Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Nunta (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5022)
-   -   Este permis intr-o casatorie? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=10989)

Mihnea Dragomir 23.10.2010 20:18:12

Citat:

În prealabil postat de Rodica50 (Post 299851)
(...)
contraziceri privind ideile expuse aici.Si exista o contrazicere si intre expunere si semnatura.

Nu este nici o contradicție. Eu cred că poți fi bun creștin și te poți mântui și dacă nu ai convingerea absolută că toate impulsurile trupești vin direct de la dracul. Părerea mea.
Ura asta împotriva celor ale trupului eu nu o pot înțelege. Nu-mi dau seama dacă e chestie de confesiune sau chestie de culturi diferite (est-vest). Nu pot înțelege călugării care umblă cu părul năclăit, care nu se spală Duminica, sau care chiar nu se spală în general (am întâlnit cazuri). Eu nu cred că lui Hristos-Dumnezeu îi ești mai plăcut dacă disprețuiești trupul și îi interzici orice plăcere care este mai mult decât strictul necesar ca să supraviețuiești sau ca să te reproduci.

AndruscaCIM 23.10.2010 20:22:54

Poate ca nu prea inteleg eu atitudinea anumitor crestini de pe acest forum, si nici separarea gravitatii anumitor aspecte negative aparute in anumite casnicii, dar totusi care ar putea fi logica sfatuirii femeilor inselate si batute sa isi duca crucea, sa aiba rabdare...iar pe cele care sunt " supuse" la perversiuni sexuale...sa nu se lase umilite, sa ia atitudine, ba chiar sa dea divort?

Adica o femeie batuta, sau inselata nu e umilita, ba chiar are o cruce de dus si o ajuta sa se mantuiasca(!?!)...si numai perversiunile sexuale umilesc o fiinta?:39:

Rodica50 23.10.2010 20:26:57

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 299864)
Nu este nici o contradicție. Eu cred că poți fi bun creștin și te poți mântui și dacă nu ai convingerea absolută că toate impulsurile trupești vin direct de la dracul. Părerea mea.
Ura asta împotriva celor ale trupului eu nu o pot înțelege. Nu-mi dau seama dacă e chestie de confesiune sau chestie de culturi diferite (est-vest). Nu pot înțelege călugării care umblă cu părul năclăit, care nu se spală Duminica, sau care chiar nu se spală în general (am întâlnit cazuri). Eu nu cred că lui Hristos-Dumnezeu îi ești mai plăcut dacă disprețuiești trupul și îi interzici orice plăcere care este mai mult decât strictul necesar ca să supraviețuiești sau ca să te reproduci.

Mihnea, te invit, cu mare drag, sa citesti articolul Parintelui Dumitru Staniloaie- un mare teolog al secolului XX.Mie mi-a placut foarte mult si in aceasta lumina vad eu lucrurile, dar nu le pot spune atat de frumos, atat de adanc , atat de inspirat- vezi in postarile anterioare.

coralina 23.10.2010 21:06:38

Citat:

În prealabil postat de AndruscaCIM (Post 299868)
Poate ca nu prea inteleg eu atitudinea anumitor crestini de pe acest forum, si nici separarea gravitatii anumitor aspecte negative aparute in anumite casnicii, dar totusi care ar putea fi logica sfatuirii femeilor inselate si batute sa isi duca crucea, sa aiba rabdare...iar pe cele care sunt " supuse" la perversiuni sexuale...sa nu se lase umilite, sa ia atitudine, ba chiar sa dea divort?

Adica o femeie batuta, sau inselata nu e umilita, ba chiar are o cruce de dus si o ajuta sa se mantuiasca(!?!)...si numai perversiunile sexuale umilesc o fiinta?:39:

Foarte bine punctat!

Rodica50 23.10.2010 21:09:37

Citat:

În prealabil postat de coralina (Post 299879)
Foarte bine punctat!

As adauga faptul ca tot ce aduce atingere persoanei este un act de umilinta.

Fani71 23.10.2010 21:26:42

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 299864)

Sunt de acord cu dv aici.
Ce m-a deranjat mai sus a fost definitia mult prea exacta a ceea ce sotii pot sau nu pot face, cu explicitarea amanuntita a intentiilor etc.
Si, dupa definitia asta, daca nu ma insel, un preludiu care nu se finalizeaza, chiar daca nu binclude felatie, este pacatos, pentru ca manhgaierile care nu duc la un act eventual procreator nu intra in finalitatea actului trupesc?
Sau inteleg eu gresit?
Nu stiu, mi se pare ca se introduce prea multa analiza intr-un act care ar trebui sa fie spontan, necalculat.

Monalisa 23.10.2010 22:04:15

Cam asa gandesc si eu, totusi, se stie ce trebuie facut numai prin foarte multa rugaciune, asa reusim sa evitam pacatele mari.

Miha-anca 23.10.2010 22:07:32

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 299404)
Marele Arhitect ...

Marele Arhitect?!? Aceasta denumire ma duce cu gandul la masonerie.

Mihnea Dragomir 23.10.2010 22:14:08

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 299885)
Sunt de acord cu dv aici.
Ce m-a deranjat mai sus a fost definitia mult prea exacta a ceea ce sotii pot sau nu pot face, cu explicitarea amanuntita a intentiilor etc.

Nu stiu, mi se pare ca se introduce prea multa analiza intr-un act care ar trebui sa fie spontan, necalculat.

A cunoaște cu exactitate ceea ce este păcat și ceea ce nu este păcat, a ști ce îți este permis și ce nu este permis, nu alterează cu nimic spontaneitatea vieții conjugale, după cum nu alterează frumusețea vieții în general. De multe ori, între păcat și liceitate abia încape o gămălie de ac. Ceea ce vedem noi este gri, și atunci vine știința moralei să arunce o lumină. Pur și simplu morala (și religia în general) ne ajută să vedem mai bine. Cel care câștigă în ascuțimea vederii, pierde oare în spontaneitate ? Morala ne ajută să deosebim în ceea ce ne pare un mixaj, albul de negru. Grâul de neghină. Pentru aceasta, morala trebuie să fie la fel de exactă ca matematica sau gramatica, segregând ceea ce este corect sau doar tolerat de ceea ce este incorect și stabilind nivelul de gravitate al erorii. Eu cred că Dumnezeu ne-a dat tot ceea ce este necesar ca să deosebim în felurimea nesfârșită a lumii binele de rău. Ne-a dat principiile și legile morale, ne-a dat discernământul. De aceea, părerea mea e că nu poate să existe o problemă morală insolubilă, care să îl găsească pe om nepregătit de a da un răspuns în termeni de "da" sau "nu". Ceea ce se poate întâmpla este ca noi personal, într-o anumită privință, să nu știm răspunsul. În acest caz, nu înseamnă că soluția nu există, ci că trebuie să consultăm pe maica și învățătoarea noastră, care are atât priceperea cât și inspirația de a da un răspuns calificat. Așa facem și în fața unei dificile probleme de matematică, de ce credeți că la morală ar fi altfel ?

Citat:

Si, dupa definitia asta, daca nu ma insel, un preludiu care nu se finalizeaza, chiar daca nu binclude felatie, este pacatos, pentru ca manhgaierile care nu duc la un act eventual procreator nu intra in finalitatea actului trupesc?
Mai întâi, să observăm că preludiul, pentru a rămânea preludiu, trebuie să fi avut cel puțin finalizarea în intenție. Altfel nu e preludiu, ci mângâiere sau cum vreți să-i spuneți. Acuma, dacă e vorba numai de mângâieri, faptul că preludiul a fost întrerupt în desfășurare este neesențial, deoarece (și aici sper să fie de acord până și fratele Zaharia), a-ți mângâia nevasta pe creștet nu este un păcat în nici o situație.
Deci, mângâierea cu sau fără finalizare este act licit: nu s-a consumat nici un păcat. Nu este necesar să fii teolog ca să ajungi la acest răspuns.

Acuma, dacă schimbăm un pic datele ipotezei, și în loc de "mângâiere" (pe creștet) vom pune "mângâierea zonelor erogene", folosind penrtu aceasta degetele sau alte părți ale trupului, ajungem la o problemă morală un pic mai complicată, dar foarte departe de a fi cu adevărat grea. Să amintim că am presupus că pe cei doi soți, care se angajaseră pe drumul actului matrimonial, ceva i-a întrerupt. Ei bine, părerea mea e că esențial pentru judecata morală este acel factor care a putut să-i întrerupă. Dacă, spre exemplu, a sunat telefonul, adică, mai general, factorul care i-a întrerupt a fost 1) de ordin obiectiv 2) imprevizibil în mod rezonabil 3) nu este folosit ca pretext, ci sinceritatea celor doi e prezumată, atunci se poate spune că nu s-a consumat nici un păcat. Au vrut, dar nu au putut. Dacă, dimpotrivă, e vorba, să zicem, de o întrerupere care e folosită ca pretext pentru nefinalizarea actului matrimonial, atunci se produce păcat prin disocierea plăcerii actului de scopul său principal.

Unirea conjugală este un dar al lui Dumnezeu. E ca o prăjitură. Are pandișpan și are stafide. Pandișpanul, sau baza prăjiturii pe care o avem de mâncat este funcția procreatoare. Stafidele sunt darurile supraadăugate: plăcerea unirii conjugale. Oare ce ar spune gazda noastră care ne-a dăruit această prăjitură dacă ne-ar vedea cum scobim ca să luăm numai stafidele ? Dar nu e înțelept nici să luăm numai blatul, lăsând stafidele neatinse și zicând că astfel ne înduhovnicim, când nu facem decât să creștem în acreală.

Amandina 24.10.2010 03:39:43

Citat:

În prealabil postat de Monalisa (Post 299894)
Cam asa gandesc si eu, totusi, se stie ce trebuie facut numai prin foarte multa rugaciune, asa reusim sa evitam pacatele mari.

si este foarte bine sa postim.

Ora este GMT +3. Ora este acum 20:29:53.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.