Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Cine este Mos Craciun? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=14272)

iuliu46 15.12.2015 20:41:10

Citat:

În prealabil postat de Intrarea Vagonului (Post 607988)
Eu vorbeam de zeul lituanian al tunetului, care nu intamplator era venerat sub multe alte nume dar in acelasi mod la toti arienii precrestini. Perkunas la lituanieni si samogiti, Perkuons la letoni, etc.

Si Thor era zeul tunetului. Si Zeus. Si cine stie cati altii. Ce legatura este intre faptul ca oamenii si-au imaginat ca sta cineva in spatele luminilor si zgomotelor care se vad atunci, sau chiar intre faptul ca niste civilizatii care au trait aproape unele de altele s-au influentat reciproc si Sf. Ilie ? Da, probabil unii credeau ca X face sa tune si de la un moment dat au pus asta in carca Sf. Ilie.

Dar din nou exemplul tau e prost pentru ca nu exista nici o mentionare a nu stiu carui zeu lituanian mai devreme de sec XIII. Legendele brodate in jurul lui sunt asa cum era de asteptat inventii din sec XIX - la fel ca si chestiile cu dacii si druizii. :71:

E posibil ca vreun pagan din Lituania sa fi calatorit in lumea crestina si sa fi auzit de Sf. Ilie. Si apoi ajuns acasa sa inventeze zeul Perkunas. :24:

La fel si cu marea zeita. Ce legatura este intre faptul ca unii credeau intr-o zeitate feminina si inventiile astora despre zeita venerata de toti in antichitate ? Una e probabil adevarata - a doua este o chestie scoasa din burta pentru a servi anumite interese. :p

Intrarea Vagonului 15.12.2015 20:43:57

Citat:

În prealabil postat de iuliu46 (Post 607996)
Si Thor era zeul tunetului. Si Zeus. Si cine stie cati altii. Ce legatura este intre faptul ca oamenii si-au imaginat ca sta cineva in spatele luminilor si zgomotelor care se vad atunci, sau chiar intre faptul ca niste civilizatii care au trait aproape unele de altele s-au influentat reciproc si Sf. Ilie ? Da, probabil unii credeau ca X face sa tune si de la un moment dat au pus asta in carca Sf. Ilie.

Dar din nou exemplul tau e prost pentru ca nu exista nici o mentionare a nu stiu carui zeu lituanian mai devreme de sec XIII. Legendele brodate in jurul lui sunt asa cum era de asteptat inventii din sec XIX - la fel ca si chestiile cu dacii si druizii. :71:

E posibil ca vreun pagan din Lituania sa fi calatorit in lumea crestina si sa fi auzit de Sf. Ilie. Si apoi ajuns acasa sa inventeze zeul Perkunas. :24:

La fel si cu marea zeita. Ce legatura este intre faptul ca unii credeau intr-o zeitate feminina si inventiile astora despre zeita venerata de toti in antichitate ? Una e probabil adevarata - a doua este o chestie scoasa din burta pentru a servi anumite interese. :p

Omule, citeste pe Gimbutas, Eliade si altii. Eu nu mai zic nimic. Credinta in zeul tunetului, indiferent cum se chema, a existat la baltici si slavi exact in acea forma. Pentru stiinta ta, lituanineii s-au crestinat tarziu, cam prin sec XV. Bravo lor ca au rezistat multa vreme. Pentru tine, ce (pare sa) iti contrazica credinta chiar si putin nu exista. Ti-am spus: citeste!

iuliu46 15.12.2015 21:19:25

Citat:

În prealabil postat de Intrarea Vagonului (Post 607997)
Omule, citeste pe Gimbutas, Eliade si altii. Eu nu mai zic nimic. Credinta in zeul tunetului, indiferent cum se chema, a existat la baltici si slavi exact in acea forma. Pentru stiinta ta, lituanineii s-au crestinat tarziu, cam prin sec XV. Bravo lor ca au rezistat multa vreme. Pentru tine, ce (pare sa) iti contrazica credinta chiar si putin nu exista. Ti-am spus: citeste!

Pai cine a spus ca nu a existat ? Eu ceream dovezi ca este o credinta precrestina. Sau crezi ca nu e posibil sa fi aparut prin sec 10 sa spunem ? Poate oamenii au fost crestini si apoi i-au cucerit niste pagani si i-au fortat sa creada in tot felul de ciudatenii. :rolleyes:

Bine ca nu ma pui sa-l citesc pe ala care a scris de Annunaki. :)

iuliu46 15.12.2015 21:23:44

S-au oamenii nu credeau in nimic ca erau atei dar apoi au venit danezii peste ei si i-au scurtat de un cap si celor care au scapat le-au povestit despre Thor. Si asa s-a nascut zeul lituanian - prin sec 10 :1:

iuliu46 15.12.2015 21:35:27

http://rationalwiki.org/wiki/Goddess_movement

Despre "marea zeita" de pe un site ateist :

Vezi ca apare si numele ciudatei pe care ma pui s-o citesc acolo. Bine ca nu imi zici sa citesc si ce a scris Oreste. :71:

http://rationalwiki.org/wiki/Marija_Gimbutas

iuliu46 15.12.2015 21:48:24

Nu-i de mirare ca discutam cu niste Wiccani din astia acum cativa ani si o tineau langa ca a lor e cea mai veche religie din lume - ca zeita a existat inaintea tuturor. :21:

Iti sta mintea in loc cum unii care gasesc anumite chestii care nu se leaga in crestinism, cred orice prostie necrestina fara sa-si puna cele mai simple intrebari - cand apare mentionat personajul X sau Y sau sarbatoarea X ? De cele mai multe ori o sa vezi ca e vorba despre sute de ani dupa Hristos.

Intrarea Vagonului 15.12.2015 23:06:44

Esti de groaza. Pacat ca tipi ca tine si Dragos nu ati fost in trup pe vremea lui Luther si Cakvin; cu mistocareala voastea, ii faceati pe aia sa planga. In loc sa il arda pe Michel ala, Calvin si-ar fi dat foc la oua in piata din Geneva.
Cu mine nu tine; eu stiu, spre deosebure de tine, ca Marija Gimbutas a fost istoric, nu "ciudata aia". Crede-ma, paganismul a existat si sper sa se intoarca din nou. Vrei sa iti dau telu' unor profi de istorie din gasca mea de paseisti cultivati si heathen-friendly? Dupa ce le vezi siviul si lista de lucrari o sa te ia nitel ameteala (asta a fost si reactia mea cand i-am cunodcut), deci daca ei afirma ceva din domeniul lor, pot fi sigur ca nu e echivalentul informationsl al unei basini de bizam in submersie prin jegoasa Dambovita bucuresteana. Daaahh!!

Intrarea Vagonului 15.12.2015 23:12:44

Crezi ca daca faci misto de un domeniu in care nu ai oregatire, iti da Domnul bonusuri? Pai nu duntem in SWTOR, sa ajungi mare mahar in Dark Council, doar fiindca ai fost yesmanul perfect pentru Darth Ravage. Serios frate, eu nu ma supar, sper sa nu te superi si tu. Da, chestia cu marea zeita o aveau ai dinsintea noastea a indoeuropenilor. Noi aveam societste patriarhala, pelasgii matriarhate. Jur ca cartile de istorie nu musca. Poti incerca; imi asum public consecintele legale, vorba cuiva, ca te-am indemnat.
Instig crestinii fanatici la studiu al cartilor de istorie pe tema unor credinte mult mai vechi decat religiile abrahamice.

iuliu46 15.12.2015 23:35:14

Citat:

În prealabil postat de Intrarea Vagonului (Post 608011)
Crezi ca daca faci misto de un domeniu in care nu ai oregatire, iti da Domnul bonusuri? Pai nu duntem in SWTOR, sa ajungi mare mahar in Dark Council, doar fiindca ai fost yesmanul perfect pentru Darth Ravage. Serios frate, eu nu ma supar, sper sa nu te superi si tu. Da, chestia cu marea zeita o aveau ai dinsintea noastea a indoeuropenilor. Noi aveam societste patriarhala, pelasgii matriarhate. Jur ca cartile de istorie nu musca. Poti incerca; imi asum public consecintele legale, vorba cuiva, ca te-am indemnat.
Instig crestinii fanatici la studiu grav si deosebit de grav al cartilor de istorie pe tema unor credinte mult mai vechi decat abrahamismele (era sa zic abramburismele).

Vorbesti prostii cat tine de mari. Daca a existat ( si probabil au existat multe ) vreo civilizatie in care o zeitate feminina avea un rol important sau principal asta nu inseamna ca era o chestie paneuropeana. Inseamna ca unii intr-un loc din Europa credeau asta.
Mai repede vad ca ii instigi pe crestini sa asculte manele. Aia e UN ISTORIC. Cu ideile ei. La fel cum Roller a fost un istoric cu ideile lui. Sau atatia altii - multi chiar din zilele noastre. La fel cum Roller servea la timpul lui anumite interese, asa si femeia respectiva - sufla in foalele neopaganismului. :1:

iuliu46 16.12.2015 00:01:25

E clar acum de unde ai ideile alea cu aia care venerau copaci si miroseau flori. Si cu lituanienii care au luptat pana in ultima clipa sa ramana pagani. :21:

Nu te-ai gandit nici o clipa sa cauti ce spun alti istorici despre ce a scris aia ? Sau sa incerci sa ghicesti daca nu cumva scrie lucrurile pe care le scrie cu un anumit scop ? ( asta in afara de a oferi literatura de calitate gospodinelor de tot felul ).

Intrarea Vagonului 16.12.2015 06:54:17

Tu vezi monstrul had al ideologiei si in spatele unui studiu profesionist?!

ahilpterodactil 16.12.2015 08:37:00

Tot mai multe studii "profesioniste" sunt comandate.
Profesioniștii sunt oameni formați pentru a servi anumitor interese (politice, economice etc.).
Dacă un grup de putere/influență dorește să manipuleze publicul larg, pe cine va angaja: pe un ageamiu sau pe un profesionist?

*

Dar chiar dacă un profesionist își păstrează acuratețea morală, din momentul când produsele muncii lui ajung să deranjeze pe unii, se vor întâmpla următoarele: mai întâi va fi invitat, frumos, să lucreze pentru și în modul convenabil cuiva, desigur în schimbul unor avantaje (bani, funcții, glorie și alte onoruri academice); în caz de refuz i se vor pune unele piedici, va fi șantajat etc; la extrem, dacă omul e cu adevărat "nesimțitul ăla care ne deranjează afacerile", va fi eliminat sau constrâns să se autoelimine.

*
Profesioniști străini de interesele unui grup sau altul de putere nu există. Ei sunt formați și recrutați cu atenție, încă de timpuriu (studii academice și postacademice dar chiar mai devreme), pentru a servi la momentul oportun unor cauze "mai înalte".
Vremea lupului singuratic a trecut. Astăzi se vânează în haită. Iar șeful haitei nu e un lup, ci un tigru. Catifelat, portocaliu, agil: o frumusețe de tigrișor!

Restul sunt dude și gazon.... Restul oamenilor, vreau să zic.
Așa e filosofia și viața acestor vremuri silnice, pline de iluzii și sânge.

P.S. Ți-a spus-o unul care, cândva, a fost considerat un ... profesionist. A scăpat, cu un preț mare dar fericit - sărăcia și voluptatea de a contempla dezastrul celor ambițioși și lacomi. Precum și cu parfumul amețitor al solitudinii pe care lumea îl oferă tuturor celor care nu vor să intre în horă. Nu recomand, procedeul poate fi extrem de periculos! Doar cei înzestrați cu o anumită însușire, pe care nu o numesc, pot supraviețui sustragerii din caracatița lumii.

DragosP 16.12.2015 08:42:21

Citat:

În prealabil postat de Intrarea Vagonului (Post 608020)

Nu, nici chiar dacă studiile sunt realizate de prestigioșii cercetători britanici.

Sau, de ex, cele care demonstrează fără de tăgadă că poponăreala e ok.

crinrin 16.12.2015 09:27:00

Citat:

În prealabil postat de ahilpterodactil (Post 608022)
Ți-a spus-o unul care, cândva, a fost considerat un ... profesionist. A scăpat, cu un preț mare dar fericit - sărăcia și voluptatea de a contempla dezastrul celor ambițioși și lacomi. Precum și cu parfumul amețitor al solitudinii pe care lumea îl oferă tuturor celor care nu vor să intre în horă. Nu recomand, procedeul poate fi extrem de periculos! Doar cei înzestrați cu o anumită însușire, pe care nu o numesc, pot supraviețui sustragerii din caracatița lumii.

Nu mai bine ii lasi pe altii sa vorbeasca despre tine, daca ar avea ce? Asa, ti-a iesit doar o caricatura hidoasa. Propriul dezastru e singurul pe care ar trebui sa-l contempli, dar cu groaza.

P.S. Insusirea aceea iti lipseste cu desavarsire, pentru ca nu esti inca nici umbra a ceea ce ar fi trebuit sa fii.

iuliu46 16.12.2015 09:32:28

Citat:

În prealabil postat de Intrarea Vagonului (Post 608020)

"Little by little, we became a patriarchal and warrior society. We dominate nature; we don't feel we belong to her. This warrior society goes back to the Indo- European conquest of Europe, which eventually led to such people as Stalin and Hitler. We have to come back to our roots."

Gospodinele feministe cred ca sunt in delir. :71:

"Prehistoric Europe and much of the world was based on the worship of a single earth goddess, who was assumed to be the fount of all life and who radiated harmony among all living things. Much of the evidence for the existence of this primitive religion comes from the many thousands of artifacts uncovered in ceremonial sites. These sites are so widespread that they seem to confirm the notion that a goddess religion was ubiquitous through much of the world until the antecedents of today's religions, most of which still have a distinctly masculine orientation...swept out of India and the Near East, almost obliterating belief in the goddess. The last vestige of organized goddess worship was eliminated by Christianity as late as the fifteenth century in Lithuania." Al Gore

Intrarea Vagonului 16.12.2015 09:55:37

Citat:

În prealabil postat de iuliu46 (Post 608025)
"Little by little, we became a patriarchal and warrior society. We dominate nature; we don't feel we belong to her. This warrior society goes back to the Indo- European conquest of Europe, which eventually led to such people as Stalin and Hitler. We have to come back to our roots."

Gospodinele feministe cred ca sunt in delir. :71:

"Prehistoric Europe and much of the world was based on the worship of a single earth goddess, who was assumed to be the fount of all life and who radiated harmony among all living things. Much of the evidence for the existence of this primitive religion comes from the many thousands of artifacts uncovered in ceremonial sites. These sites are so widespread that they seem to confirm the notion that a goddess religion was ubiquitous through much of the world until the antecedents of today's religions, most of which still have a distinctly masculine orientation...swept out of India and the Near East, almost obliterating belief in the goddess. The last vestige of organized goddess worship was eliminated by Christianity as late as the fifteenth century in Lithuania." Al Gore

Bun. Vorbeste de descoperiri, nu de conjecturi ideologice subiectivist-gretoase. Daca faptic/istoric are drepte, nu inseamna ca trebuie sa intoarcem la dominatia gretoasa a pasaricilor in societate, dimpotriva. Si Al Gore nu e cel mai bun exemplu; e un afurisit de politician, cu agenda, daca nu a lui, a stapanilor, care probabil, daca apartine unor anume organizatii, si-a tras-o in cur la initierea in gradele inalte, etc. In aceste privinte sunt de acord cu tine. Daca paganismul a fost un sistem religios, foarte poliform de altfel, care pur si simplu privea politeist Dumnezeierea, care era problema? A fost urmat de monoteism. Ah, ca (se pare) ca biblia sustine coontrariul? Pai, in partea care NU tine de dogmatica si moralitate, deci nerevelata de Dumnezeu, adica in ce ramane - istoria, Biblia, in speta VT, e restransa la o anume zona si perioada; nu acopera tot Pamantul si toata istoria. Aici e treaba istoricilor si arheologilor, nu a biblistilor, preotilor, teologilor. Esti prea subiectiv, bro. Auzi, cica paganismul a fost inventat la ceva secole dupa. Probabil citesti saituri de propaganda crestina, mai ales alea NP sunt mai agresive, si care iti scriu ce vrei sa ti se confirme. Normal ca mentiunile despre paganismul baltic au inceput odata cu consemnarile din neagra perioada cruciadelor nordice. Atunci au luat contect europenii crestini mai strans, desi manu militari, cu balticii, si au notat ce au aflat, desi din pacate cu subiectivism polemic crestin ingust de care musteau cronicile, in amrea majoritate. Iar Gimbutas era...lituaniana, asa ca presupun ca isi cunoastea poporul.
Am mai vazut o chestie la tine, dar exprimata mai difuz si la altii: chit ca cutare trib a fost fortat, fie prin sperierea liderilor, fie prin frica extinsa la nivel total, sau prin coruptie sa devina crestin, nu conteste, oricum mai mult ca sigur ca practicau ritualuri nasoale, deci o cam meritau. Si de ce sa se reintoarca la status quo ante, chiar daca au fost "crestinati" forcibly, ca doar crestinismul e singurul adevar mantuitor, no matter cum a fost impus. Nu ai spus-o asa, dar...asta e ideea. Si repet, nu am nimic contra ta. Tu de fapt exprimi, de buna credinta, fanatismul a ce a mai ramas vocal in societatea asta bolanva de sorosizare si weishauptizare din crestinismul apologetic al laicilor. Nu ca ar fi rau in sine: dar sa nu se bazeze pe minciuna, subiectivism/tendentiozitate si rea-vointa.
Eu sunt obiectiv: mi se rupe ce religie va deveni globala; totul este sa 1. nu aduca adorare Intunericului, cu tot ce implica asta; 2. sa propovaduieasca respectul toaltal pentru familie (aia normal, evident) si natura; 3. sa induca un echilibru, bazat pe milostenie si bun-simt, intre cei ce au si cei ce nu au. 4. sa nu ajunga sa afirme ca adeptii ei sunt alesi de Divinitate, sau ca se mantuiesc fie si teoretic, doar ei. Sper ca e clar acum.

Intrarea Vagonului 16.12.2015 09:58:41

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 608023)
Nu, nici chiar dacă studiile sunt realizate de prestigioșii cercetători britanici.

Sau, de ex, cele care demonstrează fără de tăgadă că poponăreala e ok.

Nu mai ma iau de britanici in viata mea, ca trimite biblistul bogat imbracat in kilt politia dupa mine. Dar de fanatism ma iau. Ca e pagan, abrahamic, ocultist, secular sau arghirolatru sau curvesc.

iuliu46 16.12.2015 10:07:19

Citat:

În prealabil postat de Intrarea Vagonului (Post 608026)
Bun. Vorbeste de descoperiri, nu de conjecturi ideologice subiectivist-gretoase. Daca faptic/istoric are drepte, nu inseamna ca trebuie sa intoarcem la dominatia gretoasa a pasaricilor in societate, dimpotriva. Si Al Gore nu e cel mai bun exemplu; e un afurisit de politician, cu agenda, daca nu a lui, a stapanilor, care si-a tras-o in cur la initierea in ordinele inalte, etc. In aceste privinte sunt de acord cu tine. Daca paganismul a fost un sistem religios, foarte poliform de altfel, care pur si simplu privea politeist Dumnezeierea, care era problema? A fost urmat de monoteism. Ah, ca (se pare) ca biblia sustine coontrariul? Pai, in partea care NU tine de dogmatica si moralitate, deci nerevelata de Dumnezeu, adica in ce ramane - istoria, Biblia, in speta VT, e restransa la o anume zona si perioada; nu acopera tot Pamantul si toata istoria. Aici e treaba istoricilor si arheologilor, nu a biblistilor, preotilor, teologilor. Esti prea subiectiv, bro. Auzi, cica paganismul a fost inventat la ceva secole dupa. Probabil citesti saituri de propaganda crestina, mai ales alea NP sunt mai agresive, si care iti scriu ce vrei sa ti se confirme. Normal ca mentiunile despre paganismul baltic au inceput odata cu consemnarile din neagra perioada cruciadelor nordice. Atunci au luat contect europenii crestini mai strans, desi manu militari, cu balticii, si au notat ce au aflat, desi din pacate cu subiectivism polemic crestin ingust de care musteau cronicile, in amrea majoritate. Iar Gimbutas era...lituaniana, asa ca presupun ca isi cunoastea poporul.
Am mai vazut o chestie la tine, dar exprimata mai difuz si la altii: chit ca cutare trib a fost fortat, fie prin sperierea liderilor, fie prin frica extinsa la nivel total, sau prin coruptie sa devina crestin, nu conteste, oricum mai mult ca sigur ca practicau ritualuri nasoale, deci o cam meritau. Si de ce sa se reintoarca la status quo ante, chiar daca au fost "crestinati" forcibly, ca doar crestinismul e singurul adevar mantuitor, no matter cum a fost impus. Nu ai spus-o asa, dar...asta e ideea. Si repet, nu am nimic contra ta. Tu de fapt exprimi, de buna credinta, fanatismul a ce a mai ramas vocal in societatea asta bolanva de sorosizare si weishauptizare din crestinismul apologetic al laicilor. Nu ca ar fi in sine: dar sa nu se bazeze pe minciuna, subiectivism/tendentiozitate si rea-vointa.
Eu sunt obiectiv: mi se rupe ce religie va deveni globala; totul este sa 1. nu aduca adorare Intunericului, cu tot ce implica asta; 2. sa propovaduieasca respectul toaltal pentru familie (aia normal, evident) si natura; 3. sa induca un echilibru, bazat pe milostenie si bun-simt, intre cei ce au si cei ce nu au. 4. sa nu ajunga sa afirme ca adeptii ei sunt alesi de Divinitate, sau ca se mantuiesc fie si teoretic, doar ei. Sper ca e clar acum.

Te inseli. Nu am spus ca oamenii care au fost crestinati fortati au facut neaparat ceva rau si ca si-o meritau. Am spus doar ca asta cu oamenii care adorau copaci si miroseau flori este o inventie. Dar vad ca tu ai vrea sa-i repaganizezi cu forta ( si probabil sa inceapa sa creada in lucruri pe care nu le-au crezut niciodata :71: )
Crestinarea a fost de cele mai multe ori urmarea fireasca a cuceririlor teritoriale care aveau in spate motivatii cat se poate de lumesti - ca nu se organizau armate de popi care sa invadeze tari si sa-i boteze pe aia cu forta ci se duceau armate care ocupau tara respectiva si apoi oamenii erau convertiti pentru a putea fi stapaniti mai bine - la fel cum si astazi suntem convertiti ( inclusiv prin cartile scrise de "istorica" ta preferata ) pentru a putea fi stapaniti mai bine.

Am spus ca aia despre care citim in VT, care au fost exterminati de evrei au meritat pedeapsa si e simplu sa explic de ce cred asta - pentru ca am incredere in Dumnezeu. Am incredere ca ia intotdeauna cele mai bune decizii.

Si bine macar ca am aflat ca nu dacii au fost buricul pamantului ci lituanienii au fost. :)

Intrarea Vagonului 16.12.2015 10:12:41

Citat:

În prealabil postat de ahilpterodactil (Post 608022)
Tot mai multe studii "profesioniste" sunt comandate.
Profesioniștii sunt oameni formați pentru a servi anumitor interese (politice, economice etc.).
Dacă un grup de putere/influență dorește să manipuleze publicul larg, pe cine va angaja: pe un ageamiu sau pe un profesionist?

*

Dar chiar dacă un profesionist își păstrează acuratețea morală, din momentul când produsele muncii lui ajung să deranjeze pe unii, se vor întâmpla următoarele: mai întâi va fi invitat, frumos, să lucreze pentru și în modul convenabil cuiva, desigur în schimbul unor avantaje (bani, funcții, glorie și alte onoruri academice); în caz de refuz i se vor pune unele piedici, va fi șantajat etc; la extrem, dacă omul e cu adevărat "nesimțitul ăla care ne deranjează afacerile", va fi eliminat sau constrâns să se autoelimine.

*
Profesioniști străini de interesele unui grup sau altul de putere nu există. Ei sunt formați și recrutați cu atenție, încă de timpuriu (studii academice și postacademice dar chiar mai devreme), pentru a servi la momentul oportun unor cauze "mai înalte".
Vremea lupului singuratic a trecut. Astăzi se vânează în haită. Iar șeful haitei nu e un lup, ci un tigru. Catifelat, portocaliu, agil: o frumusețe de tigrișor!

Restul sunt dude și gazon.... Restul oamenilor, vreau să zic.
Așa e filosofia și viața acestor vremuri silnice, pline de iluzii și sânge.

P.S. Ți-a spus-o unul care, cândva, a fost considerat un ... profesionist. A scăpat, cu un preț mare dar fericit - sărăcia și voluptatea de a contempla dezastrul celor ambițioși și lacomi. Precum și cu parfumul amețitor al solitudinii pe care lumea îl oferă tuturor celor care nu vor să intre în horă. Nu recomand, procedeul poate fi extrem de periculos! Doar cei înzestrați cu o anumită însușire, pe care nu o numesc, pot supraviețui sustragerii din caracatița lumii.

Ai mare dreptate, nu baga in seama sfaraitul elitrelor negrutei; irelevant pentru discutie, vorba istoricului militar Hemdil Tre. Da, ai spus-o superb.
Stiu, asa este, experienta ta este genuina si ce spui dureros de adanc. Dar, ca tocilar din clasa mijlocie, desi mai degraba sunt un amestec de ratat cult si cocalar resentimentar si las pe deasupra, pe mana cui sa merg, cand e vorba de informatie si judecata?! Doar pe mana acelorasi informatii, strict condimentate de credinta? M-as simti, fara "auditur et altera pars", ca vorbind singur in fata oglinzii. Ceva de genul "daca nu cred ca toti ailalti deca t ai nostri ne vor raul, nu ma mantuiesc". Cam asta pare a fi ideea fratelui Iuliu. Imi cer scuze daca am inteles gresit. Ce sa fac? Si da, paganismul a fost studiat cu mult inainte de latratul niueigi si al altor curente "hai-sa-ne-aglutinam-in-pasarica-matricei-geea-sub-indrumarea-noului-mesia". Iuliu exagereaza, desi o face dincredinta. Eu sunt, sau incerc sa fiu echidistant in probalma, inclusiv in materie de credinta, dar asta, culmea, tocmai fiindca multa credinta a fratilor imi repugna.

Intrarea Vagonului 16.12.2015 10:15:12

Citat:

În prealabil postat de iuliu46 (Post 608028)
Te inseli. Nu am spus ca oamenii care au fost crestinati fortati au facut neaparat ceva rau si ca si-o meritau. Am spus doar ca asta cu oamenii care adorau copaci si miroseau flori este o inventie. Dar vad ca tu ai vrea sa-i repaganizezi cu forta ( si probabil sa inceapa sa creada in lucruri pe care nu le-au crezut niciodata :71: )
Crestinarea a fost de cele mai multe ori urmarea fireasca a cuceririlor teritoriale care aveau in spate motivatii cat se poate de lumesti - ca nu se organizau armate de popi care sa invadeze tari si sa-i boteze pe aia cu forta ci se duceau armate care ocupau tara respectiva si apoi oamenii erau convertiti pentru a putea fi stapaniti mai bine - la fel cum si astazi suntem convertiti ( inclusiv prin cartile scrise de "istorica" ta preferata ) pentru a putea fi stapaniti mai bine.

Am spus ca aia despre care citim in VT, care au fost exterminati de evrei au meritat pedeapsa si e simplu sa explic de ce cred asta - pentru ca am incredere in Dumnezeu. Am incredere ca ia intotdeauna cele mai bune decizii.

Si bine macar ca am aflat ca nu dacii au fost buricul pamantului ci lituanienii au fost. :)

Bun. Si daca au fost convertiti lumeste, sa nu zic draceste, adica intr-o maniera nedemna, nu e normal sa se intoarca de unde au fost gasiti, si sa aleaga benevol crestinismul, daca vor voi!? Invitam iubita in oras sau o violam!? (Nu bat campii, deseori popoarele/masele sunt comparate cu femele, de altfel masele au multe caracteristici feminine).

iuliu46 16.12.2015 10:15:23

Citat:

În prealabil postat de Intrarea Vagonului (Post 608029)
Iuliu exagereaza, desi o face dincredinta. Eu sunt, sau incerc sa fiu echidistant in probalma, inclusiv in materie de credinta, dar asta, culmea, tocmai fiindca multa credinta a fratilor imi repugna.

Ti se pare tie ca exagerez. La fel cum mie mi se pare ca ai accepta orice teorie, oricat de tampita atata timp cat e anticrestina. Dar tie ti se pare ca esti echidistant. :)

iuliu46 16.12.2015 10:16:25

Citat:

În prealabil postat de Intrarea Vagonului (Post 608031)
Bun. Si daca au fost convertiti lumeste, sa nu zic draceste, adica intr-o maniera nedemna, nu e normal sa se intoarca de unde au fost gasiti, si sa aleaga benevol crestinismul, daca vor voi!? Invitam iubita in oras sau o violam!? (Nu bat campii, deseori popoarele/masele sunt comparate cu femele, de altfel masele au multe caracteristici feminine).

Sa se intoarca de unde au plecat sau de unde le spun ideologii ca au plecat ? Si cine-i opreste sa se intoarca oriunde ?

Intrarea Vagonului 16.12.2015 10:33:26

Citat:

În prealabil postat de iuliu46 (Post 608032)
Ti se pare tie ca exagerez. La fel cum mie mi se pare ca ai accepta orice teorie, oricat de tampita atata timp cat e anticrestina. Dar tie ti se pare ca esti echidistant. :)

Exagerezi. Daca as gandi asa, as fi acceptat, chiar propovaduit, distrugerea familiei, sodomia, pedofilia, si alte "daruri" ale blestematului de Jos.

Daca e vorba de adevaruri faptice, istorice, pe cat de obiectiv dovedibile se poate, da, nu ma intereseaza ca o concluzie care ar rezulta din cutare fapte si dovezi ar contrazice crestinismul sau deranja Biserica. Nu m-ar deranja nici un pic. Si invers.

iuliu46 16.12.2015 10:50:46

Citat:

În prealabil postat de Intrarea Vagonului (Post 608034)
Exagerezi. Daca as gandi asa, as fi acceptat, chiar propovaduit, distrugerea familiei, sodomia, pedofilia, si alte "daruri" ale blestematului de Jos.

Daca e vorba de adevaruri faptice, istorice, pe cat de obiectiv dovedibile se poate, da, nu ma intereseaza ca o concluzie care ar rezulta din cutare fapte si dovezi ar contrazice crestinismul sau deranja Biserica. Nu m-ar deranja nici un pic. Si invers.

Pai de unde stii daca e vorba despre adevaruri faptice ? Te-a interesat sa afli ce gandesc alti istorici despre teoriile lituaniencei tale preferate ?
Confunzi ce spune un istoric - fie el si o femeie din Lituania cu ce spune istoria. Femeile gruzine ce parere au ? :71:

https://www.youtube.com/watch?featur...stS9Z_39Q#t=20

Intrarea Vagonului 16.12.2015 11:00:48

Citat:

În prealabil postat de iuliu46 (Post 608036)
Pai de unde stii daca e vorba despre adevaruri faptice ? Te-a interesat sa afli ce gandesc alti istorici despre teoriile lituaniencei tale preferate ?
Confunzi ce spune un istoric - fie el si o femeie din Lituania cu ce spune istoria. Femeile gruzine ce parere au ? :71:

https://www.youtube.com/watch?featur...stS9Z_39Q#t=20

Pai da, citesc si alti istorici. Si nu, nu cred prea mult in chestia cu marea pzd mistica pre-indoeuropeana, cum latra pasaricile astea inregimentate, in loc sa stea la nivelul lor real, adica la cratita si mop: da, a existat acel cult in neolitic si putin dupa aceea, dar doar la pelasgii circummediteraneeni. Ce cred eu este doar ca paganismul ala vechi, nu al reinventat de Gore si diverse funduri gaurite cu bufnita de metal prin Bavaria, era natural. si inainte si dupa venirea arienilor, nu conteaza daca erau matriarhate sau patriarhate (desi normal e sa nu fie o societate condusa de femei; pe termen lung asa societate e autodestructiva, deci pzd-latrii niueigi mananca manure cu polonicul, aici tu si orice crestin zelos aveti dreptate, si sunt de acord). Problema a aparut odata cu nebunia expansiunii, de obicei fortate, a gandirii si inchinarii abrahamice la nivel de regiuni, continente si apoi worldwide. Aia a fost nenorocirea.

iuliu46 16.12.2015 11:04:23

Citat:

În prealabil postat de Intrarea Vagonului (Post 608037)
Pai da, citesc si alti istorici. Si nu, nu cred prea mult in chestia cu marea pzd mistica pre-indoeuropeana, cum latra pasaricile astea inregimentate, in loc sa stea la nivelul lor real, adica la cratita si mop: da, a existat acel cult in neolitic si putin dupa aceea, dar doar la pelasgii circummediteraneeni. Ce cred eu este doar ca paganismul ala vechi, nu al reinventat de Gore si diverse funduri gaurite cu bufnita de metal prin Bavaria, era natural. si inainte si dupa venirea arienilor, nu conteaza daca erau matriarhate sau patriarhate (desi normal e sa nu fie o societate condusa de femei; pe termen lung asa societate e autodestructiva, deci pzd-latrii niueigi mananca manure cu polonicul, aici tu si orice crestin zelos aveti dreptate, si sunt de acord). Problema a aparut odata cu nebunia expansiunii, de obicei fortate, a gandirii si inchinarii abrahamice la nivel de regiuni, continente si apoi worldwide. Aia a fost nenorocirea.

Pai nu e nici o baza care sa ne faca sa credem ca oamenii nu si-au spart intotdeauna capetele. Daca nu intelegi motivul pentru care aia sustine ca inainte de patriarhat - pe timpul " zeitei "era raiul pe pamant (si ca ar trebui sa ne intoarcem la oranduirea aia ) eu nu te pot ajuta. E de inteles de ce cartile ei au succes printre gospodinele feministe si printre wiccani, dar un om normal ar trebui sa fie cel putin circumspect - daca nu sa strambe din nas.

Intrarea Vagonului 16.12.2015 11:16:04

Citat:

În prealabil postat de iuliu46 (Post 608038)
Pai nu e nici o baza care sa ne faca sa credem ca oamenii nu si-au spart intotdeauna capetele. Daca nu intelegi motivul pentru care aia sustine ca inainte de patriarhat - pe timpul " zeitei "era raiul pe pamant (si ca ar trebui sa ne intoarcem la oranduirea aia ) eu nu te pot ajuta. E de inteles de ce cartile ei au succes printre gospodinele feministe si printre wiccani, dar un om normal ar trebui sa fie cel putin circumspect - daca nu sa strambe din nas.

Reept, nu e vorba de chestia maica-si de zeita cu pasarea cat Coruscantul!!!!! NU. Eu sunt realist. Eu sustin doar ca popoarele, de pilda, din Americi, trebuie sa puna bibliile pe foc (figurat vorbind, sper ca intelegi), si sa se intoarca la traditie. Insa NU fortat, FARA AMENINTARI SAU LUPTE SAU MASACRE. Daca vor, poate ar trebui sa o faca, intrucat ar fi reparea unei greseli istorice colosale, insotita la vreema ei de multe crime, si repararea greselilor si autoresponsabilizarea constienta este pe placul lui Dumnezeu. Sau in Siberia, expansiunea samanismului este un lucru bun. Ai idee cate vindecari pot samanii reali? Nu ma deranjeaza dac ape Olimp exista, in paralel cu manastirea, si un templu pentru Zeus. Nimic nu trebuie fortat, nu trebuie repetate greselile crestinismului post-edictul de la Tesalonic. Biserica trebuie sa aiba autoritate absoluta in stat doar in privinta ocrotirii familiei si moralitatii. Asa vad eu o societate normala. Nu azi "ai nostrii ii bat pe ai lor", maine invers. Nici un afurisit de adevar mistic nu merita stressul, tortura sau moartea unor fiinte.

Descopar ca de fapt, ex-amicul meu fanatic pro-vest mi-a facut un mare bine amenintandu-ma acum aproape doua luni. Vezi cum lucreaza Dumnezeu? (Sau Zeii, daca preferi). :-P Valorizand mai mult propria mea responsabilitate pentru ce fac si scriu, si propria libertate si viata, le valorizez mai mult si pe ale altora. Si NU am zis ca nu si-au spart oamenii captele inainte de aiurelile abrahamice. Am zis doar ca erau mai sanatosi inainte de sosirea crestinismului european si civilizatiei inciopient burgheze cu care acesta venise la pachet; ei traiau in armonie cu natura, care este Biserica Acheironita. Ce vreau eu este pace, armonie, sanatate. Nu mantuire cu anasana, nu globalizare cu anasana.

iuliu46 16.12.2015 11:22:31

Citat:

În prealabil postat de Intrarea Vagonului (Post 608040)
Reept, nu e vorba de chestia maica-si de zeita cu pasarea cat Coruscantul!!!!! NU. Eu sunt realist. Eu sustin doar ca popoarele, de pilda, din Americi, trebuie sa puna bibliile pe foc (figurat vorbind, sper ca intelegi), si sa se intoarca la traditie. Insa NU fortat, FARA AMENINTARI SAU LUPTE SAU MASACRE. Daca vor, poate ar trebui sa o faca, intrucat ar fi reparea unei greseli istorice colosale, insotita la vreema ei de multe crime, si repararea greselilor si autoresponsabilizarea constienta este pe placul lui Dumnezeu. Sau in Siberia, expansiunea samanismului este un lucru bun. Ai idee cate vindecari pot samanii reali? Nu ma deranjeaza dac ape Olimp exista, in paralel cu manastirea, si un templu pentru Zeus. Nimic nu trebuie fortat, nu trebuie repetate greselile crestinismului post-edictul de la Tesalonic. Biserica trebuie sa aiba autoritate absoluta in stat in privinta ocrotirii familiei si moralitatii. Asa vad eu o societate normala. Nu azi "ai nostrii ii bat pe ai lor", maine invers. Nici un afurisit de adevar mistic nu merita stressul, tortura sau moartea unor fiinte.

Descopar ca de fapt, ex-amicul meu fanatic pro-vest mi-a facut un mare bine amenintandu-ma acum aproape doua luni. Vezi cum lucreaza Dumnezeu? (Sau Zeii, daca preferi). :-P Valorizand mai mult propria mea responsabilitate pentru ce fac si scriu, si propria libertate si viata, le valorizez mai mult si pe ale altora.

Eu sustin ca fiecare om e liber sa faca orice vrea si sa suporte consecintele spirituale pentru asta. Nu ma intereseaza ce ar trebui sa faca popoarele - probabil ar trebui in primul rand sa inteleaga ca fiecare membru al poporului e un individ si sa-l lase in pace - fara sa-i spuna ca trebuie sa faca orice ar trebui sa faca poporul. :21:

Intrarea Vagonului 16.12.2015 11:24:23

Citat:

În prealabil postat de iuliu46 (Post 608043)
Eu sustin ca fiecare om e liber sa faca orice vrea si sa suporte consecintele spirituale pentru asta. Nu ma intereseaza ce ar trebui sa faca popoarele - probabil ar trebui in primul rand sa inteleaga ca fiecare membru al poporului e un individ si sa-l lase in pace - fara sa-i spuna ca trebuie sa faca orice ar trebui sa faca poporul. :21:

Aci suntem de acord.

DragosP 16.12.2015 11:36:05

Citat:

În prealabil postat de Intrarea Vagonului (Post 608040)
aproape doua luni.

Aș putea zice chiar aproape acu' doi ani. Că de fapt nici o lună nu-i.:105:

Intrarea Vagonului 16.12.2015 11:43:10

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 608045)
Aș putea zice chiar aproape acu' doi ani. Că de fapt nici o lună nu-i.:105:

Nu conteaza. Conteaza efectul. Acum apreciez pacea si libertatea, ale mele si ale oricui altcuiva.

DragosP 16.12.2015 11:54:58

Vezi? Tot răul spre bine.:105:
Dacă te-ai duce și la biserică, ți-ai lua și asculta un duhovnic, ai fi de dat exemplu.

Intrarea Vagonului 16.12.2015 12:06:51

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 608049)
Vezi? Tot răul spre bine.:105:
Dacă te-ai duce și la biserică, ți-ai lua și asculta un duhovnic, ai fi de dat exemplu.

Pai ma duc la biserica (nu chiar in fiecare duminica) si am duhovnic. Problema e ca nu am intalnit un confesor care sa poata sa imi scoata din cap intelectualismul meu rebel, pe care fratele Iuliu il ia drept anticrestinism militant in mod gresit.

DragosP 16.12.2015 12:09:19

O mamâ di bataie șâ te lecuiești taica di tăt "intelectualismu'" tău di baltâ.

Intrarea Vagonului 16.12.2015 12:19:27

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 608053)
O mamâ di bataie șâ te lecuiești taica di tăt "intelectualismu'" tău di baltâ.

Pai sine sa mi-o deie? Ala nu, tu nu, etc.
Serios vorbind, trebuie sa ies din cultul asta al livrescului, simt ca nu e prea bine sa pun informatia mai presus de trairea credintei. Totusi, asa am fost (auto)educat. Greu sa scapi di asea seva, bre fartate!

DragosP 16.12.2015 12:40:49

Citat:

În prealabil postat de Intrarea Vagonului (Post 608056)
Pai sine sa mi-o deie? Ala nu, tu nu, etc.

Am zis eu că mă dau în lături? Nuuu.

stefan florin 17.12.2015 09:33:00

Citat:

În prealabil postat de dragosp (Post 608059)
am zis eu că mă dau în lături? Nuuu.

spor la treaba!

Intrarea Vagonului 17.12.2015 09:53:36

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 608134)
spor la treaba!

Bravos! :-P :))))

catalin2 17.12.2015 14:36:50

Citat:

În prealabil postat de Intrarea Vagonului (Post 608031)

Tu confunzi convertirile facute de catolici (poate si protestanti) dupa despartirea de Biserica, cu cele facute de Biserica (si de cei din ea), presupunand ca si primii fac parte tot din Biserica. Dupa Marea Schisma cei din vest au ales sa urmeze un conducator lumesc (cuceriti fiind de franci si de doctrinele lor), despartindu-se astfel de Biserica (si de Hristos, care e Capul ei.) Si cand divinitatea e indepartata stii cine vine grabnic sa "ajute" cu sfaturi si cu o mana de ajutor.
Uita-te cum se faceau convertirile in Biserica, in primul mileniu. Cum au fost convertiti romanii? Prin martirizarea unor crestini, nu prin omorarea paganilor. Sau Sf. Fotie cel Mare, care a trimis pe sfintii Chiril si Metodie sa ii invete pe slavi. Chiar si rusii, in timpul imperiului, au trimis propovaduitori, care au ajutat la crestinarea pasnica a unora prin China sau printre eschimosi. Asta se intampla in Biserica, in afara ei, sub influenta altor spirite sunt alt gen de convertiri.

catalin2 17.12.2015 14:46:17

Citat:

În prealabil postat de Intrarea Vagonului (Post 607943)
Eu cred intr-o umanitate comuna, care este de departe mai importanta decat orice credinta. Asta e concluzia acestui talmes-balmes faptic, expus de mine mai sus, cale de doua postari lungi. :) Incearca sa vezi si tu asta la fel. Omul a fost creeat de Dumnezeu, nu (re)inventat de diversele credinte religioase sau practici oculte, sau ideologii seculare. Lumina bunatatii si normalitatii general-umane nu a aparut nici pe Sinai, nici pe Cruce, si cu atat mai putin in operele tipilor din Bavaria si succeslorilor lor ideologici. A aparut de la inceput, atunci cand Cineva S-a uitat la ce a facut, si a zis intru Sine ca Lucrarea Sa e "buna foarte".

Ceea ce spui tu este umanismul secular de sorginte iluminista (care, la randul lui, avea inspiratie din filozofiile antice). Adica "omul este masura tuturor lucrurilor", pe primul loc e omul, in crestinismul pe primul loc e Domnul.
Pierzi din vedere un lucru esential in crestinism, care sta la baza invataturii crestine, si pe care secularii nu-l stiu (sau nu-l accepta) fiind descris doar in Scripturi. Adica faptul ca de la crearea omului s-a intamplat ceva, iar omul creat atunci e diferit de omul de azi. Iar acest lucru este caderea protoparintilor si pierderea harului de catre toti oamenii. Primul om era om intreg, omul de dupa este un fel de semiom. Iar crestinismul si Biserica tocmai cu asta se ocupa de la inceput, cu tratarea efectelor acelei caderi. Nu obligatoriu sau fortat, doar pentru cine vrea.

Ora este GMT +3. Ora este acum 22:39:32.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.