Citat:
În prealabil postat de N.Priceputu
(Post 368417)
Ceea ce am spus eu este faptul că dacă Hristos ar fi vrut să lase un om să-i țină locul pe pământ, să fie cap al Bisericii, atunci nu ar mai fi fost nevoie să trimită Duhul Sfânt, în care Se află El însuși prezent în Biserică.
|
D-na Adriana v-a spus că, în acest caz, nu ar mai fi lăsat nici episcopi și preoți. Cum vreți să guverneze Duhul Sfânt Biserica, dacă nu prin oameni ?
Citat:
Patriarhii sau Mitropoliții nu au această pretenție. Ei sunt niște episcopi ca și ceilalți, având, însă, o funcție administrativă mai înaltă în cadrul Bisericilor locale.
|
V-am arătat cum, în mod just, ortodocșii văd în oricare episcop un locțiitor al lui Isus în episcopia sa. La nivelul Sinodului episcopilor, locul Domnului este ocupat de patriarh, care este capul Bisericii Ortodoxe Române. Altfel, ce rost ar avea să spuneți că Biserica dv "este autocefală" ? Că autocefal, asta înseamnă: are capul ei. Care la patriarh se referă, nu la Cristos, că doar nu susțineți că Biserica dv era fără Capul Cristos înainte și a devenit astfel abia în urmă cu 80 de ani, de când cu autocefalia.
Că episcopul este locotenentul lui Cristos, vedem bine din cuvintele cu care îl întâmpinați dv, atunci când spuneți: "Pe
Domnul și arhiereul nostru". V-am mai spus că acest lucru se vede și din felul în care e înveșmântat. Lui îi spuneți, de Florii: "Osana, Fiule al lui David", iar el vă binecuvântează, ca un adevărat locotenent al lui Cristos. Iarăși se vede acest lucru și din felul în care e înveșmântat preotul la slujbă: ca dovadă, femeile mai evlavioase de la dv de la biserică obișnuiesc să îi atingă felonul, ori chiar să își șteargă fața cu poala sa, întocmai cum a făcut femeia care avea scurgeri de care citim în Biblie. Cum se explică faptul că aceste femei, despre a căror cultură teologică poate că nu aveți impresie bună, văd totuși ceea ce dv nu puteți vedea ?
Citat:
Iar dacă apostolii au fost încredințați lui Petru, pentru ce Îl mai alege Domnul pe Pavel, care a făcut cea mai mare operă misionară în Biserică?
|
Dar și apostolii de azi aleși de Domnul, care sunt episcopii catolici, au misiuni diferite în Biserică. Opera de misionarism este încredințată unor urmași ai lui Pavel, care au răspândit cuvântul Domnului până la marginile pământului. Așa cum Petru și Pavel au avut misiuni foarte diferite atunci, așa au și urmașii lor acum.
Citat:
După cum am spus, Petru era respectat în mod deosebit de ceilalți, însă nu a ținut locul lui Hristos. Și nu e poate cineva să Îi țină locul, pentru că El este prezent. În Duhul Sfânt.
|
E vorba de a ține locul în mod VIZIBIL. Cristos era prezent în Duhul Sfânt și înainte de Încarnarea Sa, că prin El toate s-au făcut. Nu era nevoie să se încarneze. Dar a făcut-o, S-a materializat, fiindcă oamenii au nevoie să vadă cu ochii lor. La fel este și Biserica: operă vizibilă, prelungirea întrupării Lui. Acuma, când avem noi schimb de mesaje, Cristos este prezent ca Dumnezeu în mod ubicuu, dar ca om se află în Cer. El nu mai domnește în chip văzut decât numai prin locotenenții Săi din fiecare parohie, din fiecare dieceză și prin locotenentul Lui pe întregul Pământ, care este Papa. Ați văzut că acest lucru a fost crezut de Sf Ioan Gură de Aur și de mulți alți Sfinți Părinți catolici. Dv de ce nu îl mai credeți ? Pentru ce Îl răniți pe Cristos, rănindu-l pe cel căruia El i-a dat misiunea de a fi locotenentul Său pe întregul Pământ ?