![]() |
Citat:
|
Citat:
Pe de altă parte, sunt convins că sfinții bineplăcuți lui Dumnezeu, precum Sf Pavel, Sf Petru, Sf Ioan Botezătorul, și toți ceilalți nu se oftică de faptul că nu au prins locul din dreapta Domnului nostru. În Cer există comuniune și ierarhie. Tot așa ar trebui să existe și pe pământ. |
Citat:
|
Pentru Adriana
Desi eu nu doresc un dialog pe care il consider fara rost, doctor_faustus care de cateva luni este pe forumul catolic m-a rugat sa ma folosesc de raspunsul sau, dar eu ii dau tot mesajul, pentru ca e meritul sau in gasirea raspunsului, nu al meu.
Petru nu este singurul și nici primul care L-a mărturisit pe Iisus ca Fiul lui Dumnezeu și ca Hristos [Mesia] În dialogul pe care îl ai cu Adriana [Adriana3, fostă adiandrea6] legat de papalitate, la mesajul următor http://www.crestinortodox.ro/forum/s...postcount=1080 Adriana a făcut câteva afirmații false din punct de vedere biblic, și anume că ucenicul Petru ar fi fost singurul căruia Dumnezeu i-ar fi dezvăluit că Iisus era Fiul lui Dumnezeu înainte de Cincizecime. În rândurile următoare o să demonstrez că afirmațiile ei sunt greșite, iar argumentele le poți folosi pentru a îi combate poziția pe forumul creștinortodox, răspunzându-i la mesajul respectiv. 1. Primul om căruia Dumnezeu i L-a descoperit pe Iisus ca Fiu al lui Dumnezeu și ca Răscumpărător al păcatelor [adică drept Hristos] este sfântul Ioan botezătorul; vezi versetele Ioan 1:19-34 și în special Ioan 1:34 care spune textual: "Și eu am văzut și am mărturisit că Acesta este Fiul lui Dumnezeu". Este vorba despre revelația sau descoperirea pe care Ioan botezătorul o are în momentul Botezului Domnului. Deasemenea Ioan botezătorul este primul care mărturisește că Iisus ridică păcatele lumii la versetul Ioan 1,29: "Iată Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatul lumii!" 2. Următorii care L-au mărturisit pe Iisus ca Mesia și împlinitor al profețiilor vechi testamentare sunt ucenicii Andrei și Filip; vezi versetele Ioan 1:35-45; Andrei la Ioan 1,41: "Noi L-am aflat pe Mesia – ce se tâlcuiește: Hristos", iar Filip la Ioan 1,45: "Noi L-am aflat pe Acela despre Care au scris Moise în lege și profeții, pe Iisus, fiul lui Iosif din Nazaret". 3. Următorul care Îl mărturisește pe Iisus ca Fiu al lui Dumnezeu este Natanael; vezi versetele Ioan 1,46-51 și în special Ioan 1,49: "Rabbi, Tu ești Fiul lui Dumnezeu, Tu ești Regele lui Israel!". 4. O altă mărturie biblică ce contrazice poziția greșită a Adrianei este la Ioan 6:68-69: "Simon Petru I-a răspuns: „Doamne, la cine ne vom duce? Tu ai cuvintele vieții veșnice; și noi am crezut și am cunoscut că Tu ești Hristos, Fiul Dumnezeului Celui-Viu“.". Versetul vorbește clar despre mărturia comună a ucenicilor lui Iisus și nu doar despre mărturia lui Petru. 5. O altă mărturie biblică este cea a Schimbării la Față a Domnului Iisus când martori ai descoperirii lui Dumnezeu că Iisus este Fiul Său sunt, pe lângă ucenicul Petru, ucenicii Iacob și Ioan, asta ca să nu îi punem la socoteală și pe sfântul Moise și pe sfântul Ilie. |
Citat:
In primul pasaj spuneti ca e gresita, neserioasa afirmatia ca pentru catolici exista doar primatul papal, in timp ce in al doilea pasaj spuneti ca tot ce are importanta si conteaza e sa ascultati de Bc si de papa. Nu acelasi lucru l-am spsu si eu in acea afirmatie? De fapt e chiar adevarata, dupa Vatican II singura conditie, dogma ceruta ortodocsilor pentru unire e acceptarea primatului, in rest pot sa-si pastreze toate dogmele, inclusiv cea cu "de la Tatal purcede". Pentru BO in schimb sunt importante toate invataturile de credinta, asadar nu s-ar accepta nici macar ca si catolicii sa spuna crezul Filioque in crez si sa il afirme in dogma (cum e pentru greco-catolici), e acelasi lucru pentru noi. Dar stiu ca orice ar spune cineva si orice lucru evident ati vedea nu ar avea importanta, nu conteaza decat ce ar spune papa si BC. Si adventistii sau alte culte nu vor spune niciodata ca invatatura lor nu e buna si sa treaca la ortodocsi, deci asta puteti sa o asteptati. Si evreii credeau in rabinii lor si au ajuns sa il respinga pe Iisus, desi poate unii ar fi facut altceva. Si nu uraste nimeni pe catolici sau BC, doar iubeste adevarul, care e Iisus si pe catolici. Daca vine cineva la dvs si va spune ca luna e patrata, iar dvs, ii spuneti ca luna e rotunda inseamna ca il urati? Am mai intalnit logica aceasta mai ales la catolici, care din cauza ca au infailibilitatea papala cred ca oricine contrazice pe papa inseamna ca uraste pe catolici, ei oricum avand adevarul, aprioric. Eu dau inca odata ce spun istoricii si teologii catolici dupa perioada interbelica, desi nu o sa va intereseze: http://www.crestinortodox.ro/forum/s...postcount=1004 |
Citat:
|
Citat:
Spune-i domnului de pe site-ul catolic ca niciunuia dintre acestia mentionati nu le-a zis Domnul ca marturisirea lor de credinta este piatra pe care isi va construi Biserica si nu le-a zis "paste mieluseii mei" (ori pastorul stim bine ca este Iisus, nu?) si ca atare nici unul dintre ei nu a primit numele de Piatra (Petru) decat Simon, pentru ca Simon a fost singurul descoperit de catre Tata, prin marturisirea de credinta facuta lui Iisus insusi, in numele tuturor celorlalti apostoli, ca El era Fiul lui Dumnezeu. Nici un alt apostol nu a raspuns la intrebarea lui Iisus cine credeau ei, apostolii, ca este El. Toti l-au urmat din convingerea ca El trebuia sa fie mesia insa nimanui nu-i descoperise inca Dumbezeu ca nu se insela decat lui Petru si intr-adevar si lui Ioan Botezatorul in momentul Botezului lui Iisus, deacoperire facuta prin Duhul Sfant pogorat deasupra lui capului lui Iisus si vazut de Ioan. Toti ceilalti insa nu aveau inca certitudinea, Iisus era urmat de multime de oameni convinsi ca El era Mesia insa rand pe rand s-au razgandit mai ales cand au auzit ca trebuie sa manance Trupul si Sangele Domnului, ramanand pana la urma doar cei 12 chemati de Domnul, impreuna cu femeile. La toti oamenii care il urmau pe Iisus, marturisirea de credinta venea de la ei (trup si sange) pentru ca in acea perioada evreii stiau din Scripturi ca trebuie sa vina Mesia si il asteptau cu totii. Unii credeau ca va veni sub forma de Rege, altii sub forma de profet etc, nu erau deacord asupra formei in care va veni insa stiau ca va veni in timpul lor, si spun asta pentru ca exista marturia in textele descoperite la Qumran (Marea Moarta). Simon a fost primul care a avut descoperirea de la Dumnezeu Tatal, mai presus de convingerea personala izvorata din conceptiile timpului sau si de minunile facute de Iisus. Acesta este si sensul cuvintelor ca nu trup si sange ii descoperise Adevarul atunci cand a raspuns la intrebare ci Tatal din Cer. Si ceilalti stiau ca Iisus este Fiul lui Dumnezeu ca doar de asta il urmau ca apostoli, insa doar dupa Pogorarea Duhului Sfant au stiut-o in acel fel supranatural care vine doar de la Dumnezeu si care ii permite omului sa nu se mai indoiasca. Singura exceptie este Sfantul Ioan Botezatorul care a primit marturia Duhului Sfant inainte de Cincizecime, el are primatul absolut, insa el urma sa moara inainte de Invierea Domnului, deci nu putea fi el alesul la carma bisericii. Biblia nu se citeste doar cu trup si sange (adica creier), ca altfel iata ca ajungeti sa spuneti ca Iisus nu vorbea cu oameni ci cu marturisiri, ati ajuns sa spuneti ca Iisus a zis: "Si eu iti zic tie, marturisire de credinta" in locul "si eu iti zic tie, Simon"... Numai bine Catalin, sau doctor Faustus daca ada iti place sa te numesti la catolici! |
Citat:
Tu chiar nu iti dai seama de contradictia in care traiesti? Zici ca dai citate din teologi catolici pe care, daca cineva le citeste, ajunge la ortodoxie. Perfect. Deci unde se gasesc acei teologi catolici cu invataturi atat de ortodoxe? Se gasesc in Biserica Ortodoxa indemband lumea sa treaca la ortodocsi, sau segasesc in Biserica Catolica in continuare si cu dorinta ca credinciosii catolici sa ramana fideli acestei Biserici? Tu n-ai pic de logica in ceea ce zici. |
Citat:
|
Fraților, văd că discuțiile despre primatul papal sunt interminabile și nu au cum să fie altfel, pentru că problema durează de vreo mie de ani și de atunci ne-am împărțit în tabere, iar fiecare tabără a adunat sumedenie de argumente care îi sprijină opiniile. Dacă ne apucăm acum să vărsăm aici toate argumentele, vom ajunge probabil nu la 1000 de mesaje ci poate la 100 000. Și tot nu vom ajunge la un punct de vedere comun.
Eu aș recurge la ceva mai simplu, și anume la bunul simț. Iată, mâine este Pogorârea Duhului Sfânt, când s-a întemeiat Biserica. Știm cu toții că peste toți apostolii s-au pogorât Duhul Sfânt sub forma unor limbi ca de foc. Erau cu toții adunați și peste toți deopotrivă s-a pogorât. Zice, oare, că era mai mare focul pogorât peste Sf. Petru? Nu arată chiar pogorârea aceasta tocmai sobornicitatea Bisericii? Apoi, dacă Petru a fost vicarul lui Hristos de la început, ar fi îndrăznit oare Pavel să-l certe și să-l corecteze? Sau a făcut-o frățește, așa cum un frate își permite să îl îndrepte pe alt frate? Oare papa poate fi certat și îndreptat de vreun episcop oarecare? Apoi, după formarea primelor comunități creștine, oare primul episcop a fost Petru, sau Iacob cel Bătrân? Nu era firesc să fie Petru dacă el ar fi fost mai mare peste ceilalți? Este evident că Biserica primelor veacuri nu și-a pus problema primatului și, cu atât mai mult, a vicariatului lui Hristos (care mi se pare o nepermisă îndrăzneală). Dar pentru a înțelege adevărul trebuie să-l iubim, fără a-l idolatriza; să fim întotdeauna cu inimile deschise la ceea ce ne spune, nu să credem că îl deținem deja, pentru că asta înseamnă să-l omorâm, și să ne luptăm între noi lovindu-ne cu adevăruri moarte. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 13:09:02. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.