Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Maica Domnului (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=7376)

tricesimusseptimus 26.10.2009 12:27:33

Citat:

În prealabil postat de Danut7 (Post 176117)
vezi ca astia doi cred ca Iisus e Mihail (trice... si condor) :) uite o noua masura "inalta"

Fi atent la nuanțe: arhanghelul Mihail este Iisus, sau mai exact așa mai este numit în Scripturi. Hristos poate apărea și sub forma unui înger (cum a apărut în mai multe situații mai ales în VT).

tricesimusseptimus 26.10.2009 12:36:49

Citat:

În prealabil postat de MariS_ (Post 176123)
Multumesc Danut7.
Mie mi se pare ca unii fac din Scriptura un fel de cub magic,
din ala colorat cu care se joaca tinerii isteti, si apoi scot din
el fel si fel de combinatii si se minuneaza de ceea ce le-a iesit.

Dacă tot ați adus vorba, Sfânta Tradiție pare un astfel de "cub magic" din care ies tot felul de magii, Taine, misticisme și combinații extra-biblice ori chiar anti-biblice.

Citat:

Pe de alta parte, se considera ca Sfanta Scriptura contine
INTREGUL adevar, or ADEVARUL e infinit, nu poate fi prins
TOTAL in nici o carte.

Așa o fi. Dvs care știți cât de mare este adevărul și până unde se întinde puteți face această afirmație, eu nu pot să o verific. Însă știu un lucru: în Biblie se cuprinde tot ce avem nevoie pentru cunoștința mântuirii noastre, aici găsim toate regulile privitoare la învățătura și practica creștină. Dacă o să căutați asemenea reguli în alte părți, o să ajungeți la erezii precum cultul acesta al Mariei...

MariS_ 26.10.2009 13:19:44

Citat:

În prealabil postat de tricesimusseptimus (Post 176153)
Dacă tot ați adus vorba, Sfânta Tradiție pare un astfel de "cub magic" din care ies tot felul de magii, Taine, misticisme și combinații extra-biblice ori chiar anti-biblice.

Așa o fi. Dvs care știți cât de mare este adevărul și până unde se întinde puteți face această afirmație, eu nu pot să o verific. Însă știu un lucru: în Biblie se cuprinde tot ce avem nevoie pentru cunoștința mântuirii noastre, aici găsim toate regulile privitoare la învățătura și practica creștină. Dacă o să căutați asemenea reguli în alte părți, o să ajungeți la erezii precum cultul acesta al Mariei...

Domnule, adevarul este insusi Domnul nostru Iisus Hristos si nu va
suspectez ca nu stiti acest lucru. Si nici neinteligenta de a-L margini.
Probabil c-am exagerat cu cubul magic, si regret, dar eram suparat
ca veniti cu "demonstratii" logice pentru a va impune punctul de
vedere. In ceea ce priveste afirmatia:
"în Biblie se cuprinde tot ce avem nevoie pentru cunoștința mântuirii noastre, aici găsim toate regulile privitoare la învățătura și practica creștină."
Daca in ceea ce priveste prima parte a afirmatiei sunt de acord, cu
amendamentul ca in loc de "tot" as pune "baza", ultima parte mi se
pare incompleta. Dar va repet ce v-am spus si despre sabat: nu ma
deranjeaza optiunile dvs., ma deranjeaza asa-zisele "demonstratii".
Eu unul nu stiu daca voi va mantuiti sau nu doar cu Scriptura. Sa
dea Domnul sa va mantuiti. Eu stiu ca Domnul Iisus a spalat picioarele
apostolilor, inclusiv ale lui Iuda, iar noi aruncam apa unul in fata altuia.
Mai bine sa luam exemplul Mantuitorului si sa ne smerim si noi. Sa-L
lasam pe Dumnezeu sa judece.

tricesimusseptimus 26.10.2009 14:45:42

Citat:

În prealabil postat de MariS_ (Post 176160)
Domnule, adevarul este insusi Domnul nostru Iisus Hristos si nu va
suspectez ca nu stiti acest lucru. Si nici neinteligenta de a-L margini.
Probabil c-am exagerat cu cubul magic, si regret, dar eram suparat
ca veniti cu "demonstratii" logice pentru a va impune punctul de
vedere.

Nu doresc să-mi impun punctul de vedere. La urma urmei să zicem că a fost doar o informație în plus. Decizia ne aparține personal fiecăruia, nu putem obliga pe nimeni să-și însușească punctul nostru de vedere.

Citat:

In ceea ce priveste afirmatia:
"în Biblie se cuprinde tot ce avem nevoie pentru cunoștința mântuirii noastre, aici găsim toate regulile privitoare la învățătura și practica creștină."
Daca in ceea ce priveste prima parte a afirmatiei sunt de acord, cu
amendamentul ca in loc de "tot" as pune "baza", ultima parte mi se
pare incompleta.

Aveți dreptate, cred că n-a fost cea mai fericită formulare. Poate mai corect era să spun "principiile privitoare la practica creștină".

Citat:

Eu unul nu stiu daca voi va mantuiti sau nu doar cu Scriptura. Sa
dea Domnul sa va mantuiti.

Mul'umesc, asemenea. Nici eu nu am această certitudine. Informația nu este suficientă, ea trebuie să fie dublată și de o viețuire conformă.

omuletul 26.10.2009 17:14:41

Citat:

Mie mi se pare ca unii fac din Scriptura un fel de cub magic,

Voi reposta (probabil a saptea oara) aceeasi intrebare, referitoare la Sfanta Scriptura. Ca sa nu se creada ca fac un "cub magic".

De ce Sfintii Apostoli ai Domnului Iisus Hristos nu au pomenit-o deloc pe Maica Domnului, in epistolele lor?

Dvs. ati oferit unele raspunsuri, pe care admin-ul le-a sters.

Probabil era dornic sa raspunda dumnealui la aceasta intrebare. Asa ca, il rog pe "admin" sa ofere un raspuns la aceasta intrebare (altul decat acela de a sterge postarile si a bana userii fara motiv).

MariS_ 26.10.2009 18:45:26

Am sa raspund eu omuletului, dar mai intai am doua nelamuriri pe
care doresc sa le lumineze.
--------------
În prealabil postat de condor
Domnul Iisus Hristos S-a intrupat, prin fecioara Maria, ca Om nu ca Dumnezeu. El si-a lepadat natura Sa dumnezeiasca. O spun Sfintii Apostoli, pe care nu-i credeti si a caror atitudine nu o considerati demna de urmat (va credeti mai sfinti decat Sfintii Apostoli, care nu au pomenit de Maria in invataturile lor despre mantuire).

"El, macar ca avea chipul lui Dumnezeu, totusi n-a crezut ca un lucru de apucat sa fie deopotriva cu Dumnezeu, ci S-a dezbracat pe sine insus si a luat chip de rob, facandu-se asemenea oamenilor." (Filipeni 2:6,7).
--------------
Prima nelamurire: cum s-a lepadat Hristos de natura Sa dumnezeiasca?
A doua nelamurire: cum de nu L-au recunoscut mai marii fariseilor pe Hristos?

GeorgeS 26.10.2009 19:09:56

Draga MariS ,Domnul nostru Iisus Hristos nu s-a lepadat niciodata de firea sa dumnezeiasca.Nu putea sa se lepede de ceva ce avea din vesnicie.In toata activitatea sa pamanteasca s-a manifestat atat ca Dumnezeu cat si ca Om.Sfintii Parinti vorbesc despre "inomenirea" Fiului lui Dumnezeu si nu de "indumnezeirea" Fiului Fecioarei pentru ca Dumnezeu era deja si s-a facut Om. Ca Dumnezeu a facut minuni:a inviat mortii, a vindecat bolnavii, a inmultit painile ,a certat viforul vanturilor etc. dar s-a manifestat si ca om (afara de pacat!):a plans pentru Lazar, a dormit in corabie, a flamanzit inainte de ispitire, s-a bucurat cu duhul.

In ceea ce priveste versetul de la Filipeni , ai auzit de termenul de "kenoza"?
Kenosis in greaca inseamna golire, desertare, si semnifica actiunea voluntara a lui Hristos de a renunta de buna voie la slava sa cea dumnezeiasca ,dar nu la Dumnezeire ca fire!
Kenoza se vede foarte bine la Praznicul Schimbarii la Fata atunci cand le-a dat voie Apostolilor sa-L vada atat cat puteau ei sa perceapa din slava Sa , in restul misiunii sale s-a golit de acesta slava pentru a putea fi in mijlocul oamenilor si acestia sa nu moara!
Citeste troparul Schimbarii la Fata si vei vedea aceste lucruri.

georgeval 26.10.2009 19:11:13

Este evidenta influenta teologie protestante in cazul domnului condor- teoriile chenotice din teologia protestanta sustin ca Mantuitorul in urma intruparii a renuntat la dumnezeire sau ca a renuntat pe Cruce la dumnezeire.
Eu am sa amintesc cuvintele Sfantului Ioan Gura de Aur: "Hristos prin intrupare a devenit ceea ce nu era-om, insa a ramas ceea ce era- Dumnezeu"

MariS_ 26.10.2009 19:19:04

Pentru GeorgeS si georgeval:
Intrebarile sunt pentru condor, omuletul, patitul, ...
nu pentru ortodocsi. Lasati sa ma lamureasca ei...

Repet:
Am sa raspund eu omuletului, dar mai intai am doua nelamuriri pe
care doresc sa mi le lumineze.
--------------
În prealabil postat de condor
Domnul Iisus Hristos S-a intrupat, prin fecioara Maria, ca Om nu ca Dumnezeu. El si-a lepadat natura Sa dumnezeiasca. O spun Sfintii Apostoli, pe care nu-i credeti si a caror atitudine nu o considerati demna de urmat (va credeti mai sfinti decat Sfintii Apostoli, care nu au pomenit de Maria in invataturile lor despre mantuire).

"El, macar ca avea chipul lui Dumnezeu, totusi n-a crezut ca un lucru de apucat sa fie deopotriva cu Dumnezeu, ci S-a dezbracat pe sine insus si a luat chip de rob, facandu-se asemenea oamenilor." (Filipeni 2:6,7).
--------------
Prima nelamurire: cum S-a lepadat Hristos de natura Sa dumnezeiasca?

omuletul 26.10.2009 19:23:08

Citat:

În prealabil postat de MariS_ (Post 176260)
Prima nelamurire: cum s-a lepadat Hristos de natura Sa dumnezeiasca?

Nu stiu sa va raspund. Stiu doar ca Sfantul Apostol Pavel ne vorbeste despre faptul ca Domnul Iisus Hristos nu a vrut sa fie ca Dumnezeu si "S-a dezbracat pe sine insusi si a luat chip de rob facandu-se asemenea oamenilor" (Filipeni 2:7)

Citat:

În prealabil postat de MariS_ (Post 176260)

Profetiile descriu cele doua veniri ale Domnului Iisus Hristos: una ca Miel de jertfa rascumparatoare si a doua venire ca Imparat si Judecator (Leul din semintia lui Iuda, radacina lui David- Apocalipsa 5:5).

Fariseii, in ingamfarea lor, nu l-au recunoscut pe Miel. Ei asteptau sa vina "leul" si sa-i elibereze (Sfanta Scriptura descrie unele episoade cand voiau sa-L faca imparat pe Domnul Iisus Hristos). Este greu de inteles orbirea fariseilor (mai ales cand citesti Isaia cap. 53).

Cand esti legat de imparatia pamanteasca nu-L recunosti pe cel ce este Imparat al Cerului.

Ora este GMT +3. Ora este acum 18:33:37.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.