Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Biserica Romano-Catolica (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5029)
-   -   Papalitatea (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=8723)

Adriana3 13.06.2011 00:03:12

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 368343)
Adriana spunea ca nu a citit ce s-a discutat pana acum (dar desi nu cunoaste are deja parerea formata, ca si cum eu m-as duce sa le dau sfaturi medicilor chirurgi desi nu ma pricep deloc) asadar sa dau si ce se stie.
Sfantul Grigorie cel Mare a fost papa al Romei pana in 604.
In epistolele sale, protestand impotriva titlului de patriarh ecumenic acordat patriarhului Constantinopolului (desi era o neintelegere) scrie tot ce se stia la acea vreme de vreun primat. Condamna vehement un primat al vreunui patriarh sau episcop. Mai mult, spune ca desi sinodul Calcedon a acordat un primat de omoare Romei (ca si Constantinopolului), pana atunci niciun papa nu a folosit acest lucru. Si nu era vorba de primatul pOapal ci de acel primat de onoare, care e mult mai putin.

"Cum stiti prea bine Sanctitatea Voastra;, pe care o venerez în mod deosebit, acest titlu de "universal" a fost oferit de Sfântul Sinod de la Calcedon episcopului din scaunul apostolic al carui slujitor sunt prin harul lui Dumnezeu. Dar nici unul dintre predecesorii mei n-a vrut sa se serveasca de acest cuvânt profan; pentru ca, de fapt, daca un patriarh este
numit "universal", le rapeste celorlalti titlul de patriarh
. Departe, departe sa fie de tot
sufletul crestin dorinta de a uzurpa câtusi de putin sau de a diminua onoarea fratilor sai!
"

In scrisoarea catre Patriarhul Ioan Postitorul (epistola 25, liber 1)Sf. Grigorie scrie: "Ce
veti spune lui Hristos, Care e capul Bisericii universale, la judecata finala daca prin titlul de
universal v-ati supus toti membrii ei?
(...) Petru, primul între apostoli, si membru al
Bisericii sfinte si universale; Pavel, Andrei, Ioan nu sunt ei capi ai anumitor popoare? - si
totusi toti sunt mebrii sub un singur Cap. )...) Nu sunt ei membrii ai Bisericii? Si totusi
nici unul dintre ei n-a voit sa fie universal (...).
"
In scrisoarea Sfântului Grigorie cãtre împãrat (cartea a V-a, scrisoarea 20, editia
benedictinã):"Dacã cineva uzurpã în Bisericã un titlu care rezumã în el pe toti credinciosii,
atunci Biserica universalã - o, ce blasfemie! - va cãdea odatã cu el, pentru cã el este
numit universal! Asadar, toti crestinii trebuie sã respingã acest titlu blasfemiatoriu, acest
titlu ce surpã onoarea sacerdotalã a tuturor preotilor de cum este, nebuneste, uzurpat de
unul singur!
"
Într-o altã scrisoare cãtre împãrat, Grigorie scria (cartea a VII-a, scrisoarea 33): "Eu spun
- fãrã cea mai micã ezitare - cã oricine se numeste episcop universal sau doreste acest
titlu este - prin mândria sa - precursorul lui anticrist
, cãci prin aceasta pretinde sã
se înalte mai presus decât ceilalti. Gresala în care el cade vine dintr-o mândrie egalã cu a
antihristului, pentru cã dupã cum acest pervers a vrut sã fie privit ca fiind mai presus decât
ceilalti oameni, tot asa si cel ce doreste sã fie singur numit episcop se ridicã pe sine mai
presus decât ceilalti
".
Asadar Sfantul papa Grigorie cel Mare a spus tot ce se putea spune despre un primat papal.

Catalin, eu nu sunt atotstiutoare cum vrei tu sa pari asa ca acolo unde nu am citit spun clar ca nu am citit. Sa inteleg ca te-ai convins ca nu pe Sfantul Ioan Gura de Aur il citai cand ai crezut ca-i rezumi opera in discursul unuia anti-Papa si pe care tu il luai drept Sf. Ioan Gura de Aur. Asa se intampla mereu cu cei impatimiti de ideile proprii. Ada ca acum ai trecut la atac cu un alt sfant. Pai daca acest Sfant a demonstrat tot ce se putea demonstra iar demonstratia lui este atat de infailibila pai in cazul asta te invit sa deschizi un thread paralel cu Papalitatea in care sa dezbatem ilegitimitatea titlului de Patriarh ecumenic luat de grec, ca doar iata un sfant a demonstrat ca nu-i legitim, si te invit de asemenea sa deschizi si un thread in care sa dezbatem faptul ca nici sinoadele nu sunt infailibile, ca iata a demonstrat sfantul ca sinodul s-a inselat, si ca atare sa vedem si noi ce cale luam de aici inainte daca pana si sinoadele se inseala. Trecem la sola Scriptura ca protestantii? Ca macar Scriptura nu se inseala, l-am primit pe Duhul Sfant sa ne calauzeasca asa ca ce ne mai trebuie? Cam la asta duc demonstratiile tale...

Adriana3 13.06.2011 00:13:16

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 368347)
Sfânta Evanghelie după Matei, 26, 31:
Atunci Iisus le-a zis: Voi toți vă veți sminti întru Mine în noaptea aceasta căci scris este: "Bate-voi păstorul și se vor risipi oile turmei".

Multumesc Miha, deci in mod clar se referea la apostoli cu termenul de oi. Si cel care a primit misiunea sa pasca aceste oite a fost Petru. Iar daca apostolii au avut nevoie sa fie pastoriti in conditiile in care au fost umpluti de Duhul Sfant, ce sa mai zicem noi...

Miha-anca 13.06.2011 00:35:18

Luca, 21,
15. Deci după ce au prânzit, a zis Iisus lui Simon-Petru: Simone, fiul lui Iona, Mă iubești tu mai mult decât aceștia? El I-a răspuns: Da, Doamne, Tu știi că Te iubesc. Zis-a lui: Paște mielușeii Mei.
16. Iisus i-a zis iarăși, a doua oară: Simone, fiul lui Iona, Mă iubești? El I-a zis: Da, Doamne, Tu știi că Te iubesc. Zis-a Iisus lui: Păstorește oile Mele. 17. Iisus i-a zis a treia oară: Simone, fiul lui Iona, Mă iubești? Petru s-a întristat, că i-a zis a treia oară: Mă iubești? și I-a zis: Doamne, Tu știi toate. Tu știi că Te iubesc. Iisus i-a zis: Paște oile Mele.
18. Adevărat, adevărat zic ție: Dacă erai mai tânăr, te încingeai singur și umblai unde voiai; dar când vei îmbătrâni, vei întinde mâinile tale și altul te va încinge și te va duce unde nu voiești.
19. Iar aceasta a zis-o, însemnând cu ce fel de moarte va preaslăvi pe Dumnezeu. Și spunând aceasta, i-a zis: Urmează Mie.

Oare acest dialog de mai sus nu e in legatura cu lepadarea lui Petru? De aici si tripla intrebare. Poate cineva sa ne spuna de ce l-a intrebat Iisus Hristos pe Petru de trei ori "Ma iubesti?" Cifra trei are o importanta aici.
Impacarea cu Dumnezeu o vad in cuvintele: "Urmeaza Mie."

Miha-anca 13.06.2011 00:49:21

Citat:

În prealabil postat de Adriana3 (Post 368394)
Multumesc Miha, deci in mod clar se referea la apostoli cu termenul de oi. Si cel care a primit misiunea sa pasca aceste oite a fost Petru. Iar daca apostolii au avut nevoie sa fie pastoriti in conditiile in care au fost umpluti de Duhul Sfant, ce sa mai zicem noi...

Da. Oile pastorului Hristos sunt 12 la numar, care au ramas doar 11.
Nu vad nici o problema ca Petru sa joace un rol mai de conducator, datorita varstei. In ceea ce priveste harul si proslavirea, toti apostolii au fost egali si si-au dat viata, murind rastigniti. Din acest punct de vedere nu vad diferenta. Oare spunand altfel, nu ii nedreptatim pe ceilalti apostoli, care si ei au dus Evanghelia la popoare?!?
Daca Biserica din Roma ar fi fost privilegiata, Constantin cel Mare nu s-ar fi mutat la Constantinopol. Dar el a facut mutarea la cererea expresa a Duhului Sfant.

Miha-anca 13.06.2011 00:54:08

Citat:

În prealabil postat de Adriana3 (Post 368393)
. Asa se intampla mereu cu cei impatimiti de ideile proprii. ...

Da, tine minte acest lucru!

Mihnea Dragomir 13.06.2011 05:29:01

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 368398)
Daca Biserica din Roma ar fi fost privilegiata, Constantin cel Mare nu s-ar fi mutat la Constantinopol. Dar el a facut mutarea la cererea expresa a Duhului Sfant.

Asta e tare de tot ! Nici Cerularie nu ar fi cutezat să spună chestia asta !
De curiozitate: știți cumva cam în ce perioadă a vieții s-a mutat la Constantinopol și în ce perioadă a vieții s-ar fi convertit cel "întocmai cu apostolii" ?

nutucutu 13.06.2011 07:35:09

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 368397)
Luca, 21,
15. Deci după ce au prânzit, a zis Iisus lui Simon-Petru: Simone, fiul lui Iona, Mă iubești tu mai mult decât aceștia? El I-a răspuns: Da, Doamne, Tu știi că Te iubesc. Zis-a lui: Paște mielușeii Mei.
16. Iisus i-a zis iarăși, a doua oară: Simone, fiul lui Iona, Mă iubești? El I-a zis: Da, Doamne, Tu știi că Te iubesc. Zis-a Iisus lui: Păstorește oile Mele. 17. Iisus i-a zis a treia oară: Simone, fiul lui Iona, Mă iubești? Petru s-a întristat, că i-a zis a treia oară: Mă iubești? și I-a zis: Doamne, Tu știi toate. Tu știi că Te iubesc. Iisus i-a zis: Paște oile Mele.
18. Adevărat, adevărat zic ție: Dacă erai mai tânăr, te încingeai singur și umblai unde voiai; dar când vei îmbătrâni, vei întinde mâinile tale și altul te va încinge și te va duce unde nu voiești.
19. Iar aceasta a zis-o, însemnând cu ce fel de moarte va preaslăvi pe Dumnezeu. Și spunând aceasta, i-a zis: Urmează Mie.

Oare acest dialog de mai sus nu e in legatura cu lepadarea lui Petru? De aici si tripla intrebare. Poate cineva sa ne spuna de ce l-a intrebat Iisus Hristos pe Petru de trei ori "Ma iubesti?" Cifra trei are o importanta aici.
Impacarea cu Dumnezeu o vad in cuvintele: "Urmeaza Mie."

Dupa tripla intrebare, urmeza rugmintea, spusa de trei ori: "Paste oile mele". Oare aceasta rugaminte nu se refera la incredintarea turmei unui pastror? Ca doar toti ucenicii erau de fata si era asa de usor sa fie folosit pluralul...
De ce domnul nostru Isus Cristos l-a intrebat pe Petru de trei ori "ma iubesti?" Pentru ca numai prin iubire un conducator poate face lucrarea Tatalui. Isus a transmis care e criteriul dupa care trebuie sa se ghideze pastorii in activitatea de pastorire a turmei. Domnul nostru Isus Cristos il cunostea pe Petru mai bine decit se cunostea Petru Insusi, nu avea nevoie sa-i confirme ceva. Insa a atras atentia ca in primul rind cu iubire se conduce turma.

N.Priceputu 13.06.2011 09:31:06

Citat:

În prealabil postat de Adriana3 (Post 368392)
Din punctul meu de vedere ai scris fara logica pentru ca tu spui ca nu avem nevoie de un Papa pentru ca il avem pe
Duhul Sfant, caz in care de ce am mai avea nevoie de Patriarh, sau de Mitropolit etc? Si daca noi nu avem nevoie, cum
de apostolii au avut nevoie din moment ce au fost incredintati lui Petru in ciuda faptului ca urmau sa fie umpluti de Duhul Sfant la Cincizecime? Tu ai o gandire chiar mai
protestanta decat a mea si vad ca nici macar nu iti dai seama.

Ceea ce am spus eu este faptul că dacă Hristos ar fi vrut să lase un om să-i țină locul pe pământ, să fie cap al Bisericii, atunci nu ar mai fi fost nevoie să trimită Duhul Sfânt, în care Se află El însuși prezent în Biserică.
Patriarhii sau Mitropoliții nu au această pretenție. Ei sunt niște episcopi ca și ceilalți, având, însă, o funcție administrativă mai înaltă în cadrul Bisericilor locale.

Iar dacă apostolii au fost încredințați lui Petru, pentru ce Îl mai alege Domnul pe Pavel, care a făcut cea mai mare operă misionară în Biserică? După cum am spus, Petru era respectat în mod deosebit de ceilalți, însă nu a ținut locul lui Hristos. Și nu e poate cineva să Îi țină locul, pentru că El este prezent. În Duhul Sfânt.

Mihnea Dragomir 13.06.2011 10:35:49

Citat:

În prealabil postat de N.Priceputu (Post 368417)
Ceea ce am spus eu este faptul că dacă Hristos ar fi vrut să lase un om să-i țină locul pe pământ, să fie cap al Bisericii, atunci nu ar mai fi fost nevoie să trimită Duhul Sfânt, în care Se află El însuși prezent în Biserică.

D-na Adriana v-a spus că, în acest caz, nu ar mai fi lăsat nici episcopi și preoți. Cum vreți să guverneze Duhul Sfânt Biserica, dacă nu prin oameni ?

Citat:

Patriarhii sau Mitropoliții nu au această pretenție. Ei sunt niște episcopi ca și ceilalți, având, însă, o funcție administrativă mai înaltă în cadrul Bisericilor locale.
V-am arătat cum, în mod just, ortodocșii văd în oricare episcop un locțiitor al lui Isus în episcopia sa. La nivelul Sinodului episcopilor, locul Domnului este ocupat de patriarh, care este capul Bisericii Ortodoxe Române. Altfel, ce rost ar avea să spuneți că Biserica dv "este autocefală" ? Că autocefal, asta înseamnă: are capul ei. Care la patriarh se referă, nu la Cristos, că doar nu susțineți că Biserica dv era fără Capul Cristos înainte și a devenit astfel abia în urmă cu 80 de ani, de când cu autocefalia.

Că episcopul este locotenentul lui Cristos, vedem bine din cuvintele cu care îl întâmpinați dv, atunci când spuneți: "Pe Domnul și arhiereul nostru". V-am mai spus că acest lucru se vede și din felul în care e înveșmântat. Lui îi spuneți, de Florii: "Osana, Fiule al lui David", iar el vă binecuvântează, ca un adevărat locotenent al lui Cristos. Iarăși se vede acest lucru și din felul în care e înveșmântat preotul la slujbă: ca dovadă, femeile mai evlavioase de la dv de la biserică obișnuiesc să îi atingă felonul, ori chiar să își șteargă fața cu poala sa, întocmai cum a făcut femeia care avea scurgeri de care citim în Biblie. Cum se explică faptul că aceste femei, despre a căror cultură teologică poate că nu aveți impresie bună, văd totuși ceea ce dv nu puteți vedea ?

Citat:

Iar dacă apostolii au fost încredințați lui Petru, pentru ce Îl mai alege Domnul pe Pavel, care a făcut cea mai mare operă misionară în Biserică?
Dar și apostolii de azi aleși de Domnul, care sunt episcopii catolici, au misiuni diferite în Biserică. Opera de misionarism este încredințată unor urmași ai lui Pavel, care au răspândit cuvântul Domnului până la marginile pământului. Așa cum Petru și Pavel au avut misiuni foarte diferite atunci, așa au și urmașii lor acum.

Citat:

După cum am spus, Petru era respectat în mod deosebit de ceilalți, însă nu a ținut locul lui Hristos. Și nu e poate cineva să Îi țină locul, pentru că El este prezent. În Duhul Sfânt.
E vorba de a ține locul în mod VIZIBIL. Cristos era prezent în Duhul Sfânt și înainte de Încarnarea Sa, că prin El toate s-au făcut. Nu era nevoie să se încarneze. Dar a făcut-o, S-a materializat, fiindcă oamenii au nevoie să vadă cu ochii lor. La fel este și Biserica: operă vizibilă, prelungirea întrupării Lui. Acuma, când avem noi schimb de mesaje, Cristos este prezent ca Dumnezeu în mod ubicuu, dar ca om se află în Cer. El nu mai domnește în chip văzut decât numai prin locotenenții Săi din fiecare parohie, din fiecare dieceză și prin locotenentul Lui pe întregul Pământ, care este Papa. Ați văzut că acest lucru a fost crezut de Sf Ioan Gură de Aur și de mulți alți Sfinți Părinți catolici. Dv de ce nu îl mai credeți ? Pentru ce Îl răniți pe Cristos, rănindu-l pe cel căruia El i-a dat misiunea de a fi locotenentul Său pe întregul Pământ ?

N.Priceputu 13.06.2011 11:02:45

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 368423)
V-am mai spus că acest lucru se vede și din felul în care e înveșmântat. Lui îi spuneți, de Florii: "Osana, Fiule al lui David", iar el vă binecuvântează, ca un adevărat locotenent al lui Cristos. Iarăși se vede acest lucru și din felul în care e înveșmântat preotul la slujbă: ca dovadă, femeile mai evlavioase de la dv de la biserică obișnuiesc să îi atingă felonul, ori chiar să își șteargă fața cu poala sa, întocmai cum a făcut femeia care avea scurgeri de care citim în Biblie. Cum se explică faptul că aceste femei, despre a căror cultură teologică poate că nu aveți impresie bună, văd totuși ceea ce dv nu puteți vedea ?

Poate înțelegerea mea șchioapătă, însă eu socotesc că episcopul și preotul Îl reprezintă pe Hristos, în timpul slujirii. Cultul este o expresie simbolică a adevărurilor revelate. Preotul nu ține locul lui Hristos (ceea ce ar presupune absența Lui), ci Îl simbolizează. Iar când credincioșii îl ating, ating un slujitor sfințit și niște veșminte sfințite, un om cu har. Da, Hristos este Arhiereul cel Mare, iar episcopii duc lucrarea Lui în lume.
Dar în cazul Papei, locțiitor înseamnă a administra meritele lui Hristos, indulgențele (nu știu dacă se mai practică), ș.a. Dacă ar fi vorba doar de un primat administrativ, ar fi mai puțin grav.

Mai multe nu mai am de spus și nu aș vrea ca discuția să se prelungească la infinit. Oricum, ceea ce facem noi aici nu e decât să repetăm la o scară mai mică ceea ce fac mai-marii noștri în discuțiile ecumenice. Ei o fac de mulți ani, având o pregătire mai bună decât a noastră (decât a mea cu siguranță), și tot nu par a ajunge la un acord.

Ora este GMT +3. Ora este acum 12:50:46.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.