![]() |
Citat:
iar cel neconform este cel prin stropire dar facut de latini, deci eretici shi aflatzi in schisma... iar despre botezul facut in covata sau lighean spune ca nu este conform cu sfintele canoane shi ar trebui sa se faca prin afundari complete, deci sf respectiv incearca o indreptare a ritualului shi a procedurii intru pastrarea predaniilor dar botezul acela facut de ortodocsi care nu este chiar perfect deci completa afundare, se specifica, eu asha deduc, ca ar fi valid caci nu se spune ca trebuie refacut asha cum mintzi dumneata aparandui pe schismaticii domniei tale, iar cei din manastire rafaceau botezul ereticilor considerandu-l invalid, caci botezul este shi Duh Sfant nu numai afundari complete deci nu trebuie refacut nici un botez neexact facut de creshtini-ortodocsi asha cum ne sfatuieshti dumneata care cred ca eshti pierdut in continuare in spatziu intrucat itzi permitzi sa faci afirmatzii rautaciuase shi foarte urate, purtat de canoniada cu care scotzi paiele din ochii altora, pidalionul shi sfantul respectiv ne cheama la indreptare shi mentzinerea predaniilor deci ne pazeshte de erezie shi ne povatzuieshte pe cand dumneata shi probabil BOSV, nu shtiu despre ei nimic, deci nu afirm despre ei ci zic doar cine shtie? treaba lor... afirmatzi refacerea botezului shi rebotezatzi orice, adica shi pe cei ce nu trebuiesc rebotezatzi caci nu sunt permise doua botezuri valide, deci suntetzi shi in nerespectarea canoanelor incercand sa le respectatzi spre moarte shi nu spre viatza shi mantuire asha ca shi literele canoanelor folositzi litera spre litera care ucide shi nu spre litera, punctul shi virgula care este Hristos shi care da Viatza... deci degeaba ma contrazici cu voiREA ce pare indreptatzita ca nu pricepi sensul, fiindca eshti orbit de ingrijorare shi nelinishte shi atunci exagerezi in nepasare shi invederarea catre altzii a canoanelor shi calendarului shi randuielilor procedand exact ca fariseii care purtau nu o canoniada ci o legaliada asha cum latinii faceau cruciada sau musulmanii razboaiele lor de supunere.... astfel ca tzi-am spus ai pierdut "Duhul Tau cel Bun care ma va povatzui la Pamantul Dreptatzii" shi te-ai apropiat de minciuna caci nu cautzi Adevarul lui Hristos ci eshti imbatat de alt adevar shi alta dreptate caci nu cunoshti nici ce este dreptate shi nici adevarul... domnule nici ieu nu-s mai breaz ca domnia ta, shi de aceea shi sufar cumplit dar nadajduim in Hristos sa ne ajute sa scapam de coshmar shi sa primim Adevarul care ne va elibera de minciuna shi scoate din patimi ducandu-ne in tzarcul din muntele lui Dumnezeu. :) Deci sfaturile cu sa-shi intrebe copiii parintzii shi sa-shi refaca botezurile sunt din putzul gandirii unor schismatici ce nu respecta canoanele ce spun cand shi cum shi in ce conditzii se refac botezurile caci interpretarile tale Rafael sunt fanteziste shi exagerate negand tot ce este neexact ca trebuind a fi refacut... lucru care este aberant.... fiindca nu noi socotim exactitatea ci Hristos, noi ne straduim sa mentzinem predaniile shi sa ne indreptam, sa iertam shi nu sa scoatem paiele perfectziunii de la fratzii noshtrii pe baza interpretarile noastre absurde din cuvintele sfinte ale Parintzilor care sunt altceva decat cum tzi se pare tzie ca ar trebui folosite... deci ma iarta dar dumneata deshi ai putea sa pricepi ce citeshti ca eshti capabil, preferi sa pricepi asha cum ai vrea dumneata... lucru care fatalmente vad ca te duce la canoniada paielor din ochii altora culminand cu hule shi afirmatzii grave shi sfaturi fanteziste date credincioshilor botezatzi in ortodoxie... sa incercam totushi sa nu fim manipulatzi de gLumeail mare arhicon din vazduh... ???:(:( |
mai citeste odata textul pe care l-am citat din pidalion si vezi ca acolo scrie foarte clar : botezul facut de ortodocsi daca se face numai prin stropire NU SFINTESTE ... am sa citez din nou pentru tine exact cuvintele care spun asta clar , ca sa nu mai treci cu vederea intentionat ceea ce nu iti convine ...
" trei sunt prea de nevoie , si cu adevarat cu totul neaparate la taina sfantului botez : apa sfintita , afundare si scoatere intreite si chemarea celor trei ipostasuri dumnezeiesti ... de vreme ce , cum am zis , sunt de nevoie si intaritoare ale adevarului si dreptslavitorului botez . si fara de acestea nu numai nu se savarseste botezul ci cu totul nici nu poate a se numi botez[/u] " papa pelaghie intru un glas cu aceasta hotaraste : " ca , neaparat trebuie ca cele trei afundari la sfantul botez " " al lui ioan gura de aur in voroava 24 la ioan unde zice : " care este cuvantul botezului ? dumnezeiestii inchipuiri se savarsesc intru el , mormant , si omorare , si inviere si viata . si toate acestea in apa , omul cel vechi se ingroapa , si afundandu-se jos se ascunde tot de odata . apoi iarasi iesind noi , cel nou se ridica iarasi " . si iarasi in voroava 40 la cea catre corinteni : " si a ne boteza si a ne afunda , apoi iarasi a iesi din apa . este nchipuirea pogorarii lui in iad , si iesirii de acolo . pentru aceasta si mormant pe botez il numeste pavel , zicand : impreuna ne-am ingropat cu el prin botez " " " ca botezul nu se savarseste prin singure chemarile cele ale sfintei treimi , ci are trebuinta neaparat de inchipuirea mortii si a ingroparii si a invierii Domnului . ca nici singura credinta cea in treime mantuieste pe cel ce se boteaza , ci impreuna cu dansa de nevoie este si credinta cea intru moartea lui Hristos si asa prin amandoua intru acestea in mantuire si in fericire . ca zice marele Vasile : " in trei afundari si in trei chemari , taina botezului se savarseste , ca si chipul mortii lui sa se inchipuiasca si cu predanisirea cunostintei de Dumnezeu sa ne luminam la suflet cei ce ne botezam " " " inseamna insa ca precum zicem ca botezul apusenilor este eretic si neprimit , pentru cele ce s-au zis , asa se cade si noi dreptslavitorii sa luam aminte bine la al nostru a nu se face in ligheanuri si in covatele intru care abia se afunda parte din picioarele copiilor ce se boteaza . pentru aceasta , de vreme ce mustram pe apuseni ca au stricat apostolescul botez , apoi se cade si noi dreptslavitorii sa luam aminte bine la al nostru , a nu se face in ligheanuri sau scafe , in care abia sa se afunde o particica din picioarele pruncilor si se varsa sfanta apa . pentru aceasta se cuvine , de vreme ce mustram pe latini sa pazim pe al nostru botez neprimejduit si neprihanit . si dupa aceasta precum si pentru toate celelalte purtare de grija si datorie sta asupra pastorilor sufletelor , noi insa facem lucrul pandarului , si strigam dand stire . iar el sa ia aminte de datoriile lorusi ca unii ce au a da si cuvant . din cuvintele de mai extrag cele ce se spun despre botezul cu trei stropiri : - " si fara de acestea nu numai nu se savarseste botezul ci cu totul nici nu poate a se numi botez " ... adica fara de cele trei afundari botezul nu este botez si nu se savarseste nici o sfintire ... - " ca botezul nu se savarseste prin singure chemarile cele ale sfintei treimi , ci are trebuinta neaparat de inchipuirea mortii si a ingroparii si a invierii Domnului . ca nici singura credinta cea in treime mantuieste pe cel ce se boteaza , ci impreuna cu dansa de nevoie este si credinta cea intru moartea lui Hristos si asa prin amandoua intru acestea in mantuire si in fericire - " botezul apusenilor este eretic si neprimit , pentru cele ce s-au zis " , adica deci botezul catolicilor este neprimit din cauza celor care s-au zis , adica din cauza ca se face prin cele trei stropiri in loc de afundari ... apoi " de vreme ce mustram pe latini sa pazim pe al nostru botez neprimejduit si neprihanit " ... adica daca ortodocsii fac un botez prin stropiri acesta devine prihanit adica nu mai da sfintire ... neprihanire inseamna sfintire , deci prihanire inseamna nesfintire , daca nu stiai ... |
eu cand vad cate inselaciuni exista in bor , sincer imi vine sa nu mai scriu pe aicea nimic , caci ma tem ca imi pierd timpul degeaba , caci oricum cauza este pierduta pentru cei mai multi ... pentru unii chiar ma apuca desnadejdea , cand vad cate interpretari gresite fac impotriva propriei lor mantuiri ... ii vad pe unii ca hulesc pe duhul sfant , ii vad pe altii ca se impotrivesc pe fata sfintelor canoane sau ca le interpreteaza dupa mintea lor si se impotrivesc adevarului atat de clar exprimat in acele canoane , incat ma gandesc sa nu mai scriu ... poate ca mai bine ar fi sa continui pe alta cale , sa ma rog adica cu rugaciunea lui Iisus pentru lumea asta si sa imi vad de viata mea si de pacatele mele ... poate ca as avea o viata mai plina de bucurii daca nu m-as mai uita la ratacirile care se intampla azi ... inainte asa eram : ma rugam cu rugaciunea si nu imi pasa de ce fac cutare sau cutare ... poate ca asa ar fi mai bine : sa me reintorc la vechea obisnuinta ...
|
tzi-am zis ca interpretezi peste ca sa potzi face canoniada...
e vorba ca fara toate acelea, nu se poate face botez, -fara apa sfintzita, -fara trei afundari shi coateri deci nu doua sau nu una, -chemarea celor trei ipostasuri Dumnezeieshti -deci ereticii au botezuri nevalide caci rugaciunile lor nu au cum sfintzii apa caci Dumnezeu nu sfintzeshte apa celor cu invatzatura mincinoasa sau cu inovatzii -nu este acceptata stropirea doar intrucat sensul este Afundare shi Scoatere -nu este aceptat botezul in numele unuia sau doua ipostasuri ci in Numele Sfintei Treimi, pentru fiecare facandu-se o afundare scoatere... iar dupa cum observ se vorbeshte ca sa luam aminte la noi ca sa facem botezurile cat mai canonice, shi nu se specifica cum interpretezi dumneata ca botezurile care ar fi facute de ortodocshi din afundari partziale deci necomplete ar fi invalide shi trebuie rebotezatzi ci ca sa nu criticam pe altzii shi sa facem noi stramb deci nu se specifica necesitatea in cazul nostru a rebotezarii ci doar necesitatea indreptarii shi mentzinerea predaniei cat mai canonice shi nicidecum invaliditatea asha cum spui dumneata.... chiar daca s-au facut poate rudimentar in ligheane prea mici sau alte lucruri fiind necesara varsarea apei caci este alta semnificatzia, Afundarea shi scoaterea este una shi varsarea este alta, caci se pierde semnificatzia, shi se ajunge la a se varsa pana la urma de trei ori inloc de trei afundari daca ligheanul sau covata este prea micutza, shi cum invatzatura greshita este molipsitoare sfantul perinte incearca sa ne cheme spre indreptare shi pastrare a unui ritual sfant fara inovatzii pe baza de saracie sau conditzii inadegvate.... deci nu vad nici o contradictzie in interpretarile mele, cu lucrurile pe care le-ai postat ci vad judecata ta care le considera invalide pe ale noastre, nu pentru ca apa sfintzita a lipsit, nici pentru ca au fost trei afundari-scoateri shi nici ca s-a facut botezul in numele celor trei ipostasuri Dumnezeieshti ci dumneata le consideri invalide interpretand greshit pentru ca nu a fost afundare completa sau ca au sarit picuri pe jos sau ca nu au avut conditzii corespunzatoare sau alte lucruri care nu invalideaza botezul ci se cere sa se caute sa se faca cat mai canonic spre neprihanire, deci nicidecum nu spune sa se refaca botezul ortodox cum afirmi dumneata... interpretand cadeobicei absurd... ci le considera invalide botezul ereticilor, caci este stropire sau turnare in loc de afundare, botez nu cu trei afundari ci cu una sau doua, shi nu in numele celor trei ipostase Dumnezeieshti, ca sa nu mai vorbim ca Duhul Rugaciunilor shi Chemarilor ce sfintzesc apa , la eretici nu sunt ascultate deoarece sunt invatzaturi mincinoase shi inovatzii shi rastalmaciri, deci aceia sunt eretici.... Astfel ca trebuie sa cautzi in canoane cand este permisa rebotezarea, shi cand se considera un botez invalid adica nul... sau in ce conditzii un botez ortodox ar fi invalid adica trebuie repetat.... caci nicintr-un caz nu se reface botezul ortodox doar pentru ca a fost prea putzina apa sau s-a varsat apa pe cap deoarece era ligheanul prea mic shi se afundau-scoteau doar picioarele, sau alte cazuri similare, ci acestea nu atat ca sunt invalide ci duc la molipsirea unor practici cu alte semnificatzii, caci turnarea sau stropirea nu e tot una cu Afundarea-Scoaterea... deci arata-mi ce zic respectivele canoane in privintza repetarii botezului din motivele pe care tzi le-am zis, adica pentru apa prea putzina, pentru turnarea apei ca sa ajunga pe tot corpul? caci dumneata inventezi ca se face in BOR botez ca la eretici prin stropire, in BOR se face prin afundare.... Dar ca sa terminam discutzia, eu tzin minte ca am citit pe forum ca sf Ap Filip a botezat pe cineva sau in alta parte a fost botezat cineva de sus de le Dumnezeu, la maturitate fiind prin deschiderea cerului... deci iata ca in lipsa de apa, sau vana sau covata adanca, pentru credintza shi rugaciune le-a dat Dumnezeu cu ce sa fie botezat cel ce vrea sa se boteze shi crede ca Hristos il poate Mantui.... shi sa nu-mi spui iarashi ca a fost necanonic shi sa-l pui pe respectivul sa se reboteze.... deci sa fim serioshi.... nici un ortodox nu trebuie rebotezat pentru litera care ucide daca s-a tzinut seama de predaniile sf canonoane... care sunt pline de litera care da Viatza... deci v-am zis ca voi care rebotezatzi in mod absurd pe cei botezatzi deja in creshtin-ortodoxie, necinstitzi defapt Botezul... shi-l calcatzi in picioare caci nu potzi anula un botez ca nu a fost facut asha cum ar fi vrut Rafail sau altul... ca a vazut el ca i-a ramas la copil o manutza afara sau o shuvitza sau alte asemenea prostii.... daca oricum s-a cautat sa se respecte cat mai in amanunt shi rugaciunile shi procedura shi predaniile shi credintza.... deci draga Rafail.... v-am spus ca voi ar trebui sa va revenitzi in fire shi sa va facetzi curat in ograda vostra shi intre sminteli shi sa nu mai creatzi/semanatzi schisma shi in BOR asemenea cum v-atzi rupt voi de Hristos pe diferite motive... deci botezul cu adevarat invalid este cel eretic iar botezul mai bun sau mai rau facut in Ortodoxie nu se reface ci se incearca sa fie facut cat mai canonic shi neprihanit in litera care da Viatza shi nu aia care ucide caci aia care ucide ar trebui sa ucida pacatul shi nu pacatosul sau pe Hristos, caci "a" vine de la Adevar shi de aceea este Afundare-Scoatere in numele sfintei Treimi. apoi daca nu te-ai lamurit nici acuma... eu nu mai continui ca oricum voi vretzi sa umblatzi dupa paie... shi nu ma refer la cirta shi iota caci acelea toate trebuiesc respectate, caci un copil o cirta are shi daca nu i-o respectzi fiindca tu ai o plasa cu paie atunci sa vezi dumneata cum o sa-tzi zica iar Hristos, ca mai bine ishi leaga o piatra de gat shi se arunca in mare decat sa faca cineva rau unuia din aceshti mici copilashi ai lui Hristos.... ???:(:( |
Cu botezul ortodox de doua ori nici eu nu sunt de acord, desi ii admir pe cei de pa stil vechi pentru faptul ca au pastrat sarbatorile crestine in forma initiala.
Se poate gresi uneori si din mandrie ori din dorinta de a face lucruri hipercorecte. Ar fi existat oare posibilitatea de a ramane pe stil vechi si de a-i influenta preotii ortodocsi de pe stil nou sa practice corect taina Botezului fara anularea Botezului lor? Intreb pentru ca nu stiu. Poate ca astfel, din interior, ar fi putut sa-i influenteze mai bine pe preotii greco-catolici care au trecut la Otodoxie si pe urmasii acestora sa efectueze corect botezul. Oare atunci,in 1923, nu cumva au existat ispite pentru ambele grupari de ierarhi? Eu am fost botezata ortodox prin stropire si nu ma simt complexata din aceasta pricina. Urmaresc sa-mi botez finii, insa, prin trei afundari. Gandul ca, daca ar trebui sa trec pe stil vechi, mi s-ar cere sa ma botez inca o data nu-l pot accepta. Mi se pare esential Duhul Sfant care se coboara peste prunc in timpul Botezului pentru rugaciunile preotului si ale nasului. Daca Duhul Sfant nu coboara, atunci intr-adevar e grav, chiar daca acel copil s-ar boteza prin trei afundari. Nu stiu daca e mai importanta cantitatea de Agheasma consumata cu acest prilej, decat calitatea duhovniceasca a celor implicati in actul Botezului: preot, nasi, parinti, copil. Ma consolez cu gandul ca pentru botezul pocaintei si pentru cel al muceniciei in mod sigur nu mai exista nimic specific pentru stil nou sau pentru stil vechi. Dumnezeu sa implineasca ceea ce ne lipseste cum va sti! |
vezi vsovi ca gresesti ? citeste mai cu atentie si ai sa vezi ca in textul care l-am citat din pidalion , se spune clar ca nu este botez daca il faci numai prin stropire si nu prin afundare ... nu mai repet acelasi lucru de atatea ori ... eu am citit textul si asa am vazut ... mai citeste-l si tu si ai sa vezi ...
" al lui ioan gura de aur in voroava 24 la ioan unde zice : " care este cuvantul botezului ? dumnezeiestii inchipuiri se savarsesc intru el , mormant , si omorare , si inviere si viata . si toate acestea in apa , omul cel vechi se ingroapa , si afundandu-se jos se ascunde tot de odata . apoi iarasi iesind noi , cel nou se ridica iarasi " . si iarasi in voroava 40 la cea catre corinteni : " si a ne boteza si a ne afunda , apoi iarasi a iesi din apa . este inchipuirea pogorarii lui in iad , si iesirii de acolo . pentru aceasta si mormant pe botez il numeste pavel , zicand : impreuna ne-am ingropat cu el prin botez " " " ca botezul nu se savarseste prin singure chemarile cele ale sfintei treimi , ci are trebuinta neaparat de inchipuirea mortii si a ingroparii si a invierii Domnului . ca nici singura credinta cea in treime mantuieste pe cel ce se boteaza , ci impreuna cu dansa de nevoie este si credinta cea intru moartea lui Hristos si asa prin amandoua intru acestea in mantuire si in fericire . ca zice marele Vasile : " in trei afundari si in trei chemari , taina botezului se savarseste , ca si chipul mortii lui sa se inchipuiasca si cu predanisirea cunostintei de Dumnezeu sa ne luminam la suflet cei ce ne botezam " " din aceste texte se vede clar ca nu este suficienta numai pomenirea credintei in sfanta treime prin cele trei afundari in numele sfintei treimi cum zici tu , ci este " neaparata " nevoie cum se spune ca sa se faca afundare si nu numai stropire , caci prin afundare se inchipuie moartea Domnului impreuna cu care si cel ce se boteaza se ingroapa ( se afunda ) iar iesirea inchipuie invierea Lui si a noastra ... deci daca ingroparea este simbolizata de afundarea noastra , asa cum Hristos s-a ingropat cu tot trupul si numai partial ( cu o parte de trup ) in moarte si s-a pogorat cu totul si numai partial in iad , tot asa si noi trebuie sa fim afundati cu tot trupul in apa caci numai asa se simbolizeaza cu adevarat ingroparea lui Hristos caci El nu s-a ingropat numai partial ; a spune ca s-a ingropat numai partial , numai cu o parte a trupului in groapa este o erezie , si tocmai de aceasta erezie se fac vinovati cei care fac botezul prin stropire caci ei neaga moartea Domnului ca si cum El a fost ingropat numai cu o parte a trupului in moarte si in mormant , adica ca si cum El a fost numai ranit si nu a stat in mormant ... deci botezul prin stropire neaga moartea Domnului si asta este o erezie ... apoi am sa mai citez iarasi si alte citate din textul de mai sus , unde se spune clar ca fara afundare si numai prin stropire ramai fara inchipuirea mortii si ingroparii si pogorarii la iad a Domnului ... |
drept aceea si pentru a se lucra totdeauna pomenirea negraitei acesteia faceri de bine a lui Dumnezeu catre om , si pentru a se lucra de aici inainte totdeauna mantuirea oamenilor prin moartea acestuia , atat insusi cel ce cu trupul a suferit moartea aceasta , si incepatorul mantuirii noastre Domnul , cat si dumnezeiestii sai ucenici , si toti purtatorii de Dumnezeu parinti su randuit , ca de nevoie si neaparat a toata Taina sa se faca inchipuirea mortii lui , si la toata sfintita lucrare si sfntenia bisericii noastre . dar dupa mai deosebitul tip , inchipuirea stapanestii morti , la taina botezului se lucreaza , prin cele trei afundari ce intru dansa se savarsesc . am zis dupa deosebitul tip , fiinca la toate celelalte , dinafara de om se face inchipuirea stapanestii morti . iar la sfantul botez insusi omul intru sinesi lucreaza pe moartea Domnului . adica insusi cel ce se boteaza cu inchipuire moare si impreuna se ingroapa cu Iisus in apa botezului . si martor la aceasta este insusi apostolul pavel zicand : cati in Hristos ne-am botezat intru moartea lui ne-am botezat , asadar impreuna ne-am ingropat cu dansul prin botez intru moarte . deci pentru ca sa se faca intru noi asemanarea mortii lui Hristos si a ingroparii sale celei de trei zile , de nevoie se cuvine sa se faca cele trei afundari . iar altminteri este cu neputinta . si asculta cat este de conglasuita cu dumnezeiasca scriptura si cu canoanele apostolilor si predanisirea parintilor cea despre nevoia cea neaparata a afundarilor , ca acolo si sfantul dionisie areopagitul invatatorul tainelor si contemporan cu apostolii cu obisnuita sa preaslavita graire acestea tainic le teologhiseste . deci are cel ce cu sfintenie se boteaza , pe simboliceasca invatatura ce tainic il povatuieste , ca cu cele trei afundari in apa , pe domneasca incepatoare moarte a ingroparii celei de trei zile si de trei nopti a lui Hristos datatoare de viata sa o urmeze . si iarasi , osebit intr-acea de tot acoperire ce prin apa s-a luat spre inchipuirea mortii . si a ingroparii celui pururea vecuitor . de trei ori ierarhul il boteaza impreuna cu cele trei afundari si scoateri , glasuind asupra celui ce se boteaza pe intreitul ipostas al dumnezeiestii fericiri - a sfantului chiril al ierusalimului in cuvintele cele catehisitoare . a sfantului atanasie celui mult patimitor la talcuirea apostolestii ziceri : impreuna saditi ne-am facut cu asemanarea mortii lui Hristos . a sfantului grigorie de nisa on cel catehicesc mai zice tot asa . al lui ioan gura de aur in voroava 24 la ioan unde zice : " care este cuvantul botezului ? dumnezeiestii inchipuiri se savarsesc intru el , mormant , si omorare , si inviere si viata . si toate acestea in apa , omul cel vechi se ingroapa , si afundandu-se jos se ascunde tot de odata . apoi iarasi iesind noi , cel nou se ridica iarasi " . si iarasi in voroava 40 la cea catre corinteni : " si a ne boteza si a ne afunda , apoi iarasi a iesi din apa . este nchipuirea pogorarii lui in iad , si iesirii de acolo . pentru aceasta si mormant pe botez il numeste pavel , zicand : impreuna ne-am ingropat cu el prin botez . si iarasi ceea ce est mitra la prunc , aceea este credinciosului apa . ca in apa se plasmuieste si se inchipuieste " . si ioan damaschin : prin cele trei afundari botezul pe cele trei zile ale ingroparii Domnului le inchipuieste[/u] . dar ce aduc spre marturie pe parintii nostri cei vechi catre intarirea neapararii afundarilor celor intru botez ? citeasca cela ce voieste pe inteleptul barbat corderie teologul latinilor ; si-l va vedea pe el in cuvantul lui despre botez , cum surpa pe socoteala cea rea a lui toma achinatul , care slaveste ca ar fi lucru adiator , de a se face botezul ori in trei afundari , ori nu ; si cum hotaraste a se pazi cu neschimbare cele trei afundari in trei iesiri , dupa randuiala botezului al rasaritestii noastre biserici . dar si insusi numele colimvritrilor ( scaldatorilor ) intru care se botezau si se scaldau cei ce se botezau , singur prin sinesi poate dovedi nevoia afundarilor , fara de multe alte dovezi . sa afla scrisa si lexiconul frantiscului privatu , ca sfantul oton prin trei afundari boteaza , temandu-se , insa , zice , ca nu cumva latinii stricand apostolestile legiuiri cele randuite asupra botezului , sa isi pricinuiasca lorusi ocara au poruncit sa-si faca colimvritre din marmura , si sa isi statorniceasca in launtru in biserici , mai inainte fiind decat fata pamantului ca un cot , pentru va sa poata intr-insele cu lesnire afunda pruncii botezandu-i . drept aceea si in biserica sfantului marcu din venetia si pana astazi se afla o colimvritra ca aceasta spre rusinarea papistilor . inca si papa pelaghie intru un glas cu aceasta hotaraste : " ca , neaparat trebuie ca cele trei afundari la sfantul botez " . deci de vreme ce cele trei afundari si iesiri sunt de nevoie intru botez , pentru a se inchipui prin ele moartea cea de trei zile si de trei nopti si ingroparea , si invierea Mantuitorului , cu care se da de la Dumnezeu oamenilor mantuirea , si lasarea pacatelor , si impacarea cu Dumnezeu ; apoi dar stropirea apusenilor lipsita fiind de afundari si de scoateri , prin urmare este lipsita si de inchipuirea mortii celei de trei zile si de trei nopti si a ingroparii si a invierii domnului . iar daca de acestea aratat este si marturisit , ca este lipsita si de tot darul si sfintenia si lasarea pacatelor . iar de se impotrivesc latinii zicand ca stropirea lor prin cele trei chemari ale sfintei treimi este datatoare de sfintenie si de dar , inata-se , ca botezul nu se savarseste prin singure chemarile cele ale sfintei treimi , ci are trebuinta neaparat de inchipuirea mortii si a ingroparii si a invierii Domnului . ca nici singura credinta cea in treime mantuieste pe cel ce se boteaza , ci impreuna cu dansa de nevoie este si credinta cea intru moartea lui Hristos si asa prin amandoua intru acestea in mantuire si in fericire . ca zice marele Vasile : in trei afundari si in trei chemari , taina botezului se savarseste , ca si chipul mortii lui sa se inchipuiasca si cu predanisirea cunostintei de Dumnezeu sa ne luminam la suflet cei ce ne botezam . inseamna insa ca precum zicem ca botezul apusenilor este eretic si neprimit , [b]pentru cele ce s-au zis , asa se cade si noi dreptslavitorii sa luam aminte bine la al nostru a nu se face in ligheanuri si in covatele intru care abia se afunda parte din picioarele copiilor ce se boteaza . pentru aceasta , de vreme ce mustram pe apuseni ca au stricat apostolescul botez , apoi se cade si noi dreptslavitorii sa luam aminte bine la al nostru , a nu se face in ligheanuri sau scafe , in care abia sa se afunde o particica din picioarele pruncilor si se varsa sfanta apa . pentru aceasta se cuvine , de vreme ce mustram pe latini sa pazim pe al nostru botez neprimejduit si neprihanit [b]. si dupa aceasta precum si pentru toate celelalte purtare de grija si datorie sta asupra pastorilor sufletelor , noi insa facem lucrul pandarului , si strigam dand stire . iar el sa ia aminte de datoriile lorusi ca unii ce au a da si cuvant .
offf , vsovi de ce interpretezi numai dupa mintea ta cea oarba textele sfinte si nu vrei sa accepti ceea ce nu iti convine din cauza patimilor mintii tale si judecarilor absurde pe care le faci ? de ce ma faci sa repet la nesfarsit aceleasi cuvinte odata ce si tu puteai foarte bine sa le citesti cu atentie si cu inima deschisa si sa le intelegi fara sa mai trebuiasca nici o explicatie ... citeste cu atentie si accepta si tu odata ca nu ai dreptate si te smereste si tu macar odata , caci se vede de la o posta ca vrei sa fie numai cum crezi tu , chiar si daca glasuiesti in contra sfintilor parinti ... citeste si vezi : 1. in primul rand ca numai prin afundare se inchipuie in botez moartea si pogorarea la iad a Domnului , iar prin stropire nu se inchipuiesc acestea : " osebit intr-acea de tot acoperire ce prin apa s-a luat spre inchipuirea mortii . si a ingroparii celui pururea vecuitor " " se savarsesc intru el , mormant , si omorare , si inviere si viata . si toate acestea in apa , omul cel vechi se ingroapa , si afundandu-se jos se ascunde tot de odata . apoi iarasi iesind noi , cel nou se ridica iarasi " ... " si a ne boteza si a ne afunda , apoi iarasi a iesi din apa . este nchipuirea pogorarii lui in iad , si iesirii de acolo " 2. apoi ca este de neaparata nevoie de a se inchipui moartea Domnului in sfantul botez iarasi citeste : " dar ce aduc spre marturie pe parintii nostri cei vechi catre intarirea neapararii afundarilor celor intru botez ? " " deci de vreme ce cele trei afundari si iesiri sunt de nevoie intru botez , pentru a se inchipui prin ele moartea cea de trei zile si de trei nopti si ingroparea , si invierea Mantuitorului , cu care se da de la Dumnezeu oamenilor mantuirea , si lasarea pacatelor , si impacarea cu Dumnezeu ; apoi dar stropirea apusenilor lipsita fiind de afundari si de scoateri , prin urmare este lipsita si de inchipuirea mortii celei de trei zile si de trei nopti si a ingroparii si a invierii domnului . iar daca de acestea aratat este si marturisit , ca este lipsita si de tot darul si sfintenia si lasarea pacatelor . iar de se impotrivesc latinii zicand ca stropirea lor prin cele trei chemari ale sfintei treimi este datatoare de sfintenie si de dar , inata-se , ca botezul nu se savarseste prin singure chemarile cele ale sfintei treimi , ci are trebuinta neaparat de inchipuirea mortii si a ingroparii si a invierii Domnului . ca nici singura credinta cea in treime mantuieste pe cel ce se boteaza , ci impreuna cu dansa de nevoie este si credinta cea intru moartea lui Hristos si asa prin amandoua intru acestea in mantuire si in fericire " " zice [u]marele Vasile : in trei afundari si in trei chemari , taina botezului se savarseste , ca si chipul mortii lui sa se inchipuiasca si cu predanisirea cunostintei de Dumnezeu sa ne luminam la suflet cei ce ne botezam " " botezul apusenilor este eretic si neprimit , pentru cele ce s-au zis , asa se cade si noi dreptslavitorii sa luam aminte bine la al nostru a nu se face in ligheanuri si in covatele intru care abia se afunda parte din picioarele copiilor ce se boteaza . pentru aceasta , de vreme ce mustram pe apuseni ca au stricat apostolescul botez , apoi se cade si noi dreptslavitorii sa luam aminte bine la al nostru , a nu se face in ligheanuri sau scafe , in care abia sa se afunde o particica din picioarele pruncilor " " pentru aceasta se cuvine , de vreme ce mustram pe latini sa pazim pe al nostru botez neprimejduit si neprihanit " |
deci iata vsovi ca erezie este botezul prin stropire care se face in ardeal si am impresia ca si in banat , adica prin locurile pe unde a fost introdusa credinta catolica ... oricum in ardeal eu am vazut cu ochii mei cum se fac botezurile invalide prin stropire , caci am stat acolo 5 ani ...
este adevarat ca in conditii de neputinta se poate face botezul si cu nisip sau orice material curat si nu este neaparat de a introduce omul cu totul in nisip caci nici nu se poate ... sa zicem ca cineva a nascut in desert si copilul este in primejdie de moarte din lipsa apei ... dar nefiind apa , si pentru a nu muri copilul nebotezat se poate in acest caz sa se boteze in nisip si nu este neaparat sa se ingroape cu totul in nisip ... insa aceasta este o situatie cu totul exceptionala cum a fost situatia talharului de pe cruce , care a murit nebotezat insa pentru credinta lui Mantuitorul i-a spus " azi vei fi cu Mine in rai " adica ca s-a mantuit fara botez numai prin credinta ... insa aceasta a fost o situatie cu totul exceptionala caci nu se putea sa se faca botez talharului de pe cruce , si in plus Duhul Sfant nu se pogorase si deci inca nu se faceau botezuri ... insa daca ajungi sa faci confuzie intre situatiile cu totul exceptionale pe care le-am enumerat mai sus si cele obisnuite in care exista apa suficienta si se poate cumpara covate mari in care poate incapea omul intreg chiar matur de ar fi ( caci nu poate spune nimeniu ca nu exista asemenea covate mari ) si spui ca se poate face botez prin stropire si in aceste situatii obisnuite , cazi inevitabil in erzie , iar botezul devine invalid si nesfintitor ... asa ca sa ia aminte cei carora le pasa de propria mantuire si sa intrebe daca au fost botezati invalid , caci fara un botez valid nu exista mantuire si atunci degeaba toata osteneala ... iar botezul invalid dupa sfintele canoane trebuie repetat fara exceptie ... am sa dau si un citat din pravila bisericeasca care sa spijine ceea ce am spus : " Ideea tainei se cultiva de slujitor ca si de primitor cu maximul de vointa realizabila raportata la Hristos, ea poate reduce unele forme cultice cand timpul si imprejurarile materiale lipsesc chiar si numai la un minimum de actiune executorie desfasurata potrivit cu puterea primitorului. Astfel, botezul grabnic, deja prevazut in Molitfelnic poate fi redus la rostirea formulei cu cele trei afundari ; ba unii spun ca lipsa apei ar putea fi suplinita cu nisip sau tarana , ba chiar s-ar putea dispensa de orice materie si forma cultica in cazul exceptional al muceniciei (Vietile Sfintilor 9 martie) , ca si talharul de pe cruce a carui marturisire raportata la Hristos , i-a suplinit si botezul si mirungerea si impartasania , etc , fiindca el si-a dovedit la maximum ideea mantuirii prin respingerea defaimarii si marturisirii active fata de celalalt osandit , prin rugaciunea suprema catre Iisus , pentru ca apoi sa dobandeasca supremul har : " Astazi vei fi cu mine in rai " (Luca 23,39-42). -Dumnezeu nu poate fi obligat sa acorde harul Sau numai prin formele mecanice si obisnuite ale cultului , ci el poate face cate voieste si vointa Lui poate raspunde la vointa receptiva pe deplin epuizata a omului , in orice situatii ar fi el (V. Liturghisirea). Insa , din aceste constatari sa nu se traga concluzia periculoasa de a se dispretui formele cultice normale intr-o viata normala, ci numai invataminte pentru orientarea si aprecierea vietii duhovnicesti desfasurata in mult-feluritele ei posibilitati de a exista (V. Ereziile, infranarea, Icoanele). " |
pff..cat e de citit..deci care i eretica sau schismatica? k pana citesc se face noapte si dimineata.:hmmm:
|
nu e nici una eretica sau schismatica ... eretici sunt insa ecumenistii de peste tot ... caci daca laudabila este bosvr ca s-a despartit de sinodul schismatic din bor , totusi nici bor nu este condamnabila caci nu are nici o anatema asupra ei ... ecumenistii au insa mai multe anateme asupra lor ... nu exista nici un canon care sa oblige la ceea ce a facut bosvr , adica sa se desparta de snodul schismatic al bor , deci bor nu se face vinovata cu nimic ... insa exista un canon care lauda pe cei care se despart de ierarhi schismatici care inca nu au fost anatemizati oficial ... deci daca ierarhii bor nu au fost inca anatemizati oficial de un sinod panortodox dar au asupra lor anateme exprimate de canoane, bor nu este obligata sa se desparta de el ... insa exista un canon care lauda pe cei care se despart de un sinod care are asupra lui anateme exprimate de canoane dar care nu s-a anatemizat in mod oficial de un sinod panortodox ... de unde se vede ca bor nu este condamnabila iar bosvr este laudabila ... asta e diferenta ...
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 17:42:12. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.