Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Iranul este in alerta de razboi (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=9894)

Erethorn 08.12.2011 00:43:54

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 413768)
arăși, dacă stăm să contabilizăm, vom vedea că Israelul, ca și SUA, mai des au atacat ele decât au fost atacate.

Dimpotrivă.

Pentru că, dacă ați adera la ideea mea că, în anumite situații, atacul preventiv în cadrul unui război care este oricum, inevitabil, echivalează cu legitima apărare, veți vedea că Israelul nu a jucat rolul de agresor niciodată. Spre pildă, este recunoscut astăzi că, dacă Israelul nu ar fi atacat primul în timpul Războiului de Șase Zile, foarte probabil că nici n-am mai fi vorbit despre Israel.

Doctrina catolică cu privire la războiul just va trebui, inevitabil, să se adapteze la anumite realități din teren. Când vine vorba despre un adversar supradimensionat numeric și care posedă arme care fac posibilă dispariția statului tău în câteva zeci de minute (cel mult), trebuie să recunoaștem că Dumnezeu ne-a dat dreptul să ne apărăm, și, în același timp, Dumnezeu nu ne obligă să fim stupizi și să așteptăm ca racheta cu focos nuclear să treacă granița...

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 413768)
Deocamdată, singurul caz de folosire a unei arme nucleare de distrugere în masă este acela care are drept autor SUA. Alte cazuri în care energia atomică a fost folosită deliberat împotriva oamenilor, eu nu cunosc.

Și trebuie oare să așteptăm ca Haifa și Tel Aviv-ul să se facă sticlă ca să admitem că, totuși, ar fi posibil să se repete povestea ?

Erethorn 08.12.2011 00:46:10

Citat:

În prealabil postat de Raoul (Post 413769)
Pai si nu e asa? :22:

Nu, nu e așa. Dacă gândiți altfel, să vă fie rușine....

Spuneți-mi, vă rog, de când a devenit ortodoxismul sinonim cu antisemitismul ?

Mihnea Dragomir 08.12.2011 00:58:59

Citat:

În prealabil postat de Erethorn (Post 413771)
Dimpotrivă.

Pentru că, dacă ați adera la ideea mea că, în anumite situații, atacul preventiv în cadrul unui război care este oricum, inevitabil, echivalează cu legitima apărare,

Deosebirea aceasta este: că nu ader la această idee. De fapt, sunt convins că nu aderați nici dv.

Să presupunem următoarea speță: cetățeanul Abdul, despre care există unele zvonuri publice că ar avea undeva ascuns un Kalashnikov, despre care Autoritatea Locală de Supraveghere a Kalashnikoavelor a declarat, dialectic, că: "în urma unor inspecții, nu am depistat niciun Kalashnikov, dar nu excludem posibilitatea ca ele să existe" este împușcat mortal de cetățenii Șloim și Jack, care, trecând pe lângă cetățeanul Abdul, au scos mitraliera și au tras în plin.
Întrebare: inculpații Șloim și Jack au acționat sau nu în legitimă apărare ? Eu nu mai vorbesc de principiile catolice, ci de cele ale dreptului penal.
Dacă veți susține că cetățeanul Șloim și cu cetățeanul Jack au fost în legitimă apărare, fiindcă s-au temut că, într-o bună zi, cetățeanul Abdul ar putea face uz de Kalashnikov-ul despre care lumea spune că îl posedă, sau că nu îl posedă, dar avansează spre tehnologia necesară ca să îl posede, atunci eu am să spun instanței că cetățeanul Șloim nu mai are credibilitate, deoarece a mai tras în Abdul de multe ori în ultimii 50 de ani invocând aceeași legitimă apărare. În ceea ce îl privește pe cetățeanul Jack, am să susțin, cu probe, că singurul Kalashnikov care a ucis vreodată oameni a fost tocmai cel din casa lui Jack, care acum are tupeul să pretindă lumii ca Abdul să nu aibă Kalashnikov, întrucât ar fi iresponsabil.

Acuma e mai limpede ? Dacă nu, propun suspendarea ședinței și ne judecăm mâine pe fond.

Erethorn 08.12.2011 01:09:31

Domnule Dragomir, principiile și regulile dreptului penal nu se aplică mot-a-mot la dreptul internațional, și aceasta pentru niște motive bine întemeiate.

După aceeași logică, am putem arăta că francii nu fuseseră atacați de către sarazini și, prin urmare, cruciadelor le cam lipsea justificarea... Dar știm amândoi că nu e așa.

Asta pe de o parte. Pe de altă parte, exemplul dumneavoastră este grav exagerat. Pentru a-l readuce la proporții, ar trebui formulate următoarele corecturi:

1. Cetățeanul Abdul a declarat public, în repetate rânduri, că scopul lui este să-l ucidă pe cetățeanul Șloim, că cetățeanul Jack este progenitura Satanei și că el, Abdul, are de gând să-și cumpere Kalashnikov; despre cetățeanul abdul s-a dovedit că a plătit în repetate rînduri pe cetățeanul Ahmed ca să-i arunce cărămizi în cap lui Șloim;

2. Cetățenii Șloim și Jack nu l-au ucis pe cetățeanul Abdul, ci l-au rănit și l-au dezarmat.

Raoul 08.12.2011 01:24:07

Citat:

În prealabil postat de Erethorn (Post 413772)
Nu, nu e așa. Dacă gândiți altfel, să vă fie rușine....

Spuneți-mi, vă rog, de când a devenit ortodoxismul sinonim cu antisemitismul ?

Ei nu e asa... Hai scuteste-ma! Si cine a pomenit de antisemitism? Suntem anti-jidani,nu anti-evrei!

Erethorn 08.12.2011 01:27:14

Citat:

În prealabil postat de Raoul (Post 413782)
Ei nu e asa... Hai scuteste-ma! Si cine a pomenit de antisemitism? Suntem anti-jidani,nu anti-evrei!

Și care ar fi distincția, susținută prin definiții exacte, între jidan și evreu, în accepțiunea dumneavoastră ?

bogdan81 08.12.2011 08:16:55

Erethorn,

Sunt de acord cu dvs. Cred ca Israelul are dreptul sa se apere. Mai mult decat atat, evenimentele de la 11 septembrie au aratat clar de ce sunt in stare fanaticii musulmani.
Iranul oricum, aveti dreptate, e un stat barbar. Un stat ca ucide copii nu poate fi catalogat altfel decat barbar.

bogdan81 08.12.2011 08:47:41

Si mai cred ca Israelul o sa mature pe jos cu Iranul.

Mihnea Dragomir 08.12.2011 08:56:32

Citat:

În prealabil postat de Erethorn (Post 413779)
După aceeași logică, am putem arăta că francii nu fuseseră atacați de către sarazini și, prin urmare, cruciadelor le cam lipsea justificarea...

Dar nu este de loc aceeași logică. Spre deosebire de americani, care nu au fost atacați de iranieni niciodată, francii chiar au fost atacați de sarazini. Ei ocupaseră integral Spania și Portugalia, întemeindu-și califat la Cordoba. Trecuseră Pirineii și intraseră adânc în teritoriul francilor, numai intervenția divină făcându-i să se oprească la Poitiers. Sarazinii au fost opriți definitiv în a-i ataca pe "franci" abia în anul 1600 și ceva, la Lepanto. Deci, sarazinii intraseră adânc în hinterlandul catolic, ceea ce dă cruciadelor caracter de contraatac legitim. Nu este cazul războiului din Irak, nici din Afgansitan, nici a unui eventual război din Iran. În plus, cruciadele au fost convocate de Papa, cu concursul unor sfinți considerați sfinți în timpul vieții lor, precum Francisc. Nu am auzit ca atacul contra Irak-ului, al Afganistanului ori agitația din jurul Iranului să fie convocată de Papa, nici să aibă susținerea oamenilor eminenți din Biserică, ci tocmai am prezentat pe larg poziția episcopului greco-catolic din SUA. Eu cred că Papa și episcopii știu mai bine decât mine dacă ceva corespunde sau nu principiilor războiului just, că de asta avem învățători.

Citat:

1. Cetățeanul Abdul a declarat public, în repetate rânduri, că scopul lui este să-l ucidă pe cetățeanul Șloim,
Dacă s-au proferat amenințări, eu, ca judecător, am să-i dau lui Abdul ordin să nu se apropie de Șloim la mai puțin de 100 de metri. Dacă, totuși, Șloim este cel care se apropie, intră la Abdul în casă și trage cu pușca, am să-l socotesc vinovat pe Șloim care pușcă și nu pe Abdul care e pușcat. Acesta e verdictul meu. Desigur, în dozarea pedepsei lui Șloim, am să țin cont dacă a fost sau nu provocat de Abdul.

Citat:

că cetățeanul Jack este progenitura Satanei
asta îl deranjează pe Jack drept în posterior. Parcă îl și aud: "kiss my ass !"

Citat:

și că el, Abdul, are de gând să-și cumpere Kalashnikov;
Dar, deocamdată, nu l-a cumpărat. Mai mult, bănuim că Șloim are Kalashnikov, știm sigur că Jack are de mult ditai Kalashnikovul, ba chiar că l-a și folosit.

Citat:

despre cetățeanul abdul s-a dovedit că a plătit în repetate rînduri pe cetățeanul Ahmed ca să-i arunce cărămizi în cap lui Șloim;
Mă faceți să zâmbesc. Să nu știți, oare, că Israelul este un stat construit cu mitraliera ? Că teroriștii evrei de alaltăieri au fost miniștrii israelieni de ieri ? Dați "o goaglă" după cuvintele cheie "Moshe Dayan", de exemplu.

Citat:

2. Cetățenii Șloim și Jack nu l-au ucis pe cetățeanul Abdul, ci l-au rănit și l-au dezarmat.
Doar rănit și dezarmat ? Războiul din Irak a însemnat peste 500 de mii de morți. Oare câți dintre ei se numeau chiar Abdul ?

Avem, deja, un pic de perspectivă istorică asupra războiului din Irak (războaielor, de fapt, că au fost două: primul purtat de bătrânul Bush, celălalt de succesorul lui la președinție, Bush junior). Pentru mine, este clar că Jack a fost agresor, iar Abdul agresat. Dar, pentru dv exact inversul pare a fi adevărat.

bogdan81 08.12.2011 09:11:53

Sigur, papa stie care sunt principiile razboiului just.
Se pare insa ca inainte, cand papa conducea el insusi razboaie si armate nu prea stia care sunt aceste principii. Bine ca le-a invatat intre timp.

Ora este GMT +3. Ora este acum 10:16:52.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.