Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Secte si culte (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5031)
-   -   Celor din alte secte si culte - De ce v-ati [re]botezat? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=7739)

catalin2 28.12.2009 00:55:57

Referitor la icoane, porunca spune " Să nu-ți faci chip cioplit, nici vreo înfățișare a lucrurilor care sunt sus în ceruri, sau jos pe pământ, sau în apele mai de jos decât pământul. Să nu te închini înaintea lor și să nu le slujești."

Lucrurile din ceruri la care se refera sunt soarele, luna, planete, stele, etc. Iar lucrurile de pe pamant sunt munti, animale, etc. Adica idolatria, inchinarea la un obiect, animal, etc. Nu spune nimic de cele sfinte. Noi in icoane reprezentam pe cele sfinte si nu cele la care se inchinau idolatrii. Nu ne inchinam la lemnul din icoana, ci la cel reprezentat in ea.

tricesimusquintus 28.12.2009 03:05:07

Citat:

În prealabil postat de mihai07 (Post 194384)
se pare ca nu ai citit un cuvant scris de AlinB - proorocii. acest fenomen se intalneste in secta adventidts

Se pare că tu nu ai citit bine cuvântul scris de AlinB. Dar nu-i nimic, se poate întâmpla oricui...

tricesimusquintus 28.12.2009 03:12:59

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 194468)
Citind cateva mesaje observ ca persoana din cultul adventist este aroganta si ii jigneste pe ceilalti interlocutori. Nu are importanta, doar am observat.

Observația poate să fie injustă, citind doar "câteva mesaje" nu poți judeca caracterul unui om. Cât privește faptul că aș jigni ceilalți interlocutori, nu este în intenția mea și-mi cer iertare dacă cineva se simte jignit. Noi discutăm aici doar concepte, dogme și doctrine, atacurile la persoană nu-și au locul.

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 194468)
In afara de vorbe pot arata adventistii ca adunarea lor e cea adevarata? Ce minuni au adventistii pentru a arata ca Dumnezeu este cu ei? Eu n-am auzit pana acum. Nu pot decat sa interpreteze Sfanta Scriptura.

Adventiștii consideră că nu minunile sunt un semn al adevăratei Biserici, minuni poate face și diavolul - și chiar face pentru a-i induce în eroare pe cei nestatornici. Cea mai mare minune este schimbarea caracterului la cel ce se lasă condus de Dumnezeu, asemenea minuni am văzut destule în Biserica Adventistă...

tricesimusquintus 28.12.2009 03:23:09

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 194477)
Interesant este ca in acelasi termeni ridica si ateismul problema, fata de religie in general.

Într-adevăr interesant și ar trebui să dea de gândit mai ales că vine din două surse atât de diferite.

Citat:

Serios? Dar cum ramane cu heruvimii de deasupra chivotului Legii sau cei de pe perdeaua care despartea sfanta de sfanta sfintelor?

Rămâne cum a stabilit... Dumnezeu: era interzisă orice reprezentare în scopul închinării. Nici unui evreu nu i-a trecut prin cap să se închine sau să pupe acele reprezentări. Ba sa nu greșesc, a existat un singur exemplu de icoană (reprezentare a lui Hristos) la care au început evreii să se închine și să ardă tămâie. Știi cum a rezolvat Dumnezeu problema? Regele Iezechia i-a aplicat același tratament ca celorlalți idoli: l-a sfărâmat! Așa consideră Dumnezeu orice reprezentare la care se închină creștinii: idol.

Citat:

Ca sa nu mai vorbim ca ignori complet intruparea - Dumnezeu a umblat printre oameni si purtat chip de om.

N-o ignor, dar ce are a face asta cu închinarea la icoane?

Citat:

1. Ai uitat ca porunca a doua interzice nu doar inchinarea ci si simpla reproducere. Evreii asa au inteles lucrurile, de aceea din cultura lor sunt absente statuile si picturile.

Dar (neo)protestantii din ziua de azi prefera sa ignore selectiv Scriptura.

Oare nu chiar tu însuți ignori selectiv Scriptura? Chiar mai înainte ai dat două exemple pe care le-ai și uitat. Evreii aveau reprezentări, doar că nu se închinau lor conform poruncii a II-a.

Citat:

2. Nu ne inchinam chipului respectiv ci celui care il reprezinta [...]

Gura păcătosului adevăr grăiește... Vă închinați creaturii în locul Creatorului.

Citat:

Este o diferenta care probabil este prea subtila pentru tine, care pui altora in carca propria ta confuzie daca ai fi in locul lor.

... care este...

Citat:

Nu, se regasesc altele mai rele, dupa cum ziceam Luther a sarit din lac in putz, iar urmasii lui au pastrat acelasi trend.

Dacă nu s-a potrivit niciuna, inventăm noi altele și le trecem frumușel la "etc."

tricesimusquintus 28.12.2009 03:26:13

Citat:

În prealabil postat de Danut7 (Post 194496)
Ca antiteza si in Apocalipsa se vorbeste de o icoana a fiarei.

Pleosc! Acum ce să faci și tu dacă a plouat azi și erai întâmplător cu bâta-n mână...

mihai07 28.12.2009 12:24:28

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 194521)
Se pare că tu nu ai citit bine cuvântul scris de AlinB. Dar nu-i nimic, se poate întâmpla oricui...

poate nu l-am citit bine, dar tu nu l-ai citit deloc. l-ai sarit ca te cam deranjaza.

tricesimusseptimus 28.12.2009 12:30:53

Citat:

În prealabil postat de mihai07 (Post 194578)
poate nu l-am citit bine, dar tu nu l-ai citit deloc. l-ai sarit ca te cam deranjaza.

Nu mă deranjează deloc. De când am intrat pe acest forum, am avut surpriza să constat cât de obsedați pot fi ortodocșii de Ellen White, aproape nu există postare în care să nu amintească de ea. Te-ai fi așteptat la aceasta din partea adventiștilor...

mihai07 28.12.2009 12:59:30

Citat:

În prealabil postat de tricesimusseptimus (Post 194581)
Nu mă deranjează deloc. De când am intrat pe acest forum, am avut surpriza să constat cât de obsedați pot fi ortodocșii de Ellen White, aproape nu există postare în care să nu amintească de ea. Te-ai fi așteptat la aceasta din partea adventiștilor...

pai deh...se aminteste de ea pentru ca nu intelegem cum a putut un numar atat de mare de oameni sa ii creada aberatiile.

tricesimusquintus 28.12.2009 13:46:59

Citat:

În prealabil postat de mihai07 (Post 194591)
pai deh...se aminteste de ea pentru ca nu intelegem cum a putut un numar atat de mare de oameni sa ii creada aberatiile.

Deci asta va deranjează... Pe noi nu, deoarece noi credem în Hristos nu în White. Puteți spune același lucru despre Hristos vis a vis de sf. Părinți?

catalin2 28.12.2009 18:51:39

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 194522)
Adventiștii consideră că nu minunile sunt un semn al adevăratei Biserici, minuni poate face și diavolul - și chiar face pentru a-i induce în eroare pe cei nestatornici. Cea mai mare minune este schimbarea caracterului la cel ce se lasă condus de Dumnezeu, asemenea minuni am văzut destule în Biserica Adventistă...

Considera asa pentru ca ei nu au deloc minuni, e necesar sa considere asa pentru a-si valida credinta. Si un ateu sau un om din alte religii pot argumenta ca adevarat e ceea ce cred ei, nu ar avea nevoie de vreo dovada.

E adevarat ca si diavolul face minuni, sunt pline vietile sfintilor sau Patericul sau Limonariul de aceste exemple. De aceea am zis ca sunt minuni la fel ca cele din Sfanta Scriptura, nu din cele pe care le fac samanii. Nu e greu a deosebi minunile intre ele, asa cum a facut Sfantul Petru cu Simon Magul. Sa nu existe nicio minune inseamna doar ca trebuie sa crezi ce zic liderii acelei denominatiuni, pentru ca nu exista nicio dovada, niciun semn de la Dumnezeu. Nu va pune pe ganduri?

Pe de alta parte schimbarea caracterului poate sa nu tina neaparat de religie. Exista si atei sau din alte religii care se lasa de droguri, de bautura, etc. De exemplu in SUA exista grupuri de tipul Alcoolicii Anonimi unde oamenii, influentandu-se pozitiv in acel grup, renunta la diverse vicii. Scria undeva ca daca cineva ramane o perioada intr-un grup si impartaseste valorile acelui grup devine ca fiecare membru al acelui grup. Aceasta poate functiona si in sens negativ (bande) sau in sens pozitiv. Deci nu trebuie sa tina neaparat de religie asta. Religia nu e doar un set de reguli morale.

tricesimusquintus 28.12.2009 19:03:30

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 194694)
Considera asa pentru ca ei nu au deloc minuni, e necesar sa considere asa pentru a-si valida credinta. Si un ateu sau un om din alte religii pot argumenta ca adevarat e ceea ce cred ei, nu ar avea nevoie de vreo dovada.

E adevarat ca si diavolul face minuni, sunt pline vietile sfintilor sau Patericul sau Limonariul de aceste exemple. De aceea am zis ca sunt minuni la fel ca cele din Sfanta Scriptura, nu din cele pe care le fac samanii. Nu e greu a deosebi minunile intre ele, asa cum a facut Sfantul Petru cu Simon Magul. Sa nu existe nicio minune inseamna doar ca trebuie sa crezi ce zic liderii acelei denominatiuni, pentru ca nu exista nicio dovada, niciun semn de la Dumnezeu. Nu va pune pe ganduri?

Pe de alta parte schimbarea caracterului poate sa nu tina neaparat de religie. Exista si atei sau din alte religii care se lasa de droguri, de bautura, etc. De exemplu in SUA exista grupuri de tipul Alcoolicii Anonimi unde oamenii, influentandu-se pozitiv in acel grup, renunta la diverse vicii. Scria undeva ca daca cineva ramane o perioada intr-un grup si impartaseste valorile acelui grup devine ca fiecare membru al acelui grup. Aceasta poate functiona si in sens negativ (bande) sau in sens pozitiv. Deci nu trebuie sa tina neaparat de religie asta. Religia nu e doar un set de reguli morale.

M-ai înțeles greșit. N-am spus că în Biserica Adventistă nu există minuni. Există și încă în viața fiecăruia, unele incredibile pentru cel ce nu le-a trăit! Atât că noi nu le considerăm a fi semn al adevăratei Biserici, de aceea nici nu facem caz, ele ne întăresc doar credința personală.

catalin2 28.12.2009 19:22:01

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 194523)
Oare nu chiar tu însuți ignori selectiv Scriptura? Chiar mai înainte ai dat două exemple pe care le-ai și uitat. Evreii aveau reprezentări, doar că nu se închinau lor conform poruncii a II-a.

Gura păcătosului adevăr grăiește... Vă închinați creaturii în locul Creatorului.

Eu v-am explicat in mesajul anterior despre porunca din decalog, se pare ca nu ati reusit sa-l cititi.
Idolatrii se inchinau elementelor ale creatiei ca si cum acestea ar fi fost divinitatea.
Noi crestinii ne inchinam doar lui Dumnezeu, adica Sfintei Treimi. Sfintilor le aducem cinstire si ne rugam lor sa ne ajute si sa-L roage pe Dumnezeu. Noi credem ca cei ce au ajuns deja in Rai sunt mai apropiati de Dumnezeu decat un pacatos. La fel si sfintii apostoli, nu faceau ei vindecarile, ci se rugau lui Dumnezeu.

Daca am inteles bine la adventisti (sau la mai multe denominatiuni) se considera ca sufletul doarme pana la a doua venire. Ceea ce contrazice chiar spusele Mantuitorului in pilda aceea cu bogatul nemilostiv si a saracului Lazar, Luca 16; 19-31.
Deci adventistii neaga chiar cuvintele Mantuitorului. Ceea ce nu inteleg e ce cauta romani intr-o secta din SUA fondata acum 150 de ani.

tricesimusquintus 28.12.2009 20:15:46

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 194701)
Sfintilor le aducem cinstire si ne rugam lor sa ne ajute si sa-L roage pe Dumnezeu.

O cale destul de întortocheată pentru a ajunge la Dumnezeu, mai ales în condițiile în care Iisus se află în Sanctuarul Ceresc special spre a mijloci pentru noi:

"Drept aceea, fraților, având îndrăzneală, să intrăm în Sfânta Sfintelor, prin sângele lui Iisus, Pe calea cea nouă și vie pe care pentru noi a înnoit-o, prin catapeteasmă, adică prin trupul Său, Și având mare preot peste casa lui Dumnezeu, Să ne apropiem cu inimă curată, întru plinătatea credinței, curățindu-ne prin stropire inimile de orice cuget rău, și spălându-ne trupul în apă curată" (Evrei 10,19-22)

Apelând la serviciile sfintilor, îngerilor și maicii Domnului, e ca și când nu ați avea încredere în mijlocirea lui Hristos sau ați considera insuficientă puterea Lui divină.

Citat:

Noi credem ca cei ce au ajuns deja in Rai sunt mai apropiati de Dumnezeu decat un pacatos. La fel si sfintii apostoli, nu faceau ei vindecarile, ci se rugau lui Dumnezeu.

Dincolo de faptul că ei n-au ajuns încă în Rai (Evrei 11,13.39.40) pentru a fi "mai aproape de Dumnezeu", de ce nu adoptați modelul lor de rugăciune nemijlocită la Dumnezeu?

Citat:

Daca am inteles bine la adventisti (sau la mai multe denominatiuni) se considera ca sufletul doarme pana la a doua venire. Ceea ce contrazice chiar spusele Mantuitorului in pilda aceea cu bogatul nemilostiv si a saracului Lazar, Luca 16; 19-31.
Deci adventistii neaga chiar cuvintele Mantuitorului.

Pe închisul topic (nu înțeleg de ce) "Adventistii neaga viata sufletului dupa moarte" veți găsi explicată problema pe larg și de mai multe ori. Decât să fim off topic, mai bine sar redeschide topicul...

Citat:

Ceea ce nu inteleg e ce cauta romani intr-o secta din SUA fondata acum 150 de ani.

Credința și mântuirea nu se tranșează pe felii naționale, vestea cea bună a Evangheliei este pentru toate popoarele, inclusiv pentru români.

lacrimi 31.01.2010 00:41:02

Citat:

În prealabil postat de Doriana (Post 187427)
Ciudata abordare a ideii de mantuire. Pe ce se bazeaza? Daca dam Biblia la o parte, ramane doar o religie dupa ureche, fara indicatiile prezente in Cuvantul lui Dumnezeu.

Fara invataturile Sfintilor Parinti (si nu uita ca acestea dateaza de la inceputul crestinismului si pana astazi), Biblia nu ar fi decat talmacire, care s-ar schimba de la un secol la altul, pe masura "evolutiei" inteligentei umane. Cum de fapt ati luat nastere voi, toti sectantii. Un crestin adevarat nu s-ar fi convertit niciodata, cunoscand invataturile Sfintilor Parinti.
Spunea Cuviosul Paisie Aghioritul: "Daca am fi trait dupa Sfintii Parinti, am fi dobandit cu totii sanatatea duhovniceasca, pe care ar fi invidiat-o toti eterocdocsii si astfel si-ar fi lasat inselaciunile lor bolnavicioase si s-ar fi mantuit fara predica. Caci ei nu sunt impresionati de traditia noastra patristica, ci vor sa vada si continuitatea noastra patristica, adica adevarata noastra inrudire cu Sfintii."

iustin10 31.01.2010 00:50:20

Citat:

În prealabil postat de lacrimi (Post 206518)
Fara invataturile Sfintilor Parinti (si nu uita ca acestea dateaza de la inceputul crestinismului si pana astazi), Biblia nu ar fi decat talmacire, care s-ar schimba de la un secol la altul, pe masura "evolutiei" inteligentei umane. Cum de fapt ati luat nastere voi, toti sectantii. Un crestin adevarat nu s-ar fi convertit niciodata, cunoscand invataturile Sfintilor Parinti.
Spunea Cuviosul Paisie Aghioritul: "Daca am fi trait dupa Sfintii Parinti, am fi dobandit cu totii sanatatea duhovniceasca, pe care ar fi invidiat-o toti eterocdocsii si astfel si-ar fi lasat inselaciunile lor bolnavicioase si s-ar fi mantuit fara predica. Caci ei nu sunt impresionati de traditia noastra patristica, ci vor sa vada si continuitatea noastra patristica, adica adevarata noastra inrudire cu Sfintii."

Cred ca citatul e mai degraba o mustrare la adresa noastra a ortodoxilor.Adica daca noi am fi trait dupa indemnurile sfintilor Parinti,atunci ei,cei ce au parasit ortodoxia,nu ar fi facut-o.

lacrimi 31.01.2010 01:02:43

Citat:

În prealabil postat de iustin10 (Post 206521)
Cred ca citatul e mai degraba o mustrare la adresa noastra a ortodoxilor.Adica daca noi am fi trait dupa indemnurile sfintilor Parinti,atunci ei,cei ce au parasit ortodoxia,nu ar fi facut-o.

Exact. Bunica mea (Dumnezeu s-o adihneasca) imi povestea ca pe vremea ei (a murit la 97 ani), preotii vorbeau mult in Biserica despre aceste invataturi. Lumea de rand nu stia sa citeasca, iar daca stia, nu avea de unde sa procure cartile necesare. Asa ca preotul isi facea timp mereu sa citeasca despre viata unui Sfant, despre invataturile lui. Si lumea cunostea adancimea credintei. Astazi avem atat de multe carti tiparite despre asta, toata lumea stie sa citeasca, dar le ignoram. Iar preotul in biserica se pare ca nu mai are timp sa le aminteasca...
Este usor sa cedezi atunci cand nu-ti cunosti credinta. Sa-mi spuna mie dintre cei convertiti, care cunostea macar Sfanta Scriptura inainte sa se converteasca sau sa i se intipareasca ideea convertirii in minte?

iustin10 31.01.2010 01:04:55

Citat:

În prealabil postat de lacrimi (Post 206526)
Exact. Bunica mea (Dumnezeu s-o adihneasca) imi povestea ca pe vremea ei (a murit la 97 ani), preotii vorbeau mult in Biserica despre aceste invataturi. Lumea de rand nu stia sa citeasca, iar daca stia, nu avea de unde sa procure cartile necesare. Asa ca preotul isi facea timp mereu sa citeasca despre viata unui Sfant, despre invataturile lui. Si lumea cunostea adancimea credintei. Astazi avem atat de multe carti tiparite despre asta, toata lumea stie sa citeasca, dar le ignoram. Iar preotul in biserica se pare ca nu mai are timp sa le aminteasca...
Este usor sa cedezi atunci cand nu-ti cunosti credinta. Sa-mi spuna mie dintre cei convertiti, care cunostea macar Sfanta Scriptura inainte sa se converteasca sau sa i se intipareasca ideea convertirii in minte?

Lucruri mici,efecte mari ! Iata unde a dus racirea nostra...

Nicu5166 31.01.2010 01:54:24

...Fratilor,Parintele nostru Arsenie Boca ne invata :,,Nu da cu bata in viespile sectare",sau ,,Sectele sant proorocul mincinos", sau le spunea ca,daca nu cred in Iisus Hristos,in Maica Domnului si in Sfanta Cruce,vor merge in iad cu Biblia sub brat,asa ca nu va mai lasati inselati !

lacrimi 31.01.2010 11:00:47

Citat:

În prealabil postat de Nicu5166 (Post 206546)
...Fratilor,Parintele nostru Arsenie Boca ne invata :,,Nu da cu bata in viespile sectare",sau ,,Sectele sant proorocul mincinos", sau le spunea ca,daca nu cred in Iisus Hristos,in Maica Domnului si in Sfanta Cruce,vor merge in iad cu Biblia sub brat,asa ca nu va mai lasati inselati !

Ei cred intr-un Domn Isus, dar nu stiu daca este acelasi cu Mantuitorul. Pentru ca Biblia spune ca in zilele din urma se vor ivi "Hristosi mincinosi".
Aveam o discutie mai aprinsa cu sotul meu (pentru cine nu stie s-a convertit anul trecut la penticostali) in care am afirmat ca eu si el credem in doi Dumnezei diferiti.
El crede intr-un Dumnezeu care ii spune totul si ii ofera totul, iar mantuirea ii este asigurata prin faptul ca s-a "botezat" acolo unde trebuie. El cere minuni ("vorbirea in limbi"), ca sa constietizeze ca are Duhul Sfant in el, eu stiu ca il am prin pecetluirea cu El de la Sfanta Taina a Botezului si lupt sa-l pastrez
Eu cred intr-un Dumnezeu care imi da si rele si bune, intr-un Dumnezeu care vrea sa imi vada credinta prin fapte, intr-un Dumnezeu care ma intareste atunci cand sunt la necaz si pe care il simt aproape de mine.

Imogene 31.01.2010 11:40:38

Eu nu cred ca exista ortodox practicant care cunoaste invatatura ortodoxa, a citit cat de cat despre sfinti, din Pateric, Filocalii si sa treaca la alte culte. Insa, am citit despre multe cazuri in care dupa descoperierea adevarata a invataturilor ortodoxe s-a trecut la ortodoxie. Un astfel de caz sunt si eu. Sunt botezata la baptisti, dar citesc de vreo trei ani de zile numai carti ortodoxe. Nu m-am mai putut atinge de carti protestante, numai de Wurmbrand si C.S. Lewis pentru care am si astazi un profund respect. De ceva vreme imi doresc sa trec la ortodoxie si nadajduiesc ca se va intampla cat de curand.

lacrimi 31.01.2010 11:59:12

Citat:

În prealabil postat de Imogene (Post 206574)
Eu nu cred ca exista ortodox practicant care cunoaste invatatura ortodoxa, a citit cat de cat despre sfinti, din Pateric, Filocalii si sa treaca la alte culte. Insa, am citit despre multe cazuri in care dupa descoperierea adevarata a invataturilor ortodoxe s-a trecut la ortodoxie. Un astfel de caz sunt si eu. Sunt botezata la baptisti, dar citesc de vreo trei ani de zile numai carti ortodoxe. Nu m-am mai putut atinge de carti protestante, numai de Wurmbrand si C.S. Lewis pentru care am si astazi un profund respect. De ceva vreme imi doresc sa trec la ortodoxie si nadajduiesc ca se va intampla cat de curand.

Am ramas profund impresionata de faptul ca ai luat luat un botez la neoprotestanti si acum iti doresti sa treci la ortodocsi. Dumnezeu a avut mila de tine. Si nu uita sa-i multumesti de fiecare data pentru asta. Eu nu am mai auzit astfel de cazuri.
Imi poti povesti ce te-a facut sa citesti carti ortodoxe? Sotul meu a trecut asta vara la penticostali si in sufletul si familia mea se duce o lupta continua. As vrea sa cred ca i s-ar putea intalmpla si lui candva asta... Dumnezeu este mare si doar EL poate face astfel de minuni.

iustin10 31.01.2010 12:06:26

Citat:

În prealabil postat de Imogene (Post 206574)

care a fost clickul care te-a facut sa devii ortodoxa in suflet? Ce te a determinat?

Imogene 31.01.2010 12:31:26

Citat:

În prealabil postat de lacrimi (Post 206577)
Am ramas profund impresionata de faptul ca ai luat luat un botez la neoprotestanti si acum iti doresti sa treci la ortodocsi. Dumnezeu a avut mila de tine. Si nu uita sa-i multumesti de fiecare data pentru asta. Eu nu am mai auzit astfel de cazuri.
Imi poti povesti ce te-a facut sa citesti carti ortodoxe? Sotul meu a trecut asta vara la penticostali si in sufletul si familia mea se duce o lupta continua. As vrea sa cred ca i s-ar putea intalmpla si lui candva asta... Dumnezeu este mare si doar EL poate face astfel de minuni.

De cand m-am botezat la baptisti credeam ca exista cu siguranta oameni care se vor mantui din toate religiile. Desi convertirea mea a venit in urma unei carti scrise de un ortodox "Daruind vei dobandi", de Nicolae Steinhardt nu aveam nici o legatura cu ortodocsii: mama e penticostala, tata e catolic nepracticant.

Aveam o experienta cu penticostalii de cand am fost mica pana la o anumita varsta cand am iesit din biserica penticostala. Tin minte ca pe atunci mai mergeam pe ascuns la ceva biserica ortodoxa pana cand nu a aflat mama si mi-a spus sa nu o mai fac. Era mai mult o atractie fiindca nu stiam mare lucru despre. Am sarutat o data si o cruce, eram mica pe atunci si asta pentru penticostali e foarte grav, pe langa altele cu Maica Domnului si sfintii - idolatrie curata. Asa ca nu am mai mers la ortodocsi.

Au trecut ani buni si in urma unei deceptii am mers la o biserica baptista cu o prietena de a mea si tot in acea perioada il citeam pe Steinhardt. Dupa botez am inceput sa discut cu un ortodox pe un forum care atunci cand argumenta nu o facea cu biblia ci din surse ortodoxe, adica din Traditie. Oricum, eu citindu-l pe Steinhardt am vazut o fata a ortodoxiei, el era mai deschis si considera ca nu are nimeni dreptul de a judeca sau nu cine sa va mantui. Persoana aceea mi-a aratat alte pareri ale altor reprezentanti din ortodoxie si am fost putin socata despre modul in care se discuta despre eretici. Oricum, am inceput sa citesc ortodoxie de atunci, carti scrise de Steinhardt, Savatie Bastovoi, Patericul, cateva Filocalii, Rafail Noica, Antonie Bloom, Jean Claude Larchet si altii. Foarte mult m-a impresionat Sfantul Siluan Athonitul. Am inceput sa vad ca in ortodoxie se ofera solutia pentru a lupta cu patimile. Citind Patericul si sfintii poti vedea in ce stare te afli tu, cat de departe esti de ceea ce ar trebui sa fii si ce ar trebui sa faci si cum sa faci. Atunci am realizat ca ortodoxia vede lucrurile intr-un mod foarte profund si asta se poate vedea si in filmul "Ostrov" care m-a impresionat de asemenea. Citeam ortodoxie si mergeam in acelasi timp la biserica baptista. Aveam inca intrebari cu privire la icoane, inchinarea la sfinti, dar nu le respingeam fiindca ma gandeam ca trebuie sa existe un sens acolo si o sa-l descopar mai tarziu. Incetul cu incetul ce se predica in biserica baptista a intrat in contradictie cu ceea ce am inceput sa cred eu. Asa ca, tot incetul cu incetul am iesit din biserica baptista.

Astazi nu mi-am schimbat opinia cu privire la mantuirea celorlalti din celelalte religii. Eu am ales ortodoxia din cauza ca consider ca e cea mai buna cale spre mantuire atunci cand e luata in serios, cand mergi pe calea pocaintei.

glykys 31.01.2010 12:35:12

Extraordinar, Imogene! :13: Iata cum lucreaza harul lui Dumnezeu!

lacrimi 31.01.2010 12:43:39

Citat:

În prealabil postat de Imogene (Post 206585)
De cand m-am botezat la baptisti credeam ca exista cu siguranta oameni care se vor mantui din toate religiile. Desi convertirea mea a venit in urma unei carti scrise de un ortodox "Daruind vei dobandi", de Nicolae Steinhardt nu aveam nici o legatura cu ortodocsii: mama e penticostala, tata e catolic nepracticant.

Aveam o experienta cu penticostalii de cand am fost mica pana la o anumita varsta cand am iesit din biserica penticostala. Tin minte ca pe atunci mai mergeam pe ascuns la ceva biserica ortodoxa pana cand nu a aflat mama si mi-a spus sa nu o mai fac. Era mai mult o atractie fiindca nu stiam mare lucru despre. Am sarutat o data si o cruce, eram mica pe atunci si asta pentru penticostali e foarte grav, pe langa altele cu Maica Domnului si sfintii - idolatrie curata. Asa ca nu am mai mers la ortodocsi.

Au trecut ani buni si in urma unei deceptii am mers la o biserica baptista cu o prietena de a mea si tot in acea perioada il citeam pe Steinhardt. Dupa botez am inceput sa discut cu un ortodox pe un forum care atunci cand argumenta nu o facea cu biblia ci din surse ortodoxe, adica din Traditie. Oricum, eu citindu-l pe Steinhardt am vazut o fata a ortodoxiei, el era mai deschis si considera ca nu are nimeni dreptul de a judeca sau nu cine sa va mantui. Persoana aceea mi-a aratat alte pareri ale altor reprezentanti din ortodoxie si am fost putin socata despre modul in care se discuta despre eretici. Oricum, am inceput sa citesc ortodoxie de atunci, carti scrise de Steinhardt, Savatie Bastovoi, Patericul, cateva Filocalii, Rafail Noica, Antonie Bloom, Jean Claude Larchet si altii. Foarte mult m-a impresionat Sfantul Siluan Athonitul. Am inceput sa vad ca in ortodoxie se ofera solutia pentru a lupta cu patimile. Citind Patericul si sfintii poti vedea in ce stare te afli tu, cat de departe esti de ceea ce ar trebui sa fii si ce ar trebui sa faci si cum sa faci. Atunci am realizat ca ortodoxia vede lucrurile intr-un mod foarte profund si asta se poate vedea si in filmul "Ostrov" care m-a impresionat de asemenea. Citeam ortodoxie si mergeam in acelasi timp la biserica baptista. Aveam inca intrebari cu privire la icoane, inchinarea la sfinti, dar nu le respingeam fiindca ma gandeam ca trebuie sa existe un sens acolo si o sa-l descopar mai tarziu. Incetul cu incetul ce se predica in biserica baptista a intrat in contradictie cu ceea ce am inceput sa cred eu. Asa ca, tot incetul cu incetul am iesit din biserica baptista.

Astazi nu mi-am schimbat opinia cu privire la mantuirea celorlalti din celelalte religii. Eu am ales ortodoxia din cauza ca consider ca e cea mai buna cale spre mantuire atunci cand e luata in serios, cand mergi pe calea pocaintei.

Dumnezeu face intr-adevar minuni! Slava LUI pentru asta.
Mama ta cum vede inclinatia ta spre ortodoxie? Stiu din experienta ca neoprotestantii ii urasc cu desavarsire pe ortodocsi si tot ce tine de ei. Cu toate ca, daca ne luam chiar si numai dupa principiul lor, Sola Scriptura, nu avem voie sa uram

Imogene 31.01.2010 12:54:42

Citat:

În prealabil postat de lacrimi (Post 206590)
Dumnezeu face intr-adevar minuni! Slava LUI pentru asta.
Mama ta cum vede inclinatia ta spre ortodoxie? Stiu din experienta ca neoprotestantii ii urasc cu desavarsire pe ortodocsi si tot ce tine de ei. Cu toate ca, daca ne luam chiar si numai dupa principiul lor, Sola Scriptura, nu avem voie sa uram

Cand le-am spus mai demult s-au agitat amandoi. Mai ales ca mama era in al noualea cer cand m-am botezat la baptisti. Eu am incercat sa-i arat frumusetea ortodoxiei, dar ea e oricum cu ale ei. Mama e putin mai deschisa, nu uraste ortodocsii, atat ca crede ca la penticostali e adevarata revelatie, din cauza darurilor. Si nu poti sa-i demonstrezi care e legatura dintre mandrie si ele. E greu cand se bazeaza doar pe Sfanta Scriptura.

iustin10 31.01.2010 13:10:42

@imogene
Dar despre cel care te-a ajutat atunci sa iei cunostinta despre Ortodoxie,cum era?
Avea ceva mai deosebit,mai multa fermitate,cunoastere,rabdare?Sau a fost omult potrivit la timpul potrivit?

Imogene 31.01.2010 13:10:48

Citat:

În prealabil postat de lacrimi (Post 206577)

Mai jos este un link catre un articol scris despre convertirea unui ziarist elvetian la ortodoxie. Merita citit. Este vorba despre un om care a cautat in toate religiile si mai apoi in crestinism si a ales ortodoxia.

http://bisericasecreta.wordpress.com...l-lui-hristos/

Imogene 31.01.2010 13:16:19

Citat:

În prealabil postat de iustin10 (Post 206601)
@imogene
Dar despre cel care te-a ajutat atunci sa iei cunostinta despre Ortodoxie,cum era?
Avea ceva mai deosebit,mai multa fermitate,cunoastere,rabdare? Sau a fost omult potrivit la timpul potrivit?

Cred ca a fost mai mult mandria mea. Am vrut sa-i demonstrez ca exista autori care nu vad mantuire doar in ortodoxie. In perioada aia mi-a aratat ceva capitol dintr-o carte scrisa de Arhimandritul Serafim Alexiev. Bineinteles, ca mi-am cumparat vreo cinci carti de el si le-am citit. :)) E adevarat ca acest arhimandrit vede lucrurile asa dar asta nu inseamna ca toti din ortodoxie sunt asa. Am citit multi care nu gandesc asa. Oricum, despre el nu vreau sa spun multe ca e de pe acest forum si o sa se umfle in pene probabil. :))))

copacel 11.02.2010 18:26:09

Citat:

În prealabil postat de lacrimi (Post 206590)
Stiu din experienta ca neoprotestantii ii urasc cu desavarsire pe ortodocsi si tot ce tine de ei.

Povesteste-ne cateva experiente personale din care sa reiasa ca" neoprotestantii ii urasc cu desavarsire pe ortodocsi si tot ce tine de ei".

Eu pot sa-ti povestesc, foarte multe experiente personale din care reiese ca exista dragoste intre neoprotestanti si ortodocsi. Diferentele de ordin teologic nu impiedica manifestarea iubirii fata de aproapele.

P.S. Chiar de curand, eu si sotia mea, am fost intr-o biserica ortodoxa, la o inmormantare. Suntem buni prieteni cu o familie de preoti ortodocsi (tatal si fiul sunt preoti), carora le-a murit cineva drag. De asemenea,pot sa povestesc si despre dragostea pe care ne-o arata acea familie de preoti (oameni deosebiti).

lacrimi 14.02.2010 12:56:16

Citat:

În prealabil postat de copacel (Post 211119)
Povesteste-ne cateva experiente personale din care sa reiasa ca" neoprotestantii ii urasc cu desavarsire pe ortodocsi si tot ce tine de ei".

Eu pot sa-ti povestesc, foarte multe experiente personale din care reiese ca exista dragoste intre neoprotestanti si ortodocsi. Diferentele de ordin teologic nu impiedica manifestarea iubirii fata de aproapele.

P.S. Chiar de curand, eu si sotia mea, am fost intr-o biserica ortodoxa, la o inmormantare. Suntem buni prieteni cu o familie de preoti ortodocsi (tatal si fiul sunt preoti), carora le-a murit cineva drag. De asemenea,pot sa povestesc si despre dragostea pe care ne-o arata acea familie de preoti (oameni deosebiti).

Daca mi-ai citit postarile anterioare, stii deja de experienta mea: sotul meu a trecut asta-vara la penticostali si de atunci a inceput calvarul meu. Cand am auzit de intentiile lui, nu am putut vorbi imediat cu un preot ortodox roman, asa ca m-am dus la o biserica ortodoxa greceasca, unde stiam ca preotul sta numai acolo. Primul lucru pe care mi l-a zis a fost ca "dupa convertire, in primul rand va uri preotii ortodocsi si tot ce tine de ortodoxie". Am ajuns acasa si i-am spus sotului meu (neconvertit inca). El a inceput sa rada si a zis ca asta este imposibil: de ce s-ar "poticni" in lucrurile si oamenii in care a crezur odinioara/... Insa, dupa "botez" totul a luat alta intorsatura: a inceput sa-mi sparga icoane, sa-mi arunce aghiazma si uleiul din candela, sa rada de preoti si sa vorbeasca foarte urat depsre ei si multe multe multe altele... Si uite asa, cred cu toata fiinta mea ca preotul a avut dreptate. Iar daca dau ochii cu "fratii" lui, se uita toti la mine cu o scarba si uneori mila, de imi vine sa urlu. Dar nu vreau sa-i dau diavolului prilej de ispita. Imi plec si eu capul, si merg mai departe.
Si sa stii ca pe acest topic se vorbeste despre cei convertiti, cei care s-au lepadat de un botez ca sa primeasca altul....
Doamne ajuta

almaris 14.02.2010 13:48:05

Citat:

În prealabil postat de lacrimi (Post 212005)
Daca mi-ai citit postarile anterioare, stii deja de experienta mea: sotul meu a trecut asta-vara la penticostali si de atunci a inceput calvarul meu. Cand am auzit de intentiile lui, nu am putut vorbi imediat cu un preot ortodox roman, asa ca m-am dus la o biserica ortodoxa greceasca, unde stiam ca preotul sta numai acolo. Primul lucru pe care mi l-a zis a fost ca "dupa convertire, in primul rand va uri preotii ortodocsi si tot ce tine de ortodoxie". Am ajuns acasa si i-am spus sotului meu (neconvertit inca). El a inceput sa rada si a zis ca asta este imposibil: de ce s-ar "poticni" in lucrurile si oamenii in care a crezur odinioara/... Insa, dupa "botez" totul a luat alta intorsatura: a inceput sa-mi sparga icoane, sa-mi arunce aghiazma si uleiul din candela, sa rada de preoti si sa vorbeasca foarte urat depsre ei si multe multe multe altele... Si uite asa, cred cu toata fiinta mea ca preotul a avut dreptate. Iar daca dau ochii cu "fratii" lui, se uita toti la mine cu o scarba si uneori mila, de imi vine sa urlu. Dar nu vreau sa-i dau diavolului prilej de ispita. Imi plec si eu capul, si merg mai departe.
Si sa stii ca pe acest topic se vorbeste despre cei convertiti, cei care s-au lepadat de un botez ca sa primeasca altul....
Doamne ajuta

Draga mea, incerc sa te inteleg, am mai vazut si alte cazuri in care asa zisi crestini se poarta cu alti crestini de parca ar fi ultimii oameni. Ma bucur sa aud ca in ciuda provocarilor ai ramas in Domnul, El e singurul care te intelege cu adevarat si primeste slujirea ta din inima. E greu intr-un cuplu in care fiecare are convingeri diferite, dar incearca sa fi tu aceea care inclina balanta in mod pozitiv, concentrand atentia pe ceea ce va leaga in credinta si nu pe ceea ce va desparte. Stii, multi oameni cand adera la o biserica se comporta de parca ar fi intrat intr-un partid politic sau mai rau, intr-o galerie a unei echipe de fotbal si incep sa calce in picioare si sa acuze pe cei din afara de tot felul de lucruri. Insa credinta nu consta in a te declara crestin de nu stiu ce fel, in faptul ca frecventezi cine stie ce comunitate, credinta se vede din atitudinea pe care cineva o are, din comportamentul pe care il afiseaza in relatiile cu oameni care nu gandesc neaparat la fel. Aici este problema de intelegere a multora.

Iti doresc toate cele bune, multa incredere, putere ca sa lupti pentru credinta ta in Dumnezeu si sa ai ochii atintiti nu neaparat spre biserica asa cum intelegem de multe ori in termeni pamantesti, ci spre biserica aceea a carei usa nu poate fi inchisa de mana omeneasca pentru ca insusi Mantuitorul o tine deschisa pentru oricine doreste sa intre.

Danut7 14.02.2010 14:08:10

Citat:

În prealabil postat de lacrimi (Post 212005)
Doamne ajuta

Dai dreq de posedati :)).Urmareste indeaproape pe "vorbitorii in limbi" de la penticostali, ca multi dintre ei ajung posedati de draci.Si dracu cand poseda ghici ce face?Vorbeste in limbi.Fereste-te de spurcatii aia, si daca sotul tau continua lasa-l drequ de ratat infect.Sectarii astia penticostali "fanatici" sunt neoameni.

lacrimi 14.02.2010 14:14:59

Citat:

În prealabil postat de almaris (Post 212014)
Draga mea, incerc sa te inteleg, am mai vazut si alte cazuri in care asa zisi crestini se poarta cu alti crestini de parca ar fi ultimii oameni. Ma bucur sa aud ca in ciuda provocarilor ai ramas in Domnul, El e singurul care te intelege cu adevarat si primeste slujirea ta din inima. E greu intr-un cuplu in care fiecare are convingeri diferite, dar incearca sa fi tu aceea care inclina balanta in mod pozitiv, concentrand atentia pe ceea ce va leaga in credinta si nu pe ceea ce va desparte. Stii, multi oameni cand adera la o biserica se comporta de parca ar fi intrat intr-un partid politic sau mai rau, intr-o galerie a unei echipe de fotbal si incep sa calce in picioare si sa acuze pe cei din afara de tot felul de lucruri. Insa credinta nu consta in a te declara crestin de nu stiu ce fel, in faptul ca frecventezi cine stie ce comunitate, credinta se vede din atitudinea pe care cineva o are, din comportamentul pe care il afiseaza in relatiile cu oameni care nu gandesc neaparat la fel. Aici este problema de intelegere a multora.

Iti doresc toate cele bune, multa incredere, putere ca sa lupti pentru credinta ta in Dumnezeu si sa ai ochii atintiti nu neaparat spre biserica asa cum intelegem de multe ori in termeni pamantesti, ci spre biserica aceea a carei usa nu poate fi inchisa de mana omeneasca pentru ca insusi Mantuitorul o tine deschisa pentru oricine doreste sa intre.

Multumesc din suflet pentru sfaturi. Ma rog la Dumnezeu sa-mi intareasca credinta si sa ma faca mai buna, mai smerita si sa-mi dea mai multa iubire pentru oameni. Stiu, ca numai asa voi razbi in aceasta lupta.
Doamne ajuta

lacrimi 14.02.2010 14:21:42

Citat:

În prealabil postat de Danut7 (Post 212018)
Dai dreq de posedati :)).Urmareste indeaproape pe "vorbitorii in limbi" de la penticostali, ca multi dintre ei ajung posedati de draci.Si dracu cand poseda ghici ce face?Vorbeste in limbi.Fereste-te de spurcatii aia, si daca sotul tau continua lasa-l drequ de ratat infect.Sectarii astia penticostali "fanatici" sunt neoameni.

Sunt de acord ca "vorbirea in limbi" nu e de la Dumnezeu, ci de la diavol...
Dar nu cred ca lasandu-l pe sotul meu, rezolv ceva. Este barbatul cu care m-am cununat ortodox, este barbatul pe care mi l-a dat Dumnezeu, tatal copiilor mei si cine sunt eu sa despart ceea ce Dumnezeu a unit???...
Daca as putea, l-as ajuta sa redevina ceea ce a fost, sa vada adevarul, sa vada puterea Sfintei Cruci si sa inteleaga ca numai necredinciosii si smintitii cer Domnului semne si minuni, pentru ca un credincios adevarat, chiar daca Dumnezeu i-ar da un semn, nu s-ar crede demn de asta si tot de la diavol l-ar cataloga. Parerea mea.... Dar, stiu ca nu pot face eu toate astea, nu-l pot eu intoarce la ortodoxie, ci numai Dumnezeu si Maica Domnului au puterea asta. Asa ca, nu imi ramane decat sa lupt pentru mine, sa raman ceea ce sunt, de dragul copiilor mei si pentru iubirea Domnului pentru mine.
Doamne ajuta

Danut7 14.02.2010 14:31:43

Citat:

În prealabil postat de lacrimi (Post 212022)
Sunt de acord ca "vorbirea in limbi" nu e de la Dumnezeu, ci de la diavol...
Dar nu cred ca lasandu-l pe sotul meu, rezolv ceva. Este barbatul cu care m-am cununat ortodox, este barbatul pe care mi l-a dat Dumnezeu, tatal copiilor mei si cine sunt eu sa despart ceea ce Dumnezeu a unit???...
Daca as putea, l-as ajuta sa redevina ceea ce a fost, sa vada adevarul, sa vada puterea Sfintei Cruci si sa inteleaga ca numai necredinciosii si smintitii cer Domnului semne si minuni, pentru ca un credincios adevarat, chiar daca Dumnezeu i-ar da un semn, nu s-ar crede demn de asta si tot de la diavol l-ar cataloga. Parerea mea.... Dar, stiu ca nu pot face eu toate astea, nu-l pot eu intoarce la ortodoxie, ci numai Dumnezeu si Maica Domnului au puterea asta. Asa ca, nu imi ramane decat sa lupt pentru mine, sa raman ceea ce sunt, de dragul copiilor mei si pentru iubirea Domnului pentru mine.
Doamne ajuta

Aveti si copii?Atunci e altceva, am crezut ca sunteti proaspat casatoriti si suporti toate tampeniile astea.Nu stiu daca vei putea sa-l "readuci" pe drumul cel bun.Deja s-a lipit pe el namolul si noroiul sectarismului spurcat care a devenit o parte din el.Trebuie multa rugaciune la Domnul pentru asta, in primul rand.Rugaciune si post.Si daca sotul tau e vorbitor in limbi probabil ca o sa-l posede si pe el Satanelu la un moment dat.Pe astia ii posedeaza cam des.Si aici nu ma refer doar la momentu cand vb ei in limbi, ci sa pune stapanire diavolul pe el, posedare de exorcizare.Tu sa nu intri in casa Satanei cu el.

almaris 14.02.2010 14:57:40

Citat:

În prealabil postat de Danut7 (Post 212018)

Haide, niciun om nu e caz clasat, nu e nici cazul sotului doamnei. Numai intr-o lume perfecta ne-am intelege toti si am fi de acord in mai toate privintele. Eu cred ca prin dragostea ei, doamna va reusi multe, au am ajuns la concluzia ca e aproape imposibil sa nu ai pe cate unul in familie care sa destabilizeze lucrurile cumva, nu neaparat in plan spiritual, iar singura metoda de rezolvare a fost rugaciunea, uneori dupa multi ani.

Danut7 14.02.2010 15:09:15

Citat:

În prealabil postat de almaris (Post 212030)
Haide, niciun om nu e caz clasat, nu e nici cazul sotului doamnei. Numai intr-o lume perfecta ne-am intelege toti si am fi de acord in mai toate privintele. Eu cred ca prin dragostea ei, doamna va reusi multe, au am ajuns la concluzia ca e aproape imposibil sa nu ai pe cate unul in familie care sa destabilizeze lucrurile cumva, nu neaparat in plan spiritual, iar singura metoda de rezolvare a fost rugaciunea, uneori dupa multi ani.

Nu exista tip uman mai urit decat sectarul pe glob.

amarius 14.02.2010 15:26:38

Citat:

În prealabil postat de lacrimi (Post 212022)

Lacrimi, ce trebuie avut grija in astfel de suparari si nu doar, ca mania sa nu apuna peste cineva, adica sa nu ramana in om. Fiecare isi are timpul ei si bucuria, si necazul,... la fel cum nu putem ramane intodeauna fericiti, impliniti,... si invers.
Va fi greu ptr. amandoi si din pacate si ptr. copii daca veti discuta problemele fata de ei. Incearca sa te consolezi ca D-zeu da libertate fiecaruia deoarece iubeste si o face iubind. Sunt sigur ca poti face asta deoarece vrei.
Scuza-ma daca suna a sfat.

almaris 14.02.2010 15:32:16

Citat:

În prealabil postat de Danut7 (Post 212034)
Nu exista tip uman mai urit decat sectarul pe glob.

Nu te supara, dar vezi ca esti foarte aproape sa cazi in propria descriere, adept al unei secte e unul care e inflacarat si intolerant, chiar fanatic raportat la altii cu convingeri diferite.

Ora este GMT +3. Ora este acum 21:01:31.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.