![]() |
Referitor la icoane, porunca spune " Să nu-ți faci chip cioplit, nici vreo înfățișare a lucrurilor care sunt sus în ceruri, sau jos pe pământ, sau în apele mai de jos decât pământul. Să nu te închini înaintea lor și să nu le slujești."
Lucrurile din ceruri la care se refera sunt soarele, luna, planete, stele, etc. Iar lucrurile de pe pamant sunt munti, animale, etc. Adica idolatria, inchinarea la un obiect, animal, etc. Nu spune nimic de cele sfinte. Noi in icoane reprezentam pe cele sfinte si nu cele la care se inchinau idolatrii. Nu ne inchinam la lemnul din icoana, ci la cel reprezentat in ea. |
Citat:
|
Citat:
Citat:
|
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
E adevarat ca si diavolul face minuni, sunt pline vietile sfintilor sau Patericul sau Limonariul de aceste exemple. De aceea am zis ca sunt minuni la fel ca cele din Sfanta Scriptura, nu din cele pe care le fac samanii. Nu e greu a deosebi minunile intre ele, asa cum a facut Sfantul Petru cu Simon Magul. Sa nu existe nicio minune inseamna doar ca trebuie sa crezi ce zic liderii acelei denominatiuni, pentru ca nu exista nicio dovada, niciun semn de la Dumnezeu. Nu va pune pe ganduri? Pe de alta parte schimbarea caracterului poate sa nu tina neaparat de religie. Exista si atei sau din alte religii care se lasa de droguri, de bautura, etc. De exemplu in SUA exista grupuri de tipul Alcoolicii Anonimi unde oamenii, influentandu-se pozitiv in acel grup, renunta la diverse vicii. Scria undeva ca daca cineva ramane o perioada intr-un grup si impartaseste valorile acelui grup devine ca fiecare membru al acelui grup. Aceasta poate functiona si in sens negativ (bande) sau in sens pozitiv. Deci nu trebuie sa tina neaparat de religie asta. Religia nu e doar un set de reguli morale. |
Citat:
|
Citat:
Idolatrii se inchinau elementelor ale creatiei ca si cum acestea ar fi fost divinitatea. Noi crestinii ne inchinam doar lui Dumnezeu, adica Sfintei Treimi. Sfintilor le aducem cinstire si ne rugam lor sa ne ajute si sa-L roage pe Dumnezeu. Noi credem ca cei ce au ajuns deja in Rai sunt mai apropiati de Dumnezeu decat un pacatos. La fel si sfintii apostoli, nu faceau ei vindecarile, ci se rugau lui Dumnezeu. Daca am inteles bine la adventisti (sau la mai multe denominatiuni) se considera ca sufletul doarme pana la a doua venire. Ceea ce contrazice chiar spusele Mantuitorului in pilda aceea cu bogatul nemilostiv si a saracului Lazar, Luca 16; 19-31. Deci adventistii neaga chiar cuvintele Mantuitorului. Ceea ce nu inteleg e ce cauta romani intr-o secta din SUA fondata acum 150 de ani. |
Citat:
"Drept aceea, fraților, având îndrăzneală, să intrăm în Sfânta Sfintelor, prin sângele lui Iisus, Pe calea cea nouă și vie pe care pentru noi a înnoit-o, prin catapeteasmă, adică prin trupul Său, Și având mare preot peste casa lui Dumnezeu, Să ne apropiem cu inimă curată, întru plinătatea credinței, curățindu-ne prin stropire inimile de orice cuget rău, și spălându-ne trupul în apă curată" (Evrei 10,19-22) Apelând la serviciile sfintilor, îngerilor și maicii Domnului, e ca și când nu ați avea încredere în mijlocirea lui Hristos sau ați considera insuficientă puterea Lui divină. Citat:
Citat:
Citat:
|
Citat:
Spunea Cuviosul Paisie Aghioritul: "Daca am fi trait dupa Sfintii Parinti, am fi dobandit cu totii sanatatea duhovniceasca, pe care ar fi invidiat-o toti eterocdocsii si astfel si-ar fi lasat inselaciunile lor bolnavicioase si s-ar fi mantuit fara predica. Caci ei nu sunt impresionati de traditia noastra patristica, ci vor sa vada si continuitatea noastra patristica, adica adevarata noastra inrudire cu Sfintii." |
Citat:
|
Citat:
Exact. Bunica mea (Dumnezeu s-o adihneasca) imi povestea ca pe vremea ei (a murit la 97 ani), preotii vorbeau mult in Biserica despre aceste invataturi. Lumea de rand nu stia sa citeasca, iar daca stia, nu avea de unde sa procure cartile necesare. Asa ca preotul isi facea timp mereu sa citeasca despre viata unui Sfant, despre invataturile lui. Si lumea cunostea adancimea credintei. Astazi avem atat de multe carti tiparite despre asta, toata lumea stie sa citeasca, dar le ignoram. Iar preotul in biserica se pare ca nu mai are timp sa le aminteasca... Este usor sa cedezi atunci cand nu-ti cunosti credinta. Sa-mi spuna mie dintre cei convertiti, care cunostea macar Sfanta Scriptura inainte sa se converteasca sau sa i se intipareasca ideea convertirii in minte? |
Citat:
|
...Fratilor,Parintele nostru Arsenie Boca ne invata :,,Nu da cu bata in viespile sectare",sau ,,Sectele sant proorocul mincinos", sau le spunea ca,daca nu cred in Iisus Hristos,in Maica Domnului si in Sfanta Cruce,vor merge in iad cu Biblia sub brat,asa ca nu va mai lasati inselati !
|
Citat:
Ei cred intr-un Domn Isus, dar nu stiu daca este acelasi cu Mantuitorul. Pentru ca Biblia spune ca in zilele din urma se vor ivi "Hristosi mincinosi". Aveam o discutie mai aprinsa cu sotul meu (pentru cine nu stie s-a convertit anul trecut la penticostali) in care am afirmat ca eu si el credem in doi Dumnezei diferiti. El crede intr-un Dumnezeu care ii spune totul si ii ofera totul, iar mantuirea ii este asigurata prin faptul ca s-a "botezat" acolo unde trebuie. El cere minuni ("vorbirea in limbi"), ca sa constietizeze ca are Duhul Sfant in el, eu stiu ca il am prin pecetluirea cu El de la Sfanta Taina a Botezului si lupt sa-l pastrez Eu cred intr-un Dumnezeu care imi da si rele si bune, intr-un Dumnezeu care vrea sa imi vada credinta prin fapte, intr-un Dumnezeu care ma intareste atunci cand sunt la necaz si pe care il simt aproape de mine. |
Eu nu cred ca exista ortodox practicant care cunoaste invatatura ortodoxa, a citit cat de cat despre sfinti, din Pateric, Filocalii si sa treaca la alte culte. Insa, am citit despre multe cazuri in care dupa descoperierea adevarata a invataturilor ortodoxe s-a trecut la ortodoxie. Un astfel de caz sunt si eu. Sunt botezata la baptisti, dar citesc de vreo trei ani de zile numai carti ortodoxe. Nu m-am mai putut atinge de carti protestante, numai de Wurmbrand si C.S. Lewis pentru care am si astazi un profund respect. De ceva vreme imi doresc sa trec la ortodoxie si nadajduiesc ca se va intampla cat de curand.
|
Citat:
Am ramas profund impresionata de faptul ca ai luat luat un botez la neoprotestanti si acum iti doresti sa treci la ortodocsi. Dumnezeu a avut mila de tine. Si nu uita sa-i multumesti de fiecare data pentru asta. Eu nu am mai auzit astfel de cazuri. Imi poti povesti ce te-a facut sa citesti carti ortodoxe? Sotul meu a trecut asta vara la penticostali si in sufletul si familia mea se duce o lupta continua. As vrea sa cred ca i s-ar putea intalmpla si lui candva asta... Dumnezeu este mare si doar EL poate face astfel de minuni. |
Citat:
|
Citat:
Aveam o experienta cu penticostalii de cand am fost mica pana la o anumita varsta cand am iesit din biserica penticostala. Tin minte ca pe atunci mai mergeam pe ascuns la ceva biserica ortodoxa pana cand nu a aflat mama si mi-a spus sa nu o mai fac. Era mai mult o atractie fiindca nu stiam mare lucru despre. Am sarutat o data si o cruce, eram mica pe atunci si asta pentru penticostali e foarte grav, pe langa altele cu Maica Domnului si sfintii - idolatrie curata. Asa ca nu am mai mers la ortodocsi. Au trecut ani buni si in urma unei deceptii am mers la o biserica baptista cu o prietena de a mea si tot in acea perioada il citeam pe Steinhardt. Dupa botez am inceput sa discut cu un ortodox pe un forum care atunci cand argumenta nu o facea cu biblia ci din surse ortodoxe, adica din Traditie. Oricum, eu citindu-l pe Steinhardt am vazut o fata a ortodoxiei, el era mai deschis si considera ca nu are nimeni dreptul de a judeca sau nu cine sa va mantui. Persoana aceea mi-a aratat alte pareri ale altor reprezentanti din ortodoxie si am fost putin socata despre modul in care se discuta despre eretici. Oricum, am inceput sa citesc ortodoxie de atunci, carti scrise de Steinhardt, Savatie Bastovoi, Patericul, cateva Filocalii, Rafail Noica, Antonie Bloom, Jean Claude Larchet si altii. Foarte mult m-a impresionat Sfantul Siluan Athonitul. Am inceput sa vad ca in ortodoxie se ofera solutia pentru a lupta cu patimile. Citind Patericul si sfintii poti vedea in ce stare te afli tu, cat de departe esti de ceea ce ar trebui sa fii si ce ar trebui sa faci si cum sa faci. Atunci am realizat ca ortodoxia vede lucrurile intr-un mod foarte profund si asta se poate vedea si in filmul "Ostrov" care m-a impresionat de asemenea. Citeam ortodoxie si mergeam in acelasi timp la biserica baptista. Aveam inca intrebari cu privire la icoane, inchinarea la sfinti, dar nu le respingeam fiindca ma gandeam ca trebuie sa existe un sens acolo si o sa-l descopar mai tarziu. Incetul cu incetul ce se predica in biserica baptista a intrat in contradictie cu ceea ce am inceput sa cred eu. Asa ca, tot incetul cu incetul am iesit din biserica baptista. Astazi nu mi-am schimbat opinia cu privire la mantuirea celorlalti din celelalte religii. Eu am ales ortodoxia din cauza ca consider ca e cea mai buna cale spre mantuire atunci cand e luata in serios, cand mergi pe calea pocaintei. |
Extraordinar, Imogene! :13: Iata cum lucreaza harul lui Dumnezeu!
|
Citat:
Dumnezeu face intr-adevar minuni! Slava LUI pentru asta. Mama ta cum vede inclinatia ta spre ortodoxie? Stiu din experienta ca neoprotestantii ii urasc cu desavarsire pe ortodocsi si tot ce tine de ei. Cu toate ca, daca ne luam chiar si numai dupa principiul lor, Sola Scriptura, nu avem voie sa uram |
Citat:
|
@imogene
Dar despre cel care te-a ajutat atunci sa iei cunostinta despre Ortodoxie,cum era? Avea ceva mai deosebit,mai multa fermitate,cunoastere,rabdare?Sau a fost omult potrivit la timpul potrivit? |
Citat:
http://bisericasecreta.wordpress.com...l-lui-hristos/ |
Citat:
|
Citat:
Eu pot sa-ti povestesc, foarte multe experiente personale din care reiese ca exista dragoste intre neoprotestanti si ortodocsi. Diferentele de ordin teologic nu impiedica manifestarea iubirii fata de aproapele. P.S. Chiar de curand, eu si sotia mea, am fost intr-o biserica ortodoxa, la o inmormantare. Suntem buni prieteni cu o familie de preoti ortodocsi (tatal si fiul sunt preoti), carora le-a murit cineva drag. De asemenea,pot sa povestesc si despre dragostea pe care ne-o arata acea familie de preoti (oameni deosebiti). |
Citat:
Daca mi-ai citit postarile anterioare, stii deja de experienta mea: sotul meu a trecut asta-vara la penticostali si de atunci a inceput calvarul meu. Cand am auzit de intentiile lui, nu am putut vorbi imediat cu un preot ortodox roman, asa ca m-am dus la o biserica ortodoxa greceasca, unde stiam ca preotul sta numai acolo. Primul lucru pe care mi l-a zis a fost ca "dupa convertire, in primul rand va uri preotii ortodocsi si tot ce tine de ortodoxie". Am ajuns acasa si i-am spus sotului meu (neconvertit inca). El a inceput sa rada si a zis ca asta este imposibil: de ce s-ar "poticni" in lucrurile si oamenii in care a crezur odinioara/... Insa, dupa "botez" totul a luat alta intorsatura: a inceput sa-mi sparga icoane, sa-mi arunce aghiazma si uleiul din candela, sa rada de preoti si sa vorbeasca foarte urat depsre ei si multe multe multe altele... Si uite asa, cred cu toata fiinta mea ca preotul a avut dreptate. Iar daca dau ochii cu "fratii" lui, se uita toti la mine cu o scarba si uneori mila, de imi vine sa urlu. Dar nu vreau sa-i dau diavolului prilej de ispita. Imi plec si eu capul, si merg mai departe. Si sa stii ca pe acest topic se vorbeste despre cei convertiti, cei care s-au lepadat de un botez ca sa primeasca altul.... Doamne ajuta |
Citat:
Iti doresc toate cele bune, multa incredere, putere ca sa lupti pentru credinta ta in Dumnezeu si sa ai ochii atintiti nu neaparat spre biserica asa cum intelegem de multe ori in termeni pamantesti, ci spre biserica aceea a carei usa nu poate fi inchisa de mana omeneasca pentru ca insusi Mantuitorul o tine deschisa pentru oricine doreste sa intre. |
Citat:
|
Citat:
Multumesc din suflet pentru sfaturi. Ma rog la Dumnezeu sa-mi intareasca credinta si sa ma faca mai buna, mai smerita si sa-mi dea mai multa iubire pentru oameni. Stiu, ca numai asa voi razbi in aceasta lupta. Doamne ajuta |
Citat:
Sunt de acord ca "vorbirea in limbi" nu e de la Dumnezeu, ci de la diavol... Dar nu cred ca lasandu-l pe sotul meu, rezolv ceva. Este barbatul cu care m-am cununat ortodox, este barbatul pe care mi l-a dat Dumnezeu, tatal copiilor mei si cine sunt eu sa despart ceea ce Dumnezeu a unit???... Daca as putea, l-as ajuta sa redevina ceea ce a fost, sa vada adevarul, sa vada puterea Sfintei Cruci si sa inteleaga ca numai necredinciosii si smintitii cer Domnului semne si minuni, pentru ca un credincios adevarat, chiar daca Dumnezeu i-ar da un semn, nu s-ar crede demn de asta si tot de la diavol l-ar cataloga. Parerea mea.... Dar, stiu ca nu pot face eu toate astea, nu-l pot eu intoarce la ortodoxie, ci numai Dumnezeu si Maica Domnului au puterea asta. Asa ca, nu imi ramane decat sa lupt pentru mine, sa raman ceea ce sunt, de dragul copiilor mei si pentru iubirea Domnului pentru mine. Doamne ajuta |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Va fi greu ptr. amandoi si din pacate si ptr. copii daca veti discuta problemele fata de ei. Incearca sa te consolezi ca D-zeu da libertate fiecaruia deoarece iubeste si o face iubind. Sunt sigur ca poti face asta deoarece vrei. Scuza-ma daca suna a sfat. |
Citat:
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 21:01:31. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.