Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Mortii (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=9660)

vasinec7 18.06.2010 20:57:41

Citat:

În prealabil postat de iustin10 (Post 260324)
Dar cred cu tarie ca invierea vine imediat dupa moartea fizica,asa cum ne invata Ortodoxia.

Domnul Iisus Hristos spune cu totul altceva:
"Cã aceasta este voia Tatãlui Meu, ca oricine vede pe Fiul si crede în El sã aibã viatã vesnicã si Eu îl voi învia în ziua cea de apoi."(Ioan 6:40)

O, scuze. Am uitat ca nu prea aveti treaba cu ceea ce a promis Domnul Iisus Hristos: ca se va intoarce sa ne ia cu El (Ioan 14) si ca ii va fi o inviere a mortilor la revenirea Sa. Nu inteleg de ce si Sfintii Apostoli marturiseau aceeasi credinta in revenirea Domnului, invierea mortilor si mostenirea vietii vesnice. Probabil, inca nu aparuse ortodoxia, pe vremea lor, ca sa-i lumneze.

Danut7 18.06.2010 21:00:04

Acuma te-ai razgandit, nu mai vrei sa ni le explici?:1:

vasinec7 18.06.2010 21:01:18

Citat:

În prealabil postat de iustin10 (Post 260335)
.Dar noi mostenim inca invataturile Duhului,care a urmat Evangheliei ,fara a o combate,ci doar imbogatind-o

Cu ce puteati imbogati Evanghelia lui Hristos? Lasati-o asa ca ati facut-o praf. A ajuns Crucea lui Hristos ca o sorcova.

vasinec7 18.06.2010 21:04:49

Citat:

În prealabil postat de Danut7 (Post 260623)
Acuma te-ai razgandit, nu mai vrei sa ni le explici?:1:

Bine, le explic,pe toate intr-un fel.

Nici unul din versetele postate de tine nu vorbeste despre suflete nemuritoare (ceea ce ai vrea tu sa se inteleaga). Multumit?

gabriel 30 18.06.2010 21:29:59

Este una dintr-e cele mai complexe teme din Sfanta Scriptura.....
Intr-adevar,in Vechiul Testament apar versete in care ni se spune ca mortii nu aud,nu vad,nu au simtire,etc,etc.
iar in Noul Testament,Hristos ii zice talharului celui ce s-a pocait de pacate lui ca AZI va fi cu el in Rai.
Dar poate cel mai deosebit verset,pe care (neo)protestantii il evita cu eleganta sa-l abordeze este cel referitor la pilda lui lazar si al bogatului nemilostiv.
Acolo ne sunt prezentate SPIRITELE sau SUFLETELE,si nu TRUPURILE celor 2.
Conform acelor versete,sufletele au constienta dupa moartea trupului,nu dispar in neant....

Danut7 18.06.2010 21:40:12

Ma asteptam la niste argumente... In fine... las-o balta... E bine si asa... Sa vada lumea ca nu esti in stare sa inventezi niste argumente nici macar cand vine vorba sa-ti justifici religia...

Danut7 18.06.2010 21:42:39

Iara ti-ai dat cu bata in balta ...

Sambata placuta :)

vasinec7 18.06.2010 21:53:19

Citat:

În prealabil postat de gabriel 30 (Post 260632)
iar in Noul Testament,Hristos ii zice talharului celui ce s-a pocait de pacate lui ca AZI va fi cu el in Rai.

Acea intamplare, cu promisiunea facuta talharului, demonstreza tocmai contrariul. Repostez o explicatie:

Domnul Iisus Hristos ii promite talharului de pe cruce: "Adevarat iti spun ca astazi vei fi cu Mine in rai" (vers 43). Inseamna aceasta ca talharul a ajuns in rai, in aceeasi zi, din punct de vedere cronologic? Nu. Dupa trei zile de la discutia cu talharul, Domnul Iisus Hristos inca nu se inaltase: "Nu ma tinea, i-a zis Iisus, caci inca nu M-am suit la Tatal Meu."(Ioan 20:17)

Cum se explica aceasta aparenta neconcordanta intre promisiunea facuta de Mantuitorul si ceea ce s-a intamplat de fapt? Sfanta Scriptura ne spune ca in moarte nu este " nici chibzuiala, nici stiinta, nici lucrare"(Eclesiastul 9:10 - am dat doar un singur exemplu). Cel ce moare nu are constienta timpului. Talharul mantuit stie doar ca a inchis ochii si, in clipa urmatoare i-a deschis in fata Mantutorului (la invierea mortilor), chiar daca intre aceste doua momente au trecut mii de ani. "Astazi vei fi cu Mine in rai" se implineste pentru talharul mantuit.

Dumneata ai o alta explicatie la faptul ca Domnul Iisus Hristos spune, intr-o zi, "astazi vei fi cu Mine in rai", iar peste trei zile spune "inca nu M-am suit la Tatal"? Daca insisti pe teoria sufletului nemuritor, Il faci mincinos pe Mantuitorul. Sau, poate vei vrea sa spui ca de fapt Mantuitorul a fost in rai cu talharul (in aceeasi zi in care a fost rastignit), dar Tatal nu era acolo.

Citat:

În prealabil postat de gabriel 30 (Post 260632)
Dar poate cel mai deosebit verset,pe care (neo)protestantii il evita cu eleganta sa-l abordeze este cel referitor la pilda lui lazar si al bogatului nemilostiv.
Acolo ne sunt prezentate SPIRITELE sau SUFLETELE,si nu TRUPURILE celor 2.
Conform acelor versete,sufletele au constienta dupa moartea trupului,nu dispar in neant....

Acel fragment nu este ocolit de (neo)protestanti. Este foarte apreciat pentru invatatura lasata de Domnul Iisus Hristos in acea pilda. Acea invatatura o gasim concluzionata la sfarsitul pildei: "Dacã nu ascultã de Moise si de prooroci, nu vor crede nici dacã ar învia cineva dintre morti."

Dumneata folosesti aceasta pilda pentru a demonstra nemurirea sufletelor? Ce fel de suflete sunt acelea care au parti trupesti (degete si limba) si suferinte trupesti? Nu cumva puneti accentul pe ceva ce nu exista?

vasinec7 18.06.2010 22:05:32

Citat:

În prealabil postat de Danut7 (Post 260639)
Iara ti-ai dat cu bata in balta ...

Sambata placuta :)

Multumesc. O zi cu Domnul, iti doresc.

iustin10 18.06.2010 22:09:12

@vasinec
La noi ortodoxi,si cred ca la toti crestini,cea mai mare sarbatoare este sarbatoarea Invierii.Cum deci spui tu ca nu credem in inviere? Invierea este cea mai mare speranta a orcarui crestin .Dar nu numai invierea,sper ca esti de acord,ci si un raspuns bun la Judecata,caci daca invii pentru osanda,ce sens si bucurie mai are invierea?
Invierea este biruinta asupra mortii ,moartea cea hada,prin neantul sau,si lipsa de sens,si durerea nefiintei.
Nu este nici o contradictie intre opinile noastre .In esenta credem in aceiasi inviere,care o va aduce Domnul la venirea Sa.
Atunci de ce te agiti atat,ca si cum ar fi mari diferente?
Doar pt ca Domnul a zis "Ce-ti pasa tie daca unii dintre cei ce stau aici nu vor gusta moartea pana la venirea Mea "

Ora este GMT +3. Ora este acum 02:27:37.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.