Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Secte si culte (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5031)
-   -   Despre viclenia sectantilor (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=11810)

cristinadaciana 06.02.2011 20:24:21

NP

De mii de ori scuza-mi ignoranta dar ce inseamna NP ? ( neoprotestant ? )

Geony 06.02.2011 20:29:09

Citat:

În prealabil postat de cristinadaciana (Post 334111)
De mii de ori scuza-mi ignoranta dar ce inseamna NP ? ( neoprotestant ? )

BO= Biserica Ortodoza
BC= Biserica Catolica
P= protestanti
NP= neo-protestant

cristinadaciana 06.02.2011 20:35:05

Citat:

În prealabil postat de Geony (Post 334109)
Unii cred ca ajung in Rai (cum sunt NP) , altii nadajduiesc in mila lui D-zeu sa ajunga in Rai (ortodocsii)...
Asa ca , vor fi mirati unii NP ajunsi in Rai ca alti semeni de-ai lor sunt in Iad si cu ei in Rai se afla si ortodocsi....

NP nu stiam... am intuit doar. Cum ar fi fost sa fi inteles NP = no problem :D

tricesimusquintus 06.02.2011 21:10:45

Scuză-l pe fratele Geony, dânsul a luat o doză mai mare de Ortodoxie, de aceea e atât de plin de zel.:3:

tricesimusquintus 06.02.2011 21:11:22

Citat:

În prealabil postat de Heurtebise (Post 333996)
in fata unei asemeni Fericite pana si arhanghelul se face mic.

... iar Dumnezeu Se ascunde într-un colț... aproape că ai zis.
Haideți să lăsăm hiperbolele deoparte și să recurgem la dreapta măsură, cum îi stă bine ortodoxului...

Geony 06.02.2011 21:13:25

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 334144)
Scuză-l pe fratele Geony, dânsul a luat o doză mai mare de Ortodoxie, de aceea e atât de plin de zel.:3:

La noi nu se dau "doze"...doze luati voi, ca asa sunteti de orbi spirituali incat nu vedeti numai Raiul in fata!

Geony 06.02.2011 21:15:45

[quote=tricesimusquintus;334145Haideți să lăsăm hiperbolele deoparte și să recurgem la dreapta măsură, cum îi stă bine ortodoxului...[/QUOTE]

Ortodoxului ii sta bine in credinta lui, credinta stramoseasca...
Dar AZS cum le sta bine?.

Iosif77 06.02.2011 21:33:57

Citat:

În prealabil postat de Geony (Post 334109)
Asa ca , vor fi mirati unii NP ajunsi in Rai ca alti semeni de-ai lor sunt in Iad si cu ei in Rai se afla si ortodocsi....

Mister Geony esti chiar culmea...:31:
Io nu stiu ce sa mai cred despre tine.
In sute de postari spui ca NP au doctrine false, ca n-au nimic de-a face cu Hristos, ca sunt cu satana.

Iar acum deodata, NP (aka sectarii) ajung in Rai.
Si nu oriunde ci chiar langa ortodocsi. Mai ceva decat Parinele Staniloaie care spunea despre NP doar ca: „se vor mantui insa vor sta mai departe de lumina lui Dumnezeu”

Poti sa explici cum de ti-a scapat o asemenea perla?

Heurtebise 06.02.2011 21:41:41

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 334145)
... iar Dumnezeu Se ascunde într-un colț... aproape că ai zis.
Haideți să lăsăm hiperbolele deoparte și să recurgem la dreapta măsură, cum îi stă bine ortodoxului...

Scuza-ma frate, da' e foarte departe ce am zis eu in legatura cu arhangelul si ce spui tu acolo cu Dumnezeu. Se pare ca din nou, nu ma exprim bine desi...poate ai si tu o problema in a recepta unele lucruri. De ex., am spus mai sus(nu am pretentia evident sa-mi citesti toate comment-urile dar daca tot am intrat in dialog si mi-ai raspuns inseamna ca poate ai si citit ce am scris...:)ca la noi, Sfanta Fecioara e mai marita decat serafimii si mai cinstita decat heruvimii. De aici, pana la "Dumnezeu se ascunde intr-un colt" e cale infinita. De altfel, mie dreapta socotinta imi spune ca femeia care L-a nascut pe Dumnezeu e mai presus decat cel care aduce bunavestire(adica ingerul). Am recurs la o hiperbola ca sa iti arat cum s-a raportat ingerul la Maria de s-a tulburat.Cu cat vorbim mai mult despre acest verset, cu atat am un respect si o admiratie mai mare pentru Fecioara Preacurata.

Geony 06.02.2011 21:43:23

Citat:

În prealabil postat de Iosif77 (Post 334156)
Mister Geony esti chiar culmea...:31:
Io nu stiu ce sa mai cred despre tine.
In sute de postari spui ca NP au doctrine false, ca n-au nimic de-a face cu Hristos, ca sunt cu satana.?

Imi sustin pe mai departe parerea.

Citat:

Iar acum deodata, NP (aka sectarii) ajung in Rai.
Si nu oriunde ci chiar langa ortodocsi. Mai ceva decat Parinele Staniloaie care spunea despre NP doar ca: „se vor mantui insa vor sta mai departe de lumina lui DumnezeuȚ ?

O parte din ei ajung in Rai: cei care s-au nascut in familii NP si au crescut cu invatatura sectara.
Pai Raiul este imprejmuit de gard, asa ca poate am spus si eu ca stati aproape de gard...nu in mijlocul Raiului....

Citat:

Poti sa explici cum de ti-a scapat o asemenea perla?

Nu e perla, e o parere pe care mi-o fondez tot Biblic - ca sa vezi ca citesc si eu Biblia.
Pavel sustine ca si evreii se vor mantui si paganii si crestinii...pe evrei ii va judeca dupa Legea mozaica, pe pagani (cum sunteti si voi) ii va judeca dupa Legea morala naturala, iar pe crestini dupa Evanghelie.
Asa ca, repet, doar o parte din voi vede Raiul (trice e departe de el, ca el a parasit BO)..

Geony 06.02.2011 21:46:23

Citat:

În prealabil postat de Heurtebise (Post 334160)
Scuza-ma frate, da' e foarte departe ce am zis eu in legatura cu arhangelul si ce spui tu acolo cu Dumnezeu. Se pare ca din nou, nu ma exprim bine desi...poate ai si tu o problema in a recepta unele lucruri. De ex., am spus mai sus(nu am pretentia evident sa-mi citesti toate comment-urile dar daca tot am intrat in dialog si mi-ai raspuns inseamna ca poate ai si citit ce am scris...:)ca la noi, Sfanta Fecioara e mai marita decat serafimii si mai cinstita decat heruvimii. De aici, pana la "Dumnezeu se ascunde intr-un colt" e cale infinita. De altfel, mie dreapta socotinta imi spune ca femeia care L-a nascut pe Dumnezeu e mai presus decat cel care aduce bunavestire(adica ingerul). Am recurs la o hiperbola ca sa iti arat cum s-a raportat ingerul la Maria de s-a tulburat.Cu cat vorbim mai mult despre acest verset, cu atat am un respect si o admiratie mai mare pentru Fecioara Preacurata.

Cu cei care au parasit BO n-are rost sa va stresati...astia au primit "pachetele" si nu ar intelege adevarul nici daca ar veni Hristos sa le spuna....http://yoursmiles.org/tsmile/rtfm/t1940.gif

Iosif77 06.02.2011 22:57:16

...edit...

bairstow 06.02.2011 23:52:56

Si eu ma gandeam la acelasi lucru. Daca ar veni Dumnezeu si nu ar putea sa-i convinga. E greu de crezut ca sunt oameni care mai sunt adventisti si care au ca scop cica studiu! Dar daca a vazut profeta lor ca orasul New york va arde e clar ca vorbea despre 11 septembrie! Nu mai vorbesc despre alte profetii lamentabile...Apoi planul lui Dumnezeu. Ce facem cu planullui Dumnezeu? E acest plan mormon? E acest plan iehovist? Studentii in biblie cand Dumnezeu spune ca numai cei duhovnici pot sa inteleaga adevarul?
P.S Da Adriana3 conform adventilor White o femeie a reanviat biserica crestina contrazicandu-l pe Iisus ca atunci cand se va intoarce nu va mai gasi credinta! Ii va gasi pe adventi!

AdrianAamz 07.02.2011 00:39:48

:(

Groaznic... astea nu mai sunt dialoguri.

Dar am si eu de adaugat ceva.

Mai intai, ca am textul NT in limba originala.

Doi: desi limba greaca actuala nu mai aceeasi cu cea de acum 2000 de ani, e totusi urmasa ei.

Trei: pe langa textul in limba originala il am si pe cel in greaca noua.

Patru: poate a citit cineva postarile in care mi-am declinat identitatea etnica...

In Luca 1, 28 este o salutare foarte complexa, care nu se opreste la un cuvant de genul "hai noroc" sau "ziua buna".

Salutul ingerului suna asa:

Χαιρε, κεχαριτωμενη. ο Κυριος μετα σου. ευλογημενη συ εν γυναισιν

"bucura-te, cea plina de dar [in sensul de cea "superdaruita", deci daruita la maximum], Domnul (Dumnezeu) [este] cu tine, [cea mai] binecuvantata intre femei"

In greaca moderna, traducerea se intinde pe trei fraze cu un total de peste 30 de cuvinte, tocmai pentru ca limbajul omenesc contemporan nu poate reda plenitudinea adresarii ingerului Gavril de acum 2000 de ani in tot atatea cuvinte cate sunt in originalul redactat greaca veche.

Unele traduceri romanesti NEORTODOXE si NECATOLICE stiti cum suna ??

"Plecaciune tie, Marie" !!!

Dar trecem peste asta.

E drept ca in Luca 1, 29,, cuvantul referitor la mirarea Mariei despre salutarea ingerului este ασπασμος, care vine din verbul ασπαζομαι = a imbratisa, a saluta.

Noi nu stim exact ce cuvant a avut Maria in minte, mai ales ca ea nu vorbea si nu gandea in greaca , ci in aramaica _ era limba ei materna.

Dar stim ca Luca pune acest cuvant ca provenind din mintea Mariei.

De ce nu pune "proskynesis", de la verbul προσκυνεω = a adora, a se inchina ?

Raspunsul e in cuvantul Mariei : "Iata roaba Doamnului".

In original, scrie asa: ιδου η δουλη Κυριου. (idu he doule Kiriu)

Maria era smerita si stia ca numai lui Dumnezeu i se cuvenea adorare.

Cei care au cultul Mariei il au in primul rand nu pentru cum i s-a adresat ingerul Gavril, ci pentru ca Dumnezeu Fiul si-a luat trupul omenesc din Maria. Ea e numita Nascatoare de Dumnezeu nu pentru ca l-ar fi nascut pe Dumnezeu ca fiinta divina, ci ca fiinta cu trup omenesc.

Oricum, e foarte greu de inteles faptul ca Dumnezeu se poate reduce la dimensiunea unui trup uman,
Atunci, cum sa se mai inteleaga legatura intima dintre Maria si Dumnezeu ? Si de fapt problema nu consta in a intelege, cat in a accepta.

Maria accepta sa fie mama lui Dumnezeu... scrie clar in Biblie.
Unii insa sunt mai plini de daruri decat Maria si nu accepta ...

Pe de alta parte, cinstirea acordata in BO si BC Mariei nu este egala cu cea acordata lui Dumnezeu.
Cinstirea Mariei este la un nivel inferior celei de "latrie", rezumandu-se la "doulie".
Caci ortodocsii si catolicii nu sunt Mariolatri, ci Marioduli.
Numai lui Dumnezeu i se cuvine "latrie" (de aceea idolo-latria e pacat impotriva lui Dumnezeu, fiindca pune o creatura la egalitate cu creatorul).

"Doulia" provine din insusi cuvantul evangheliei citat mai sus" idu he doule". Maria nu e pusa la egalitate cu Dumnezeu.

Mai are rost sa ne incontram pe teme de lingvistica elina ??

Iosif77 07.02.2011 01:47:59

Inteleg ca in greaca sunt doi termeni: latreia si doulia. Am si eu o intrebare domnule Adrian: nu credeti ca ar fi recomandat ca si in limba romana sa existe un echivalent pentru fiecare din ei?

Hai sa fac eu o propunere:
latreia = inchinare
doulia = cinstire

Ok, hai sa vedem cum suna: „Te cinstim pe tine, Preacurata Fecioara...”
Mie mi se pare altceva decat: „Ne inchinam tie, Preacurata Fecioara...”

Sunt acesti termeni interschimbabili in limba greaca?
Si daca nu, nu vi se pare ca lipsa unei terminologii precise da nastere la confuzii?

Daca doriti sa fie sustinuta afirmatia: „ortodocsii si catolicii nu sunt Mariolatri, ci Marioduli”, atunci ar trebui interzisa alaturarea termenilor „Inchinare” si „Maica Domnului”.

bairstow 07.02.2011 06:50:23

Nu inteleg ce nu intelegi Iosif! E ca si cum as spune ca ma inchin stintei tale de a rastalamcii totul! A ma inchina stintei tale nu este tot una cu a ma inchina lui Dumnezeu! La fel este si treaba cu Tatal nostru. Noi avem un tata pamantesc si un Tata Ceresc!

Geony 07.02.2011 10:31:27

Citat:

În prealabil postat de Iosif77 (Post 334260)
Inteleg ca in greaca sunt doi termeni: latreia si doulia. Am si eu o intrebare domnule Adrian: nu credeti ca ar fi recomandat ca si in limba romana sa existe un echivalent pentru fiecare din ei?

Cinstirea pe care Biserica o da Sfintei Fecioare se numeste supravenerare, pracinstire sau supracinstire.

Citat:

latreia = inchinare
doulia = cinstire

Cinstirea data lui D-zeu se numeste adorare = latria
Cinstirea data Maicii Domnului se num. supravenerare sau preacinstire = hiperdulia
Cinstirea data sfintilor se num. venerare = dulia

Citat:

Nu trebuie sa ti se para nimic deosebit: poti inlocui termenul "cinstire" cu term . "respec" - Te respectam pe tine , Preacurata..." - nimic ciudat!
"ne inchinam" - arata gestul facut de credincios in fata Maicii Domnului...Gesturi de inchinare facute de oameni ingerilor sau oamenilor gasesti si in Biblie: la Iosua 5,14 vezi inchinarea facuta de Iosua in fata "mai marelui ostirii ingeresti"; D-zeu nu l-a pedepsit...
Daca vei citi Judecatori 2, 13 vei vedea ca inchinarea adusa lui Baal si Astartelor a atras mania lui D-zeu...
Concluzia la ce am spus o tragi tu.

Citat:

Si daca nu, nu vi se pare ca lipsa unei terminologii precise da nastere la confuzii?

Nu aduce confuzii!
Confuzie se produce doar in mintea celui care nu vrea sa inteleaga sensul.
De ce sa nu ne plecam fata (sa ne inchinam) Maicii Domnului, din moment ce ea L-a nascut pe Hristos?

Citat:

Daca doriti sa fie sustinuta afirmatia: „ortodocsii si catolicii nu sunt Mariolatri, ci Marioduli”, atunci ar trebui interzisa alaturarea termenilor „Inchinare” si „Maica Domnului”.

La Sinodul III Ecumenic de la Efes din 431 s-a discutat destul de clar dogma Mariologica!

Geony 07.02.2011 10:36:06

Citat:

În prealabil postat de bairstow (Post 334276)
A ma inchina stintei tale nu este tot una cu a ma inchina lui Dumnezeu!!

Si nu te poti inchina Maicii Domnului, fara sa nu te duci macar cu gandul spre D-zeu...prin inchinarea la Maica Domnului, te inchini lui D-zeu...
“Lăudați pe Dumnezeu întru sfintii Săi” (Ps. 150,1)

MariS_ 07.02.2011 16:17:03

Citat:

latreia = inchinare
doulia = cinstire

Iertare ca intervin. Dau si eu un raspuns.
Observatia dvs este foarte buna. Mai trebuie facuta, totusi, o deosebire foarte importanta care va lamuri mult mai bine neclaritatile. Pentru ortodocsi un sfant este cel ce are pe Hristos in el, prin Duhul Sfant, binenteles. In ortodoxie sfintii se mai numesc si pneumatofori sau purtatori de Duh Sfant. Toti sfintii, inclusiv Sfanta si Preacurata Fecioara sunt purtatori de Duh Sfant astfel ca atunci cand crestinul ortodox se inchina sfantului sau Fecioarei Maria, el se inchina Duhului Sfant dar cinsteste sau preacinsteste pe purtatorul sau purtatoarea Duhului Sfant. Rugaciunea si cinstirea ortodoxului se adreseaza sfantului respectiv dar inchinaciunea se acorda numai Duhului Sfant ce locuieste in acel sfant. In acest mod noi respectam inchinarea cuvenita numai lui Dumnezeu cu cinstirea si rugaciunea adresata doar sfantului respectiv. De ce ne rugam sfantului si nu direct lui Dumnezeu? Asta e o alta problema, dar pe scurt va pot spune ca in ortodoxie rugaciunile cele mai puternice sunt cele pentru altii, asta pentru ca toti ne consideram madulare ale Trupului lui Hristos, traind unii prin altii, rugandu-ne unii pentru altii, slujind unii pentru altii. Sau asa ar trebui sa fie, dar nu intotdeauna si reusim sa punem in practica acest lucru. Iertare inca o data.
Har, smerenie si jertfa de sine.

bob2909 07.02.2011 20:14:31

Citat:

În prealabil postat de MariS_ (Post 334435)
Iertare ca intervin. Dau si eu un raspuns.
Observatia dvs este foarte buna. Mai trebuie facuta, totusi, o deosebire foarte importanta care va lamuri mult mai bine neclaritatile. Pentru ortodocsi un sfant este cel ce are pe Hristos in el, prin Duhul Sfant, binenteles. In ortodoxie sfintii se mai numesc si pneumatofori sau purtatori de Duh Sfant. Toti sfintii, inclusiv Sfanta si Preacurata Fecioara sunt purtatori de Duh Sfant astfel ca atunci cand crestinul ortodox se inchina sfantului sau Fecioarei Maria, el se inchina Duhului Sfant dar cinsteste sau preacinsteste pe purtatorul sau purtatoarea Duhului Sfant. Rugaciunea si cinstirea ortodoxului se adreseaza sfantului respectiv dar inchinaciunea se acorda numai Duhului Sfant ce locuieste in acel sfant. In acest mod noi respectam inchinarea cuvenita numai lui Dumnezeu cu cinstirea si rugaciunea adresata doar sfantului respectiv. De ce ne rugam sfantului si nu direct lui Dumnezeu? Asta e o alta problema, dar pe scurt va pot spune ca in ortodoxie rugaciunile cele mai puternice sunt cele pentru altii, asta pentru ca toti ne consideram madulare ale Trupului lui Hristos, traind unii prin altii, rugandu-ne unii pentru altii, slujind unii pentru altii. Sau asa ar trebui sa fie, dar nu intotdeauna si reusim sa punem in practica acest lucru. Iertare inca o data.
Har, smerenie si jertfa de sine.

Offf da bine ai spus , ma bucur ca mai sunt oameni care deosebesc litera de Duhul, ce bine ca unii se agata de intelpciune. Insa eu ma bucur pentru tine, pentru ca atunci cand va fii momentul reintoarcerii la Adevar tu printre primii vei fii. Caci iata Romania este TARA ALEASA precum spune Matei :

"33. Ascultați altă pildă: Era un om oarecare stăpân al casei sale, care a sădit vie. A împrejmuit-o cu gard, a săpat în ea teasc, a clădit un turn și a dat-o lucrătorilor, iar el s-a dus departe.
34. Când a sosit timpul roadelor, a trimis pe slugile sale la lucrători, ca să-i ia roadele.
35. Dar lucrătorii, punând mâna pe slugi, pe una au bătut-o, pe alta au omorât-o, iar pe alta au ucis-o cu pietre.
36. Din nou a trimis alte slugi, mai multe decât cele dintâi, și au făcut cu ele tot așa.
37. La urmă, a trimis la ei pe fiul său zicând: Se vor rușina de fiul meu.
38. Iar lucrătorii viei, văzând pe fiul, au zis între ei: Acesta este moștenitorul; veniți să-l omorâm și să avem noi moștenirea lui.
39. Și, punând mâna pe el, l-au scos afară din vie și l-au ucis.
40. Deci, când va veni stăpânul viei, ce va face acelor lucrători?
41. I-au răspuns: Pe acești răi, cu rău îi va pierde, iar via o va da altor lucrători, care vor da roadele la timpul lor.
42. Zis-a lor Iisus: Au n-ați citit niciodată în Scripturi: "Piatra pe care au nesocotit-o ziditorii, aceasta a ajuns să fie în capul unghiului. De la Domnul a fost aceasta și este lucru minunat în ochii noștri"?
43. De aceea vă spun că împărăția lui Dumnezeu se va lua de la voi și se va da neamului care va face roadele ei.
44. Cine va cădea pe piatra aceasta se va sfărâma, iar pe cine va cădea îl va strivi.
45. Iar arhiereii și fariseii, ascultând pildele Lui, au înțeles că despre ei vorbește.
46. Și căutând să-L prindă, s-au temut de popor pentru că Îl socotea prooroc.
"

AdrianAamz 08.02.2011 00:07:27

Citat:

latreia = inchinare
doulia = cinstire

Pe de o parte, vi s-a raspuns.

Termenii "latreia" si "douleia" sunt demult bine precizati in ortodoxie:

- latreia = adorare; se cuvine numai lui Dumnezeu
- douleia = cinstire (sau venerare; adjectivul "venerabil" e atribuit fara probleme unor oameni, nu ?); se cuvine sfintilor, ingeri sau persoane umane.

Sunt termeni mult mai precisi decat "inchinare". Iar in cultul ortodox nu am auzit decat "inchinamu-ne tie, Tatalui si Fiului si Sfantului Duh", nicidecum "inchinemu-ne tie Marie, sau apostolilor sau altor sfinti".

Traiesc intr-un spatiu ortodox, si de cand ma preocupa problema religioasa, studiez, studiez...

As vrea sa stiu unde anume in cultul ortodox ati intalnit expresia "ne inchinam tie, preacurata fecioara" (si in cel catolic, ca nici acolo n-am sesizat asa ceva, dar poate ma insel).

Pe de alta parte: pentru ca va intereseaza problema din punct de vedere lingvistic, trebuie sa va spun ca in cultul ortodox veti gasi, relativ la fecioara Maria, o cantare foarte uzuala care spune:
"Fericimu-te pe tine, toate neamurile", text foarte biblic, fiindca insasi Maria spune "Iata, de acum ma vor ferici toate neamurile"...si nu se referea atat la popoarele (neamurile) din vremea ei, nici la rude (neamurile...), ci la generatiile urmatoare, care aveau sa aibe o legatura cu Hristos (cuvantul in greaca veche exprima foarte clar ideea aceasta: αι γενεαι).

Oricum, in Luca 1, 40-44, in episodul vizitei Mariei la Elisabeta, traducerea romaneasca foloseste fie termenii "a salutat" si "salutare", fie "s-a inchinat", "inchinare", dar in greaca e tot verbul "aspazomai" si substantivul "aspasmos" , folosit de Luca si in episodul dialogului cu ingerul Gavril.

Ca relatie intre oameni, problema e relativa: ca a salutat-o Maria pe Elisabeta sau ca i s-a inchinat, se intelege bine despre ce este vorba; ca doar Maria nu o considera pe Elisabeta o divinitate. Nu ?

Cand este Dumnezeu la mijloc, problema devine foarte sensibila.

Ideea este ca , ori zicem ca ne inchinam fecioarei Maria (mama lui Hristos Dumnezeu, in cele din urma; dar si in cele dintai...), ori zicem ca ii aducem cinstire (sau supra-cinstire, ca sa folosesc termenul tehnic), stim exact despre ce este vorba, in sensul ca nu o consideram divinitate, ci tot faptura umana, dar care a atins un grad de sfintenie pe care nici macar ingerii nu au cum sa-l atinga. De ce ?

"Caci [Hristos] intr-adevar, nu a luat firea ingerilor, ci samanta lui Avraam a luat" - Evrei 2, 16. Si din cine ? Exclusiv din fecioara Maria. Fara alta colaborare umana, ci doar in colaborare dumnezeiasca.

Iosif77 08.02.2011 01:04:05

Citat:

În prealabil postat de AdrianAamz (Post 334616)
Pe de o parte, vi s-a raspuns.

Mi s-a raspuns domnule Adrian si multumesc frumos tuturor celor care mi-au raspuns. Si dumneavoastra, desigur.
Eu insa va intrebasem pe dumneavostra pentru ca mi-as fi dorit un raspuns sistematic si precis.
Insa nu sunt pe deplin multumit:
Citat:

As vrea sa stiu unde anume in cultul ortodox ati intalnit expresia "ne inchinam tie, preacurata fecioara" (si in cel catolic, ca nici acolo n-am sesizat asa ceva, dar poate ma insel).

Este important oare unde este scris? E usor de gasit.
Important este faptul ca in ortodoxie i se aduce inchinare Maicii Domnului. Iar dumneavoastra recunoasteti asta deja.
Citat:

Pe de alta parte: pentru ca va intereseaza problema din punct de vedere lingvistic, trebuie sa va spun ca in cultul ortodox veti gasi, relativ la fecioara Maria, o cantare foarte uzuala care spune:
"Fericimu-te pe tine, toate neamurile", text foarte biblic, fiindca insasi Maria spune "Iata, de acum ma vor ferici toate neamurile"...si nu se referea atat la popoarele (neamurile) din vremea ei, nici la rude (neamurile...), ci la generatiile urmatoare, care aveau sa aibe o legatura cu Hristos (cuvantul in greaca veche exprima foarte clar ideea aceasta: αι γενεαι).

Multumesc pentru aceasta cantare. Este foarte frumoasa. Si biblica.
Dar nu despre acest tip de cantari vorbeam eu ci despre urmatorul: "Ne inchinam tie, Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu"
Citat:

Ideea este ca , ori zicem ca ne inchinam fecioarei Maria (mama lui Hristos Dumnezeu, in cele din urma; dar si in cele dintai...), ori zicem ca ii aducem cinstire (sau supra-cinstire, ca sa folosesc termenul tehnic), stim exact despre ce este vorba...

V-ati declarat confesiunea: "inginer".
Va rog nu veniti cu argumente de felul: e totuna cum ii spunem: inchinare, cinstire, adorare, venerare. Noi oricum stim despre ce e vorba.

In neoprotestantism "latreia" = inchinare. De aceea pentru NP inchinarea nu poate fi adusa decat lui Dumnezeu. Nimanui altcuiva. Nici macar Maicii Domnului.
Inteleg de la dumneavoastra ca nici in ortodoxie "latreia" nu i se poate aduce Maicii Domnului.

Reformulez intrebarea: care este echivalentul lui "latreia" in ortodoxia romaneasca? Care este corespondentul romanesc?
Este termenul "adorare"? Se poate spune: "noi ne inchinam Maicii Domnului dar sub nici o forma nu-i aducem adorare"?
Latreia = ?

Iosif77 08.02.2011 01:59:17

Scuze, am observat mai tarziu definitia dumneavoastra: latreia = adorare; Probabil ati inserat-o ulterior.
Ok, continuu maine sa nu mai spun cine stie ce prostii la oboseala...:)

Va las pana atunci ceva light:
De cati forumisti este nevoie pentru a se schimba/inlocui un bec?
-1 pentru a schimba becul
-1 pentru a posta si anunta ca becul a fost schimbat
-14 pentru a impartasi experiente similare si a arata noi modalitati de schimbare a becului
-7 pentru a avertiza asupra pericolelor ce apar la schimbarea becurilor
-27 pentru a corecta greseli gramaticale aparute in posturile despre schimbarea becurilor
-53 pentru a lua la misto pe cei ce au corectat greselile gramaticale
-2 profesionisti in domeniu care sa atraga atentia ca termenul corect este “lampa”
-15 care sa pretinda ca au lucrat in domeniu si termenul “bec” este la fel de corect
-109 care spun ca forumul nu este despre becuri si discutia trebuie mutata pe un forum despre becuri
-111 care sustin ca atata timp cat toti folosim becuri, discutia este utila pe forum
-306 pentru a discuta care sunt cele mai bune metode de a schimba becuri, care sunt cele mai bune becuri, de unde se pot cumpara si cat costa
-27 pentru a posta linkuri catre siteuri unde pot fi vazute diverse modele de becuri
-14 pentru a spune ca linkurile nu sunt corecte si a posta pe cele corecte
-33 pentru a cita tot ce s-a postat pana in momentul respectiv si a raspunde “si eu”
-6 pentru a atrage atentia sa se foloseasca functia “cautare”
-12 pentru a posta ca ei renunta definitiv la forum din cauza divergentelor aparute pe marginea subiectului
-143 pentru a spune “cauta intai pe google si daca nu gasesti nimic despre becuri atunci intreaba pe forum”
-16 posturi unde doi membri poarta o discutie total paralela cu subiectul
-24 posturi in care li se atrage atentia sa foloseasca mesajele private sau e-mailul
-1 moderator care sa avertizeze ca daca nu se inceteaza cu mesajele aiurea va inchide topicul
-1 membru nou al forumului care raspunde la 6 luni dupa ultimul post si totul o ia de la inceput…

citit pe http://pasareaphoenixremixed.wordpress.com/

AdrianAamz 08.02.2011 02:12:37

Citat:

În prealabil postat de Iosif77 (Post 334627)
Mi s-a raspuns domnule Adrian si multumesc frumos tuturor celor care mi-au raspuns. Si dumneavoastra, desigur.
Eu insa va intrebasem pe dumneavostra pentru ca mi-as fi dorit un raspuns sistematic si precis.
Insa nu sunt pe deplin multumit:

Este important oare unde este scris? E usor de gasit.
Important este faptul ca in ortodoxie i se aduce inchinare Maicii Domnului. Iar dumneavoastra recunoasteti asta deja.

Dar nu despre acest tip de cantari vorbeam eu ci despre urmatorul: "Ne inchinam tie, Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu"

Pai, e important de stiut unde sa-l gasesc, fiindca eu nu-l gasesc. In plus, in greaca lucurile sunt foarte clare in privinta continutului cinstirii fecioarei Maria

Citat:

În prealabil postat de Iosif77 (Post 334627)
V-ati declarat confesiunea: "inginer".
Va rog nu veniti cu argumente de felul: e totuna cum ii spunem: inchinare, cinstire, adorare, venerare. Noi oricum stim despre ce e vorba.

In neoprotestantism "latreia" = inchinare. De aceea pentru NP inchinarea nu poate fi adusa decat lui Dumnezeu. Nimanui altcuiva. Nici macar Maicii Domnului.
Inteleg de la dumneavoastra ca nici in ortodoxie "latreia" nu i se poate aduce Maicii Domnului.

Reformulez intrebarea: care este echivalentul lui "latreia" in ortodoxia romaneasca? Care este corespondentul romanesc?
Este termenul "adorare"? Se poate spune: "noi ne inchinam Maicii Domnului dar sub nici o forma nu-i aducem adorare"?
Latreia = ?

Latreia in romaneste se traduce prin adorare, adorare suprema daca vreti, si se aduce numai lui Dumnezeu.
Nu e acel "te ador" pe care il spune omul indragostit fetei careia ii declara dragostea.
este de la verbul λατρευω= a sluji, a adora, a servi.

In greaca, "inchinare" este "proskynesis"; προσκυνeω = a se inchina, a a adora.

Tocmai pentru ca termenul "proskynesis" este ambivalent, se folosesc termenii de "latreia" si "douleia" pentru a preciza tipul de "inchinare", de fapt relatia in care ne situam in raport cu Dumnezeu si cu persoanele sfinte ale lui Dumnezeu.

Diferenta neta intre cele doua tipuri de "inchinare":

latreia = a recunoaste autoritatea unui stapan suprem, in speta Dumnezeu, echivalent cu adorarea

douleia = a recunoste autoritatea cuiva mai mic, investit de stapanul suprem cu o anumita autoritate, echivalent cu cinstirea (inferioara adorarii).

Confesiunea mea...a fost, sa zicem, un raspuns mai degraba evreiesc.

Daca imi raspundeti la intrebarile urmatoare, va apropiati de confesiunea mea:

1. la ce varsta minima poate fi botezat cineva si ce conditii intelectuale trebuie sa indeplineasca ? (Adica, daca are o cultura mai vasta si o capacitate de asimilare mai mare, si un IQ ceva peste medie, trebuie sa astepte pana la o anumita varsta, sau e suficient sa aibe buletin ? )

2. recunoste confesiunea dvs. validitatea botezului facut in cadrul unei alte confesiuni unei persoane constiente si educate ?
(Adica, daca eu am fost botezat cand stiam nu doar sa scriu si sa citesc, ci mai cunoasteam si 4 limbi (scris, citit, conversatie) si parcurgeam de buna voie carti din toate domeniile, aveam cunostinte care depaseau cu mult programa scolara, si o varsta la care aveam buletin, confesiunea dvs. ar considera ca e un botez valabil ?)

Mihnea Dragomir 08.02.2011 08:26:09

Mă gândesc că protestanții simt nevoia psihologică de a găsi deosebiri față de ortodocși. Cam tot așa cum ortodocșii simt aceeași nevoie față de catolici. În mod evident (pentru mine) chestiunea "închinării la alți dumnezei, lucruri sau întâmplări" e o falsă problemă. Dar, așa cum eu, dacă aș fi divorțat de nevastă-mea, aș alcătui cu timpul un caiet tot mai gros în care aș scrie cât de mult a greșit ea și cât de diferită este de mine în universul ei de valori, tot așa se se întâmplă și aici.
Mă enervează mult tot felul de chestii la care ține nevastă-mea. Fotografii cu tot felul de rude și cunoscuți care nu mai sunt, despre care spune că sunt modelele ei. Cureaua de militar al lui taică-său. O candelă de la nașa bunicii ei și tot felul de urme materiale de pe vremea când era bunica fată.
Precis toate acestea înseamnă un singur lucru: nevastă-mea nu mă iubește și nu a pus pe primul plan căsătoria noastră. De fapt, nevastă-mea trăiește în poligamie. Ba chiar în curvie, ca să vorbim pe șleau. Degeaba ea a împodobit frumos albumul nostru de familie, a pus pe prima pagină fotografia cu mine și a flancat-o cu literele grecești "alpha" și "omega". Mai sunt și alte poze în album și o suspectez că se închină la ele. E clar că nevastă-mea este prostituata despre care am citit de mai multe ori în Carte: bine am făcut că m-am despărțit de ea.

AdrianAamz 08.02.2011 10:08:06

E buna comparatia, analogia dvs.; dar cati (si mai ales: cine ) vor intelege ?

AdrianAamz 08.02.2011 10:43:26

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 334648)
Mă gândesc că protestanții simt nevoia psihologică de a găsi deosebiri față de ortodocși. Cam tot așa cum ortodocșii simt aceeași nevoie față de catolici.

Sunteti de acord ca in mod real a existat initial o singura Biserica crestina, care indeplinea simultan conditiile de dreptmarturisitoare si dreptmaritoare (orthodoxa) si universala (katholiki) cel putin pana in secolul 9 ("mini-schisma" din epoca papei Nicolae I si a patriarhului Fotius) ?
Cu toate "frecusurile" si "ciocnirile" (care fac parte totusi din dinamica unei comunitati atat de vaste precum cea crestina) Biserica a fost una, organizata teritorial ca celule de baza sub forma de eparhii (episcopii sau dioceze), grupate in formatiuni mai ample : arhiepiscopii, mitropolii, patriarhate.
Sunteti de acord ca in contextul istoric in care s-a dezvoltat Biserica, s-a ajuns ca zona occidentala, organizata ca patriarhie cu centru la Roma, a avut de suferit mai mult decat partea rasariteana (care avea 4 patriarhii cu centrele la: Constantinopol, Alexandria Egiptului, Antiohia Siriei si ierusalim), datorita caderii partii apusene a imperiului roman sub dominatia popoarelor migratoare ?
Ca in acest context, directia de evolutie interna nu a mai fost la un moment dat sincrona ?
(Si in Rasarit s-a intamplat ceva asemanator, in cazul aparitiei a ceea ce azi numim "biserici necalcedoniene sau vechi-orientale". Dar acelea erau rezultatul unor erezii flagrante _ dioprosopismul, monofizitismul, monotelismul_, pe cand diferenta dintre Apusul si Rasaritul ramase unitare a constat in probleme mai intai teologice ("filioque") si apoi organizatorice _ adica de autoritate in Biserica unica.)
Sunteti de acord ca marea schisma de la 1054 se datoreaza in primul rand dificultatilor de comunicare, (atat de distanta, cat si de limba) si ambitiilor celor care se aflau la varful conducerii patriarhatelor ? Ca problema nu a mai rezidat intr-un adevar doctrinar, ci in elanuri si ambitii omenesti ?
Ca denumirile de catolic si ortodox s-au separat intre Roma si Rasarit ca delimitare a unora fata de ceilalti, iar nu ca parasire a unei majoritati de catre o minoritate (cum se intampla in cazul ewrziilor si sectarizarii) ?

Schisme intre Roma si Constantinopol mai fusesera, dar se rezolvasera.
Nici despre aceasta de la 1054 nu s-a considerat atunci ca va dura foarte mult, si s-au facut incercari comune (Apus - Rasarit) sa se refaca unitatea Bisericii, timp de vreo 2 secole.
Desigur, extremisti au existat de ambele parti, atunci ca si acum.
In plus, in urmatorii 1000 de ani, diferentele intre Apusul catolic si Rasaritul ortodox s-au accentuat, s-au adancit, s-au agravat. Mai ales pe fondul unor evenimente istorice de trista amintire... :(

Mai sunteti de acord ca daca Biserica s-a rupt in doua de la varf spre baza, unitatea ei se poate reface de la baza spre varf ?

Dar cred ca va dura mai bine de 1000 de ani din momentul in care se va vedea primul rezultat concret _ cam cat a durat unitatea Bisericii de la apostoli pana la 1054...

Si va rog sa mai fiti de acord ca nu putem spune (sau impune ) noi, cei din secolul 21, cum va arata Biserica refacuta in secolul 31. Sper sa arate ca in secolul 4...

Mihnea Dragomir 08.02.2011 10:57:43

Desigur că, în mare măsură, nu pot fi decât de acord cu asemenea evidențe. Fiecare dintre cele pe care le-ați afirmat ar putea fi un punct de plecare pentru un nou topic și pentru discuții rodnice. Dar, deocamdată, fiind pe topicul acesta, să avem grijă să nu ne îndepărtăm de subiect.

Oricum esențialul este aici:

Citat:

În prealabil postat de AdrianAamz (Post 334687)
Si va rog sa mai fiti de acord ca nu putem spune (sau impune ) noi, cei din secolul 21, cum va arata Biserica refacuta in secolul 31. Sper sa arate ca in secolul 4...

Modelul apostolic și patristic trebuie să fie modelul nostru. Și pentru aceasta ne rugăm la Doxologie, când spunem "precum era la început, acum și pururea".

catalin2 08.02.2011 11:34:54

Citat:

Sunteti de acord ca marea schisma de la 1054 se datoreaza in primul rand dificultatilor de comunicare, (atat de distanta, cat si de limba) si ambitiilor celor care se aflau la varful conducerii patriarhatelor ? Ca problema nu a mai rezidat intr-un adevar doctrinar, ci in elanuri si ambitii omenesti ?

Din moment ce scrie ca niciun fir de par nu cade fara stiinta lui Dumnezeu, cu atat mai mult o mare despartire nu se face fata stiinta lui Dumnezeu. Si orientalii au avut multe erezii, dar s-a intamplat sa-si revina din ele. Pe cand monofizitii s-au despartit imediat.
Dupa mica schisma din secolul IX, cand apusenii, intariti de alinata cu imperiul franc, au incercat sa impuna primatul si in est, realtiile intre est si vest au devenit sporadice. De fapt schisma a inceput cand Roma a acceptat oficial Filioque, in 1014, deci cu 40 de ani inainte de ruperea oficiala. papa nu mai era pomenit la Constantinopol.
Citat:

Mai sunteti de acord ca daca Biserica s-a rupt in doua de la varf spre baza, unitatea ei se poate reface de la baza spre varf ?

Deci noi facem parte dintr-o jumatate de Biserica, nu una intreaga? Cum toate se intampla cu voia sau stiinta lui Dumnezeu, daca trebuia sa se intample se producea unirea. De fapt e gresit spun unirea, ci revenirea catolicilor la ortodoxie. Desi nu prea s-a mai intamplat o revenire in istorie a celor despartiti. Ba s-au produs noi despartiri. Asadar, cand monofizitii s-au despartit de biserica nu s-a rupt in doua biserica. Cand catolicii s-au despartit de ortodoxie nu s-a rupt in doua Biserica. Si ei au doar o singura diferenta de dogma. Chiar si in cazul unei schisme, cand nu exista diferente de dogme, nu spunem ca Biserica se rupe, ci cei cu schisma se rup de Biserica.

crocomau 08.02.2011 19:20:27

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 334648)
Mă gândesc că protestanții simt nevoia psihologică de a găsi deosebiri față de ortodocși.

Protestantii si neo-protestantii "simt nevoia psihologica" de a se asemana cu crestinii din vremea Sfintilor Apostoli (cel putin ca invataturi acceptate).

bairstow 08.02.2011 19:45:07

Asta daca sunt oameni corecti! Dar ei judeca omeneste si nu duhovniceste si de aceea tot orbi sunt!

crocomau 08.02.2011 19:49:46

Citat:

În prealabil postat de bairstow (Post 334854)
Asta daca sunt oameni corecti! Dar ei judeca omeneste si nu duhovniceste si de aceea tot orbi sunt!

Sa-L lasam pe Dumnezeu sa hotarasca cine a fost corect si cine nu.

Geony 08.02.2011 20:36:06

Citat:

În prealabil postat de crocomau (Post 334839)
Protestantii si neo-protestantii "simt nevoia psihologica" de a se asemana cu crestinii din vremea Sfintilor Apostoli (cel putin ca invataturi acceptate).

Si din nefericire , protestantii si neo-protestantii se aseamana cu ereticii primelor secole a crestinismului.
Unde ai vazut tu ca Apostolii au avut o sumedenie de credinte?

crocomau 08.02.2011 20:38:54

Citat:

În prealabil postat de Geony (Post 334882)
Si din nefericire , protestantii si neo-protestantii se aseamana cu ereticii primelor secole a crestinismului.
Unde ai vazut tu ca Apostolii au avut o sumedenie de credinte?

In aceasta "sumedenie de credinte" se incadreaza toate cultele crestine.

Geony 08.02.2011 20:48:30

Citat:

În prealabil postat de crocomau (Post 334858)

D-zeu vorbese prin Biserica, iar Biserica vb dupa Scriptura si dupa Traditie...pt NP si P , Biserica spune dupa Biblie astfel:
II Corinteni 11, 13-15. Pentru că unii ca aceștia sunt apostoli mincinoși, lucrători vicleni, care iau chip de apostoli ai lui Hristos. Nu este de mirare, deoarece însuși satana se preface în înger al luminii. Nu este deci lucru mare dacă și slujitorii lui iau chip de slujitori ai dreptății, al căror sfârșit va fi după faptele lor.
II Tesaloniceni 2, 3...căci ziua Domnului nu va sosi până ce mai întâi nu va veni lepădarea de credință și nu se va da pe față omul nelegiuirii, fiul pierzării, ...9. Iar venirea aceluia va fi prin lucrarea lui satan, însoțită de tot felul de puteri și de semne și de minuni mincinoase,
10. Și de amăgiri nelegiuite, pentru fiii pierzării, fiindcă ei n-au primit iubirea adevărului, ca ei să se mântuiască. 11. Și de aceea, Dumnezeu le trimite o lucrare de amăgire, ca ei să creadă minciuni,
I Timotei 6, 3. Iar de învață cineva altă învățătură și nu se ține de cuvintele cele sănătoase ale Domnului nostru Iisus Hristos și de învățătura cea după dreapta credință,
4. Acela e un îngâmfat, care nu știe nimic, suferind de boala discuțiilor și a certurilor de cuvinte, din care pornesc: ceartă, pizmă, defăimări, bănuieli viclene,
5. Gâlcevi necurmate ale oamenilor stricați la minte și lipsiți de adevăr, care socotesc că evlavia este un mijloc de câștig. Depărtează-te de unii ca aceștia.
II Petru 2, 1. Dar au fost în popor și prooroci mincinoși, după cum și între voi vor fi învățători mincinoși, care vor strecura eresuri pierzătoare și, tăgăduind chiar pe Stăpânul Care i-a răscumpărat, își vor aduce lor grabnică pieire;
2. Și mulți se vor lua după învățăturile lor rătăcite și, din pricina lor, calea adevărului va fi hulită;
3. Și din poftă de avere și cu cuvinte amăgitoare, ei vă vor momi pe voi. Dar osânda lor, de mult pregătită, nu zăbovește și pierzarea lor nu dormitează.

Iata ce spune D-zeu despre sectari....

Geony 08.02.2011 20:49:48

Citat:

În prealabil postat de crocomau (Post 334886)

Aparute de 100-200 de ani (in cazul neo-protestantilor) si de 500 de ani in cazul protestantilor...

crocomau 08.02.2011 20:58:58

Citat:

În prealabil postat de Geony (Post 334897)
D-zeu vorbese prin Biserica,

"Dupã ce a vorbit în vechime pãrintilor nostri prin prooroci, în multe rînduri si în multe chipuri, Dumnezeu, la sfîrsitul acestor zile, ne-a vorbit prin Fiul, pe care L-a pus mostenitor al tuturor lucrurilor, si prin care a fãcut si veacurile."(Evrei 1:1,2)

Dumnezeu ne vorbeste prin Evanghelia (Vestea Buna) lasata de Domnul Iisus Hristos si Sfintii Sai Apostoli. Ne mai vorbeste si prin creatia Sa si prin lucrurile infaptuite de El (Romani 1:19,20).

Citat:

În prealabil postat de Geony (Post 334897)
Iata ce spune D-zeu despre sectari....

Dati un exemplu de sectar (concret). Despre mine ce credeti? Sunt sectar?

bairstow 08.02.2011 20:58:59

Si in 1000 de feluri! Culmea ca biserica adventista prin gura unui pastor spunea ca satana a pacalit pe oameni sa creada ca sufletul nu moare! Totusi majoritatea bisericilor protestante cred ca doar corpul moare nu si sufletul! Deci logic este ca anumite biserici protestante dpdv advent sunt influentate de diavol!
Citat:

În prealabil postat de crocomau (Post 334886)

= adica Babilonul!
Da fiule esti sectar! Pai ne-a vorbit prin fiul dar in biserica primara nu erau prooroci? Hai ca asta e tare !

catalin2 08.02.2011 21:00:23

Citat:

În prealabil postat de crocomau (Post 334858)

Dar dupa ce murim nu mai putem face nimic. Doar acum putem face ceva, daca am ales gresit nu mai putem indrepta dupa ce murim si aflam cum vroia Dumnezeu.

crocomau 08.02.2011 21:01:06

Citat:

În prealabil postat de Geony (Post 334900)
Aparute de 100-200 de ani (in cazul neo-protestantilor) si de 500 de ani in cazul protestantilor...

Important este sa ai credinta mantuitoare a Sfintilor Apostoli. Vechimea nu conteaza.

Ora este GMT +3. Ora este acum 13:53:49.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.