de gust ci e vorba de responsabilitate în fata șui Dumnezeu.

Voievozii nostri si ceilalti ctitori nu se preocupau de specificul local când înaltau o biserica sau manastire. Asta cu specificul local e aproape o erezie.

Niciodata nu am amestecat nationalismul cu crestinismul si oricum, nu am promovat un nationalism cu orice pret ci apararea adevarului istoric. Si îl apar si acum, fiind deschis sa accept orice, chiar inconfrtabil, legat de istoria românilor.

Traditie 22.11.2007 10:44:10

Mai adaug ca arhitectul proiectului cu cupola aurita e un credincios practicant al bisericii si totodata unul din cei mai buni cunoscatori ai traditiilor populare românesti în arhitectura. El este cel care a facut amenajarea interioara la muzeul Taranului Român si a facut numeroase calatorii particulare în zone izolate din România pentru surprinderea arhitecturii traditionale, deci nu e un necunoscator din acest punct de vedere.

Traditie 22.11.2007 11:09:38

Si înca ceva: asa-zisul stil neo-românesc nu are nimic românesc, vezi primaria generala a capitalei sau primaria sectorului 1. E vorba exclusiv de iluminism.

Eu am studiat multe publicatii de arhitectura internationale si stiu cum gândesc si procedeaza arhitectii atunci când vor sa câstige un proiect: ei cauta sa vada cum gândeste clientul si sa raspunda cât mai bine acestor asteptari pentru a câstiga concursul. Deseori ei exploateaza slabiciunile clientului, asemenea producatorilor de manele, adica nu cauta sa ofere valoare adevarata ci doar sa câstige, inclusiv folosindu-se de manipulare.

Un om care face ceva cu adevarat pentru Dumnezeu se gândeste la voia Lui, nu la parerea oamenilor.

MARIUS_DANIEL 22.11.2007 11:27:49

Iertati-ma daca gresesc...cupolele acelea sunt cumva aurite?Daca da,e grav,amintiti-va ce spuneau Sf.Parinti despre bunastarea,bogatia si aurirea acoperisurilor bisericilor.

Traditie 22.11.2007 11:29:53

Nu e vorba de aur, stai linistit. De unde atâta aur?

vsovi 22.11.2007 11:40:36

Domnule, Traditzie shi Mirean, degeaba polemizatzi ca se vede ca amandoi habar n-avetzi de istorie, poi daca va bazatzi argumentele pe studiul documentelor vremurilor in care se shtie foarte bine ce se intampla, ca in marea lor majoritate erau aservite stapanirilor, atunci mi-e clar ca nu putetzi decat sa aberatzi unul mai rau ca altul, sa-mi fie cu iertare ca nu vreau a va jigni sau a va ofensa ca se pare ca deja suntetzi shi jignitzi dar shi ofensatzi prea destul, dar am sa va trimit un mesaj corespunzator adica un mesaj scris pe o ciuperca: un uliu , un shoarece shi o broasca tzestoasa, tot asha precum a trimis Decebalus per Scorsese la Traianus per Columnus, shi precis ca o sa ma intrebatzi ce reprezinta, ca o sa zicetzi ca nu pricepetzi... dar am sa va traduc ca nu cumva sa intzelegetzi rau sau sa va ganditzi prea mult shi prea tare shi sa va imbolnavitzi de oftica ca dumneavoastra precis o sa zicetzi ca am scris asha: daca n-o sa avetzi aripi ca ulii sau n-o sa fitzi asha de mici ca shoriceii sau asha de tari la carapace ca broasca tzestoasa n-o sa avetzi scapare dinaintea Domnului Meu, dar nu este cum cititzi dumneavoastra ca tradus este asha:
decat sa statzi intr-un picior ca o ciuperca dintr-o padure arhaica certandu-va ca nishte ulii fiindca amandoi va datzi mari shoareci de biblioteca ce shi-au intarit cerbicia ca o broasca tzestoasa, e mult mai bine pentru voi amandoi sa gasitzi argumente potrivite sa-mi raspundetzi la o singura intrebare bineintzeles numerotata:

1) Cum putetzi dovedi ca Noe atunci cand s-au retras apele nu a ajuns cumva exact la muntzii Dobrogei shi a coborat insfarshit din corabie pe pamant dupa atatea zile furtuni pe ape? :)

Mirean 22.11.2007 14:21:29

Citat:

În prealabil postat de Traditie
Mai adaug ca arhitectul proiectului cu cupola aurita e un credincios practicant al bisericii si totodata unul din cei mai buni cunoscatori ai traditiilor populare românesti în arhitectura. El este cel care a facut amenajarea interioara la muzeul Taranului Român si a facut numeroase calatorii particulare în zone izolate din România pentru surprinderea arhitecturii traditionale, deci nu e un necunoscator din acest punct de vedere.

Personal, prefer capela sixtina a homosexualului Buonaroti. Si inca sunt intre cei care nu tolereaza homosexualitatea....

Mirean 22.11.2007 14:30:24

Citat:

În prealabil postat de vsovi
Domnule, Traditzie shi Mirean, degeaba polemizatzi ca se vede ca amandoi habar n-avetzi de istorie, poi daca va bazatzi argumentele pe studiul documentelor vremurilor in care se shtie foarte bine ce se intampla, ca in marea lor majoritate erau aservite stapanirilor, atunci mi-e clar ca nu putetzi decat sa aberatzi unul mai rau ca altul, sa-mi fie cu iertare ca nu vreau a va jigni sau a va ofensa ca se pare ca deja suntetzi shi jignitzi dar shi ofensatzi prea destul, dar am sa va trimit un mesaj corespunzator adica un mesaj scris pe o ciuperca: un uliu , un shoarece shi o broasca tzestoasa, tot asha precum a trimis Decebalus per Scorsese la Traianus per Columnus, shi precis ca o sa ma intrebatzi ce reprezinta, ca o sa zicetzi ca nu pricepetzi... dar am sa va traduc ca nu cumva sa intzelegetzi rau sau sa va ganditzi prea mult shi prea tare shi sa va imbolnavitzi de oftica ca dumneavoastra precis o sa zicetzi ca am scris asha: daca n-o sa avetzi aripi ca ulii sau n-o sa fitzi asha de mici ca shoriceii sau asha de tari la carapace ca broasca tzestoasa n-o sa avetzi scapare dinaintea Domnului Meu, dar nu este cum cititzi dumneavoastra ca tradus este asha:
decat sa statzi intr-un picior ca o ciuperca dintr-o padure arhaica certandu-va ca nishte ulii fiindca amandoi va datzi mari shoareci de biblioteca ce shi-au intarit cerbicia ca o broasca tzestoasa, e mult mai bine pentru voi amandoi sa gasitzi argumente potrivite sa-mi raspundetzi la o singura intrebare bineintzeles numerotata:

1) Cum putetzi dovedi ca Noe atunci cand s-au retras apele nu a ajuns cumva exact la muntzii Dobrogei shi a coborat insfarshit din corabie pe pamant dupa atatea zile furtuni pe ape? :)

Preainvatatule intelept si deslusitor a toate, tu care pe toate le intelegi, pe toate le stii, dar nimic nu spui, ne iarta noua pacatul de a gandi.

Si indraznesc sa raspund: Corabia lui Noe drept pe Dealul Mitropoliei ramasese, iar porumbelul aduse ramura de maslin de pe Dealula Arsenalului.... unde in cioc i-o pusera Savescu si Deac...

Acum ca, dupa obicei, ti-ai facut numarul...poate spui si ceva concret. Si eventual sa depaseasca stadiul de clasa a V-a (acolo se preda mesajul tau, nu?)

Ora este GMT +3. Ora este acum 09:54:23.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.