![]() |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Deci, intorcandu-ne la cele spuse de Dl. M. D., sa fim constienti de faptul ca, desi perioada de infertilitate 10%% se situeaza, paradoxal, peste o situatie de pregatire a corpului in vederea unei sarcini, ovulul nu mai exista, deci nici o sarcina nu mai poate sa intervina. In opinia mea, abordarea Dlui M D este cauzala: daca corpul se pregateste de sarcina (desi ovulul a murit), atunci trebuie sa avem o sarcina. Cred ca atingem un punct sensibil, in care rolul preponderent il are raspunsul liber si responsabil al omului, si nu determinarea fizica. Nu cred ca deoarece corpul femeii se pregateste lunar de sarcina, eu trebuie sa am lunar o sarcina. Tot Dl. M D spunea ca exista porunca sfintirii zilei Domnului. Adica sa mergem la biserica duminica. Acolo lucrurile sunt clare, din pdvd al cifrelor. Dar cat priveste procreerea, ni s-a spus: inmultiti-va. Nu ni s-a spus de cate ori. Aici intervine generozitatea si posibilitatea fiecarui cuplu. Eu tratez oarecum separat tema generozitatii unui cuplu in fata vietii, si tema metodelor naturale. Nu vad o legatura directa intre una si cealalta, adica sunt de parere ca nu exista o legatura directa intre utilizarea metodelor naturale si scaderea numarului de copii. Daca nu merge o metoda, omul scorneste altceva. Problema este de atitudine si intelegere interioara. Mai departe, Alin, este delicat sa vorbim de "metodele contraceptive propuse de biserica Romano-Catolica". Eu am incercat sa fac o distinctie intre metode contraceptive si metode naturale, acestea din urma numite si de auto-observare. Spunea Dl M D ca poate fi contraceptiva si o metoda care nu face nimic dpdv fizic, ci doar la nivel intentional. Acest pericol a fost sesizat de BC in Humanae Vitae, si s-a amintit de motive serioase ("seriis causis") care trebuie sa existe atunci cand un cuplu alege sa traiasca intimitatea in perioada de infertilitate a femeii, in loc sa dea viata unui copil. Atata timp cat te rogi si ceri har să faci pe de-a-ntregul vointa lui Dumnezeu, si descoperi totusi ca luna asta, sau lunile acestea, situația din familie nu-ți permite să dai viață unui copil, nu văd de ce trebuie să fie numite metodele naturale ca fiind contraceptive. Caracterul de contraceptiv al metodelor naturale incepe cand acestea sunt folosite ca metode de control al nașterilor. Chiar și folosirea lor ca metode de control nu reprezinta un argument suficient pentru a le clasifica drept metode contraceptive. In timp ce, o pilula sau un prezervativ nu stiu sa faca altceva decat sa intervina in actul conjugal, separând unirea de procreere. |
Citat:
Dupa teoria ta, vor pierde si bruma aia de dragoste. De dragoste conjugala, vreau sa zic. Cea care reflecta unirea Hristos-Biserica. |
Eu cred ca nu vom mai simti dragoste, ci fericire. "Fericit cel sarac cu duhul...etc." Parerea mea.
|
Citat:
Gândește-te la cei care, divorțați sau rămași văduvi, se recăsătoresc cu cineva la prima căsătorie. Biserica le va administra Taina Cununiei, fără nici o modificare, nu e ca la cei la care amândoi soții se recăsătoresc și la care slujba e modificată. Deci? Cum se împacă asta cu teoria "cununiilor multiple"? :39: |
Citat:
"Dumnezeu este iubire si cel ce iubeste este nascut din Dumnezeu si cunoaste pe Dumenzeu" (I Ioan) Citat:
Citat:
Fericiti sunt acei oameni care toate le socotesc praf si cenunsa pe langa harul Duhului Sfant si aceasta din dragoste pentru Hristos Iisus. Deci, fericiti sunt acei oameni care pentru a trai intru Hristos Iisus, pentru a conlucra cu harul Duhului Sfant aleg sa fie saraci in cele lumesti (bogatie lumeasca, stapanire lumneasca etc). In sens periorativ se foloseste cu obraznicie de catre cei necredinciosi in special, aceasta expresie cu sensul: "ferisciti sunt cei care nu gandesc, care nu cunosc"... Doamne ajuta. |
Citat:
Citat:
a) in Rai, dupa inviere nu vor intra decat cei casatoriti si monahii/monahiile (aici includem si pe cei ce au decis cu hotarare statorica, sa traiasca in feciorie, de dragul Imparatiei Cerurilor, insa nu in mediu monahal). b) Nu se vor mai naste prunci dupa inviere. Astfel avand in vedere aceste 2 aspecte este clar ca nu se va mai casatori nimeni dupa inviere, caci nu va mai avea cine, din moment ce prunci nu se vor mai naste, monahii/monahiile nu isi vor schimba starea lor... iar "desfranatii, preadesfranatii, masturabatorii, sodmitii, gomoritii... nu vor vedea Imparatia Cerurilor" (Corinteni). Aceasta nu inseamna ca se va desfinta Taina Sfintei Casatorii, sotii continuand sa sa fie una intru Hristos Iisus, existand desigur un anumit nivel de intimitate conjugala (evident excluzand relatiile trupesti sexuale firesti, insa cei care rezuma taina casatoriei, scopul ei precum si manifestarea iubirii sotilor doar la aspectele trupesti si implicit nasterea de prunci... conside ca gresesc, intrucat foarte importante sunt aspectele duhovnicesti, sufletesti: afectiv-intelectuale...) Citat:
Taina Casatoriei este o taina a iubirii, o scoala a iubirii in care sotii si copiii (daca Dumnezeu ii daruieste familiei, insa daca lipsesc nu inseamna ca scopul casatoriei este "ratat", intrucat scopul casatoriei este mantuirea familiei) invata iubirea, empatia, caci ei iubindu-se unii pe altii, iubesc si pe semenii lor si pe Dumnezeu (a carui fiinta nu o putem vedea, insa putem vedea pe TATAL in Hristos Iisus iar pe Hristos Iisus in semenii nostri... iar pe Duhul Sfant intru toate... si astfel iubim Sfata Treime). Sfintii Parinti considera ca gresesc toti cei care nesocotesc Sfanta Taina a Casatoriei, care afirma ca nu poate fi sfintitoare, indumnezeitoare in har... Desigur ca monahismul tineste mult mai sus in indumnezeirea prin har intru Hristos Iisus, insa la monahism sunt chemati in special cei care au o dragoste deosebita de semeni si de Dumenzeu care doresc sa depaseasca nivelul manifestarii iubirii din familie (fata de membrii familiei, fata de semeni, fata de Dumnezeu). Doamne ajuta. |
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Si in ortodoxie exita o singura Taina a cununiei pentru om, chiar daca se accepta pana la 3 cununii, celelate 2 sunt "iertari", ingaduite pentru neputinta omeneasca. Situatia este delicata in aceste situatii... sunt lucruri tainice cu anevoie de inteles pentru noi cei nestiutori si nepriceputi. Dumenzeu sa se milostiveasca de noi, sa ne lumineze cu harul Duhului Sfant. Oricum, avand in vedere subiectul topicului, consider ca activitatea sexuala a sotilor daca nu este rod al iubrii sotilor avand ca scop mantuirea... ci are ca scop "teribilismul", "fariseismul", "satisfacerea egoista", "anestezia durerilor", "troc-ul" cu Dumnezeu... este nefireasca. Abstineta sexuala in familie trebuie facuta cu discernamant duhovnicesc, caci sfortarile nefiresti pot genera mari probleme si pot pericilita mantuirea sotilor... cunoastem ce efect devastator au avut si au chiar si in mohanism "sfortarile" de postire peste puterea omului la un moment dat. Toate trebuie facute treptat, pentru a ajunge la performanta... iar din punct de vedere sexual in cadrul casatoriei scopul este ca sotii sa nu fie robiti patimilor sexuale si nicidecum sa nu mai aiba nici o impreunare sexuala. ( Mentionez ca personal sunt impotriva "casatoriei albe". Cine vrea sa traiasca in feciorie poate sa o faca si in afara Tainei Sfintei Cununii, fie in monahism, fie celib.) Oricum odata cu varsta trupul se ofileste... iar dorinta sexuala se manifesta conform varstei. Ca un exemplu, consider elocvent filosoful, atletul si luptatorul Milo din Crotona care a inceput antrenamentele fizice alergand in fiecare zi in spate cu un vitel... de cand s-a nascut vitelul si pana a ajuns taur in putere. http://crossfithustle.net/wp-content...l_calf_op1.jpg Cosnsider ca asa trebuie sa facem si noi in lupta cu adevaratii dusmani ai omului: patimile, pacatele, duhurile necurate. Nu trupul este rau in sine ci poftele lui senzoriale (gust, miros, pipait, specific sexuale etc) care ies din limitele firescului ... caci daca nu sunt tinute in limitele firescului ne pot robi. Consider ca pe drumul mantirii, hristificarii, este indicat sa inaitam incet si sigur, avand mereu in fata tinta: Iisus Hristos precum si mijloacele: harului Duhului Sfant, implinirea vointei LUI. Doamne ajuta. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 19:33:40. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.