![]() |
Citat:
|
Eu am sustinut de la primul meu post pe acest topic ca nu ma consider vrednic nici in genunchi sa stau,dapai sa stau jos. Totusi,daca nu stam in genunchi,macar sa stam in picioare decat jos,ca la bar.
|
Citat:
|
Pai si daca e libertate atunci de ce e impusa? Ca 90% din capacitatea unei biserici catolice este data din numerul de scaune (sau ma rog,mai bine spus numarul locurilor disponibile pe scaune).
In fine,fiecare sta in fata lui Dumnezeu cum considera. Unii sunt mai vrednici,altii nu... Iertati-ma ca sunt un pacatos! Doamne ajuta! |
Citat:
|
Nu despre existenta sau numarul scaunelor este vorba ?
Dupa umila mea parere cred ca nu despre existenta sau numarul sacunelor s-a pus problema in articolul respectiv ci, despre atitudinea crestinilor participanti la sfintele slujbe cu privire la dreptul de posesie asupra acestora. De asemenea eu cred ca un numar mare de banci intr-o biserica cred ca nu este in spiritul invataturilor sfintilor parinti .
|
... cred ca e cazul sa existe mai multe SCAUNE... nu banci, ocupa prea mult loc. SCAUNE
La liturgie nu-i o problema pt o persoana tanara si sanatoasa sa stea in picioare... insa pt multe persoane cam este o problema... Femeile de ex, le menopauza au bufeuri, este foarte dificil... su e vb ca NU AR PUTEA sa stea in biserica, insa nu se poate concentra la slujba. Am o cunostinta care pateste asa, si nu e din rea vointza, efectiv are bufeuri si transpira de zici ca a udat-o cineva cu apa stand tot in genunchi si-n picioare, si-n ingramadeala. Mai sunt si persoane care au probleme cu reumatismul, si nu asa in varsta, de pe la 30-35 de ani chiar... odata la Sf Maslu, unde se sta mai mult in genunchi, era in fatza mea o fata... maxim 25 de ani cred ca avea... abia s-a ridicat de-acolo, intzepenise si-i amortisera si picioarele, au ajutat-o 2 femei... probabil va imaginati ca nu a prea putut sa se concentreze la slujba in starea aia... Si cu statul in genunchi... e beton pe jos in biserica, si se sta in genunchi destul de mult... femeile fac anexita, e nasol. Am o prietena care a patzit, acum nu mai ingenuncheaza decat cand se citeste evanghelia... si se pot intampla chestii mai nasoale de atat cred de la atata stat in genunchi pe beton (nu se pune covorul...e asezat direct de beton oricum...) Sunt si biserici care nu au deloc covoare, e doar direct marmura pe jos... Sincer pernitele alea care se dau pt genunchi nu prea le vad rostul pt ca nu ajuta la absolut nimic. Scaune sunt dar lumea nu se aseaza pe toate, asa din jena mai mult. Daca ar exista mai multe oricum nu s-ar ocupa. Dar la slujbele mai lungi (cum ar fi Invierea) e nevoie de scaune. Stiu f multe persoane care din cauza asta nu stau decat sa ia lumina... si nici eu sa fiu sincera nu ma pot concentra la slujbe mai lungi, primele 3-4 ore sunt cum sunt, dar apoi ma dor picioarele, spatele, mi se pun carcei... stau acolo asa de forma mai mult, ma fortez sa nu ies sa iau o gura de aer si sa ma intind... si cred ca sunt multi ca mine, orice ati zice... atunci scaunele se ocupa toate, nu-i mai e jena nimanui sa stea jos. Daca ar fi mai multe ar veni mai multa lume la biserica. Deci...parerea mea... stranele sunt inutile. Sunt incomode si aiurea. Trebuiesc scaune efectiv, nu cred c-ar fi mare chestie niste scaune pliante,stranse ar ocupa mai putin loc pe langa pereti decat stranele, si ar ajunge sa stea lumea pe ele la slujbele mai lungi. |
Citat:
|
Sper sa nu vad in bisericile ortodoxe banci ca la catolici. Cand mergi la biserica, nu stai ca la spectacol.Te nevoiesti, sa simti ca stai in fatza lui Dumenzeu.Stai drept in fatza Lui sau in genunchi!Nu stai pe banci si mai si cucai(atipesti) daca nu te vede nimeni...
Desigur, asa cum spune Cristi, exista pernite,pentru un minim confort cand stai in genunchi,sau unii vin cu scaunele...nimeni nu e absurd,cand cineva e suferind sau in varsta...Dar de aici pana sa stea toata lumea pe banci e cale lunga...Apoi de la asta nu mai e mult si incepem si sa aplaudam... |
Citat:
Nici eu nu sunt pentru banci si alte asemenea chestii, insa un numar de scaune (poate doar stranile de pe pereti) sunt de trebuinta. Nimeni sa nu'si ia scaunul (strana) pe nume... sau sa se instaleze ca si acasa. Scaunul (strana) este al tuturor... pentru nevoi. Cine sade pe scaun, sa stea pentru neputinte, iar cine sta in picioare, sa stea pentru Domnul. Chiar si cel ce sta pe scaun (pentru neputinte, iar nu pentru comoditate) tot pentru Domnul sta, caci nu ramane acasa sau in oras. Sa nu dispretuiasca nici unul pe nici un altul. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 16:16:53. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.