Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Calugarul (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5013)
-   -   Principalele calitati , in vederea calugariei ! (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=2003)

Marimira 09.11.2009 16:15:02

http://www.crestinortodox.ro/intervi...spre-calugarie

sophia 09.11.2009 16:37:00

F. bun articolul Marimira.

@GeorgeS - asa ar trebui sa fie, mai ales ca in general sunt f.tineri cei cu ganduri de manastire. Unii nici nu stiu lumea mai inainte (scoala, casatorie, copii, profesie, etc.). Abia mai tarziu isi dau seama ca vor totusi casatorie, copii.
Multi se duc in nestiinta la manastire si sunt totusi sprijiniti/indemnati. E mare bucuria pentru clerici, de a trimite/castiga pe cineva pentru manastire.
Sau cred in mod eronat ca asta este chemarea lor. Sunt plini de inflacarare, asa cum te indragostesti de un om la 16 ani si gata, vrei sa te casatoresti cu el.
Pe altii ii indeamna poate familia, sau saracia, sau pentru ca nu gasesc partener(a) sau serviciu in lume.
Am vazut cum este la manastire, la maici. Am vazut maici, cum sunt si cum simt si gandesc. Am vazut maici f.tinere si varstnice.
Am si citit cate ceva. E drept monahii ortodocsi nu scriu despre ei si viata la manastire, ce i-a adus, ce copii au fost, ce familii au avut etc.
Dar catolicii povestesc despre ei si am aflat asa ce grea este viata de manastire si de anumite cazuri triste.
Ar trebui ca oamenii sa fie bine verificati si mai ales bine scoliti pentru manastire, sa stie cu adevarat ce i asteapta acolo si daca au aceasta chemare si daca asta vor. O scoala ca lumea si apoi sa decida.
Dupa ce ai intrat si ai trait in manastire, chiar in faza de noviciat, e mai greu, mai derutant si totul decurge cam automat. Esti acolo, mergi mai departe, poarta nu prea se mai deschide.

Miha-anca 09.11.2009 17:04:43

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 179963)
Am vazut cum este la manastire, la maici. Am vazut maici, cum sunt si cum simt si gandesc. Am vazut maici f.tinere si varstnice.

Sophia, sa intelegem ca si tu ai fost in manastire?!? Nu e prima data cand sugerezi acest lucru, dar parca nu-mi vine sa cred, la cate lacune ai... Iarta-ma te rog, ca te intreb, dar gandul ca ai fost in manastire mi se pare cu totul neplauzibil!

ory 09.11.2009 17:11:05

Da, Anca, la tine gandul ca omul poate fi el insuti, nu ti se pare deloc plauzibil....ba, mai mult decat atat, te si ingrozeste.
Poate ca tu nu intelegi ce inseamna un om care a stat in manastire, dar eu chiar nu-ti inteleg gandirea atat de limitata, la un spirit de pedagog.
Pana la urma, in viata, totul tine de educatie, de formarea individului, indiferent de mediul in care traieste.
Ce ton rautacios folosesti si judeci cu atata raceala lucruri pe care nu le poti simti, nu le poti intelege si prin simtire, nu doar prin lectura. Doresti sa simti prin altii....
Cred ca te supraestimezi daca tu ai inteles ca eu intentionez sa te conving de vre-un lucru, eu doar mi-am expus parerea despre aceste lucruri si atat. Chiar nu-mi doresc sa te conving cu nimic, fiindca tu iti iubesti prea mult capacitatea de-a citi si de a trai ca sfintii, nu am cum sa-ti arat eu neputinta omeneasca...

zaharia_2009 09.11.2009 17:24:46

Vai de mine, vai de mine cum continua sa se intimple !

,,De n-ar fi fost Domnul cu noi,cind s-au ridicat oamenii impotriva noastra,
De vi ne-ar fi inghitit pe noi,cind s-a aprins minia lor impotriva noastra" (Ps.123/2; 3)

Miha-anca 09.11.2009 17:36:43

Ory, eu i-am scris Sophiei, nu tie. Sau tu esti si...sophia?!? Ar fi interesant de stiut... Poate asa ne explicam unele lucruri!

Tu nu ai mila de pacatos, ci aperi pacatul... si asta nu e bine. Nu am gasit nici un cuvant scris de tine despre combaterea pacatelor.
Sensibilitatea ta merge inspre intelegerea oricarei slabiciuni, dar impotriva canoanelor de indreptare. Asta intelegi tu prin a fi "tu insati"?!? Pai, nu e bine, ory!

sophia 09.11.2009 17:37:07

@Anca
Am fost in concedii si am locuit la o maica, am mai discutat si cu altele. Era manastire de sine (nu de obste, acolo este mai strict)

ory 09.11.2009 17:39:11

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 179984)
Ory, eu i-am scris Sophiei, nu tie. Sau tu esti si...sophia?!? Ar fi interesant de stiut... Poate asa ne explicam unele lucruri!

Tu nu ai mila de pacatos, ci aperi pacatul... si asta nu e bine. Nu am gasit nici un cuvant scris de tine despre combaterea pacatelor.
Sensibilitatea ta merge inspre intelegerea oricarei slabiciuni, dar impotriva canoanelor de indreptare. Asta intelegi tu prin a fi "tu insati"?!? Pai, nu e bine, ory!

Nu, nu as avea rabdarea lui Sophia sa pun atatea intrebari, sa dezbat atatea lucruri, mult prea minutios...plus ca eu nu prea pun intrebari, eu imi exprim convingerile clare , eu le cred, nu le afisez intr-o atmosefra de neinteles.

Traditie1 09.11.2009 17:40:02

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 179963)
F. bun articolul Marimira.
@GeorgeS - asa ar trebui sa fie, mai ales ca in general sunt f.tineri cei cu ganduri de manastire. Unii nici nu stiu lumea mai inainte (scoala, casatorie, copii, profesie, etc.). Abia mai tarziu isi dau seama ca vor totusi casatorie, copii.
Multi se duc in nestiinta la manastire si sunt totusi sprijiniti/indemnati. E mare bucuria pentru clerici, de a trimite/castiga pe cineva pentru manastire.
Sau cred in mod eronat ca asta este chemarea lor. Sunt plini de inflacarare, asa cum te indragostesti de un om la 16 ani si gata, vrei sa te casatoresti cu el.
Pe altii ii indeamna poate familia, sau saracia, sau pentru ca nu gasesc partener(a) sau serviciu in lume.
Am si citit cate ceva. E drept monahii ortodocsi nu scriu despre ei si viata la manastire, ce i-a adus, ce copii au fost, ce familii au avut etc.
Dar catolicii povestesc despre ei si am aflat asa ce grea este viata de manastire si de anumite cazuri triste.
Ar trebui ca oamenii sa fie bine verificati si mai ales bine scoliti pentru manastire, sa stie cu adevarat ce i asteapta acolo si daca au aceasta chemare si daca asta vor. O scoala ca lumea si apoi sa decida.
Dupa ce ai intrat si ai trait in manastire, chiar in faza de noviciat, e mai greu, mai derutant si totul decurge cam automat. Esti acolo, mergi mai departe, poarta nu prea se mai deschide.

Nu tebuie sa compari viata în manastirile catolice cu cea în cele ortodoxe. Duhul catolic e un duh mort, sinistru, omorâtor de suflet prin atrofierea mintala pe care o produce. Nu e de mirare ca si manastirile catolice sunt un fel de balamucuri.

În Ortodoxie viata de manastire e frumoasa, mai ales daca ai un mediu bun, frati echilibrati si duhovnicesti, un loc ferit de prea multi pelerini. Neplacerile provin din aglomerare si multa munca. Daca se va ajunge ca în Grecia unde sunt 2-3 calugari în multe manastiri si care nu muncesc pe rupte va fi si mai placut. Înflacararea provine tocmai din bucuria pe care o simt, datorita vietii simple si sanatoase, participarii la slujbele celor 7 Laude si unui sentiment special, ca esti urmator si împreuna lucrator cu generatiile de calugari care au trait în acea manastire sau în alte parti.

Nu trebuie sa fie asa verificati înainte de intrarea în manastire, perioada de proba e suficienta ca ei sa stie daca vor sa continue sau sa renunte.

cristiboss56 09.11.2009 17:42:06

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 179930)
@cristiboss - mai sunt si altii care vorbesc la unele teme in cunostinta de cauza, chiar daca nu crezi:3::p.
O intrebare - la mine ai tot oscilat sa intri pe lista (ai intrat, ai iesit si tot asa). Asta ce sa insemne?

@Anca - poate ca ideea nu ar fi rea sa se lasa o portita de iesire. Ma refer la faptul ca unii nu stiu totusi ce ii asteapta si daca sunt chiar facuti pentru manastire. Uneori nici acela care trebuie sa-l sfatuiasca/dea aprobare (nu stiu exact cum se procedeaza) nu stie. Cum evalueaza el persoana, pe ce criterii?
Si pe urma se pot intampla modificari si pe parcurs: sufletesti, de sanatate, iti dai seama abia dupa un timp ca ai gresit calea, sau chiar sunt probleme in manastirea cu pricina (mobbing poate fi si acolo, hormonii urla si acolo si chiar si la femei, hartuire sa nu spun cum, etc.). In cazuri din astea nu poti sa tii omul cu forta si nici sa-l consideri esuat sau pacatos, sau cum am mai citit pe aici. Poate chiar Dumnezeu ii da un semn uneori - "nu este de tine aici, nu poti tu asta, pleaca in lume".

Manastirea nu este o alegere, o cale, o profesie. Pentru manastire trebuie sa fii facut, din multe puncte de vedere. Si cred ca sunt f.putini din acestia, inclusiv dintre calugari/maici. Cred ca multi nu se duc din chemare, ci din alte considerente mai lumesti.

Sofia, imi pare tare rau , dar tu nu ti-ai deschis lista pentru nimeni ! Placerea era de partea mea , fara exagerare , chiar daca ne-am duelat de multe ori . Ranchiuna e straina de mine , dar recunosc ca nu suport pe cei falsi si vicleni , cea ce la tine nu este nici pe departe cazul.:1:

Ora este GMT +3. Ora este acum 05:35:46.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.