Eugen7 |
29.08.2011 16:18:59 |
Citat:
În prealabil postat de VictorS
(Post 394762)
Nu am mai precizat in mesajul de mai sus, dar am binecuvantare de la duhovnic sa citesc 1 catisma/zi. Nu citesc de capul meu.
|
Psaltirea fie se citeste, adica se studiaza fie se foloseste pentru rugaciune. Astfel, mai intai PSALTIREA SE STUDIAZA si abia dupa ce este inteleasa se FOLOSESTE PENTRU RUGACIUNE.
Evident ca intai Psaltirea trebuie studiata pentru a intelege rugaciunile de acolo, ca nu cumva ispititi fiind fie de propria noastra ignoranta, fie de cel rau, sa nu intelegem fie profetiile psalmice (si Doamne fereste se ne identificam cu ele, caci sunt scrie la persoana I) fie psalmii de blesteme (care se refera la vrasmasii Domnului, sau la patimile si pacatele noastre si nu la vrasmasii nostri fie oameni, fie cei nevazuti).
Pentru studiul Psaltirii recomand comentariu Sfintilor Parinti la Psaltire in doua volume:
http://www.librarie.net/carti/73221/...dim-Aghioritul
http://www.librarie.net/carti/67048/...or-Parinti-Vol
Apoi dupa ce suntem siguri ca am inteles Psaltirea, luminati fiind de invatatura intru Duhul Sfant a Sfintilor Parinti, putem trece si la RUGACIUNEA DIN PSALTIRE.
Daca cineva, fie cleric fie mirean nu se roaga corespunzator din psaltire (adica sa inteleaga ce se roaga) atunci este "muncit" de cel rau, adica este ispitit: trupeste, necazuri, ridicarea oamenilor impotriva lui, naluciri... in unele cazuri loviri s.a.
Trebuie sa avem mereu in minte ca nu noi, ne luptam cu cel rau. Hristos Iisus nu cere omului sa se lupte cu cel rau! Hristos Iisus cere sa ne pocaim, sa traim in comuniune cu EL, sa IL lasam pe EL sa lucreze in noi tot binele.
Astfel, lupta noastra se da cu noi insine, cat de mult VREM sa IL lasam pe Hristos sa traiasca in noi!
Cel rau a fost invins de Hristos Iisus pe cruce, deci daca este invins ce traba mai avem noi cu el? Ce lupta vrem noi sa ducem cu cel invins si condamnat la pieire de Hristos cara doar asteapta indemplinrea sentintei la sfarsitul veacurilor? Noi trebuie sa ne luptam cu noi insine sa vrem sa fim eliberati de Hristos de robia patimilor si a pacatelor.
|