Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5028)
-   -   ECUMENISMUL (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=2702)

AlinB 19.10.2017 23:42:00

Citat:

În prealabil postat de Penticostalul Traditional (Post 652737)
Nu prea cred in potire virtuale insa ne putem impartasi impreuna, frate Dragose, atunci cand:
1. Te vei pocai
2. Vei crede si te vei boteza
3. Vei face parte dintr-o biserica locala in care se propovaduieste doctrina sanatoasa a Sfintelor Scripturi
4. Vei implini porunca apostolica: "sa se cerceteze însă omul pe sine și așa să mănânce din pâine și să bea din pahar"

Toate acestea sunt cuprinse in Biserica Ortodoxa deci.. :)

AlinB 19.10.2017 23:58:21

Citat:

În prealabil postat de Penticostalul Traditional (Post 652769)
Pentru mine convertirea este trecerea unui om la crestinism.

Parca ziceai ca ai fost ateu candva. Daca in viata ta a intervenit o transformare a mintii, a cuvintelor, a faptelor, a vietii, daca acum crezi, il iubesti, il asculti, il slujesti pe Hristos, din perspectiva mea, te-ai convertit la crestinism.

Daca un penticostal nominal, nepracticant, trece la ortodocsi si Dumnezeu ii schimba viata, devine un traitor, unul care il asculta si il iubeste pe Domnul, e clar ca a avut loc o convertire. Acelasi lucru il cred si despre un ortodox cu numele care devine un crestin adevarat in Biserica Penticostala.

Exista si cazuri rare in care un penticostal sau un ortodox, practicanti, traitori, trec dintr-o confesiune in alta. Din perspectiva mea, aceasta nu este convertire ci traversare a unor garduri confesionale. Si mai sunt si cazuri, nu putine, in care niste nepocaiti sar gardul pentru interese pur pamantesti: ajutor material, interactiune sociala, partener de viata, etc. Nici asta nu e convertire.

Stiu ca pentru tine convertire nu poate fi decat daca cineva trece de la penticostali la ortodocsi pentru ca biserica ortodoxa este singura confesiune care detine adevarul si este fondata de insusi Iisus Hristos care, El insusi, a fost crestin ortodox, insa asta e viata, in anumite privinte gandim diferit.

Cred ca nici macar tu nu poti nega ca sunt culte asa numite crestine aberante prin normele impuse si care vor sa treaca drept "ascultarea de Dumnezeu".

De unde sa stie un novice in ale credintei ce e bine si ce e rau din ceea ce i se cere sa faca?

Diavolul s-a incumetat sa-i ceara, cu Scriptura, lucruri aberante Fiului lui Dumnezeu, un individ oarecare, deja in deruta spirituala, are sanse mai bune sa-i faca fata?

Sigur, poate nu mai fura sau nu mai bea, dar transformarea asta poate sa o faca si terapia de grup si pana la urma in multe cazuri cam asta este, nu o schimbare autentica, spirituala.

Si intr-un final, peste modificarea aparentelor omul trage spoiala unui limbaj de lemn cu nuante crestine, daca apologetica Scripturii care o talmacim fiecare cum ne taie capul e prea comuna, mai adaugam si un simulacru de vorbire in limbi "ingeresti" si gata, uite - avem o "biserica".

simpllu 20.10.2017 19:58:05

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 652918)
Pai e aparuta cu 15 secole mai tarziu, cum demonstrezi ca e Sfanta sau valoroasa ca sa nu mai zic aproape de nivelul invataturii apostolice?

Nu ai înțeles, " e un fel de...", adică nu este. ...:))

catalin2 20.10.2017 20:15:43

Citat:

În prealabil postat de Penticostalul Traditional (Post 652840)
Eu intelesesem ca si ceea ce au invatat parintii bisericesti este tot Sfanta Traditie.

Sfintii au invatat tot din invatatura revelata, nu invataturi noi, doar au explicat-o, cand a fost cazul.
Legat de Sfanta Traditie: https://ro.orthodoxwiki.org/Sf%C3%A2nta_Tradi%C8%9Bie
Citez: "Altfel definită, Tradiția sfântă este "învățătura dată de apostoli primilor episcopi, iar aceștia celor de după ei până astăzi, prezentă în definițiile sinoadelor ecumenice, în scrierile Sfinților Părinți și în cărțile de slujbă ale Bisericii"

AlinB 21.10.2017 09:02:30

Citat:

În prealabil postat de simpllu (Post 652940)
Nu ai înțeles, " e un fel de...", adică nu este. ...:))

Este nu este, de ce sa nu-i ceri omului sa-si expuna logica si sa cauti sa vezi unde/daca greseste, in loc sa te enervezi inutil si sa mai sara si chestii nasoale printre dinti..?

Daca tot ii reproseaza altii ca nu proceseaza rational adevarul ortodoxiei, tu la randul tau de ce nu poti sa treci prin filtrul ratiunii ceea ce lui i se pare ca fiind adevarat, eventual ii arati punctual unde greseste?

AlinB 21.10.2017 09:45:42

Citat:

În prealabil postat de Penticostalul Traditional (Post 652769)
Exista si cazuri rare in care un penticostal sau un ortodox, practicanti, traitori, trec dintr-o confesiune in alta. Din perspectiva mea, aceasta nu este convertire ci traversare a unor garduri confesionale.

Daca tot vorbim de reperul Scripturistic, unde este in Sfanta Scriptura conceptul de "garduri confesionale" ?

Citat:

În prealabil postat de Penticostalul Traditional (Post 652790)
Nu poti lua drept adevarat mesajul cuiva care vorbeste in Numele Domnului.
Mesajele lor sunt valide in masura in care nu contrazic invatatura apostolica.

Buna treaba.

Dar daca unul zice ca e mesaj de la Dumnezeu sa se mai stranga luna respectiva o tura de bani, poti sa zici ca ar contrazice invatatura apostolica?

Penticostalul Traditional 21.10.2017 09:48:42

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 652944)
Sfintii au invatat tot din invatatura revelata, nu invataturi noi, doar au explicat-o, cand a fost cazul.

Desigur ca ceea ce au invatat sfintii are radacini in Scripturi. Insa ei, dupa cum spui, au avut explicatiile lor, precizarile lor, aportul lor in cazul invataturilor post apostolice.

Nu e cazul doar de, sa spunem, invatatura palamita (ca tot se facea vorba pe acest topic) ci chiar si de doctrina Sfintei Treimi.

Sper ca nu imi cer sa cred ca Isus si Apostolii au predat oral invatatura despre Sfanta Treime, asa cum o avem noi. Sau despre harul necreat. Si ca isihasmul de fapt l-a propovaduit Apostolul Petru si a ajuns pe cale orala, via Grigorie Sinaitul, la Palama.

DragosP 21.10.2017 11:41:45

,......................

Penticostalul Traditional 21.10.2017 12:46:56

Scuzele va sunt acceptate.

catalin2 21.10.2017 17:23:37

Citat:

În prealabil postat de Penticostalul Traditional (Post 652972)
Desigur ca ceea ce au invatat sfintii are radacini in Scripturi. Insa ei, dupa cum spui, au avut explicatiile lor, precizarile lor, aportul lor in cazul invataturilor post apostolice.

Toata invatatura ortodoxa are la baza ceea ce au lasat Iisus si Sfintii Apostoli. Sfintii nu au adaugat nimic, doar au clarificat, la fel si Sinoadele. Asa scrie si in link-ul pe care l-am dat.
Citat:

În prealabil postat de Penticostalul Traditional (Post 652972)
Sper ca nu imi cer sa cred ca Isus si Apostolii au predat oral invatatura despre Sfanta Treime, asa cum o avem noi. Sau despre harul necreat. Si ca isihasmul de fapt l-a propovaduit Apostolul Petru si a ajuns pe cale orala, via Grigorie Sinaitul, la Palama.

Intre sarbatorile cu rosu in calendar este si sarbatoarea Schimbarea la fata. In acele pasaje din Sfanta Scriptura este invatatura despre energia necreata. Disputa intre Sfantul Grigorie Palama si Varlaam si adeptii sai a fost in jurul acelor pasaje din Sfanta Scriptura.

Ora este GMT +3. Ora este acum 18:51:06.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.