AlinB |
18.12.2012 08:43:02 |
Citat:
În prealabil postat de Ekaterina
(Post 489436)
Ai mai citit ceva pana acum de Parintele Savatie? Ai tras cam usor concluzia. Eu sunt extrem de incantata de cartile Parintelui, le-am citit aproape pe toate, sunt minunate. Fragmentul de mai sus nu poate fi inteles scos din context, e foarte interesanta cartea (citita in intregime) vei intelege altfel si iti vei schimba parerea.
|
Ionut se referea la calitatile literare, nu la continutul de idei.
Eu am citit cu mare interes, pentru ca am auzit de carte, s-a facut ceva tam-tam, dar nu mi-a fost niciodata la indemana..
Intr-adevar, si mie mi s-a parut ca "scartzaie", nu stiu daca de la calitatile literare remarcate de ionut (probabil o parte si asta) cat la continutul de idei, un cocktail de idei conspirationiste si o marota mai veche a dumnealui, ceea ce chipurile ar fi pasivitatea institutiei bisericiesti fata de fenomenul politic, pasivitate care, in opinia dumnealui, are la baza fara doar si poate coruptia la nivel inalt in susnumita institutie (episcopul care se refugiase in pretexte misionare pentru a-si salva viata de legea eutanasierii pe care a aprobat-o tacit).
Ma mir ca nu a creat (sau a creat?) un episcop mason, caruia sa ii puna in carca alte povesti..
Un exemplu de ce perspectiva e gresita - ei bine, el pune in carca episcopilor responsabilitatea ultima de a se opune legiferarii eutanasierii - ei bine, in timp ce este intr-adevar, raspunderea lor, ea le revine indirect, nu printr-o opozitie politica intr-o societate moarta duhovniceste si gata a accepta orice absurditate morala, ci tocmai in mentinerea vie a flacarii duhovnicesti astfel incat societatea sa nu ajunga in situatia de a legifera anormalul.
Mai sunt si alte aspecte care se pot discuta in baza capitolului respectiv, oricum, nu e greu de observat ca in baza ideilor emise acolo, de ceva vreme am auzit mai mult de Savatie politicianul decat Savatie omul duhovnicesc (a se urmari si postarile de pe blogul dumnealui).
|